به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو به نقل از روزنامه انگلیسی گاردین، در حالی که فدرال رزرو آمریکا نرخ بهره را بالا میبرد وامهای مبتنی بر دلار بر دوش دولتها در سراسر جهان سنگین و سنگینتر میشود.
فدرال رزرو قصد دارد در ماه جاری برای دومین بار طی امسال نرخ بهره دلار را افزایش دهد و این کار هرگونه شانس احیای اقتصاد جهان را از میان خواهد برد.
پیشبینی میشود نرخ بهره دلار با هدف کمک به رشد اقتصادی آمریکا تا حدود یک درصد افزایش یابد که درنتیجه پایانی بر دوره ۱۵ ساله پول بسیار ارزان خواهد بود.
افزایش نرخ بهره به ۲.۵ تا ۲.۷۵ درصد هزینه اخذ وام در آمریکا را به دو برابر هزینه دریافت وام در انگلیس افزایش خواهد داد و حتی باید انتظار داشت این رقم بیش از پیش افزایش یابد.
افزایش نرخ بهره در آمریکا فقط بر اقتصاد این کشور تأثیر نخواهد گذاشت بلکه اثرات وحشتناک این کار خودخواهانه آمریکا را که با هدف کنترل تورم انجام میگیرد در انگلیس و سراسر دنیا شاهد خواهیم بود.
افزایش نرخ بهره در آمریکا باعث میشود این کشور محل جذابتری برای سرمایهگذاران باشد تا پول خود را در بانکهای این کشور ذخیره کنند. آنها برای این کار باید داراییهای خود را بفروشند و به دلار تبدیل کنند و خرید دلار بیشتر منجر به جهش قیمت پول ملی آمریکا خواهد شد.
در ماه جاری میلادی ارزش دلار در برابر سبدی متشکل از شش ارز مهم به بالاترین رقم طی ۲۰ سال گذشته رسیده است. ارزش یورو طی روزهای اخیر به کمتر از یک دلار رسیده است. پوند انگلیس که طی امسال ۱۰ درصد ارزش خود را از دست داده و به ۱.۲ دلار رسیده است همچنان روندی کاهشی در ارزش خود را طی میکند.
در ژاپن بانک مرکزی این کشور تحت فشار شدیدی قرار دارد. ارزش ین در برابر دلار به پایینترین رقم از سال ۱۹۹۸ رسیده است.
افزایش نرخ بهره دلار دو اثر مهم برای ما و آنهایی که در خارج آمریکا زندگی میکنند دارد. اول این که کالاها و مواد خامی که با دلار قیمت گذاری میشوند گرانتر خواهند شد. بیشتر کالاها با دلار قیمت گذاری میشوند از جمله سوخت.
دریافت وامهای دلاری نیز گرانتر میشود. دریافت وام از یک بانک آمریکایی خارج از توان بازپرداخت خانوارها و شرکتهای انگلیسی و سایر کشورها خواهد شد. این نکته از آن جهت حائز اهمیت است که بدانیم بانکها، به ویژه در اقتصادهای درحال ظهور توان چندانی برای وامدهی ندارند.
بانک مرکزی انگلیس اخیراً اعلام کرده است برای جلوگیری از عمیقتر شدن شکاف ارزشی میان پوند و دلار و درنتیجه ممانعت از گرانتر شدن کالاهای وارداتی مجبور است نرخ بهره در این کشور را افزایش دهد. مسلماً افزایش قیمت کالاهای وارداتی به معنای تورم بیشتر در اقتصاد انگلیس خواهد بود.
تا ماه ژانویه امسال به نظر میرسید روند صعودی تورم در انگلیس چندان ادامه نخواهد داشت. اما اکنون با حمله روسیه به اوکراین و اجرای سیاست پولپاشی توسط دولت بایدن در جریان دوران کرونا که به افزایش قیمتها در آمریکا کمک کرده است باید انتظار داشت نرخ تورم در انگلیس تا سال آینده همچنان صعودی باشد.
دولتهایی که به دلار وام گرفتهاند با مشکلی دوچندان مواجه هستند. این دولتها نه تنها برای کاهش اثر گرانی کالاهای وارداتی مجبورند نرخ بهره داخلی را افزایش دهند بلکه همچنین آنها باید سود بسیار بیشتری را به وامدهندگان خارجی پرداخت کنند.
اقتصادهای درحال ظهور و بسیاری از کشورهای در حال توسعه که با مشکل مضاعف کرونا و کاهش درآمدهای گردشگری مواجه هستند نمیتوانند این بار سنگین را تحمل کنند و ورشکسته خواهند شد. سریلانکا نخستین نمونه در این زمینه بوده است و کشورهای دیگری نیز به همین سرنوشت دچار خواهند شد.
طی سه دهه گذشته بانکهای غربی در چارچوب سیاست آزادی اقتصادی، وامهای کمبهره بسیاری را به کشورهای درحالتوسعه دادهاند. دولت زامبیا برای خودکفا شدن در تولید برق وامهای سنگینی را از خارج دریافت کرده است. این کار باعث شده است نسبت بدهی خارجی زامبیا به تولید ناخالص داخلی این کشور به ۱۱۰ درصد برسد که برابر با نسبت بدهی خارجی فرانسه به تولید ناخالص داخلیاش است.
مشکل زامبیا با فرانسه بسیار متفاوت است. فرانسه وامهای با بهره ۱.۸ درصد دریافت کرده است. اما زامبیا برای وامهای دریافتی بهره ۲.۷ درصد میدهد. آن چه مسلم است زامبیا، فرانسه و بسیاری از کشورهای دیگر برای زنده ماندن باید قرض کنند و سرمایهگذاری بیشتر به معنای قرض بیشتر است.
هیچ نشانهای که از تغییر سیاستهای آمریکا حکایت داشته باشد دیده نمیشود. جو بایدن در وحشت انتخابات میاندورهای کنگره به سر میبرسد. تورم فزاینده به نفع جمهوریخواهان در این انتخابات خواهد بود. این وحشت به فدرال رزرو کشیده شده و در افزایش تاریخی نرخ بهره ترجمه شده است. دولت آمریکا ابایی ندارد که با این کار خودخواهانه، اقتصادهای دیگر دنیا به رکود کشیده شوند.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، در این زمینه «فارین پالیسی» نوشت: بایدن در هنگام تبلیغات انتخابات ریاستجمهوری، عربستان را یک کشور منفور توصیف کرده بود و حالا شاهد تغییر رویکرد او در قبال ریاض هستیم. طبیعی است که در هر دو سوی طیف سیاسی در آمریکا، نگرانیهایی درباره پیامدهای سفر رئیس جمهور به عربستان وجود داشت. از یکسو، پراگرسیوها و حامیان حقوق بشر نگران بودند که رئیسجمهور، ارزشهای آمریکایی را قربانی اهداف کوتاهمدت نظیر متقاعد کردن عربستان به بالا بردن عرضه نفت و عادیسازی روابط اعراب و اسرائیل کند و از سوی دیگر، جمهوریخواهان و رئالیستها که طرفدار رویکرد «منافعمحور» در سیاست خارجی هستند، درباره اندک بودن دستاوردهای سفر رئیس جمهور به عربستان نگران بودند. این نگرانیها منطقی است. سفر دوروزه بایدن به عربستان که پس از سفر به اسرائیل و سرزمینهای اشغالی انجام شد، شامل دیدار با رهبران ۹ کشور عربی، از جمله محمد بنسلمان بود که بنا به تحقیقات سازمان سیا، فرمان قتل روزنامهنگار مخالف یعنی جمال خاشقجی را در سال ۲۰۱۸ صادر کرده بود. بایدن همچنین با رهبران مصر، عراق و اردن دیدار کرد. شرکای عرب آمریکا بدون استثنا حاکمانی مستبد با میزان پایین محبوبیت داخلی هستند و اگرچه آنها در حوزه امنیتی به واشنگتن وابستهاند؛ اما بسیاری از آنها از محکوم کردن حمله روسیه به اوکراین اجتناب کردهاند و نیز به توسعه همکاریهای اقتصادی و نظامی خود با چین ادامه میدهند.
نکته مهم دیگر این است که درخواستهای آمریکا از عربستان و دیگر تولیدکنندگان نفت برای بالا بردن تولید و کاستن از فشارهای تورمی در آمریکا بی نتیجه بوده است؛ یعنی این کشورها اقدامی در جهت عمل به خواست آمریکا انجام ندادهاند. در ماههای اخیر، همزمان با افزایش قیمت نفت و نرخ تورم در آمریکا و دیگر اقتصادهای بزرگ، بایدن بارها از اوپک خواست که بر عرضه نفت خود بیفزاید تا قیمتها کاهش یابد. اما در واقعیت، مقامات عربستانی و مقامات دیگر کشورهای عضو اوپک تمایلی به بالا بردن عرضه نفت ندارند یا اساسا توانایی چنین کاری را ندارند؛ یعنی دارای مازاد ظرفیت تولید نیستند. نکته دیگر این است که اعضای اوپک، در دو سال اخیر، میزان افزایش تولید نفت خود را با روسیه و دیگر کشورها که در مجموع، اوپکپلاس نامیده میشوند، هماهنگ میکنند.
نشریه پولیتیکو هم در تحلیلی مینویسد: بایدن با سفر به خاورمیانه بر سر حیثیت خود قمار کرد، اما آیا این کار منفعتی هم به همراه داشت؟!
حیثیت بایدن در مقام قهرمان حقوق بشر، ضربه شدیدی از تصور مشت او با محمد بنسلمان در سراسر جهان خورد.
مقامات ارشد سعودی پس از دیدار دوجانبه با همتایان آمریکایی خود گفتند که علاقه چندانی به ایجاد روابط رسمی با اسرائیل نداشته و تاکید کردند که آنچه ریاض در جده با آن موافقت کرد عمدتا در راستای منافع خودش بود. توافق مهمی برای ورود نفت بیشتر عربستان به بازار اعلام نشد و در عوض ماهها به تعویق افتاد.
انرژیای که بایدن برای نشان دادن حمایت خود از اسرائیل صرف کرد، اغلب به قیمت تضعیف ارزشها تمام شد. بایدن برای دیدار با محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، به کرانه باختری رود اردن رفت و گفت: «مردم فلسطین اکنون در رنج هستند. فقط میتوان احساس غم، اندوه و ناامیدی را ابراز کرد». اما در آن نمایش همدلی، گفته نشد دقیقا چه کسی مسئولیت آسیب، غم و اندوه و ناامیدی ایجاد شده است. خالد انگیندی، مدیر برنامه فلسطین و اسرائیل در موسسه خاورمیانه در واشنگتن دیسی گفت: او حتی مانند اوباما، بوش و کلینتون، یکبار هم به اشغال یا پایان دادن به آن اشاره نکرد.
تصور بزرگی از شیرین ابوعاقله، روزنامهنگار فلسطینی- آمریکایی که ایالات متحده میگوید بهطور تصادفی توسط نیروهای دفاعی اسرائیل در ماه مه کشته شد، روی صندلی خالی در کنفرانس خبری بایدن- عباس نشسته بود. خانواده عاقله در زمانی که بایدن در کرانه باختری بود، درخواست ملاقات با بایدن را داشتند، اما تیم او گفتند که برنامه بسیار فشرده است.
روزنامه نیویورکتایمز هم در تحلیلی تاکید کرد: آمریکا محکوم شد نفوذ فزاینده چین و روسیه در خاورمیانه را مهار کند، اما درباره عملی شدن این تلاشها هیچ اطمینانی وجود ندارد. بایدن با سفر به عربستان از کشوری دیدن کرد که 20 سال قبل متهم به حمایت از حملات تروریستها در 11 سپتامبر بود. بایدن همچنین با رئیسجمهور مصر ملاقات کرد که مخالفان را به شدت سرکوب کرده است.
[snews] => [bimg] => 1741203_382.jpg [tmpl] => [sdate] => 14010501083933 [pdate] => 14010501083049 [udate] => 0 [sendby] => h.najjar [publishby] => h.najjar [updateby] => [service_id] => 6 [cat_id] => 21 [sec_id] => 109 [status] => P [lang] => FA [hint] => [author] => [author_id] => 0 [source] => 18 [most_view] => 1 [comments_view_status] => 1 [comments_form_status] => 1 [conf] => [news_type] => 1 ) [extra_content] => [related_content] => Array ( [0] => Array ( [id] => 1163062 [title] => دستور ویژه وزیر دفاع آمریکا درباره عاملان حادثه ۱۱ سپتامبر [pdate] => 14030513050740 [service_id] => 8 ) [1] => Array ( [id] => 1098691 [title] => فیلم/ عجیب اما واقعی؛ روی آوردن مردم کشور ابرقدرت آمریکا به موش خوری از سر گرسنگی [pdate] => 14020630102650 [service_id] => 8 ) [2] => Array ( [id] => 1071249 [title] => عربستان بیاعتماد به آمریکا مصلحت را در کاهش تنش با ایران دید [pdate] => 14020204081848 [service_id] => 6 ) [3] => Array ( [id] => 1030833 [title] => اسرائیل در پی فرار از مسئولیت ترور ابوعاقله است [pdate] => 14010614224437 [service_id] => 8 ) [4] => Array ( [id] => 1028941 [title] => ندانمکاری بایدن، ایران را به هستهای شدن نزدیکتر کرد [pdate] => 14010605080213 [service_id] => 6 ) [5] => Array ( [id] => 1026584 [title] => ۱۸ ماه از دولت بایدن به دنباله روی از ترامپ گذشت [pdate] => 14010523083326 [service_id] => 6 ) [6] => Array ( [id] => 1022809 [title] => امضای توافق روسیه و اوکراین در استانبول برای انتقال غلات اوکراین [pdate] => 14010502110709 [service_id] => 3 ) [7] => Array ( [id] => 1022751 [title] => وعده دولت در جذب سرمایه گذاری خارجی محقق شده است؟ [pdate] => 14010501095435 [service_id] => 6 ) [8] => Array ( [id] => 1022037 [title] => ایل جورناله: بایدن گرفتارتر از آن است که به متحدان آمریکا فکر کند [pdate] => 14010428091452 [service_id] => 6 ) [9] => Array ( [id] => 1022028 [title] => گاردین: بایدن رئیسجمهوری است که تدریجا روی پاهای خود میمیرد [pdate] => 14010428082607 [service_id] => 6 ) [10] => Array ( [id] => 1021092 [title] => لوموند: متحدان آمریکا میدانند در مقابل ایران کاری از بایدن برنمیآید [pdate] => 14010422084524 [service_id] => 6 ) [11] => Array ( [id] => 1020692 [title] => فارنافرز: در مقابل ایران هم ترامپ ناموفق بود، هم بایدن [pdate] => 14010420101900 [service_id] => 6 ) [12] => Array ( [id] => 1019909 [title] => بیارادگی بایدن برای لغو تحریمها و دروغ بزرگی که «مالی» گفت [pdate] => 14010415082804 [service_id] => 6 ) [13] => Array ( [id] => 1018310 [title] => نشنال اینترست: مقابله به مثل ایران در ماجرای توقیف نفتکش نگرانکننده است [pdate] => 14010407062831 [service_id] => 6 ) [14] => Array ( [id] => 1017698 [title] => بایدن برای توافق مورد نیاز باید مطالبات ایران را بپذیرد [pdate] => 14010404084521 [service_id] => 6 ) [15] => Array ( [id] => 1017567 [title] => مقابله با تحریمها در دستور کار مسکو- تهران/ ابعاد اهمیت سفر لاوروف به ایران چیست؟ [pdate] => 14010402111705 [service_id] => 6 ) [16] => Array ( [id] => 1017340 [title] => هشدار نشریات آمریکایی درباره اوضاع قمر در عقرب دولت بایدن [pdate] => 14010401091028 [service_id] => 6 ) [17] => Array ( [id] => 1015512 [title] => کوئینسی: بایدن ابلهانه همان مسیر ترامپ را ادامه میدهد [pdate] => 14010322090327 [service_id] => 6 ) ) [related_content_v2] => Array ( [1] => Array ( [0] => Array ( [id] => 1163062 [title] => دستور ویژه وزیر دفاع آمریکا درباره عاملان حادثه ۱۱ سپتامبر [pdate] => 14030513050740 [service_id] => 8 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 2 [relation_type] => 1 [order] => 2 ) [1] => Array ( [id] => 1098691 [title] => فیلم/ عجیب اما واقعی؛ روی آوردن مردم کشور ابرقدرت آمریکا به موش خوری از سر گرسنگی [pdate] => 14020630102650 [service_id] => 8 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 2 [relation_type] => 1 [order] => 1 ) [2] => Array ( [id] => 1019909 [title] => بیارادگی بایدن برای لغو تحریمها و دروغ بزرگی که «مالی» گفت [pdate] => 14010415082804 [service_id] => 6 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [3] => Array ( [id] => 1071249 [title] => عربستان بیاعتماد به آمریکا مصلحت را در کاهش تنش با ایران دید [pdate] => 14020204081848 [service_id] => 6 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [4] => Array ( [id] => 1030833 [title] => اسرائیل در پی فرار از مسئولیت ترور ابوعاقله است [pdate] => 14010614224437 [service_id] => 8 [rutitr] => رامالله: [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [5] => Array ( [id] => 1028941 [title] => ندانمکاری بایدن، ایران را به هستهای شدن نزدیکتر کرد [pdate] => 14010605080213 [service_id] => 6 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [6] => Array ( [id] => 1026584 [title] => ۱۸ ماه از دولت بایدن به دنباله روی از ترامپ گذشت [pdate] => 14010523083326 [service_id] => 6 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [7] => Array ( [id] => 1022809 [title] => امضای توافق روسیه و اوکراین در استانبول برای انتقال غلات اوکراین [pdate] => 14010502110709 [service_id] => 3 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 [lead_img] => /files/fa/news/1401/5/1/1741602_251.jpg ) [8] => Array ( [id] => 1022751 [title] => وعده دولت در جذب سرمایه گذاری خارجی محقق شده است؟ [pdate] => 14010501095435 [service_id] => 6 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [9] => Array ( [id] => 1015512 [title] => کوئینسی: بایدن ابلهانه همان مسیر ترامپ را ادامه میدهد [pdate] => 14010322090327 [service_id] => 6 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [10] => Array ( [id] => 1017567 [title] => مقابله با تحریمها در دستور کار مسکو- تهران/ ابعاد اهمیت سفر لاوروف به ایران چیست؟ [pdate] => 14010402111705 [service_id] => 6 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [11] => Array ( [id] => 1018310 [title] => نشنال اینترست: مقابله به مثل ایران در ماجرای توقیف نفتکش نگرانکننده است [pdate] => 14010407062831 [service_id] => 6 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [12] => Array ( [id] => 1021092 [title] => لوموند: متحدان آمریکا میدانند در مقابل ایران کاری از بایدن برنمیآید [pdate] => 14010422084524 [service_id] => 6 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [13] => Array ( [id] => 1020692 [title] => فارنافرز: در مقابل ایران هم ترامپ ناموفق بود، هم بایدن [pdate] => 14010420101900 [service_id] => 6 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [14] => Array ( [id] => 1022028 [title] => گاردین: بایدن رئیسجمهوری است که تدریجا روی پاهای خود میمیرد [pdate] => 14010428082607 [service_id] => 6 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [15] => Array ( [id] => 1017698 [title] => بایدن برای توافق مورد نیاز باید مطالبات ایران را بپذیرد [pdate] => 14010404084521 [service_id] => 6 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [16] => Array ( [id] => 1017340 [title] => هشدار نشریات آمریکایی درباره اوضاع قمر در عقرب دولت بایدن [pdate] => 14010401091028 [service_id] => 6 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [17] => Array ( [id] => 1022037 [title] => ایل جورناله: بایدن گرفتارتر از آن است که به متحدان آمریکا فکر کند [pdate] => 14010428091452 [service_id] => 6 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) ) ) [media] => Array ( ) [view_images] => Array ( [bimg] => /files/fa/news/1401/5/1/1741203_382.jpg ) [news_field] => Array ( [0] => Array ( [filed_id] => 1 [filed_name] => نوع خبر [filed_type] => C [filed_value] => ) ) [smarty_keys] => Array ( ) [live_blog] => Array ( ) [tags] => Array ( [0] => Array ( [tag] => جو بایدن [id] => 3247901 [tag_id] => 11417 ) [1] => Array ( [tag] => فارین پالیسی [id] => 3247903 [tag_id] => 7804 ) [2] => Array ( [tag] => رئیس جمهور آمریکا [id] => 3247905 [tag_id] => 7497 ) ) [image_tag] => Array ( ) [documents] => [comments] => Array ( ) [comments_stats] => Array ( ) [sepehr_keys] => Array ( ) ) 1به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه روز جمعه خرسندی خود را برای مشارکت کشورش در توافق صادرات غلات اوکراین ابراز کرد.
وی که این سخنان را در جریان مراسم امضای این توافقنامه و با حضور «آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل متحد مطرح میکرد، گفت: «ما در شادی توافقی قرار داریم که نقشی مهم در حل بحران غذایی ایفا میکند که مدتهاست جهان را به خود مشغول کرده است».
اردوغان تمامی طرفها را به نقش آفرینی در رفع خطر گرسنگی دعوت کرد که جان میلیاردها انسان را در آفریقا، آمریکا و آسیا تهدید میکند.
رئیس جمهور ترکیه گفت: «طی روزهای آینده با آغاز حرکت کشتیها، مسیر عبور از دریای سیاه به سوی بسیاری از کشورهای جهان را فراهم میکنیم».
اردوغان ابراز امیدواری کرد که این گام مشترک با روسیه و اوکراین در استانبول، نقطه تحول جدیدی برای از سرگیری امیدهای صلح میان دو طرف باشد.
وی گفت: «از همان ابتدا گفتیم که کسی از این جنگ بهره نمیبرد و بازنده این جنگ طرفهای درگیر نبوده بلکه تمام جهان بازنده این جنگ خواهند بود».
رئیس جمهور ترکیه تاکید کرد: «تا زمانی که صدای سلاح ساکت نشود، تلفات انسانی و خسارتهای اقتصادی ادامه خواهد داشت و این جنگ تنها بر روسیه و اوکراین یا کشورهای منطقه تاثیر منفی نخواهد داشت بلکه بر تمام بشریت تاثیر خواهد گذاشت».
«سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه عصر روز جمعه توافقنامه صادرات غلات اوکراین را با همتای ترکیهای خود و تحت نظارت دبیر کل سازمان ملل متحد امضا کرد.
ساعتی پیش نیز این توافق توسط وزیر زیرساختهای اوکراین، وزیر دفاع ترکیه و دبیرکل سازمان ملل امضا شده بود.
کشورهای غربی بارها مسکو را برای بستن بنادر اوکراین و عدم امکان ارسال غلات اوکراین سرزنش کرده اند. مسکو نیز پاسخ داده است، اگر کییف بنادر خود را از مین پاک کند، عبور امن محموله های غلات را تضمین خواهد کرد.
اوکراین یکی از تولیدکنندگان عمده محصولات کشاورزی است که از زمان درگیری با روسیه نمی تواند غلات خود را صادر کند و حدود ۲۲ تا ۲۵ میلیون تن غله در حال حاضر در بنادر این کشور گیر کرده است.
اوایل خرداد ماه، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در گفت و گوی تلفنی با رهبران فرانسه و آلمان در روز شنبه گفت: «روسیه مایل است تا در مورد راه هایی امکان پذیر ساختن ازسرگیری ارسال محموله های غلات اوکراین از بنادر واقع در دریای سیاه گفت و گو کند».
روسیه و اوکراین تقریباً تأمین یک سوم گندم جهان را در اختیار دارند، درحالی که روسیه صادرکننده اصلی کود شیمیایی و اوکراین صادرکننده بزرگ ذرت و روغن آفتابگردان در جهان هستند.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، روز گذشته کشور روسیه و اوکراین توافقی امضا کردند که بر اساس آن صادرات غلات از طریق دریای سیاه ادامه یابد، به شرط اینکه این کشتیها مرتب بازرسی شوند که محموله اسلحه و مهمات نباشد.
یک مقام عالی رتبه سازمان ملل تأیید کرد که نمایندگان روسیه، اوکراین، ترکیه و سازمان ملل کشتیهای عازم اوکراین را بازرسی خواهند کرد تا مطمئن شوند که هیچ سلاحی در کشتی وجود ندارد.
این مقام مسئول گفت: گروههای بازرسی در ترکیه تشکیل میشوند، تیمهای بازرسی در ترکیه متشکل از نمایندگان همه طرفها (روسیه، اوکراین، ترکیه) و سازمان ملل خواهند بود.
روسیه و اکراین پس از دو ماه مذاکره درباره انتقال غلات از بنادر دریای سیاه عصر جمعه (۲۲ ژوئیه) قراردادی را با میانجیگری ترکیه در کاخ دولما باغچه شهر استانبول امضا کردند که قرار است امکان صادرات جهانی غلات انبار شده در بنادر دریای سیاه را فراهم کند.
ترکیه در این میان میانجی بود که توانست با حضور سازمان ملل متحد این توافق را به سرانجام برساند.
دو کشور اوکراین و روسیه بش از ۳۰ درصد غلات دنیا را تامین میکنند که جنگ اخیر بین این دو کشور قیمت گندم و سایر کالاهای اساسی را بیش از ۱۰۰ درصد افزایش داد.
بلافاصله پس از امضای توافق صادرات گندم توسط اوکراین و روسیه قیمت ندم در بازارهای جهانی بیش از ۴۷ دلار کاهش یافت که معادل ۵.۸۶ درصد است و هر بوشل از این محصول به قیمت ۷۵۹ دلار معامله شد.
امروز و فردا روز تعطیلی بازارهای جهانی است و باید دید که صبح دوشنبه گندم با چه قیمتی عرضه خواهد شد.
این توافق روی کاهش سایر کالاهای اساسی مانند خوراک دام و دانههای روغنی هم تاثیر گذاشته است.
قیمت ذرت که به عنوان خوراک دام استفاه میشود ۹.۲۵ دلار کاهش یافت و دانه روغنی سویا هم کاهش ۳.۲ دلاری را تجربه کرد.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان و «پیتر سیارتو» وزیر امور خارجه مجارستان امروز (جمعه) در گفتوگویی تلفنی در خصوص روند رو به گسترش روابط دوجانبه و برخی مسائل بینالمللی مورد اهتمام مشترک از جمله بحران اوکراین گفتگو و تبادل نظر کردند.
وزیر امور خارجه کشورمان در این گفتوگوی تلفنی با اشاره به نتایج سفر سال گذشته همتای مجارستانی خود به تهران و توافقات صورت گرفته فیمابین دو کشور گفت: توسعه روابط با مجارستان برای جمهوری اسلامی ایران از اولویت برخوردار است.
امیرعبداللهیان افزود: خوشبختانه روند همکاریهای اقتصادی و تجاری دو کشور رو به رشد بوده و برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور در آینده نزدیک میتواند بستر مناسبی را برای شتاب بخشیدن به روابط دوجانبه فراهم سازد.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به پیشرفتها و دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران در حوزههای مختلف علمی و فناوری از جمله بومی سازی دانش و فناوری انرژی صلح آمیز هستهای با کاربردهای متنوع صلح آمیز در حوزههای برق، پزشکی، کشاورزی و صنعت، بر آمادگی کشورمان برای گسترش همکاریها و تبادل تجربه در عرصه علمی و دانشگاهی و فناوری بین دو کشور تاکید کرد.
رئیس دستگاه دیپلماسی در بخش دیگری از این گفتگو در مورد روند مذاکرات برای رفع تحریمهای ظالمانه علیه مردم ایران افزود: ما مصمم به حفظ و توسعه دانش صلح آمیز هستهای خود هستیم و در عین حال در روند مذاکرات برای رفع تحریمها نسبت به دستیابی به یک توافق خوب و پایدار، کاملا جدی بوده و از طریق اتحادیه اروپا در حال گفتگو هستیم و امیدواریم طرف آمریکایی نیز با واقع بینی رفتار کرده و بازگشت همه طرفها را به توافق تسریع و تسهیل کند.
امیرعبداللهیان با اشاره به بحران اوکراین، ضمن تاکید بر موضع اصولی جمهوری اسلامی در مردود دانستن جنگ و تحریم اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران خواستار تمرکز بر راهکار سیاسی برای حل و فصل بحران اوکراین است و در این راستا به تلاشها و رایزنیها بین روسیه و اوکراین در جهت تقویت و پیشبرد راهکار سیاسی برای تسریع در حل این بحران و همچنین کمک به تامین امنیت انرژی و امنیت غذایی ادامه میدهد و در این خصوص با مقامات روسیه و اوکراین نیز گفتگوهایی داشتهایم.
پیتر سیارتو وزیر خارجه مجارستان نیز در این گفتوگوی تلفنی ضمن تاکید بر ضرورت ارتقای روابط دو جانبه بین تهران و بوداپست، گفت: دولت مجارستان همواره حامی رویکرد متوازن جمهوری اسلامی ایران در مجامع بینالمللی بوده است و در راستای توسعه بیش از پیش روابط به خصوص در زمینه اقتصادی، برای برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی آمادگی دارد و همچنین از سفر مقامات دو کشور برای پیگیری توسعه روابط استقبال میکند.
پیتر سیارتو افزود: برای گسترش روابط در حوزههای مختلف و عملیاتی کردن توافقهای کمیسیون مشترک اقتصادی آمادگی داریم.
وزیر امور خارجه مجارستان همچنین با قدردانی از تلاشهای ایران برای ایجاد ثبات در منطقه و جهان خاطرنشان کرد: ما خواستار صلح در اوکراین و ثبات در خاورمیانه هستیم و در این راستا از نقش ایران برای ایجاد ثبات در منطقه و برگزاری اجلاس سران آستانه در تهران قدردانی میکنیم.
وی همچنین تاکید کرد: به عنوان کشور همسایه اوکراین و بهدلیل مخاطرات بالقوه ناشی از تداوم این بحران و تداوم درگیریها در این کشور از جمله موج آوارگان و پناهندگان و مهاجرت غیرقانونی، خواستار خاتمه هر چه سریعتر جنگ در این کشور هستیم.
وزیر امور خارجه مجارستان همچنین با قدردانی از اهتمام ایران به موضوع امنیت انرژی، بر حیاتی بودن مسئله انرژی برای اروپا و جهان تاکید و خاطرنشان کرد: ورود قویتر ایران به بازار جهانی انرژی در راستای منافع همه کشورها و ملتهای جهان است.
وزیر امور خارجه مجارستان در این گفتوگوی تلفنی ضمن دعوت مجدد از همتای ایرانی خود برای سفر به این کشور، تاکید کرد: در چارچوب سیاست خارجی دولت مجارستان، متعهد به توسعه همکاریهای دوجانبه با جمهوری اسلامی ایران هستیم و تداوم این دیدارها را موجب ارتقاء و گسترش روابط دو کشور در زمینههای مختلف میدانیم.