گزارش/
پسر‌‌کی که از تعویض لامپ هم عاجز بود/ گواردیولا توپ جمع‌کن تاریخ ساز+تصاویر

گروه ورزشی خبرگزاری دانشجو، هفته گذشته پس از کش و قوس های فراوان، بالاخره مقصد بعدی پپ گواردیولا، سرمربی حال حاضر بایرن‌مونیخ مشخص شد؛ بدین ترتیب، تمامی حدس و گمان‌ها درباره آینده این سرمربی موفق به پایان رسید و او را از فصل بعد باید بر روی نیمکت آبی‌های شهر منچستر تماشا کنیم.

به همین بهانه طی گزارشی به شخصیت پپ گواردیولا، افتخارات دوران بازیگری و سرمربیگری، حواشی قطعی شدن این انتقال و چالش‌های پش روی وی می پردازیم.

بیوگرافی:

جوزپ گواردیولا آی سالا ملقب به پپ گواردیولا، در تاریخ 18 ژانویه 1971م. در سانتپدور بارسلون به دنیا آمد. وی یکی از توپ جمع‌کن‌های ورزشگاه خانگی بارسلونا و از همان سنین نوجوانی به شدت پیگیر فوتبال بود.

 

 

 این پیگیری و علاقه به فوتبال طوری بود که پدرش در مصاحبه‌ای جالب، در مورد علاقه وافر پپ به این ورزش گفته است: "پسرم به حدی در بند فوتبال بود که در دوران نوجوانی، حتی نمی توانست لامپ را تعویض کند!"21 سال از زمان ازدواج "پپ گواردیولا" با "کریستینا سرا" میگذرد و او صاحب 2 دختر و 1 پسر است.

دوران بازیگری:

  • باشگاهی:

پپ از نوجوانی وارد مدرسه فوتبال بارسلونا (لاماسیا) شد. ( 1990-1983 ) سپس در سال 1990 راهی بارسلونای B شد و کم کم به ترکیب تیم اصلی نیز راه یافت. وی تا سال 2001 در پست هافبک دفاعی برای کاتالان‌ها نقش آفرینی کرد و پس از بارسا، در تیم‌های برشا، آ.اس.رم، الاهلی قطر و دورادوس نیز بازی کرد. در مجموع 378 بازی‌ انجام داد که 322 بار از آن تعداد، در بارسا بوده و توانسته 17 گل به ثمر برساند که از این تعداد گل، سهم بارسا 11 گل بوده است. همچنین وی موفق شده 1 بار در جام باشگاه‌های اروپا، 1 بار در جام برندگان جام اروپا، ۶ بار در لالیگا، ۲ بار در کوپا دل ری (جام حذفی اسپانیا)، ۴ بار در سوپرجام اسپانیا و ۲ بار در سوپرجام اروپا همراه با بارسلونا قهرمان شود و این عناوین را در آلبوم افتخارات خود ثبت کند.

 

 

 

  • ملی:

هر اندازه که گواردیولا در رقابت‌های باشگاهی جام‌های متعددی را به همراه بارسا به دست آورد، در عرصه ملی ناکام بود و در مدت 9 سالی که برای لاروخا (اسپانیا) به میدان رفت، در 47 بازی توانست 5 گل را وارد دروازه حریفان کند.

 

 

شروع سرمربیگری در بارسلونای B:

جوزپ گواردیولا که خود را پرورش یافته مکتب "یوهان کرایف" می‌دانست و از تجربه بازیگری تحت هدایت "لوییز فان خال" بهره مند شده بود، در فصل 2008-2007 کار خود را به عنوان سرمربی در تیم بارسلونای B به همراه "تیتو ویلانوا" فقید آغاز کرد و توانست این تیم را از ترسرا دویژن (بخش سوم لیگ های اسپانیایی)، به سگوندا دویژن (لیگ دوم اسپانیا) بیاورد که این نشان از پیشرفت بارسلونای B تحت هدایت پپ بود.

 

آغاز سلطه بلوگرانا؛ تحت رهبری گواردیولا:

پپ گواردیولا از فصل 2009-2008 سکان‌دار نیمکت بلوگرانا (لقب بارسلونا) شد. او فصل را با یک شکست و یک تساوی آغاز کرد و خوش‌بین‌ترین هوادار آبی و اناری پوشان نیز، هیچگاه متصور نبود که بارسا در پایان فصل، فاتح لالیگا شود؛ چه برسد به اینکه بتواند 3 گانه بالای سر ببرد. آری! پپ در نخستین تجربه سرمربیگری خود توانست علاوه بر کسب 3 گانه، در ادامه نیز سوپر جام اروپا، سوپر جام اسپانیا و جام باشگاه‌های جهان را نیز با کاتالان‌ها کسب کند و سال 2009 را به رویایی‌ترین شکل ممکن به پایان برساند و خود را به عنوان جوان‌ترین سرمربی تاریخ که توانسته لیگ قهرمانان اروپا را به دست آورد، معرفی کند. (لازم به ذکر است که قهرمانی بارسا در چمپیونز لیگ با حرف و حدیث‌های فراوانی همراه بود؛ چرا که در دیدار برگشت دور نیمه نهایی، به گواه کارشناسان داوری، باید دو پنالتی به سود چلسی میزبان گرفته می‌شد.)

 

 

 

 

ادامه تاریخ‌سازی با آبی و اناری پوشان

به هر حال حتی اگر کسب 6 گانه در سال 2009 با شانس و داوری همراه میسر شد، اما پپ به همگان ثابت کرد که چه سرمربی باهوش و بزرگی است و همواره می‌تواند در کنار "ستاره‌سازی"، با ستاره‌ها نیز کنار بیاید و همه ساله کاپ‌های قهرمانی را از آن خود کند. گواردیولا در مدت 4 سال، توانست 14 جام شامل 2 قهرمانی در جام باشگاه‌های اروپا، 3 قهرمانی در لالیگا، 2 قهرمانی در کوپا دل ری، 3 قهرمانی در سوپرجام اسپانیا، ۲ قهرمانی در جام باشگاه های جهان و 2 قهرمانی در سوپرجام اروپا را به ویترین افتخارات خود با بارسلونا بیفزاید. همچنین وی موفق شد در سال 2012 در مراسم بهترین‌های دنیا فوتبال، گوی سبقت را از "سر الکس فرگوسن" و "خوزه مورینیو" برباید و به عنوان بهترین سرمربی جهان شناخته شود.

 

 

 

ماجراجویی؛ این بار در بوندس لیگا

گواردیولا پس از 4 سال حضور موفق بر نیمکت بارسا و 1 سال استراحت، از فصل 2014-2013 هدایت بایرن مونیخ آلمان را بر عهده گرفت. او میراث‌دار "یوپ هاینکس" بود؛ فردی که توانسته بود با باوارایی‌ها، فاتح 3 گانه شود.اما اوضاع برای گواردیولا همانند بارسلونا پیش نرفت؛ اگرچه پپ در 2 سال اول حضور خود بر روی نیمکت بایرن، توانست 2 بار قهرمان بوندس لیگا، 1 بار قهرمان DFB-Pokal  (جام حذفی آلمان) و 1 بار قهرمان سوپرجام اروپا شود، اما هرگز موفق نشد جام قهرمانی چمپیونز لیگ را برای مونیخی‌ها به ارمغان آورد. بایرن گواردیولا یک بار در نیمه نهایی مغلوب رئال مادرید شد و سال بعد نیز مغلوب بارسلونا شد که البته رئال و بارسا هر دو، در آن فصل‌ها قهرمان شدند.

 

 

عدم تمدید قرارداد با بایرن؛ تحقق آروزی دیرینه

اگرچه جوزپ گواردیولا یک کاتالان متعصب است و به همراه بایرن مونیخ به افتخار آفرینی‌های خود ادامه داد، اما از همان ابتدای فصل 2016-2015 زمزمه هایی مبنی بر عدم تمایل پپ برای تمدید قرارداد خود با باوارایی ها به گوش می رسید. اما چرا؟! فقط به یک دلیل؛ حضور در لیگ برتر انگلیس و تحقق بخشیدن به رویای دیرین. سرانجام خبری که همگان مدت‌ها انتظار آن را می‌کشیدند، هفته گذشته بر خروجی سایت منچستر سیتی قرار گرفت؛ پپ گواردیولا با قراردادی 3ساله با دریافت دستمزد سالیانه 20 میلیون یورو، سرمربی سیتیزن‌ها شد. (علی رغم اینکه مونیخی‌ها پیشنهاد دستمزد 22 میلیون یورویی را به وی داده بودند، اما باز هم نتوانستند مانع از این انتقال شوند.)

 

حواشی قطعی شدن حضور گواردیولا در منچستر سیتی

  • پردرآمدترین:

پپ با دریافت حقوق سالیانه 20 میلیون یورو، علاوه بر اینکه پردرآمدترین فرد در باشگاه منچستر سیتی شد، پردرآمدترین سرمربی در میان سرمربی‌های لیگ جزیره و تمام دنیا شد.

 

  • اخلال در سایت رسمی سیتیزین‌ها:

اعلام خبر سرمربیگری پپ در سیتی، هجوم بی سابقه کاربران اینترنتی به سایت رسمی منچستر سیتی را به دنبال داشت. بازدید از این سایت به حدی بود که این سایت از کار افتاد وباشگاه منچسترسیتی چند مرتبه این مسئله را در توئیتر خود اطلاع‌رسانی کرد و گفت: "هنوز مشکل سایت رسمی باشگاه منچسترسیتی برطرف نشده است و در صورت ورود به آن، تنها در یک صفحه، بیانیه رسمی باشگاه پیرامون گواردیولا دیده می‌شود."

 

  • عکس العمل بایرنی‌ها و سیتیزن‌ها:
  • در میانه فصل 2013-2012 پس از اینکه سران بایرن‌مونیخ اعلام کردند قرارداد یوپ هاینکس را تمدید نخواهند کرد و از گواردیولا به عنوان سرمربی آینده خود نام بردند، عکس‌العمل ناشایستی از بازیکنان و شخص هاینکس دیده نشد.جالب است امسال نیز تاریخ دوباره تکرار شد؛ اینبار اما بازیکنان و سرمربی آبی‌های منچستر، موضعی منفی از خود بروز ندادند و در اوج حرفه‌ای‌گری، تمرکز خود را تنها معطوف به بازی‌های باقیمانده این فصل کرده‌اند. حال اگر چنین اتفاقی در لیگ ایران به وقوع می‌پیسوت، باز هم شاهد چنین رفتارهایی بودیم؟؟؟
  •  
  • تکاپوی سران یونایتد:

قرمزهای شهر منچستر که رقیب سنتی منچستر سیتی به شمار می‌آیند، برای اینکه از قافله مدعیان فصل بعد عقب نمانند، از همین حالا فعالیت خود را آغاز کرده‌اند. از اردوی شیاطین سرخ خبر می‌رسد که میان سران منچستر یونایتد و خوزه مورینیو، توافقات نهایی برای فصل بعد حاصل شده است و به زودی این خبر، به صورت رسمی اعلام خواهد شد. لازم به ذکر است که تیم‌های تحت رهبری مورینیو بارها توانسته‌اند مقابل تیم‌های تحت هدایت گواردیولا به خوبی ایستادگی کنند. در حقیقت می‌توان گفت که هیچ فردی مانند مورینیو نتوانسته است مچ گواردیولا را بخواباند. چه با "اینتر میلان" و چه با "کهکشانی‌های مادرید".باید دید که این بار در دوئل پپ و خوزه، کفه ترازو به سمت کدام سنگینی خواهد کرد.

 

  • افزایش جذابیت‌های لیگ برتر:

پیش از جوزپ گواردیولا، "یورگن کلوپ" سکان لیورپول را عهده‌دار شده است. "آرسن ونگر" که سرمربی آرسنال است و "کلودیو رانیری" نیز سرمربی لستر سیتی. با حضور احتمالی "مورینیو" بر نیمکت یونایتدها و "دیگو سیمئونه" بر نیمکت چلسی، جمع مربیان مشهور در جزیره جمع خواهد شد که این دو جنبه دارد: اول اینکه بر حساسیت‌های لیگ جزیره افزوده خواهد شد و هواداران فوتبال می‌توانند از اوج هیجانات حاکم در زمین فوتبال لذت ببرند و دوم اینکه احتمال دارد میزان حق پخش تلویزیونی لیگ برتر، باز هم بیشتر از گذشته شود.

 

چالش‌های پیش روی گواردیولا

  • قهرمانی در UCL:

از زمانی که شیخ منصور، با دلارهای نفتی خود توانست با پرداخت 261 میلیون پوند مالک باشگاه منچسترسیتی شود، اوج آمال او قهرمانی در Uefa Champions League بوده و هست. برای اثبات این نظر، می‌توان به اخراج "روبرتو مانچینی" و حالا "مانوئل پلیگرینی" اشاره کرد؛ چراکه هر دو این سرمربیان توانسته‌اند با منچستر سیتی فاتح لیگ برتر شوند. (البته سیتیزن‌ها در دوره سرمربیگری مانچینی توانستند 1 بار در FA Cup (جام حذفی انگلستان) نیز قهرمان شوند)، اما هیچگاه برنده لیگ قهرمانان اروپا نبوده‌اند. بنابراین مهمترین هدف شیخ منصور، مالک اماراتی سیتیزن‌ها از واگذاری سکان هدایت این تیم به گواردیولا، همین است و لا غیر.

 

 

 

  • تآثیرگذاری یا تآثیرپذیری؟

پپ گواردیولا همواره در هر تیمی که مربیگری کرده است، سعی داشته تا فلسفه فوتبالی و طرز فکر خود که مبتنی بر مالکیت حداکثری توپ و رد و بدل کردن پاس‌های متوالی در تمامی نقاط زمین است را جا بیندازد و این سیستم را در تمام بازی‌ها، بدون کمترین نقصی اجرا کند. اما این‌بار قضیه متفاوت است. در لیگ جزیره تیم‌ها همواره از قدرت فیزیکی بالایی برخوردار هستند، نسبتا خشن بازی می‌کنند و از همه مهمتر این است که تمایل دارند تا توپ را هرچه سریع‌تر به دروازه حریف برسانند؛ بدون کمترین تعداد پاس. حال با تضاد آشکار میان اندیشه‌های این مربی اسپانیایی و تیم‌های لیگ برتری، باید صبر کنیم و ببینیم آیا پپ از خود انعطاف نشان خواهد داد و در فلسفه فوتبالی خود (تیکی-تاکا) تجدید نظر خواهد کرد و یا اینکه سیتی و تمام لیگ برتر را مقهور تفکرات خود می‌کند و تآثیر خود را خواهد گذاشت؟

 

  • بازیکنانا مازاد؛ خریدهای احتمالی

شاید تنها کسی که از خبر قطعی شدن حضور گواردیولا در راس کادر فنی منچسترسیتی به شدت ناراحت شد و آینده‌اش در هاله‌ای از ابهام قرار گرفت، "‌یحی توره: بود؛ وی که 4 سال پیاپی بهترین بازیکن سال قاره آفریقا شده و در این سال‌ها از موثرترین بازیکنان سیتی و لیگ جزیره بوده، سابقه همکاری با گواردیولا را در بارسلونا دارا است. البته در آن دوران توره با نامهربانی‌های پپ مواجه شد و سرانجام از جمع آبی و اناری پوشان جدا و راهی منچسترسیتی شد. بدین ترتیب احتمالا اولین قربانی حضور گواردیولا در سیتی، او باشد. اما از خریدهای احتمالی سیتی برای فصل آتی، می‌توان از لیونل مسی، لوییز سوارز، نیمار، پل پوگبا، تیاگو آلکانتارا، جان استونز و سانه نام برد.

البته روزنامه اسپورت چاپ کاتالونیا، در گزارشی اعلام کرد که پپ هرگز از بارسا بازیکنی نخواهد خرید و تمرکز اصلی او، بر روی خرید مدافع و هافبک است؛ بنابراین احتمالا باید شاهد حضور پوگبا، آلکانتارا، سانه و استونز در منچسترسیتی فصل بعد باشیم. (لازم به ذکر است که در این بین، باشگاه‌هایی نظیر بارسا، ‌رئال، ‌چلسی و پاریسن‌ژرمن هم خواهان به خدمت گرفتن این ستارگان در تیم خود هستند و از رقیبان اصلی سیتیزن‌ها به شمار می‌آیند.)

 

 

 

شخصیت سیاسی گواردیولا:

گواردیولا تعصبی خاص بر روی کاتالونیا دارد و این امر را بارها و بارها اعلام کرده است؛ او هموراه از استقلال طلبی کاتالان‌ها از اسپانیا حمایت کرده و حتی سال قبل، برای شرکت در همه پرسی جدایی ایالت کاتالونیا، به شهر بارسلون سفر کرد و به این جدایی رای "آری" داد که همین کار جنجال‌های رسانه‌ای فراوانی را به دنبال داشت. در پایان باید گفت که گواردیولا به شدت اهل ماجراجویی و مواجهه با چالش‌های جدید است. بنابراین دور از انتظار نیست که 4 سال بعد، او را بر روی نیمکت یکی از تیم‌های سری آ ایتالیا و یا لوشامپیونه فرانسه ببینیم!