به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از اصفهان، همزمان با مخالفت شدید پرستاران و دانشجویان پرستاری سراسر کشور با ابلاغیه طرحهای «تربیت پرستار در بیمارستانها» و «کمکپرستار یکساله» به علت به خطرافتادن سلامت جامعه، دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کاشان نیز با امضای طوماری به مخالفت با آن برخواستند.
متن طومار به شرح زیر است:
بسمه تعالی
از دانشگاه همیشه و در همه جا این انتظار است که محل جوشش و اوج دو جریان حیاتی در کشور باشد: اول، جریان علم و تحقیق؛ دوم، جریان آرمانگراییها و آرمانخواهیها و هدف گذاریهای سیاسی و اجتماعی. (بیانات رهبر معظم انقلاب در (۱۳۸۷/۰۹/۲۴
وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی مسئول سلامت جامعه یا به خطر انداختن آن؟!
وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی مسئول سلامت جامعه تربیت و بکارگیری نیروهای با کیفیت برای ارائه خدمات سلامت است؛ اما اخیرا با بدعت هایی مثل آموزش کمک پرستاری چند ماهه و آموزش پرستار توسط بیمارستان ها و موسسات خصوصی، زمینه را برای تولید انبوه و فله ای نیروی پرستاری بی کیفیت و فاقد صلاحیت در ارائه خدمات پرستاری، فراهم کرده است.
امروزه در تمام کشورهای پیشرو در آموزش پرستاری، پرستاری به یک رشته دانشگاهی تبدیل شده است به طوری که پرستار می تواند در این رشته به مقاطع بالاتر مانند کارشناسی ارشد و حتی دکتری ارتقاء پیدا کند. این درحالی است که با تاکید بسیار مقام معظم رهبری بر پیشرفت سطح علمی کشور؛ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با استناد به کمبود نیروی پرستار، اقدام به تصویب طرح آموزش نیروی پرستار و کمک پرستار توسط موسسات خصوصی و بیمارستان های دولتی نمودهاست که این طرح در بیش از ۵۰ سال پیش یعنی زمانی که هنوز پرستاری به شکل دانشگاهی در نیامده بود، اجرا میشده است این یعنی عقب گردی به ۵۰ سال گذشته.
همچنین نباید نقش دانشکدههای پرستاری در تولید علم در سطح دنیا، از نظر دور داشت؛ چرا که بخش اعظمی از مقالات علمی کاربردی و بنیادی چاپ شده دانشگاههای علوم پزشکی در سطح بینالمللی مربوط به دانشکدههای پرستاری است و حذف نقش این دانشکدهها چیزی به جز عقب انداختن رتبه علمی ایران در سطح دنیا نیست که مغایر با بیانات مقام معظم رهبری و سیاست های علمی کشور است. از طرفی مشخص نیست که تصویب طرح تربیت نیروی پرستاری و کمک پرستاری توسط موسسات خصوصی با چه هدفی صورت گرفته است. حال این سوالات پیش میآید:
که آیا اجرای چنین طرح عظیمی که بدون هیچ گونه پشتوانه علمی نوشته است(که در هیچ جای دنیا چنین طرحی تا بحال اجرا نشده است)، به سلامت عمومی جامعه آسیب وارد نخواهد کرد؟ که در پاسخ باید گفت: با استناد به نتایج تحقیقات علمی در این زمینه در سطح کشور، پاسخی جز «بلی» ندارد.
آیا چنین طرح هایی که متاسفانه از بطن خود پرستاری و توسط مسئولینی زاییده شده که شاید هنوز نتوانستهاند مفهوم کلمه «پرستاری» که بسیار مقدس است را درک کنند، نباید ابتدا به صورت پایلوت در سطح یک بیمارستان انجام گیرد و سپس نتایج آن به کل کشور تعمیم داده شود و به کار گرفته شود؟ اینجا نیز پاسخ مشخص است چرا که طرحی مشابه که در بیمارستان رجایی تهران در سطح تحصیلات تکمیلی انجام می گیرد نتوانسته رضایت دانشجویانش را از نظر ارتقاء علمی برآورده کند.
با وضع موجود در زمینه کمبود نیروی هیات علمی در سطح دانشکدههای پرستاری، بیمارستان ها و موسسات خصوصی چگونه خواهند توانست آموزش مناسبی برای این گروه فراهم کنند؟
آیا پذیرش هر گونه طرحی در زمینه تحول آموزش پرستاری نیازمند مطالعه یا نظر سنجی از بزرگان آن رشته نیست؟
آیا واقعا مسئول معاونت آموزشی وزارت متبوع آین طرح را دقیق مطالعه کرده اند؟
آیا معایب و مزایای آن را بررسی کردهاند؟
آیا تصویب این طرح صرفا پاسخی برای وعدههای داده شده در زمینه تحول آموزش پزشکی در جهت قانع کردن مسئولین قانونگذار برای حمایت از طرح تحول نظام سلامت، نیست؟
آیا بهتر نبود مسئولین محترم آموزش پزشکی به جای پذیرش چنین طرحهای که به نظرمی رسد صرفا شانه خالیکردن از مسئولیت است، تمرکزشان را روی جذب چند هزار نیروی پرستار آماده به کار، معطوف می کردند؟
با این شرایطی که در حال حاضر بیمارستان های دولتی حتی قادر نیستند که اتاقی را برای تعویض لباس فرم دانشجویان و اعضا هیات علمی پرستاری فراهم کنند، چگونه خواهند توانست شرایط فیزیکی مناسب را برای آموزش این نیروها فراهم کنند؟
آیا دیگر زمان آن فرا نرسیده است که قانونگذاران کشور که خود را نمایندگان مردم می دانند، خود را دخیل در سلامت عمومی جامعه بدانند و در این زمینه احساس مسئولیت بکنند و طرحی در زمینه تحقیق و تفحص تحول نظام آموزش و سلامت داشته باشند؟
اینها سوالاتی است که در زمینه اجرای این طرح بدون کارشناسی از طرف برخی مسئولین جهت پرکردن دهان قانونگذاران به طرح تحول نظام سلامت پیش میآید و آنچه مسلم است در این میان کسانی که بیشترین ضرر را خواهند دید مردم هستند نه تنها قشر پرستار.
با پرورش کمک پرستاری با این شرح وظایف غلط و نیروی پرستار توسط افراد نا آشنا با پرستاری، که در هیچ کجای دنیا وجود ندارد خطاهای دارویی افزایش پیدا خواهد کرد، ایمنی بیماران به خطر خواهد افتاد، به پیشرفت علمی کشور خدشه وارد خواهد شد، اجرای این طرح مضحکهای برای کشور در پرستاری در سطح دنیا خواهد بود، سلامت عمومی جامعه در آینده نه چندان دور زیر علامت سوال قرار خواهد گرفت.
امید است که قانونگذاران محترم به بازنگری این طرح بپردازند و سلامت عمومی جامعه را مد نظر داشته باشند.
#طرح_تربیت_پرستار_در_بیمارستان
#طرح_کمک_پرستار_یکساله
#دانشکده_پرستاری_و_مامائی
#دانشگاه_علوم_پزشکی_کاشان