کد خبر:۱۴۱۵۹۷
بررسي و تحليل روند اسلام گرایی در غرب
روزنامه نگار آمریکایی: گرایش جوامع غربی بویژه زنان به دين اسلام غیرقابل انکار است
پیتر فورد، روزنامه نگار آمریکایی معتقد است: «گرایش جوامع غربی به اسلام و به ویژه توجه زنان به این دین موضوعی غیرقابل انکار است که به رغم تلاش رسانهها و کوشش دولتمردان در پنهان نگهداشتن این موج اسلامخواهی، شاهدیم که این جریان توجه عموم جامعه را به خود جلب كرده است.»
گروه دين و انديشه «خبرگزاري دانشجو»؛ مراد از «اسلام گرایی» در اين نوشته، به دور از هرگونه معنای اصطلاحی، به هرگونه گرایش به دین اسلام گفته می شود؛ خواه به اسلام آوردن ظاهری شخص بینجامد و خواه هر گونه تمایلی به اسلام دیده شود؛ همچون گرایش به عرفان، فرهنگ و مباحث و مظاهر اسلامی.
در این مقاله می کوشیم نگاهی فراتر از هرگونه تبلیغات سیاسی علیه اسلام، به واکنش خود مردم در غرب نسبت به این دین الهی داشته باشیم. این مطالعه به ما کمک خواهد کرد که به اسلام از زاویه نگاهی خارجی بنگریم، از این رو در شناخت صحیح آن نیز یاریمان خواهد کرد.
• در زمانه ای که تمرکز قدرت، ثروت، صنعت و جاذبه های دیگر غرب چشم جهان را به خود خیره نموده است؛
• در دورانی که گمان می کنیم غرب بهشت خود را در این جهان ساخته و یافته است؛
• در عصری که می پنداریم هیچ معنویتی در غرب نیست و لذت های دنیوی آنها را بی نیاز از معنویت نموده است و .....
و همین گمان ها گاه چنان شیفته مان می سازد که بی هیچ تحقیق و پرس و جویی، معنویت و اسلام را عامل عقب ماندگی خود می انگاریم؛ حتی گاه لجوجانه هر آنچه را که تجربه نمی بیند، انکار می کنیم؛ هر جا نامی از اسلام شنیدیم، رخ برمی گردانیم و گوش به ادامه سخن نمی نماییم.
به عنوان مثال، کافی است چند بار با وسایل نقلیه عمومی مسیر خود را طی کنیم، تا سخنانی را که به دور از ذره ای انصاف و تحقیقی درباره اسلام گفته می شود بشنویم؛ سخنان افرادی که اسلام را فاقد هرگونه جذابیتی می پندارند و آن را دین شمشیر می خوانند؛ کسانی را ببینیم که با ظاهری دلسوزانه زن مسلمان را مظلوم و محروم از مواهب دنیوی می دانند. افرادی که با این توهم که اسلام رو به افول نهاده و دیری نخواهد پایید که رنگ و اثری از آن نخواهد ماند، مشعوف می گردند! و چنان با اطمینان سخن می گویند که ممکن است هر شنونده ای را نیز در باور خود دچار تردید سازند.
اما در این میان بد نیست گهگاه نگاهی نیز به آمار مسلمانان اروپا و امریکا داشته باشیم که روز به روز بر شمارشان افزوده می شود. گفته میشود که حتی شمار زنانی که به اسلام مشرف می شوند بسیار بیشتر از مردان است.
پیتر فورد -نویسنده و روزنامهنگار آمریکایی و از نویسندگان کریستین ساینس مانیتور- می نویسد: «گرایش جوامع غربی به دین مبین اسلام و به ویژه توجه زنان به این دین موضوعی غیرقابل انکار است که به رغم تلاش رسانهها و کوشش دولتمردان در پنهان نگهداشتن این موج اسلامخواهی، شاهدیم که این جریان توجه عموم جامعه را به خود جلب نموده است و همه روز شاهد گرایش بیش از پیش اینگونه جوامع و به ویژه زنان به اسلام هستیم.»
یکی از نمونه های اخیر این گونه از زنان، خانم لارن بوث، خواهر زن تونی بلر است که در طی چند ماه اخیر مسلمان شده و به دقت به وظایف شرعی خویش عمل می کند. او اخیراً سفری به ایران داشته و به حرم حضرت معصومه (ع) در قم نیز رفته است. وی پیش از این در یک روزنامه کار می کرد و اکنون کارمند شبکه تلويزيوني «پرس تي وی» است.
کتاب «اسلام و غرب» نوشته حسن السعید نمونه های بارزی از مسلمان شدن غربی ها به ویژه تعداد قابل توجهی از اندیشمندان، روزنامه نگاران، سیاستمداران و.... را ارائه داده و تجزیه و تحلیل می نماید.
بنابر آمار موسسه «فیث ماترز»، تعداد افرادی که به دین اسلام گرویده اند، به صدهزار نفر می رسد و سالانه حدود پنج هزار نفر بر این تعداد افزوده می شود.
افزون بر مسلمان شدن، گرایش به مطالعات اسلامی و آمار فروش قرآن کریم در اروپا نیز خود مسئله ای قابل توجه است. به گفته خبرگزاری مهر، چند ماه پس از اهانت به ساحت پیامبر (ص)در دانمارک، فروش قرآن در فرانسه 38 درصد افزایش داشته است.
به راستی جذابیت اسلام، که به زعم برخی جز با شمشیر و جنگ گسترش نیافته است، برای این عده چیست؟! به خصوص برای یک زن اروپایی که به تصور برخی، برخوردار از آزادی تام و فارغ از محدودیت-هایی است که دامنگیر زن مسلمان است. پاسخ چنین پرسش هایی را باید در دلایل اسلام آوردن آنها جست، در ادامه به چند نمونه از آنها اشاره می کنیم:
خانم فالوت، پس از آن که برای سؤالات مذهبی که از کودکی در ارتباط با مذهبش یعنی کاتولیک پاسخی نیافت، بالاخره به اسلام گروید. وی در اینباره میگوید: «به عقیده من اسلام، پیام عشق، شکیبایی و صلح است.»
او درباره دین جدید خود می افزاید: «دوستدار شیوهای است که اسلام در آن به دنبال قرب به خداست.» به نظر وی اسلام دینی ساده، دقیق و بیتکلف است؛ چرا که چهرهای روشن و صریح دارد.
وی میگوید: «من به دنبال یک چارچوب بودم؛ چرا که بشر نیازمند قوانین و رفتارهایی است که از آنها پیروی کند، اما مسیحیت هیچگاه چنین شرایطی را برایم فراهم نیاورد.»
خانم مسیحی دیگری که سابقاً گرایشات فمینیستی شدیدی هم داشته است، دلیل مسلمان شدن خود را تعمق در جایگاه زنان در اسلام بیان می کند که عدالت موجود در اسلام او را به شگفتی واداشته است.
خلاصه به نظر کریستین آرماریو، «امروزه در جوامع غربى، اسلام با بیشترین رشد در بین ادیان مختلف شناخته مىشود. از جمله گروههایى که [هم] توجه خاص به این دین دارند، مىتوان به زنان و همچنین اقلیتهاى قومى مختلف اشاره نمود.» او توجه زنان اسپانیایى تبار ساکن آمریکا را بررسی می کند که علی رغم همه مشکلات موجود، روز به روز بر میزان توجه و گرایش آنان به اسلام افزوده مىشود.
عیناً تحلیل او را در اینجا ذکر می کنیم: «بسیارى از زنان، اسپانیایى تبار که به اسلام گرویدهاند، مىگویند که نگاه مناسب اسلام به زنان یکى از دلایل اصلى مسلمان شدنشان مىباشد. اگرچه برخى منتقدین ابراز مىدارند که استفاده از پوشش زنان، آنان را از بدنه جامعه جدا مىسازد، اما آنان در پاسخ اعلام مىدارند که حداقل امتیاز این نوع پوشش آن است که در خیابانها با سوت و متلک مردان روبرو نمىشوند.... بخش دیگرى از این زنان ابراز مىدارند که تأکید دین اسلام به وفادارى فرد به همسر و خانوادهاش، سخت آنها را مجذوب خود ساخته است. البته بیان اینگونه مسائل، براى بسیارى از دوستان و نیز اعضاى خانواده این زنان خوشایند نیست. شاید یکى از دلایل آن، این باشد که این افراد چیزى از اسلام نمىدانند و تصورشان از این دین در گروههایى چون طالبان خلاصه مىشود.»
آنچه در اینجا ذکر شد نمونه بسیار بسیار کوچکی بود تا بلکه لحظه ای بتواند ما را به اندیشه وادارد و کمک کند اندکی منصفانه تر به قضایا بنگریم. در این باره می توان عمیق تر مطالعه کرد، اما در این مقاله فرصتی بیش از این نداریم؛ پس «این سخن بگذار تا وقتی دگر»
منابع:
زنان غربی و گرایش به اسلام، مجله سیاحت غرب، مهر 1385، ش39.
زنان اسپانیایی و تبار امریکا و گرایش به اسلام، کریستین آرماریو، مجله سیاحت غرب، دی 1384، ش30.
زنان اروپایی و گرایش به اسلام، پیتر فورد، مجله سیاحت غرب، اسفند 1384، ش32
لینک کپی شد
گزارش خطا
۰
ارسال نظر
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.