اوباما و كوله باري از مشكلات ريز و درشت
باراك اوباماي سپاه پوست كه از سابقه سياسي چشمگيري برخودار نبود و در هالهاي از ابهام قرار داشت، پس از اعلام نامزدي خود براي ورود به كاخ سفيد روز به روز شروع به كم رنگ كردن نام رقباي جدي خود مانند هيلاري كلينتون و جان مك كين در مبارزات تبليغاتي كرد و توانست به تدريج بر تمامي شك و ترديدها و اما و اگرها در رابطه با سابقه سياسي و تجارب بين المللي خود فائق آيد.
علي رغم نظر تمامي تحليلگراني كه سپاه پوست بودن اوباما را بزرگترين مانع ورود او به كاخ سفيد مي دانستند، نامزد حزب دموكرات پس از يك مبارزه اي سخت و خسته كننده توانست بر رقيب خود مك كين جمهوري خواه غلبه كند و عرصه اي جديدي را در تاريخ رياست جمهوري آمريكا به سبب ورود يك سپاه پوست كنيايي تبار به كاخ سفيد، بگشايد.
اوباماي سپاه پوست به عنوان اولين آفريقايي- آمريكايي كه تاكنون وارد كاخ سفيد شده است در حالي قدم به عرصه مبارزات انتخاباتي گذاشت كه شعار تغيير و تحول و همبستگي جهاني را براي هوادارانش به ارمغان آورده بود.
اوباما وارد كاخ سفيد رياست جمهوري امريكا شد و اين در شرايطي اتفاق افتاد كه آمريكا به عنوان يكي از بزرگترين كشورهايي است كه خود از قانون برده داري سياهان حمايت مي كند.
سناتور 47 ساله ايالت الينيوز به عنوان چهل و چهارمين رئيس جمهور آمريكا 20 ژانويهاي سال آينده رسماً كار خود را شروع خواهد كرد.
اما آيا كار به اينجا ختم مي شود؟ ورود اوباما به كاخ سفيد برگ جديدي از تاريخ امريكا را ورق خواهد زد، تاريخي كه جز جنگ و درگيري و مشكلات متعدد چه در عرصه داخلي و چه در عرصه خارجي ميراث ديگري براي اوباما به ارمغان نخواهد آورد.
اوباما در عرصه داخلي مي بايست با مشكلاتي چون نرخ بالاي بيكاري، اقتصاد ورشكسته، افزايش افسردگي در ميان مردم، بي اعتمادي مردم به سياستهاي خارجي، موضوع بحرانهاي امنيت اجتماعي و حضوربيش از 152 هزار سرباز در عراق و همچنين 32 هزار سرباز در افغانستان براي مقابله با تروريست و غيره روبرو شده و دست و پنجه نرم كنند.
با وجود تمام اين مشكلاتي كه در عرصهاي داخلي پيش روي سناتور دموكرات قرار دارند، اين قدرت جديد كاخ سفيد از مشكلات خارجي آمريكا نيز بي بهره نخواهد بود.
امريكا هم اكنون درگير دو جنگ در افغانستان و عراق است كه شرايط اين جنگ ها نيز روز به روز در حال وخيم تر شدن هستند در اين شرايط اوباما قول داده است كه در صورت روي كار آمدن نيروهاي آمريكايي را از عراق بيرون بكشد.
در عرصه اي انرژي بين الملل نيز موضع خصمانهاي امريكا در قبال فعاليت هسته اي ايران و كره شمالي جزو مهمترين چالشهاي پيش روي اوباما است.
در اين ميان موضوع بحث هستهاي ايران و به تبع آن موضع خصمانه اي كه اوباما براي افزايش تحريمها بر عليه ايران در دوران مبارزات خود بر آن پافشاري كرده است از مهمترين نگرانيهاي كاخ سفيد در حوزه اي بين الملل است.
با اين حال اگر بخواهيم مشكلات خارجي آمريكا تقسيم بندي كرده و براساس آن يك سناريوي مرگ آمريكايي را ترسيم كنيم به طبقه بندي زير مي رسيم:
1- جنگ عليه تروريست و القاعده
گروهگ تروريستي القاعده كه در نواحي قبيلهاي پاكستان روز به روز بر قدرت خود و شدت مبارزات بر عليه آمريكا مي افزايد، از مهمترين موضوعات سياسي امريكاست.
اوبا معتقد است در شرايطي كه پاكستان خود مي تواند به اين موضوع عملاً رسيدگي مي كند، آمريكا مي بايست نيروهايش را از پاكستان خارج كند.
2- افغانستان
اوباما اعلام كرده است كه او بر شدت حملات خود براي شكست طالبان در افغانستان و همچنين ريشه كن كردن نيروهاي القاعده در مرز پاكستان خواهد افزود، همچنين معتقد است كه در صورتيكه نتايج مذاكراتي كه به وسيله اي دولت بوش با شورشيان طالبان شروع شده است به سرانجام نرسد او بر تعداد نيروهاي امريكايي حاضر در افغانستان مي افزايد.
3- عراق
اوباما در رابطه با جنگ عراق بر اين باور است كه آمريكا مي بايست نيروهاي خود را از عراق خارج كرده تا بتواند بهتر به موضوع پاكستان و القاعده رسيدگي كند.
4- ايران
در رابطه با ايران اوباما مخالف دستيابي ايران به انرژي هستهاي است اوباما پيش از اين گفته است كه با ايران بدون پيش شرط مذاكره خواهد اما در مورد انرژي هستهاي ايران موافق تحريمهاي بيشتر و همچنين ديپلماسي سرسختانه تري است او معتقد است كه مذاكره با ايران نيازمند صرف زمان زيادي براي آماده سازي زمينه هاي بسياري است.
5- روسيه
وي حمله روسيه به گرجستان را محكوم كرده و موافق پيوستن گرجستان و اوكراين به ناتو است اما نسبت به اخراج روسيه از ناتو موافقت نخواهد كرد.
6- مذاكرات صلح خاورميانه
به نظر مي رسد مذاكرات صلح اناپوليس ميان فلسطين و اسرائيل كه توسط جورج بوش يك سال پيش آغاز شد، پيشرفت چنداني نكرده است، اوباما قول داده است كه تلاشهاي بي شائبهاي در زمينه برقراري ثبات و صلح خاورميانه انجام دهد.
با تمام اين تفاسير به نظر مي رسد تمام اين جوسازيهاي انتخاباتي پس از ورود به كاخ سفيد به تدريج رنگ باخته و دوباره سياست جنگجويانه آمريكا بر عليه كشورهاي ديگر شكل خاص خود را بگيرد همچنان كه پس از به قدرت رسيدن بوش نه تنها چيزي تغييري نكرد بلكه سياستهاي خصمانه امريكا به آتش جنگ خاورميانه و جهان دامن زد و جنگ بي پايان عراق نيز بر پرده سياه سياست آمريكا افزوده شد./انتهاي پيام/