عضو هيئت علمي موسسه آموزشي و پژوهشي امامخميني(ره) با اشاره به اينكه مختار تمام زندگي خود را صرف دلجويي از اهل بيت (ع) كرد، گفت: اينكه دشمنان اهل بيت (ع) يعني زبيريان و مروانيان ...
پس از پايان سريال «مختارنامه» اين سوال اساسي در خاطر مخاطبان باقي ماند كه آيا مختار با انتقام گرفتن از قاتلان صحنه عاشورا بحق توانست عدم حضور خود را در كارزار كربلا جبران كند؟
از اين رو به سراغ حجت الاسلام جواد سليماني، عضو هيئت علمي موسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) و استاد تاريخ اسلام رفتيم و از ايشان پاسخ اين پرسش را جويا شديم.
حجت الاسلام سليماني پاسخ اين سوال را در دو بخش بيان كرد؛ در بخش اول با نگاهي تاييدي به عملكرد مختار در زمان حياتش پرداخت و در بخش دوم از زاويهاي ديگر لغزشهاي مختار را بيان، و آن را تحليل كرد.
شخصيتهاي بزرگ شيعه، مختار را شيعه مثبتي ميدانند
حجت الاسلام سليماني با بيان اينكه در بررسي زندگي افرادي چون مختار بايد به سه منبع تاريخ زندگي فرد، احاديثي كه از اهل بيت درباره آن فرد وارد شده و سخن علماي رجال در اين باره رجوع كرد، گفت: از كنار هم قرار دادن نظر علما، مورخان و عالمان رجالي به اين نكته دست مي يابيم كه شخصيت هاي بزرگي از شيعه، مختار را شيعه مثبتي مي دانند.
مختار شيعه اهل لغزش است
وي با اشاره به مراتب شيعيان گفت: يك مرتبه شيعه همچون سلمان، ابوذر و مقداد است، اما يك مرتبه شيعه با وجود اينكه براي اهل بيت (ع) فداكاري مي كند، اما دچار لغزش هايي نيز مي شود.
عضو هيئت علمي موسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) گفت: مختار با وجود اينكه فردي با عرضه و محب اهل بيت(ع) بود و زندگيش را به پاي اهل بيت گذاشت تا انتقام كشته هاي مظلوم كربلا را بگيرد، اما نهايتا بايد گفت كه او شيعه اهل لغزش است.
مختار اولويت زندگي خود را انتقام گرفتن از مجرمان صحنه عاشورا قرار داد
سليماني با اشاره به اينكه در روزگاري كه كسي به دنبال قصاص قاتلان اباعبدالله نبود، مختار اولويت فعاليت خود را در زندگي انتقام گرفتن از مجرمان صحنه عاشورا قرار داد، گفت: مختار گرايش شيعي مثبتي دارد.
وي با بيان اينكه بعد از واقعه عاشورا تعداد كساني كه شيعه واقعي بودند به ابوخالد كابلي، يحيي بن ام طويل و دو يا سه نفر ديگر محدود مي شود، گفت: زماني كه همه نفس ها در سينه حبس بود و هر قيامي كه شكل مي گرفت، سركوب مي شد، نمي توان توقع داشت در چنين فضايي همه چيز درباره شخصيت هاي تاريخي شفاف و روشن باشد.
دشمنان و شرايط دست به دست هم داده اند تا شخصيت مختار را لكه دار كنند
اين استاد تاريخ اسلام با اشاره به شرايط خفقان و نيز دشمني دشمنان اهل بيت پس از شهادت امام حسين (ع) از جمله زبيريان، فرقه هاي خوارج، بني اميه و بني عباس با مختار گفت: در طول تاريخ همه اينها دست به دست هم مي دهند تا يك شخصيت را لكه دار كنند.
سليماني با اشاره به ابهامات متعدد تاريخ، زماني كه در شرايط معمولي نوشته شده است، گفت: اگر يك قضيه جنجالي در چنين فشار و خفقاني نوشته شود يقينا در پس ابرهاي غليظ ابهام مخفي مي ماند.
عضو هيئت علمي موسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) با اشاره به مسلمات موجود در تاريخ براي ارزيابي عملكرد مختار گفت: اينكه مختار تمام زندگي خود را صرف دلجويي از اهل بيت (ع) مي كند و در زمان خودش دشمنان اهل بيت (ع) يعني زبيريان كه مخالف اميرالمومنين (ع) بودند و مروانيان كه با بني هاشم مشكل دارند، با او مبارزه مي كنند و وارد جنگ مي شوند، نقاط مثبتي در زندگي مختار است.
مختار در زمان صدارت خود مبالغ زيادي براي كمك به خاندان بني هاشم فرستاد
سليماني با اشاره به اينكه وقتي مختار قدرت را در دست گرفت قاتلان شهداي كربلا را يكي يكي قصاص كرد و سر تعدادي از آنها را براي امام سجاد (ع) فرستاد تا براي اهل بيت تشفي خاطري شود، گفت: مختار در زمان صدارت خود مبالغ زيادي براي خاندان بني هاشم فرستاد تا آنها را از فقر نجات دهد.
اين استاد تاريخ اسلام گفت: در برخي از روايات و اخبار وارد آمده كه اگر مختار نبود خيلي از دختران بني هاشم مجرد مي ماندند؛ اين يعني مختار به بني هاشم و خاندان اهل بيت (ع) خدمت كرد و آنها را از فقر نجات داد؛ اين از مسلمات تاريخ است و در تحليل تاريخ نبايد تنگ نظري داشت.