رئیس مرکز برنامهریزی و سیاستگذاری پژوهشی وزارت علوم مهمترین دلیل در تخلفات پایاننامهای را نبود چارچوب مناسب در بحث پایاننامهها دانست و گفت: در این راستا کمیتهای جهت تدوین چارچوب برای پایاننامهها در وزارت علوم تشکیل شده است.
مظفر شریفی در گفتگو با خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، در مورد نحوه برخورد با متخلفان علمی اظهار داشت: در برخی موارد برخورد با متخلفان تنها به صورت دریافت نکردن امتیاز علمی خواهد بود، اما در برخی موارد نیز در صورتی که جنبه حقوقی پیدا کند، از طریق مراجع حقوقی پیگیری قانونی خواهد شد، از این رو نحوه برخورد با متخلفان برای اساس تخلف تعیین میشود.
رئیس مرکز برنامهریزی و سیاستگذاری پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به نحوه رسیدگی به تخلفات علمی، افزود: در مرحله اول پروسه رسیدگی به تخلفات علمی از طریق معاونت حقوقی دانشگاهها پیگیری میشود که این معاونت برای دانشجویان و هیاتهای علمی به صورت مجزا اقدام خواهد کرد.
وی ادامه داد: در صورتی که رسیدگی به تحلفات علمی از طریق این معاونت به نتیجه نرسد پس از مرحله ارجاع تخلفات از طریق معاونت حقوقی دانشگاهها، شکایت به مراجع ذیربط حقوقی ارجاع داده میشود.
شریفی به راهکارهای این مرکز در زمینه جلوگیری از سرقت پایاننامهها اشاره کرد و یادآور شد: اقدامات عمومی برای رسیدگی به تخلفات پایاننامهای همواره وجود داشته است اما به صورت خاص پایگاه «ایرانداک» تدابیری اندیشیده است که پایاننامهها پیش از تصویب پروپزال در دانشگاه مربوط استعلام شود تا در صورتی که موضوع مورد نظر از قبل انجام شده بود، پیگیری صورت پذیرد.
وی مهمترین دلیل در تخلفات پایاننامهای را عدم چارچوب مناسب در زمینه پایاننامهها دانست و خاطر نشان کرد: معاونت پژوهشی وزارت علوم در راستای تدوین چارچوبی برای پایاننامهها اقدام به ایجاد کمیتهای در همین موضوع کرده است که هم اکنون به دلیل پیچیدگیهای طرح در مرحله تعیین شاخصها و دستورالعملها قرار دارد که با تکمیل طرح چارچوب یک پایاننامه سالم مشخص خواهد شد.
شریفی یادآور شد: در صورت در نظر گرفتن چارچوب استاندارد برای پایاننامهها و وجود قوانین حقوقی مناسب که به صورت جامع موضوعات این حوزه را پوشش دهد میتواند تاثیر بسزایی در کاهش تخلفات علمی داشته باشد.