به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو ؛ منوچهر متکی امروز دوشنبه - ۲۳ مهرماه - در تشریح سخنرانی خود در نشست بین المجالس آسیایی (APA) که در حاشیه یکصد و چهل و نهمین اتحادیه بینالمجالس جهانی در ژنو در حال برگزاری است، افزود: امروز مردم بی گناه و مظلوم از جمله زنان و کودکان در کرانه باختری و لبنان توسط جنگندههای رژیم صهیونیستی بمباران میشوند و به رغم کارشکنی شورای امنیت، سازمان ملل متحد قطعنامهای در محکومیت جنایات صهیونیستها تصویب کرد.
رئیس هیأت ایرانی نمایندگان عضو IPU (مجمع اتحادیه بینالمجالس جهانی) مجلس شورای اسلامی افزود: با این حال IPU در اجلاسهای قبلی خود که در آنگولا و ژنو برگزار شده بود، نتوانست در این خصوص به یک تصمیم واحد برسد از این رو امروز باید حتما در این اجلاس به یک نتیجه واحد برسیم.
نماینده مردم تهران در مجلس یادآور شد: در نشست APA (بین المجالس آسیایی) یک نماینده از ایران و یک نماینده از کشور دیگری انتخاب شدند تا درباره متن قطعنامه اضطراری کار کنند.
وی با اشاره به گزارش رئیس مجلس شورای اسلامی در نشست اتحادیه بین المجالس آسیایی، اظهار داشت: ایشان درباره سفر خود به لبنان و شهر بیروت که پیش از عزیمت به ژنو انجام شد، نکات مهمی را ارائه کرد که حاوی پیام حمایتی از سوی ایران برای کمک به جریان مقاومت بود.
متکی اضافه کرد: همچنین رئیس مجلس شورای اسلامی در جریان سخنرانی خود به بیان واقعیات منطقه پرداخت تا تصمیم گیری مناسبی در پایان نشست در خصوص حل مسأله فلسطین انجام شود.
رئیس هیأت نمایندگان عضو IPU مجلس شورای اسلامی یادآور شد: پیشنهاد تعیین نمایندگانی برای ایجاد یک کمیته اضطراری مرتبط با فلسین و لبنان از سوی ایران داده شد و جمعبندی دبیرکل گروه بین المجالس آسیایی این بود که کمیته فلسطین با نایب رئیسی فلسطین و نمایندگی ایران تشکیل شود تا به این مسأله کمک کنیم.
متکی با بیان اینکه شورها بدون توجه به تعهدات خود در قبال علم و انرژی باعث وقوع فجایعی همچون انفجار وسایل ارتباطی میشوند، گفت: در واقع یک وسیله خدماتی برای رفاه مردم بوده، اما اکنون یک اقدام تروریستی را رقم زده است که باید از سوی کشورها محکوم شود.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: در جریان گفتگوهای خود تلاش داریم تا یک قطعنامه جامع با محوریت آتش بس، تبادل زندانیان و در کنار آن خروج نیروهای متجاوز از غزه آماده شده و به تصویب برسد.
گفتنی است ؛ یکصد و چهل و نهمین اجلاس بینالمجالس جهانی (IPU) از روز یکشنبه - ۲۲ مهرماه - در شهر ژنو کشور سوئیس با حضور محمدباقر قالیباف و سایر روسای پارلمانهای کشورهای جهان آغاز شد و این اجلاس تا پنجشنبه ۲۶ مهرماه ادامه خواهد داشت.
منوچهر متکی، امیرحسین ثابتی، علیاصغر باقرزاده، محمود نبویان، شارلی انویه تکیه، محمدمهدی شهریاری و الهام آزاد، رئیس مجلس شورای اسلامی کشورمان را در این اجلاس همراهی میکنند.
اتحادیه بینالمجالس جهانی (IPU) در نقش بازوی پارلمانی سازمان ملل متحد سالانه دو اجلاس اصلی برگزار میکند که روسا و سایر نمایندگان پارلمانهای جهان در آن به تبادل نظر و تصویب قطعنامه میپردازند.
موضوع گفتگوی این دوره از اجلاس «استفاده از علم، فناوری و نوآوری (STI) برای آیندهای مسالمتآمیزتر و پایدارتر» است و در این اجلاس تمام نهادهای قانونی IPU، از جمله شورای بینالمجالس، مجمع، کمیتههای چهارگانه دائمی، سمینارهای نمایندگان جوان و زن تشکیل جلسه خواهند داد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو: شهادت سید حسن نصرالله، دبیر کل حزبالله لبنان و شخصیت محبوب شیعیان واکنشهای بسیاری را در کشورهای جهان و بهویژه کشورهای عرب خلیج فارس برانگیخت. در این میان بحرین به دلایلی همچون، برسرکار بودن حکومتی سنی که حزب الله و دبیرکل آن را تروریست می خواند، وجود جمعیت غالب شیعه علاقهمند به ایران و محور مقاومت و به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی، برقراری روابط همه جانبه با این رژیم و مشروعیت متزلزل حکومت با وضعیت ویژهای روبروست و رویدادهایی مانند جنگ قریب به یکساله غزه، شهادت سید حسن نصرالله و در ادامه، پاسخ قاطع موشکی ایران، بحرین را در وضعیتی پارادوکسیکال اسیر کرده است.
رژیم آلخلیفه که همواره از جانب شیعیان احساس خطر میکرده و خود واقف به شکافهای اجتماعی و قومی و مذهبی عمیق و درماننشده در این کشور است، پس از اعلام شهادت دبیرکل حزب الله نیروهای امنیتی را در اقصی نقاط کشور بسیج کرد تا نه تنها مانع برگزاری هر گونه مجلس عزا برای بزرگداشت شهید مقاومت شوند، بلکه با کسانی که این ترور را محکوم کرده یا بخواهند هرگونه ابراز همدردی نمایند، مورد ضرب و شتم قرار دهند. همچنین در طول چند روز گذشته، چند تن از علمای شیعه از جمله شیخ فاضل الزاکی و سید مجید المشعل را به دلیل تجلیل مقام شهید نصرالله در سخنرانیهایشان برای انجام تحقیقات و بررسی به دادستانی فراخوانده شدند. علاوه بر این، اقامه نماز جمعه هفته گذشته (همزمان با نماز جمعه نصر تهران)، در مسجد امام صادق بحرین که از بزرگترین تجمعات نماز جمعه این کشور است، ممنوع شده و منطقه الدراز در محاصره نیروهای امنیتی آلخلیفه قرار گرفت. این ممنوعیت موجب برانگیختن واکنش و اعتراضات شیعیان شده و به درگیری مردم با نیروهای مانیتی منجر شد.
علیرغم تحمیل این جو خفقان، حمد بنعیسی آلخلیفه، پادشاه بحرین، در شرایطی همپیمان اسرائیل و میزبان ناوگان پنجم نیروی دریایی ایالات متحده در خلیج فارس است، که بیشترین جمعیت شیعیان جنوب خلیج فارس را نیز در خود جای داده و حکومت وی از سویی نفس هرگونه فعالیت اصلاحطلبانه مسالمتآمیز را بریده و از دیگر سو، تحت فشارهای خارجی و نهادهای حقوق بشری بینالمللی مجبور به دادن امتیازات محدود به شیعیان؛ مانند آزادی برخی از زندانیان سیاسی در هفته های اخیر شده است.
در چنین شرایطی دولت منامه به جای برخورد حکیمانه با خواسته طبیعی مردم، سیاست یکی به نعل و یکی به میخ را برگزیده است. عبدالرئوف الشایب، از معارضین بحرینی ساکن ایران در مصاحبه با اندیشکده مرصاد در این رابطه گفت: با وجود آزادی تعدادی از زندانیان سیاسی، دولت همچنان به فشار و سختگیری ادامه میدهد، تا جایی که پس از شهادت سید حسن نصرالله بیش از 100 نفر را به جرم ابراز ارادت به سید و محکوم کردن ترور ایشان، دستگیر کرده است. الشایب می افزاید، از سوی دیگر، عملیاتهای وعده صادق 1 و 2، باعث نگرانی شدید آلخلیفه شده و ضمن ناامید کردنشان از جبهه غربی-صهیونیستی، بیش از پیش آنها را به سوی بهبود روابط با ایران سوق میدهد؛ روابطی که البته پیششرط آن، تغییر مثبت در وضعیت شیعیان بحرین است.
یوسف الجمری دیگر معارض حکومت بحرین، با انتقاد از رویکرد آل خلیفه در این پرونده به مقایسه رفتار حکومتهای بحرین و کویت با عزاداران شهادت سید حسن نصرالله پرداخته است. لازم به ذکر است که دولت کویت در دوران شیخ مشعل، امیر جدید کویت، تحولات کمسابقهای مانند انحلال پارلمان و تنگ کردن عرصه فعالیتهای سیاسی و اجتماعی بر اسلامگراهای سنی و نیز شیعیان کویت را در نظام داخلی پشت سر گذاشت، این دولت همچنین از سالها پیش روابط تیرهای با حزبالله داشته و حزب را در چند مورد متهم به فعالیتهای ضد امنیتی در این کشور کرده است؛ با این حال، دولت کویت ممانعتی از برگزاری مراسمهای بزرگداشت برای دبیرکل فقید حزب الله اعمال نکرده است.
الجمری کویت و بحرین را با وجود نظام سیاسی تقریبا مشابه و ترکیب جمعیتی نزدیک به هم، دارای سیاست داخلی و خارجی کاملا متفاوتی توصیف میکند. از نظر وی این تفاوت از آنجا ناشی میشود که حکومت آلصباح نه تنها چشماندازی برای عادیسازی روابط با اسرائیل ندارد، بلکه از حقوق فلسطینیان دفاع کرده و در این راستا، با گروههای سیاسی و مذهبی مختلف همسو میباشد. در نقطه مقابل، آلخلیفه بر خلاف خواسته مردم بحرین، روابط سیاسی با رژیم صهیونیستی را رسمی کرده، از تجاوز آن به فلسطین و لبنان دفاع و حتی در صدد تضعیف و یا نابودی محور مقاومت است. نمونههایی از اقدامات اخیر منامه در همسویی با رژیم صهیونیستی، میزبانی از رئیس ستاد ارتش رژیم صهیونیستی در هشتمین ماه جنگ علیه غزه و پیوستن به ائتلاف ضد یمنی در دریای سرخ است.
به عقیده الجمری، بحرین دهههاست که درگیر بحرانهای عمیق سیاسی و اجتماعی است و حتی به دنبال رفع آن هم نبوده است. الجمری رویکرد امروز دولت بحرین نسبت به شیعیان در موضوع شهادت دبیرکل حزبالله را انتقام گرفتن از نصرالله به بهانه درخواست شهید از دولت بحرین برای دستیابی به راهحل سیاسی در پاسخ به خواستههای مشروع بحرینیها، میداند.
این در حالی است که به نظر میرسد شیخ مشعل و دولت او متوجه اهمیت و جایگاه شهید نصرالله نزد شیعیان شدهاند؛ جایگاهی که در برگزاری مراسمهای یادبود سید شهید در عراق و توسط مرجعیت شیعه تجلی یافته و سید حسن نصرالله را به یکی از نمادهای برجسته شیعه معاصر بدل نموده است. این رویکرد مداراجویانه آلصباح نسبت به شیعیان و بازگذاشتن فضا برای عزاداری آنها نیز از همین حقیقت ریشه میگیرد.
الجمری در ادامه می نویسد: "در هر صورت، دولت کویت انتخاب کرد که به سلیقه شیعیان کشورش در این برهه مهم تاریخی احترام بگذارد، در حالی که آلخلیفه همچون گذشته، بومیان سرزمین خود را زیر پا گذاشته و به جای آن، در جهت رضایت شهروندان جدیدش اقدام میکند؛ شهروندانی که آنها را از کشورهایی مانند سوریه و پاکستان که دارای اختلافات فرقهای هستند، فراخوانده است".
اکنون آلخلیفه متوجه شده است که با پذیرش عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی و تعمیق بیش از پیش شکاف میان حکومت و مردم، نه تنها امتیازی کسب نکرده بلکه در داخل به بحران مشروعیت دامن زده و در منطقه نیز خود را در وضعیت کاملا تقابلی با جمهوری اسلامی ایران قرار داده است؛ آن هم در شرایطی که سایر کشورهای منطقه شامل عربستان، از روابطشان با ایران تنشزدایی کردهاند. افزون بر این، حمله موشکی جمهوری اسلامی به رژیم صهیونیستی نیز هشداری برای همپیمانان منطقهای بحرین به همراه داشته است.
از همین رو این احتمال اکنون افزایش یافته که حمد بنعیسی برای رهایی از این وضعیت متناقض، در آیندهای نه چندان دور، مجبور به عقبنشینیهای بیشتری دربرابر شیعیان شود؛ چرا که ادامه این تقابل و سرکوب، علاوه بر این که امنیت خارجی رژیم بحرین را با چالش جدی روبرو ساخته و ثبات داخلی را نیز متزلزل میکند.
ناتوانی حکومت بحرین در کنترل بحران مشروعیت با وجود آزادی برخی زندانیان سیاسی شیعه از یک سو و قدرت نمایی ایران در عملیات یکم اکتبر به عنوان یک متغیر میانجی از سوی دیگر، موجب برانگیختن برخی امیدها برای آزادی زندانیان مطرحی همچون شیخ علی سلمان و حسن مشیمع شده است. علیرغم این امید اندک، معارضین داخلی و خارجی بحرینی خوشبینی چندانی نسبت به دستیابی به راهحل سیاسی و مصالحه قریبالوقوع با دولت ندارند. حال پرسش مهم در این وضعیت این است که آیا اشتیاق منامه برقراری مجدد روابط با تهران میتواند برگ برندهای برای معارضین شیعه و اهرم فشاری جهت کسب امتیاز و بهبود شرایط آنها در این کشور باشد؟
منبع: اندیشکده راهبردی مرصاد
[snews] => [bimg] => 2443099_860.jpeg [tmpl] => [sdate] => 14030723102547 [pdate] => 14030723102254 [udate] => 14030723102744 [sendby] => r.tavakkoli [publishby] => r.tavakkoli [updateby] => r.tavakkoli [service_id] => 8 [cat_id] => 36 [sec_id] => 146 [status] => P [lang] => FA [hint] => [author] => [author_id] => 0 [source] => 0 [most_view] => 1 [comments_view_status] => 1 [comments_form_status] => 1 [conf] => [news_type] => 2 ) [extra_content] => Array ( [cid] => 1182715 [ostan] => 0 [typist] => [country] => [promise_date] => 0 [access_level] => 0 [promise_date_type] => [meta_keywords] => [slugs] => ) [related_content] => Array ( [0] => Array ( [id] => 1194394 [title] => حمله موشکی سنگین به حیفا [pdate] => 14030826171640 [service_id] => 8 ) [1] => Array ( [id] => 1182943 [title] => به وقت شام [pdate] => 14030723181646 [service_id] => 3 ) [2] => Array ( [id] => 1182893 [title] => سخنگوی سپاه: حزبالله از توانمندی لازم برای غلبه بر دشمن صهیونیستی برخوردار است [pdate] => 14030723161808 [service_id] => 6 ) ) [related_content_v2] => Array ( [1] => Array ( [0] => Array ( [id] => 1194394 [title] => حمله موشکی سنگین به حیفا [pdate] => 14030826171640 [service_id] => 8 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 2 [relation_type] => 1 [order] => 3 ) [1] => Array ( [id] => 1182943 [title] => به وقت شام [pdate] => 14030723181646 [service_id] => 3 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 2 [relation_type] => 1 [order] => 2 [lead_img] => /files/fa/news/1403/7/23/2444122_415.jpg ) [2] => Array ( [id] => 1182893 [title] => سخنگوی سپاه: حزبالله از توانمندی لازم برای غلبه بر دشمن صهیونیستی برخوردار است [pdate] => 14030723161808 [service_id] => 6 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 2 [relation_type] => 1 [order] => 1 ) ) ) [media] => Array ( ) [view_images] => Array ( [bimg] => /files/fa/news/1403/7/23/2443099_860.jpeg ) [news_field] => Array ( [0] => Array ( [filed_id] => 1 [filed_name] => نوع خبر [filed_type] => C [filed_value] => ) ) [smarty_keys] => Array ( ) [live_blog] => Array ( ) [tags] => Array ( [0] => Array ( [tag] => بحرین [id] => 3803995 [tag_id] => 1958 ) [1] => Array ( [tag] => لبنان [id] => 3803996 [tag_id] => 267 ) [2] => Array ( [tag] => حزب الله [id] => 3803997 [tag_id] => 2281 ) ) [image_tag] => Array ( ) [documents] => [comments] => Array ( ) [comments_stats] => Array ( ) [sepehr_keys] => Array ( ) ) 1به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو ؛ امروز در حاشیه برگزاری اجلاس اتحادیه بین المجالس جهانی (IPU)، صاحبه غفاروا رئیس مجلس جمهوری آذربایجان با محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی دیدار کرد.
قالیباف در ابتدای این دیدار ضمن تبریک به همتای آذربایجانی خود برای انتخاب مجدد به عنوان رئیس مجلس جمهوری آذربایجان، گفت: گروههای دوستی پارلمانی نیز در مجلس شورای اسلامی تشکیل شده و هم اکنون وقت آن فرا رسیده تا پارلمان دو کشور به سمت تقویت روابط خود پیش بروند.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه سیاست جمهوری اسلامی ایران را بر مبنای تقویت روابط با همسایگان و سایر کشورها است گفت که در دوره جدید مجلس و همچنین دوره جدید ریاست جمهوری ادامه خواهد یافت.
وی ادامه داد: معتقدیم ایران و کشورهای همسایه سیاست حسن همجواری برای توسعه روابط اقتصادی و سیاسی را باید دنبال کنند چرا که پیشرفت و توسعه تمامی این کشورها میتواند منطقه را به سمت برقراری صلح و آرامش ببرد.
قالیباف با اشاره اشتراکات دینی، مذهبی، فرهنگی و اجتماعی که باعث شده جمهوری آذربایجان برای جمهوری اسلامی ایران حائز اهمیت باشد، بیان کرد: این ظرفیت فرصتی است تا دو کشور بتوانند در راستای ارتقای روابط خود حرکت کنند.
رئیس مجلس به پیشنهاد ایران برای حل موضوع قفقاز و برگزاری مذاکرات ۳+۳ اشاره کرد و افزود: ما باید از طریق گفتوگوی بین کشورهای منطقه مسائل را حل کنیم و هرچه دخالتهای خارجی و کشورهای خارج از منطقه در مسائل این چنینی افزایش یابد، برای حل چالشها کمتر نتیجه خواهیم گرفت.
قالیباف در ادامه جنایات رژیم صهیونیستی در منطقه را اقدامی ضد اسلامی، ضد بشری و ضد انسانی خواند و افزود: همه ما موظف هستیم به عنوان یک انسان، یک مسلمان و یک آزاده از زنان و کودکانی که هر روز کشته میشوند و خانوادههایی که آواره و بی سرپرست میشوند، حمایت کنیم و نباید نسبت به این مسائل بی تفاوت باشیم.
رئیس مجلس همچنین به موضوع فجایعی که در فلسطین رخ میدهد اشاره و بیان کرد: ما باید با دید یک موضوع انسانی به فلسطین کمک کنیم. از این رو همه ما باید تلاش کنیم تا کمکهای مردمی از طریق هلال احمر و یا سایر سازمانهای بین المللی به لبنان ارسال شود؛ در جریان سفر یک روزهای که پیش از سفر به ژنو به بیروت داشتم دیدم که مردم جنگ زده جنوب لبنان با مشکل جدی برای تأمین غذا، دارو، پوشاک و سایر اقلام اساسی روبرو هستند.
رئیس مجلس خواستار پیگیری برای برگزاری اولین نشست ۳+۳ برای حل موضوعات منطقه شد و افزود: ما نباید اجازه دهیم منطقه محل منازعه قدرتهای بزرگ شود از این رو باید این موضوع را با قدرت پیش ببریم و اجازه ندهیم پای کشورهای خارجی از جمله آمریکا، اروپا و ناتو به منطقه باز شود.
رئیس مجلس آذربایجان: وقوع تراژدی غم انگیزی که در خاورمیانه در جریان است
صاحبه غفاروا رئیس مجلس آذربایجان در این دیدار با تأکید بر ضرورت ادامه روابط پارلمانی و توسعه آن میان دو کشور، گفت: جمهوری آذربایجان و جمهوری اسلامی ایران اشتراکات متعددی به ویژه در حوزه دینی و فرهنگی دارند.
رئیس مجلس آذربایجان در ادامه با بیان اینکه به لحاظ پارلمانی هیچ چالشی با یکدیگر نداریم، عنوان کرد: دولتهای ما نیز در حال حاضر روابط خوب و حسنهای با یکدیگر برقرار کرده اند و به سمت بهبود و توسعه روابط در حال حرکت هستیم. البته مجالس دو کشور به عنوان نمایندگان ملت هایمان باید ارتباط بیشتری با یکدیگر برقرار کنند.
وی در ادامه با اشاره به وقوع تراژدی غم انگیزی که در خاورمیانه در جریان است، گفت: به عنوان یک آذربایجانی میگویم که کاملا عمق فجایعی که در این منطقه در جریان است را درک میکنم چرا که این موضوع را با گوشت و پوست خود درک کرده ایم و معتقدیم قرن بیست و یکم محلی برای چنین فجایع و کشتارهایی نیست.
انتهای پیام