عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به اینکه مشکل در تبدیل سیاستها به قانون است، گفت: اگرسیاستهای کلی را تبدیل به قانون کنیم، در چرخه کشور به جریان میافتند.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو به نقل از مجمع تشخیص مصلحت نظام، نهمین پیش نشست همایش نظام مسائل اولویت دار کشور روز سی ام دیماه ۱۳۹۹ با همکاری مرکز ارزیابی و نظارت راهبردی اجرای سیاستهای کلی نظام و سازمان بسیج دانشجویی برگزار شد.
این نشست که موضوع "آسیب شناسی اجرای سیاستهای کلی نظام″ را دنبال میکرد با سخنرانی مهندس سید مرتضی نبوی؛ عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و دبیری دکتر مهدی مقدسی مدیر کل حقوقی مرکز ارزیابی و نظارت راهبردی اجرای سیاستهای کلی نظام برگزار شد.
سید مرتضی نبوی در جمع شرکت کنندگان در نهمین پیش نشست همایش نظام مسائل اولویت دار کشور اظهار داشت: شاید به این مفهوم در ادبیات دنیا چیزی به نام سیاست کلی نداشتیم و نداریم، و شاید بتوانیم ادعا کنیم قویترین ادبیات در این زمینه مربوط به کشور ما است.
وی افزود: مشکل در تبدیل سیاستها به قانون است. بهترین جایی که سیاستهای کلی به نظام برنامه ریزی کشور وصل میشود، مجلس است. قاعدتاً اگر ما موفق بشویم سیاستهای کلی را تبدیل به قانون کنیم، در چرخه کشور به جریان میافتند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: قاعده این است که قوه مجریه قوانین مجلس را اجرا کند. در فرمایشات مقام معظم رهبری است که میفرمایند مجلس از این نظر اهمیت دارد که راه را برای دولت میتواند ترسیم کند. دولت باید مجری مصوبات مجلس باشد. اگر ما بتوانیم فقط سیاستها را به موقع به قانون تبدیل کنیم، دستگاههای مختلفی برای نظارت بر اجرای آن وجود دارد. مثلاً قوه قضائیه در قانون اساسی، مسئول حسن اجرای قوانین است. غیر از نظارتهایی که به صورت مشخص برای مجلس هم در نظر گرفته شده است، اما اصولاً مسئول اجرای حسن قوانین قوه قضائیه است و ابزار آن هم بازرسی کل کشور است.
وی در ادامه تاکید کردند: بعضیها معتقدند باید از صفر تا صد اجرای سیاستهای کلی را مثلاً از سطح یک دهستان تا در سطح کشور پیگیری کرد. من معتقد هستم این گستردگی مانع از این است که نظارت بر اجرای سیاستهای کلی کارآمد باشد. ما با حجم زیادی از سیاستها مواجه هستیم که اصولاً این حجم زیاد باعث میشود رعایت آن در عمل کار سختی باشد.
نبوی تاکید کرد: اصولاً سیاست کلی باید در پاسخ به این سه موضوع مهم باشد. موضوع اول اینکه یک مسئله ملی ایجاد میشود، موضوع دوم بحران موردی و سوم کشف فرصتهای داخلی، خارجی و منطقهای و استفاده از این فرصتها است. در نتیجه سیاستهای کلی باید در این چارچوب باشند. یکی از مسائلی که رهبر انقلاب هم روی آن تاکید داشتند، بحث ساختار معیوب بودجه است، یک دفعه میبی نم دولت ۷۰ تا ۸۰ درصد بودجه را توسعه داده، با این توجیه که در سال انتخابات هستیم.
وی در پاسخ به این سوال که چه میزان از سیاستهای کلی محقق شده عنوان کرد: ارزیابی دقیقی ندارم، ولی فکر میکنم میزان کمی از سیاستها محقق شده است و این موضوع به مجمع تشخیص مربوط میشود و کمی هم در مجلس باید برنامه ریزی انجام شود.
گفتنی است این پیش نشستها به همایش ملی بینات خواهد انجامید.