یکی از اهداف بسیار مهم شکل گیری مرکز تحقیقاتی علوم انسانی امام صادق (ع) در كنار انسان افزايي و تربیت نیروی کارآمد و متخصص در زمینه های تحقیقاتی، توجه به بعد تحقیق و پژوهش محوری است...
به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، یکی از اصول مهم در پرداخت به اهداف و امور موردنظر بحث کارکرد اقدامات گروهی در برابر اقدامات فردی است؛ این امر به خصوص در زمینه ی اقدامات وسیع در زمینه فکری و معرفتی نمود ویژه ای مییابد، همچنان که جامعه شناسان رابطه انواع اجتماعات با توليد فرهنگ و ايجاد تغييرات خرد و كلان در امور مختلف را از مسلمات ميدانند.
اجتماعات در حوزه های مختلف می تواند اشکال و ظهورات متفاوتی داشته باشد که اجتماعات فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، فکری، معرفتی و ... نمونه هایی از این دست است، اما يكي از اين انواع اجتماعات، اجتماعات علمي و دانشگاهي است که علاوه بر اينكه در ساختار اجتماعي جامعه تأثير گذار است در ساختار علم كارويژه هايي دارند كه مهمترين آنها «توليد و كنترل» علم است؛ فرایندي که به سبب درازمدت بودن آن ظرافت ها و اقدامات خاصی را می طلبد.
با اين وصف و عطف به پذیرش موضوع تحول در علوم انساني در ساختار علمي ايران، اجتماعات علمي، نقش تعيين كننده اي خواهند داشت. همچنان که مقام معظم رهبري (دام ظله العالي) اقتدار علمي را پايه و زيربناي اقتدار ملي در عرصه هاي مختلف دانسته و در تبديل گفتمان علمي به گفتمان مسلط جامعه تأكيد داشته اند.
با قبول اهمیت این امر «خبرگزاری دانشجو» از این پس تلاش خواهد کرد، ضمن انعکاس فعالیت این مراکز معرفی کوتاهی از این انجمن هاي علمي دانشجويي كه در زمينه توليد علم اسلامي و تحول علوم انساني فعال هستند، ارائه دهد.
در همین راستا در بخش حاضر به معرفی مرکز علوم انسانی امام صادق (ع) به عنوان یکی از مهمترین مراکز فعال در این حوزه پرداخته می شود.
معرفی مرکز علوم انسانی امام صادق (ع)
این مرکز اردیبهشت ماه سال 90 با هدف تحقق اهداف و سياستهاي بسيج دانشجويي در راستاي منويات مقام معظم رهبري (دام ظله العالي) كه در ساليان اخير با تعابير مختلفي ضرورت جهاد علمي به منظور تقويت زير ساخت هاي كشور و تضمين حركت با ثبات، شتابدار و مطمئن در مسير تحقق اهداف و آرمان هاي انقلاب را مورد تأکید قرار داده اند، تأسیس شد.
مرکز علوم انسانی سازمان بسیج دانشجویی که به همت دانشگاه های علوم انسانی تهران بزرگ شکل گرفته است، توجه به بعد آموزشی و تربیت نیروی کارآمد و همچنین انجام طرح های تحقیقاتی و پژوهشی را از اساسی ترین برنامه های خود قرار داده است.
اهداف مركز
1 ـ شناسايي مسائل و مشكلات و ارائه راه حل و كمك به تصميم سازي در سطح منطقه اي و ملي
2 ـ اشاعه تفكر بسييجي در عرصه علم و جهاد علمي
3 ـ ارتقاي تخصص و دانش نيروهاي متعهد در دهه چهارم انقلاب اسلامي
4 ـ تلاش در جهت توليد علم و نظريه پردازي
5 ـ ايجاد تحول در نگرش به عرصه تحقيق و پژوهش در كشور و تبديل رويكرد آموزشي به رويكرد پژوهشي؛
6 ـ تجاري سازي علم در عرصه فني و فناوري
7 ـ جريان سازي علمي و تلاش براي تبديل گفتمان علمي به گفتمان مسلط در جامعه
8 ـ ساماندهي ايده هاي دانشجويي، جهت كاربردي كردن آنها
موضوع فعاليت مركز
1 ـ انجام فعاليت هاي علمي و پژوهشي در رشته هاي مورد نياز مركز
2 ـ انجام همايش ها، كنفرانس ها، كارگاه هاي آموزشي و كلاس هاي آموزشي
3 ـ مشاركت با شركت ها مؤسسات و گروه هاي دانش محور
4 ـ ايجاد تكنولوژي با محوريت تجاري سازي و حل مشكلات كشور
5 ـ مشاركت دادن اعضا و خصوصاً مديران پژوهش سرا در دوره هاي تخصصي براي ارتقاي سطح توليدات و خدمات.
در زیر به شرح مهمترین اقدامات و گزارش کار مرکز علوم انسانی از بدو تاسیس تا کنون پرداخته می شود و در مجموع می توان گفت به طور کلی در مرکز علوم انسانی دو هدف عمده دنبال می شود:
1- انجام اقدامات بنیادی جهت تحقق نهضت نرم افزاری (تولید علم دینی)
2- پرداخت به مسائل روز انقلاب در حیطه های علمی
لذا با توجه به اهداف عمده فوق نحوه برنامه ریزی مرکز علوم انسانی به دو شکل آموزشی- تربیتی (انسان افزایی) و تحقیقاتی- پژوهشی بوده است.
هدف اصلی از برگزاری دوره ها آموزشی، انسان افزاری یا به عبارت بهتر تربیت نیروی کارآمد و متخصص در زمینه های تحقیقاتی و همچین حضور آگاهانه در تحصیلات تکمیلی دانشگاه هاست. در این دوره ها دانشجویان و توانایی های علمی آنها شناسایی و به برگزاری دوره هایی با سرفصل های متناسب توانایی آنها اقدام می گردد. در این راستا و با هدف آموزش و تربیت نیروی کارآمد و با دانش و آگاهی در زمینه های تخصصی علوم انسانی و با رویکرد دینی و بومی این مرکز به طراحی و اجرای «طرح علمی – معرفتی حکمت بلیغ» اقدام كرد.
در این طرح ابتدای امر از دانشجویان ارزشیابی اولیه گرفته می شود تا سطح علمی آنها مشخص شود و بر حسب نیاز آنها سرفصل ها انتخاب می شود که بر این اساس تا کنون سه دوره از این طرح با حضور 200 نفر از دانشجویان بسیجی دانشگاه های علوم انسانی تهران و بیش از 20 دانشگاه از سایر استان ها به اجرا رسیده است. همچنین در سال جاری نیز به طور مجدد برای دانشجویان سطح ابتدایی سرفصل های اولیه و ضرورت ها برگزار خواهد شد.
مهمترین سرفصل های مطروحه در طرح «حکمت بلیغ» بدین شرح است:
معرفت شناسی
غربشناسی
علم شناسی
انقلاب اسلامی و جریان های مشروطیت
تولید علم و جنبش نرم افزاری
دشمن شناسی و آخرزمانی
مهدویت و استراتژی انتظار
ولایت فقیه
لازم به ذکر است، خروجی این دوره ها در قالب نرم افزار و کتابچه برای دانشگاه ها و مجموعه های دیگر ارسال شده است، اما با توجه به اینکه یکی از اهداف بسیار مهم شکل گیری مرکز تحقیقاتی علوم انسانی توجه به بعد تحقیق و پژوهش محوری است؛ محور دوم فعالیت های این مرکز بر فعالیت های تحقیقاتی – پژوهشی قرار دارد. در این راستا طی جلسه ای با معاونت فرهنگی و پژوهشی وزارت علوم تحقیقات و فناوری، این مرکز به رسمیت شناخته و پروژه های تحقیقاتی از طرف وزارت علوم به این مرکز واگذار شد.
مهمترین برنامه های با رویکرد تحقیقاتی – پژوهشی این مرکز تشکیل کار گروهای تخصصی در رشته های مختلف به شرح زیر است:
کارگروه روانشناسی
کارگروه تعلیم و تربیت
کارگروه اقتصاد
کارگروه مدیریت
کارگروه علوم اجتماعی
کارگروه حقوق
کارگروه علوم سیاسی
کارگروه فلسفه
کارگروه تحول آموزشی
که در این کارگروه ها تلاش بر شناسایی و جذب دانشجویان مستعد و ارتباط با اساتید صاحب نام در حوزه های مورد نظر است.
همچنین در هر یک از این کارگروه هاتلاش بر انجام طرح های پژوهشی است که از جمله طرح های در دست اجرای مرکز، طرح بررسی و ارزیابی سلامت روانی و پیشرفت تحصیلی در دانشگاه های تک جنسیتی و دو جنسیتی در دست کار توسط کارگروه روانشناسی، طرح تدوین منشور جامع تربیت دینی در دست اجرا توسط کارگروه تعلیم و تربیت و طرح عقلانیت سیاسی در قرآن در دست اجرا توسط کارگروه علوم سیاسی است.
سایر اقدامات مرکز
در کنار این فعالیت ها این مرکز پیرو برگزاری دوره های آموزشی حکمت بلیغ و ارتباط گیری با دانشجویان مستعد و یافتن مراکز علمی توانمند، اقدام به تاسیس شعبه هایی در آن مراکز كرده که از آن نمونه مرکز تحول امام باقر(ع) در دانشگاه هرمزگان می باشد.
مرکز علوم انسانی امام صادق(ع) همچنین در پی سازماندهی دانشگاه های علوم انسانی تهران و سایر شهرستان ها و حمایت از برنامه های عملی آنهاست.
علاوه بر این مرکز علوم انسانی امام صادق(ع) در نمایشگاه قرآن امسال عضو بخش تحول قرآن بنیان علوم انسانی بود و اقدام به برگزاری مباحثات دانشجویی، سخنرانی، نشست های علمی و تریبون آزاد كرد.
برنامه ها آتی مرکز
حمایت از پایان نامه های مرتبط با مقوله علوم انسانی اسلامی در رشته های مختلف
برگزاری کرسی های آزاداندیشی دانشجویی
برگزاری همایش ها و کارگاه های آموزشی
برگزاری طرح های حکمت بلیغ دو و چهار در بهمن ماه 90