گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو - احمد رضاپور؛ نشریه آمریکایی «نشنال اینترست»، در گزارشی با عنوان «آیا این [پیروزی] پایانی بر کشور آذربایجان است؟» به قلم «مایکل رابین» نوشت: هنگامی که «نیکول پاشینیان» نخست وزیر ارمنستان در روز ۱۰ نوامبر ۲۰۲۰ / ۲۰ آبان ۱۳۹۹ آتش بس را پذیرفت، «الهام علیف» رئیسجمهور آذربایجان دلیلی برای احساس پبروزی داشت. «علیف» سرزمینهایی که پدرش، رئیسجمهور سابق آذربایجان در اواخر جنگ قرهباغ از دست داد را برگرداند. «الهام علیف» همچنین پایههای قدرتاش را مستحکم کرد: «علیف» با تبدیل خود به متحد ضروری «رجب طیّب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه و «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه ممکن است با خود اینگونه محاسبه کرده باشد که این کشورها درصورت بروز هرگونه ناآرامی ضامن حفظ قدرت او در آذربایجان خواهند بود؛ همانگونه که «پوتین» از هیچ تلاشی در جهت حفظ «بشار الاسد» رئیسجمهور سوریه مضایقه نکرد.
ارمنستان جنگ را باخت و «علیف» پیروز شد ولی آذربایجان هم باخت. پرچم آذربایجان بر فراز «کلبجر» و «سوشا» (ارمنیها به نام سوشی میشناسند) بر افراشته شد امّا این پیروزی «علیف» به قیمت استقلال آذربایجان تمام شد. «علیف» به منظور تثبیت قدرتاش و احتمالاً تضمین جانشینی همسر و فرزند ذکورش، حق حاکمیت آذربایجان را به چوب حراج گذاشت.
نیروهای ارتش روسیه اکنون در خاک آذربایجان مستقر شدهاند. این نیروها مجری آتشبس میان آذربایجان و ارمنستان هستند ولی استقرار مجدد نیروهای روسی در منطقه، هدف دیرینه «پوتین» در جهت بازگرداندن قدم به قدم کشورهای عضو اتحاد جماهیر شوروی سابق [تحت حاکمیت کرملین] است. شاید «علیف» از حضور نیروهای روسی امنیت خاطر دارد زیرا که دستاورد او و رئیسجمهور ترکیه را در جنگ تثبیت کرده ولی این نکته را از یاد برده است که نیروهای روسیه به سرعت وارد [یک منطقه] میشوند ولی بهسختی خارج میشوند.
نشریه «نشنال اینترست» آمریکا در ادامه نوشت: ترکها نیز بعید است که آذربایجان را ترک کنند. هدف از جنگ آذربایجان «قره باغ» و مناطق آذری اطراف آن بود که ارمنستان در جنگ حدفاصل سالهای ۱۹۸۸-۱۹۹۴ گرفته بود. امّا در این میان، انگیزه ترکیه متفاوت بود. «اردوغان» و سرمداران فکری ترکیه افکار بلندپروازانه پانترکیسم را برای اتصال جغرافیایی، سیاسی و اقتصادی به آذربایجان و کشورهای ترکنشین منطقه آسیای مرکزی دارند.
رنگ آبی: مناطقی که آذربایجان در جریان «جنگ ۲۰۲۰ قرهباغ» تحت کنترل خود درآورد.
رنگ قرمز: مناطقی که آذربایجان طبق پیمان آتشبس با ارمنستان تحت کنترل خود درآورد.
رنگ سبز: مناطقی (در واقع منطقه قرهباغ) که ارتش روسیه طبق پیمان آتشبس به عنوان حافظ صلح در آن مستقر میشوند.
وقتی از فرودگاه «اسن بوگا» آنکارا به سمت شهر رانندگی میکنید، از کنار نقاشیهای کنارهجادهای میگذرید که پرچم کشورهای ترکزبان، از آذربایجان تا ترکستان شرقی(!) بر آن نقش بسته است. ترکستان شرقی نامی است که اویغورهای خواهان استقلال چین این نام را برای منطقه خود گذاشتهاند. ارمنستان (در کنار گرجستان) به دلیل ایجاد خط حائل سرزمینی میان ترکیه و جمهوریهای ترکی مانع بلندپروازی سرزمینی اردوغان است.
نشریه «نشنال اینترست» این مدعا را اعلام کرد که توافق آتشبس میان باکو-ایروان یک کریدور ارتباطی از خاک ارمنستان به آذربایجان داده است. البته سازوکار این جاده ارتباطی از منطقه «نخجوان» به خاک آذربایجان هنوز مشخص نیست. «نشنال اینترست» در ادامه عنوان کرد: آنکارا به مرکز کنترل و رصد مشترک روسیه-ترکیه نیرو اعزام کرده است. نیروهای ویژه ارتش ترکیه در باکو حضور دارند و جت جنگندههای F-۱۶ در پایگاههای آذربایجانی مستقر هستند. «علیف» ممکن است به «اردوغان» به چشم یک دوست نگاه کند ولی از نظر «اردوغان»، «علیف» وسیلهای برای رسیدن به هدف است.
ترکیه بستر انتقال مزدوران [حاضر در] سوریه به آذربایجان را مهیّا کرد و «علیف» نیز به استقبال آنان رفت. اکنون، بعید است که «علیف» حتی اگر بخواهد، قادر به اخراج این نیروها باشد. همانطور که ترکیه قادر به گسیل مزدوران به سوی نبرد با ارمنستان بود به همان ترتیب هم قادر است با استفاده از این نیروها، آذریهای مخالف اهداف ترکیه را هدف قرار دهد.
برای اولینبار، آذربایجان در سال ۱۹۱۸ استقلال یافت ولی این استقلال فقط ۲۳ ماه طول کشید و [بعد از آن] نیروهای روسیه وارد سرزمین نفتخیز آذربایجان شدند. فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی فرصتی مجدد به آذربایجان داد. شورای عالی جمهوری سوسیالیستی آذربایجان در روز ۱۸ اکتبر ۱۹۹۱ استقلال آذربایجان را اعلام کرد. در حالیکه این دوره از استقلال بهطرز قابل توجهی دوام داشته است، امّا پایان ماجرا یکسان است: نیروهای خارجی حاضر در خاک آذربایجان به کرملین و آکسارای پاسخگو هستند نه حاکمیت باکو. آذریها ممکن است ۱۰ نوامبر را به عنوان روز غلبه بر ارمنستان در جریان «جنگ ۲۰۲۰ قرهباغ» جشن پیروزی بگیرند امّا وقتی از تب این ماجرا کم شود آنگاه شاید تازه بفهمند که این پیروزی آغازی است بر پایان استقلال آذربایجان و نقطه شروع تبعیت از حاکمیت روسیه و ترکیه است.
حضور نظامی در کشوری اولا بدون رضایت و خواست کشوری که مردم و دولت هردو از حضورش راضی باشن و نفع ببرن خوبه
نه که دولت یا بخشی خاصی از یک کشور
ضمنا اونی که استقلال ایران رو مقایسه میکنه با دیگر کشورهای بظاهر مستقل بره تحقیق کنه روسای جمهور اون کشورها بدون اجازه صهیونیسم جهانی و در راس اونها امریکای سر سپرده صحیونیسم اب نمی خورن
........
یعنی جواب کسانی که فکر می کنند فقط استقلال را ایرانی ها می فهمن و ...
خودتون هم نمیدونید چطور این برگرداندن خاک مردم مظلوم آذربایجان به خودشان را سیاه نمایی کنید. بس کنید بوی گندش دراومد.
البته با این وضعیت کشور و ارزش پاسپورت و تحریم و ریس جمهور ایران بعیده
خودت پاسپورت داری .؟
چند بار سفر خارجی رفتی؟
بعد ها میفهمیم علی اف بابت تضمین قدرتش با آینده آذربایجان چه کرد
پارک عوض کن
چقدر دروغ بهم میبافید
شما به فکر کشور خودتون باشید
اونا از عهده کشورشون برمیان
همونجور که ایران میخواد فارسی رو گسترش بده اونام ترکی رو پیش میبرن
هرکسی دنبال سود ومنفعت خودشه
شما تو این وسط ببینید کدوم بهتر میره جلو وکدوم رفاه برا مردمش درست کرده
چرا وقتی دولت فخیمه ایران به ارمنستان کمک میکرد هیچ تحلیل و محکومیتی ارسال نمیشد
آذری ها فقط یکی از اقوام ایرانی هستن حتی اگر خودشون دوست نداشته باشن.
یکی نیست بهشون بگه بابا شما از همه ترک زبان های دنیا اصیل ترید و پشتوانه تاریخی غنی تری دارید.
زنده باد ایران و اقوام ایرانی
پرچم سیاه داعش و قرمز ترکیه.
به فنا رفتید
ولی روسها اشغال میکنن
آمریکا همونه که بی 52 را از روی آذربایجان رد کرد، علیف خودشو خراب کرد.
ولی ایران گلوبالشو اوراق کرد، عین الاسدو شخم زد، کماندوهاشو گرفت و خودشونو خیس کردن.
ای مگس عرصه سیمرغ نه جولنگه توست
ساقی تونو عوض کنین بالام جان
جمهوری جعلی آذربایجان وترکیه ب همراه چندین کشور دیگه جزئی از خاک ایران بزرگه و روزی میرسه ک توسط فرزندان این آب و خاک ب ایران زمین بزرگ برگردونده میشه
تورک به تورک خیانت نمیکنه؟ جک نگو.
اروپا سود و زندگی بهتر را در اتحاد می بیند نمی دونم شماها چه نفعی در استقلال الکی می دانید.
اگر افغانستان ترک بود خیلی وقتها پیش ترکیه برای نجاتش شتافته بود ولی ما ایرانیها افغانستان را از خود می رانیم.
اگر ..... آذربایجان خواهان ادغام به ایران و مناطق آذری ایران بود.
اگر ....
مثل رجیب اردوگان مثل گدایی هست که دم قصر پادشاه نشسته و میگه کاش این قصر مال من بود.
اگه چشم چپ به خاک ما داشته باشه، از شرق تا غرب ترکیه را شخم میزنیم.
روسیه و ترکی الکی نمیان وارد جنگ بشن و هزینه کنن و کشته بدن
اینو باید در نظر داشته باشیم
ما دیگه اون ایران سابق نیستیم،دیگه تو دنیا ما رو به حساب نمیارن چون نه اقتصاد نه فرهنگ نه علم نه سیاست نه آینده مون قابل تعریف نیست
این بود هدف انقلاب !!!
حضور نظامی ترکیه در آذربایجان ضامن استقلال آذربایجانه مانع اشغالگری و کارشکنی روسیه در توافق صلحه !
مردم ترکیه و آذربایجان شعار یک ملت دو دولت رو با جان دل قبول دارن آذربایجانی ها حضور ترکیه رو به هیچ وجه از دست دادن استقلال حساب نخواهند کرد چون در واقعیت هم اونطور نیست !
عزیزان نژادپرستِ ترک ستیز! بنگرید بسوزید بسازید
:)
.ترکام مثه شما نیستن که پشت هم نژادای افغانیشونو خالی کنن و تحقیرشون کنن .تا همیشه پشت هماندو خواهند بود برای ی ترک هم ترکیه وطنه هم آذربایجان.شمام اونقد بگین تا پاره شین.تو آدم باشی از بدبختی و فلاکت کشور خدت میگی نه که سرتو کنی تو جایی ک بهت مربوط نیست والسلام
تورک به تورک خیانت نمیکنه؟ خنده داره
اکی؟؟؟؟؟؟
همه کشورها دنبال منافع ملی خودشان هستند و این طبیعی است ، استانهای آذری عزیزمان بخشی از ایران بزرگ است که هیچ فرقی با استان اصفهان و فارس و شیراز ندارند و زبانشان هم تا دوره مولانا فارسی بوده است و هیچ تقصیری ندارند که قوم خزرها و سایر اقوام آسیای میانه که در قرن هفتم از طریق شمال دریای کاسپین به منطقه قفقاز حمله کردند و به اجبار زبان مادری این منطقه را عوض کردند و زبان خودشان را حاکم کردند ، البته این کار یک شبه انجام نشد بلکه سالها به طول انجامید ولی در سیر تاریخی صورت گرفت ، مثل زبان عربی که از عربستان به کل منطقه تسری پیدا کرد به جز ایران که آن هم به پاس خدمات فردوسی عزیز بوده است ، میتونید تاریخ را مطالعه کنید نه اینکه در فضای مجازی به هم توهین کنید!
یک مورد دیگه اینکه در نظم نوین جهانی این طور نیست که یک کشور به راحتی بتواند کشور دیگری را ضمیمه خاک خود کند ، درسته که اغلب این کشورها متعلق به ایران بوده اند ولیکن در این فکر باشید که بتوانید اینها را پس بگیرید بعید است و آن هم به دو علت ، یکی عدم پذیرش مردم آن کشور و دوم عدم پذیرش کشورهای دیگه ، پس بیایید با داشته های خود به نحو احسن و عدالت یکسان استفاده کنیم با این همه ثروت خدادادی در ایران ،
منصور و پیروز باشید
اندازه کتاب درسی تاریخ راهنمایی هم سواد نداری که یکم خجالت بکشی و این حرفهای مضحکت را به زبان نیاری.
فردوسی 400 سال بعد فتح ایران توسط مسلمانان به دنیا اومده. اینو گفتم بدونی چقدر حرفات مزخرفه. بازم میگم یکم مطالعه بکن و عاجزانه التماس تفکر دارم برای شما.
اصلا کسی با زبان ترکی مشکلی نداره که شما اینقدر حساسیت به خرج میدهید، بستگان ما ترک هستند و خیلی هم خوبند ، شما چرا اصرار دارید تاریخ را غیر واقع جلوه دهید ؟ شما شاید کتاب مولانا را نخوانده ای که در قرن هفتم در قونیه در کشور ترکیه زندگی میکرد و به زبان فارسی شعر میگفت ، خوب اگر آن زمان مردم به زبان ترکی حرف میزدند مگر مولانا دیوانه بود که به شاگردانش فارسی درس بده و شعر بگوید!
در همین زمان مولانا بوده که قبایلی ترک زبان از منطقه آسیای میانه به سمت غرب هجوم آوردند و از شمال دریای خزر گذشتند و به منطقه قفقاز وارد شدند و زبان خویش را تدریجا در منطقه حاکم کردند،
این تقصیر مردم منطقه نیست که زبان قبلی خود را از دست دادند بلکه این تغییرات تاریخی است که اتفاق افتاد و حالا شما میخواهید تاریخ را زیر سوال ببرید با خودتان است ولی حق ندارید به دیگران که واقعیات تاریخی را بیان میکنند توهین کنید، بهتر است شما علم تاریخی خویش را بالا ببرید و کورکورانه قضاوت نکنید