گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو - فاطمه قربانی رضوان؛ ۲۳ تا ۳۰ آبان ماه هر سال به نام هفته کتاب نامگذاری شده است. هفتهای مختص اهالی کتاب تا دور هم جمع شوند و از کتاب و کتابخوانی بیشتر بگویند. نقش کتابداران در این هفته بیش از پیش مورد بررسی قرار میگیرد. در مراسم بزرگداشتی که هفته گذشته در تالار وحدت با حضور رئیس مجلس شورای اسلامی و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار گردد از کتابداران و کتابخانههای برتر تجلیل شد. از این رو با لیلا خادمیان کتابدار کتابخانهی عمومی خواجوی کرمانی شیراز کتابدار برتر کشور در سال گذشته در حوزه فعالیتهای فراکتابخانهای به گفتگو نشستیم.
خادمیان در ارتباط با شرایط امروز کتابخانههای عمومی بیان کرد: امروزه کتابخانههای عمومی از نظر منابع که منابع به روزتر و با کیفیت تری برای کتابخانهها ارسال میشود، در وضعیت مطلوب تری به سر میبرند. از طرفی کتابخانهها از مخزن کتاب بودن و قرائت خانه بودن خارج شده اند و به پایگاههای اجتماعی تبدیل شده اند و خدمات گوناگونی را به مخاطبان خود و تمام گروههای سنی از جمله خردسالان، کودکان، نوجوانان، بزرگسالان و سالمندان ارائه میدهند.
وی افزود: همچنین از اقدامات ویژه کتابخانهها ارائه خدمات به گروههای خاص از جمله نابینایان و ناشنوایان است. ضمن اینکه خدماتی به گروههای ادبی، قرآنی و پژوهشگران و.. ارائه میشود. از جمله فعالیتهایی که در کتابخانههای عمومی انجام میشود برگزاری کارگاههای آموزشی با همکاری نیروهای متخصص است. حمایت کتابخانههای عمومی از کسب و کارهای کوچک و کارآفرینی از دیگر فعالیتهایی است که امروزه در کتابخانهها انجام میشود. خوشبختانه کتابخانههای مرکزی که در برخی از استانهای کشور افتتاح شده یا در حال ساخت است بخشهای متنوعی دارند که به کتابخانههای روز دنیا نزدیک هستند.
کتابدار برتر کشور ضمن اشاره به مشکلات خاص کتابخانهها گفت: یکی از مشکلات اصلی کتابخانهها کمبود بودجه برای اجرای برنامههای فرهنگی است. برنامههای فرهنگی و ترویجی تاثیر مثبتی در معرفی کتابخانه به مخاطب دارند و همچنین باعث جذب گروههای مختلف مردم به کتابخانه میشوند.
وی ادامه داد: یکی دیگر از مشکلات عمده کتابخانهها کمبود نیروی انسانی هست، که سال هاست استخدامی صورت نگرفته است. از مشکلات دیگر این است که متاسفانه مردم شناخت کافی نسبت به کتابخانهها و برنامههای آن ندارند. این مسئله نیازمند تبلیغات در ابعاد گسترده است، هر چند خوشبختانه اخیرا برنامههای تلویزیونی از جمله «آقا و خانم کتابدار» و «هدهد سفید» که به معرفی کتابخانهها میپردازند تاثیر به سزایی در معرفی کتابخانهها داشته اند، اما معرفی تمامی خدمات کتابخانهها به مردم از کارهایی است که باید انجام شود.
خادمیان در خصوص الزامات بهبود کتابخانهها و مساعدت نهادهای دولتی گفت: مسائل مالی و همچنین نیروی انسانی نیازمند همکاریهای دولتی است که تامین بودجهی بالاتری را برای کتابخانهها در نظر بگیرند و همچنین استخدام نیروی کتابدار از رشتههای کتابدرای که سال هاست هیچ استخدامی از بین آنها صورت نگرفته است.
وی در پایان به مسائل و مشکلات کتابداران اشاره کرد و بیان داشت: یکی از مشکلات اساسی کتابدارن که متاسفانه تمام کسانی که در حوزه فرهنگ کار میکنند با آن مواجه هستند، معیشت و حقوق کم هست. هر چند مسئولان تلاشهایی برای افزایش حقوق انجام داده اند و اخیر ۱۵ درصد افزایش داشته ایم، ولی با این وجود هنوز حقوق کم یکی از مشکلات اساسی نیروی انسانی کتابخانههای عمومی کشور است.