کد خبر:۶۳۱۳۱۳
گزارش/

چرا ۸۰ درصد شریفی‌ها از ایران می‌روند؟/ داستان یک عامل ناشناخته!

حلقه باطلی در این دانشگاه وجود دارد و این افرادی که در خارج از کشور درس می‌خوانند دوباره به کشور بازمی‌گردند و در دانشگاه شریف استاد می‌شوند و دانشجوها را ترغیب به رفتن می‌کنند.

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو-محسن عبدالعلی پور؛ آذر 95 بود که در گزارشی رشد مهاجرت نخبگان ایرانی با افزایش 2.2 برابری اعلام شد، آماری که دلسوزان کشور را در بهت عمیقی فروبرد. این روزها هم تذکر دوباره محمد مهدی زاهدی؛ رئیس کمیسیون آموزش مجلس به رئیس جمهور در خصوص روند فزاینده مهاجرت دانشجویان دانشگاه شریف، بهانه‌ای شد تا زخمی کهنه سرباز کند، دمل چرکین فرار مغزها. به سراغ تازه کنکوری‌ها که می‌رویم درصد زیادی از آن‌ها انگیزه‌شان از تحصیل در شریف مهاجرت به خارج از کشور است و اصولا این دانشگاه را کوریدور اروپا و آمریکا می‌بینند. این که چرا نو کنکوری‌ها و دانشجویان فعلی این دانشگاه در فکر خروج از کشوراند محل بحث است. چه ساز و کاری بر این دانشگاه حاکم است که علی‌رغم نیاز شدید کشور به این نخبگان، آن‌ها را به خارج از مرزها صادر می‌کند؟

به نظر می رسد دانشگاه صنعتی شریف از این نظر برای دانشگاه‌های دیگر شناخته شده است که بیشترین نخبگان از این دانشگاه درخواست پذیرش و بورسیه می‌دهند. اخیرا روزنامه7صبح در گزارشی مدعی شده بود از ۱۰ نفر اول ورودی سال ۱۳۸۸ دانشگاه شریف فقط یک نفر در ایران باقی مانده است. اگر این آمار صحیح باشد دیگر نامش فرار مغزها نیست بلکه به جای "دانشگاه صنعتی شریف جمهوری اسلامی ایران" باید گفت "کوریدور شریف آمریکا در ایران".

اکثراً می‌روند...

انگار فرار مغزها بین دانشجوهای المپیادی دانشگاه شریف مشتری بیشتری دارد، ابوالفضل مظاهری، دبیر اتحادیه انجمن اسلامی دانشجویان مستقل چندی پیش در توئیتر خود نوشت: «رفیق ما با چند نفر از دانشجوهای المپیادی دانشگاه شریف صحبت کرده، همه بدون تردید قصد مهاجرت دارند!» 


چرا ۸۰ درصد شریفی‌ها از ایران می‌روند؟/ داستان یک عامل ناشناخته!

 

«اکثراً می‌روند» جمله کوتاهی که یکی از دانشجویان المپیادی دانشگاه شریف با اندوه فراوان به خبرنگار خبرگزاری دانشجو در مورد مهاجرت دانشجویان المپیادی می‌گوید. وی یکی از علل شکل‌گیری این اتفاق را نابسامانی‌های موجود در "باشگاه دانش‌پژوهان جوان" می‌داند و معتقد است: «این وضعیت موجب یاس و ناامیدی دانشجویان المپیادی شده. وضعیت مسئولین این باشگاه دید منفی در دانشجویان ایجاد کرده که تمام کشور به همین وضع است.»

 

فرهنگی توسط برخی از اساتید در دانشگاه شریف پایه گذاری شده که دانشجویان را به بیزاری از کشور می‌کشاند
وی معتقد است اساتید این دانشگاه نیز آشنایی چندانی با صنعت کشور ندارند و دغدغه‌شان هم نیست. نقطه اشتراک گفت و گوی ما با چندین تن از دانشجویان دانشگاه شریف ترغیب دانشجویان به خروج از کشور توسط اساتید بود. دانشجویان معتقدند یکی از مهمترین عوامل میل فزاینده به اپلای گرفتن در شریف اساتید هستند. عدم کارایی معاونت پژوهشی هم از دیگر عواملی است که دانشجویان به آن اشاره می‌کنند.

 
بمانیم که چه بشود!

علی امینی یکی دیگر از دانشجویان این دانشگاه بزرگترین مشکل حال حاضر را فرهنگ حاکم بر اساتید دانشگاه شریف می‌داند و می‌گوید: «بنده منکر این نیستم که تحصیل در خارج از کشور می‌تواند خوب باشد. حتی بعضا برای کشور لازم و ضروری است. اما ما به معنای حقیقی کلمه با مسئله "فرار مغزها" مواجهیم. در واقع فرهنگی بر دانشگاه شریف حاکم است که نخبگان فرار و تحصیل حتی در دانشگاه سطح پایین تر و تحت نظر اساتید ضعیف تر را به ماندن در کشور ترجیح میدهند.»

عدم ارائه نقشه و دید مناسب از فعالیت‌های علمی داخل کشور را عامل دیگر مهاجرت نخبگان دانشگاه شریف است

وی که مسئول علمی بسیج دانشجویی دانشگاه شریف است می‌گوید فرهنگی توسط برخی از اساتید در دانشگاه شریف پایه گذاری شده که دانشجویان را به بیزاری از کشور می‌کشاند. امینی معتقد است:«وقتی با دانشجویانی که قصد رفتن دارند صحبت میکنیم تقریبا هیچ کدام از بهتر بودن امکانات تحصیلی در رشته‌ای که میخواهند در کشور دیگر تحصیل کنند صحبت نمی‌کنند. مثلا نمیگویند میخواهیم برویم زیر نظر فلان استاد که در فلان کشور است درس بخوانیم. اینها اولویت دوم است. غالبا به یک بیزاری از وضعیت کشور رسیده اند و می‌گویند بمانیم که چه بشود؟»

از نظر امینی حلقه باطلی در این دانشگاه وجود دارد و این افرادی که در خارج از کشور درس می‌خوانند دوباره به کشور بازمی‌گردند و در دانشگاه شریف استاد می‌شوند و دانشجوها را ترغیب به رفتن میکنند.

اساتید دانشجویان را تشویق به رفتن می‌کنند

رضا روستاآزاد رئیس سابق دانشگاه شریف معتقد است برخی از اساتید گرد یاس و ناامیدی را در فضای دانشگاه پخش می‌کنند. وی همچنین می‌گوید: « آماری که اخیرا بنده شنیدم 68درصد دانش‌آموزانی که در المپیادها مدال می‌گیرند هم جذب خارج می‌شوند. ظاهرا دنیای غرب به این نتیجه رسیده که هرچه در سنین جوان‌تر بتواند نخبگان را جذب کند بهتر است. بخش دیگری از این دانش‌آموزان هم که جذب دانشگاه‌های خوب ما می‌شوند بعد از دوره کارشناسی جذب خارج از کشور می‌شوند. یکی از علل این اتفاق امکانات بسیار زیادی است که دانشگاه‌های خارج از کشور برای این دانشجویان قائل می‌شوند که بسیار اغوا کنندهاست. علاوه بر اینها اساتید دانشگاه شریف هم مزید بر علت هستند که دانشجوبان را تشویق به رفتن می‌کنند. اکثر اساتیدی که در دانشگاه شریف هستند تجربه کار اجرایی و عملی و ارتباط با صنعت‌شان ضعیف است و نمی‌توانند برای دانشجوها راهنمای خوبی باشند. در حالیکه مشاهده می‌کنیم در کنار اساتیدی که ارتباط خوبی با صنعت دارند دانشجوها جمع شده‌اند و میلی به خروج از کشور ندارند.»

آش فرار مغزها و غلفت مسئولین در این دانشگاه آن‌قدر شور شده که زاهدی در تذکر کتبی چند روز گذشته به رئیس جمهور درخواست می‌کند حداقل جلوی رفتن یک نفر را بگیرند و گفته است: «برخلاف صحبت‌های قبلی خود مبنی بر حمایت از نخبگان، دانشگاه صنعتی شریف با این قشر برخورد مناسبی نکرد و تعدادی از آنها در حال مهاجرت‌اند و حداقل سیاستی اتخاذ شود تا از مهاجرت دکتر آجرلو جلوگیری شود.»

تبلیغات اغوا کننده دانشگاه‌های خارج از کشور، امکانات و زیر ساخت خوب جهت انجام امور پژوهشی، بیکاری در داخل کشور، کمبود زیرساخت آموزشی در داخل، عدم توجه مسئولین به نخبگان و ... تنها چند مورد از علل میل فزاینده به خروج از کشور می‌باشد، که در این گزارش تنها به یکی از علل پرداختیم. مسئله اساتید در مجاهرت نخبگان را شاید بشود یکی از مهمترین علل دانست. به نظر می‌رسد مسئولان باید هرچه سریعتر تصمیماتی اتخاذ کنند که بتوانند از این بستر گسترده نخبگانی کشور در تقویت توان داخلی استفاده کنند.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات بینندگان
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۴ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۱:۴۵
بررسی دلایل فرار مغزها فراتر از نوشتار حاضر است و توپ را به زمین اساتید انداختن و برچسپ غرب زدگی به آنان کار نادرستی است
دلایل اصلی فرا مغزها باید به صورت عمیق و با انجام پژوهش های کیفی به دور از تعصب و پیش داوری مشخص شود
93
4
آشنا
Iran (Islamic Republic of)
۱۴ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۵:۴۲
خوب این نخبگان که نه #ژن_خوب دارند، نه بچه صفدر هستند، نه مثل دختر وزیر می تونن از سر بیکاری قاچاق بیارن. نه مثل پسر اون یکی برای دو میلیون مدیرعامل یه شرکت بشن، نه پدرشون مثل وزیر ثروت 1000 میلیاردی داره... خوب طبیعتا بعد از تحصیل کار مناسبی پیدا نمی کنند. لذا به امید یک زندگی بهتر از کشور میرن.
متاسفانه سیستم فکر می کنه با فشار آوردن به جوانان می تونه نگهشون داره، در حالی که باید حداقل ناز این نخبگان رو کشید و امکانات براشون فراهم کرد. شما نکنی، کشورهای اروپایی و آمریکایی نیاز به جمعیت جوان دارند و این کار رو به راحتی انجام میدن.
و این قصه فقط مربوط به نخبگان نیست... با توجه به اضافه شدن سالی 1 میلیون جوان بی کار به بیکاران قبلی رفتن اولویت خیلی هاست. در واقع سختیگیری سفارت هاست که خیلی ها رو نگه داشته.
114
1
ناشناس
Germany
۱۴ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۷:۴۵
چرا فارغ التحصیلان شریف از ایران میروند؟
برای اینکه «ژن خوب» ندارند :-)
97
9
جواد
Iran (Islamic Republic of)
۱۴ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۸:۰۵
البته به همه چیز پرداخته شده اما ار یک چیز غفلت شده اون هم ژن خوبه! این بی نوا ها اگه یه مثقال ژن خوب داشتند می ماندند و در پست هایی که مربوط به بچه ژن خوب هاست به مملکت خدمت می کردند.
51
15
جواد
Iran (Islamic Republic of)
۱۴ شهريور ۱۳۹۶ - ۲۳:۵۴
چه جالب باپول خودمان بخرج خودمان منفعتش برای دشمنان جمهوری اسلامی ایران
واین سالهاست که دارد اتفاق می افتد.!!!!!!!!!!
کرارا شاهدبوده ام.!!!!!!
26
109
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵ شهريور ۱۳۹۶ - ۰۹:۲۹
نيروي جوان، با استعداد و با انگيزه كشور مي رود و آقازاده ها بدون دغدغه حكمراني مي كنند
63
25
اسا
Iran, Islamic Republic of
۱۵ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۱:۴۷
برای نخبه هاخیلی مشکلات هست . ولی ایکاش اونها هم آتش به اختیار بودن رو مد نظرشون قرار بدهند
32
41
دلسوز
Iran (Islamic Republic of)
۱۵ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۸:۲۷
داداش اون دشمن نیست اینجوری بهت گفتند که شیطان بزرگ!!!
ضمن اینکه اگر دشمنت بود الان بیش از 200 هزار نفر ایرانی توی آمریکا از بهترین زندگی ها برخوردار نبودند.
لازم به ذکر است که دشمن واقعی ما جهل و نادانی ما می باشد.
با تشکر!!
88
15
unknown
Netherlands
۱۵ شهريور ۱۳۹۶ - ۲۱:۴۷
حق دارند. بنده با رتبه 12 فوق لیسانس رفتم به دانشگاه نفت به امید بورسیه و کار در همین کشور. دوستانی هستند به مراتب بهتر و فعال تر. حال که وزیر سیل نمایندگان رو شاغل میکنه برای جوانان کار نیست. برید دوستان ماهم اشتباه کردیم اعتماد کردیم. باید برای دکتری بریم/ بازنده این قمار جوانان هستند.
92
6
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷ شهريور ۱۳۹۶ - ۰۰:۰۸
من امسال شریف قبول شدم (ارشد) و هدفمم از تلاش برای این ادامه تحصیل فقط اپلای بود و هست. علت اونم نبود ذره ای آینده در اینجاس و دیدن دوستان دیگرم که جزو بهترینها بودند و بعد از آنهمه تحصیل در مشاغل بی ربط دیگری مشغول اند و هدر رفتند. چندتایی هم که رفتن اونور
دانشگاهمان هم مثل جاهای دیگر شلم شوربای مطلق است. چیزی که در دانشگاههای ما میگذرد هیچ ارتباطی با صنعت ما و نیازهایش ندارد. ما با همین تحصیل در این دانشگاههای خودمان هیچ کمکی به کشور نمیکنیم هیچ بعضا به کشورهای دیگر کمک کرده ایم که از نتایج کارهای ما استفاده می کنند
من جای یک نفر از مسئولین بودم شب خوابم نمی برد
72
3
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۲۱ شهريور ۱۳۹۶ - ۰۲:۴۴
بنده مسئول یکی از خوابگاه های ارشد و دکتری هستم، اینجا دانشجوی دکتری، برای امرار و معاش در کنار درس میره سرکار، که علنا از کیفیت درسش زده میشه، دانشجوی دکتری با حقوق یک میلیون و هشتصد هزار تومان ماهی که میگیره، از درسش زده میشه ، ی پول ناچیزی هم توی این تهران کف دستش میزارن، به نظر شما چرا باید ی نفر که کلی زحمت کشیده تا به اینجا رسیده، بخواد اینجا بمونه تا شخصیتش تخریب بشه؟ اونجا هم پول میگیره هم درس میخونه، اونم با بهترین شرایط زندگی، مگه ما چند بار به دنیا میایم تا بخوایم زندگیمون رو اینجا خراب کنیم، کی مسئول اینه که ی جوان 25 یا 26 ساله نمیتونه ی ازدواج ساده بکنه و بتونه خرج دو نفر رو بده اینجا، به جای گیر دادن به اساتید به فکر این باشیم که چرا ی نفر از کشورش خسته میشه و میزاره میره و دیگه جذابیتی براش وجود نداره
84
3
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۲۱ شهريور ۱۳۹۶ - ۰۲:۴۸
پارسال معاون وزیر علوم اومده بودند برای بازدید از خوابگاه های دانشگاه، بهشون گفتیم شما که امکانات ندارید چرا ظرفیت پذیرش رو بالا میبرید؟ میدونید ایشون چی گفتند؟ گفتند به ما دستور از بالا دادن، چون تعداد بیکار زیاده، برای اینکه مشکل ساز نشند اینها، یک جوری اینها رو با درس مشغول کنید و ما مجبور شدیم ظرفیت دانشگاه ها رو بالا ببریم. میبینید مسئولان ما چه تفکراتی دارند ...
68
6
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸ شهريور ۱۳۹۸ - ۲۳:۴۰
هر چقدر هم دانشگاه و اساتید رو نکوهش کنند و مشکل را در ساختار درون دانشگاه ببینند واقعیتی که در بیرون دیوار دانشگاه منتظر دانشجو هاست تغییر نمی کند
50
2
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷ مهر ۱۳۹۹ - ۱۶:۲۳
منم امسال با تلاش زیادم شریف قبول شدم ... واقعا چرا نباید برای رفتن از خارج کشور تلاش کنیم .....دولت که هر کی رو بخواد استخدام می کنه و جاهای خصوصی هم که نسبت به سطح سواد و مدرکت ازت بیگاری میکشن و واقعا چرا نباید به اروپا و آمریکا که بهشت مهندسا است نه گفت ..بقول یه دوستی مهندسای اونجا خدایی میکنن مهندسای اینجا گدایی میکنند .. اینجا چی میسازن که به مهندس نیاز داشته باشن ..برید ببین در چه کشور هایی دکترا حقوق بیشتری دارند و کجا مهندسی..البته زیر ساختم خرابه
35
1
پربازدیدترین آخرین اخبار