نشست خبری فیلم «اسفند»
اقباشاوی: شهید علی هاشمی حلقه واسط نظام و مردم بود / قصه شهید علی هاشمی باعث وحدت می‌شود + فیلم

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو، دانش اقباشاوی در نشست پرسش و پاسخ فیلم سینمایی «اسفند» با بیان اینکه اینجا روز آخرت کارگردان‌هاست خطاب به اهالی رسانه گفت: شما اهالی رسانه سوال بپرسید و ما جواب می‌دهیم و معتقدیم همیشه حق با مشتری است.

اقباشاوی درباره علت رفتن به این سوژه و ساخت چنین فیلمی توضیح داد: من هم در فیلم‌های کوتاه و هم در زمان دستیاری علاقه‌ای به سینمای جنگ داشتم و دستیاری آقایان درویش و حاتمی‌کیا را هم انجام داده بودم. البته این تصور وجود داشت که چون خودم دو رگه عرب- فارس، آبادانی و جنگ‌زده هستم اولین فیلمم را جنگی بسازم اما من «تاج محل» را ساختم که یک فیلم اجتماعی است چون تصور می‌کردم جنگ سال‌هاست که تمام شده و دیگر ضرورت ندارد مجدداً یادآوری شود پس بهتر است ملت‌ها با هم دوست باشند. 

وی افزود: سال‌ها گذشت و در بهمن ۱۴۰۰ متوجه شدم که علی هاشمی کسی است که من او را در کودکی دیده بودم و خاطرات شیرینی که در سپاه سوسنگرد داشتم با کلی عکس در خاطرم مانده بود.

اقباشاوی با بیان اینکه شهید هاشمی چند ویژگی مهم داشت، ادامه داد: از جمله اینکه فرمانده منحصر به فردی بود که گروهش متشکل از ملت دو کشور بود که علیه یک دیکتاتوری اقدام می‌کردند پس نه تنها رفتن سراغ این موضوع باعث انشقاق نمی‌شد بلکه وحدت ایجاد می‌کرد و من امیدوار بودم که فیلم هم این ویژگی را داشته باشد.
علاوه بر این‌ها در تحقیقات متوجه شدم که او حلقه واسط میان مردم و نظام بوده است.

وی در پاسخ به سوالی درباره اینکه لهجه بازیگران برای مردم بومی باورپذیر نیست، گفت: من خودم عرب هستم و چنین سوالی قابل درک نیست. من وقتی فیلمنامه را می‌نوشتم عربی فکر می‌کردم و فارسی می‌نوشتم.

اقباشاوی درباره اینکه چرا از بازیگر چهره برای نقش شهید هاشمی استفاده نکرد، گفت: آلفرد هیچکاک می‌گوید ستاره، آدرس فیلم است اما برای اینکه فیلم باورپذیر باشد آن هم وقتی قرار بود به زبان عربی صحبت کند، دنبال شخصی بودم که از نظر درونیات هم مشابه باشد. رضا مقصودی سالها دستیار آقای عیاری بوده است.

اقباشاوی در بخشی‌ دیگر با اشاره به اینکه تحقیقات میدانی و کتابخانه زیادی برای این فیلم انجام شده و به بیش از ۴۰ کتاب رجوع شده اما اقتباس از یک کتاب نبوده است گفت: فیلمنامه ترکیب تحقیقات خاطرات و اندکی تخیل است.

وی در پاسخ به اینکه آیا از طرف فرماندهان مرتبط با موضوع دچار محدودیت نشده است، بیان کرد: اگر رضا مقصودی برای بازی در نقش شهید هاشمی پیدا نمی‌شد نگارش فیلمنامه را شروع نمی‌کردم و اگر بازیگران نقش سردار غلامپور و آقای محسن رضایی پیدا نمی‌شدند فیلم را نمی‌ساختم. اما درباره شخصیت سرداران فقط به شکل کلی موضوع مطرح شد و الان کوتاه از آقای سردار غلامپور پرسیدم که از فیلم راضی است که گفت خوب بوده است.

{$sepehr_media_2634532_400_300}

مهاجر توحید پرست، جانشین تهیه‌کننده نیز که بعد از درگذشت جلیل شعبانی تهیه کنندگی فیلم را بر عهده گرفت درباره حضورش در این فیلم گفت: اوایل کار برای آقای شعبانی به خاطر بیماری، مشکل پیش آمد ولی قرار شد طبق برنامه‌ای که داشتیم کار را پیش ببریم. از گروه تشکر می‌کنم که رفاقت و همدلی کردند تا در نهایت کار را به سرانجام برسانیم چون نبود جلیل شعبانی ممکن بود باعث شود کار به نتیجه نرسد.

وی اضافه کرد: اگر معتقدیم سینما به بازیگر جدید نیاز دارد باید این را از یک جایی شروع کنیم. فیلم «رها» نمونه خوبی است. رضا بازیگر خوبی است و امیدوارم با این فیلم یک بازیگر جدید به سینما اضافه شده باشد.

توحید پرست اظهار کرد: هر چقدر صدای سالن بد بود، حضور خانواده شهید هاشمی خستگی را از تنمان در کردند.

رضا مقصودی هم بیان کرد: اگر من ۵۰ فیلم نقش اول بازی کرده بودم چه فرقی می‌کرد؟ سال‌ها دستیار کارگردان بودم آن هم کارگردان‌های بسیار بزرگ ولی در نهایت این کارگردان است که برای چنین نقش مهمی تصمیم‌گیری می‌کند. من تمام صد خود را برای این نقش گذاشتم.

وی یادآور شد: از ابتدا قرار نبود من بازی کنم و می‌خواستند سوپر استار بیاورند. حتی لیست دادم به دانش و انتخاب اولم ساعد سهیلی بود اما به هر حال این کارگردان است که پکیج را می‌بیند. ضمن اینکه معتقدم نقش، جغرافیاست. نقش مهمی مثل شهید علی هاشمی در خوزستان بسیار بالا مقام است و باید در انتخاب نقش به سمتی می‌رفتیم که بازیگر، زبان عربی را خوب صحبت می‌کرد. معتقدم همان ساعد سهیلی که انتخاب خودم بود اگر می‌آمد و دیالوگ‌ها را عربی می‌گفت، همه نسبت به آن انتقاد می‌کردند.

خیام وقار کاشانی در سخنانی کوتاه گفت: اصلا فکر نمی‌کردم نقش آقای محسن رضایی را بازی کنم.