زيباكلام: بدون ترديد غرب بحران جنبش وال استريت را پشت سر مي‌گذارد
کد خبر:۱۵۴۰۷۰
مناظره زيباكلام و نبوي در دانشگاه شريف

زيباكلام: بدون ترديد غرب بحران جنبش وال استريت را پشت سر مي‌گذارد

استاد علوم سياسي دانشگاه تهران با بيان اينكه سرمايه داري و غرب تا به حال بحران‌هاي متعددي را پشت سر گذاشته اند، گفت: به‌طور قطع غرب بحران جنبش وال استريت را نيز پشت سر مي‌گذارد.
به گزارش خبرنگار سياسي «خبرگزاري دانشجو»، صادق زيباكلام، استاد علوم سياسي دانشگاه تهران عصر امروز در مناظره با حجت الاسلام سيد عباس نبوي، رئيس مؤسسه تمدن و توسعه اسلامي با موضوع «جنبش وال استريت آغازي بر يك پايان» كه در سالن جابرحيان دانشگاه صنعتي شريف برگزار شد، با بيان اينكه من اطلاعات و آمار ريزي از مسائل حاضر در جنبش وال استريت ندارم گفت: اما مسئولان و رسانه‌هاي وابسته به حكومت در خصوص جنبش اشغال وال استريت جشني  راه انداختند.

وي با بيان اينكه اگر نظام سرمايه‌داري و ليبراليستي غرب و امريكا سقوط كنند چه جايگزيني را مي‌توان براي آن تعريف كرد گفت: نظام سرمايه داري غرب حدوده 200 سال از عمر خود را پشت سر مي‌گذارد و اگر با اندكي تصامح به اين مسئله نگاه كنيم مي‌بينيم انديشمنداني در طي دو قرن گذشته پيش بيني سقوط آن را كرده‌اند.

زيباكلام جدي‌ترين و انديشمند فيلسوف را كه معتقد به سكوت نظام ليبراليستي و سرمايه‌داري بود كارل ماركس دانست و بيان داشت: مارك معتقد بود سرمايه‌داري به خاطر تضادهاي سياسي و اقتصادي در اين نظام سقوط مي‌كند و به جاي آن سوسياليست و كمونيست جايگزين مي شود.

وي با بيان اينكه لنين نيز سخنان و نظريات مارك را به بوته عمل قرار داد گفت: علاوه بر رهبران و نظريه پردازان غربي و اشخاصي مانند صدام حسين و رژيم بعث عراق نيز از اين دست اشخاصي بودند كه طي سالهاي گذشته سقوط نظام سرمايه داري را بشارت دادند.

وي با تأكيد بر اينكه آيا نظام سرمايه‌داري سقوط خواهد كرد يا نه بيان داشت:‌ نظام سرمايه‌داري همواره دچار بحران‌هاي متعددي در تاريخ خود شده است اما تجربه نشان داده است بعد از هر سقوطي توانسته است خود را بازيابي كرده وپس از ركود به پيشرفت دست يابد.

استاد دانشگاه تهران تأكيد كرد: يكي از مهم‌ترين ويژگي‌ها و دلايل پيشرفت سرمايه‌داري وسقوط نكردن آن به دليل اين است كه نظام سرمايه داري براي مخالف خود حق مخالفت قائل است بنابراين نظامي كه بر مخالف خود حقي قائل باشد هرگز سقوط نخواهد كرد.

وي در بخش ديگري از سخنان خود با تأكيد بر اينكه طي 250 سال گذشته نظام‌هاي مختلفي سقوط كرده اند گفت: نظام هاي كه خود را كامل مي‌دانستند و احتياجي به حضور مخالف را در خود احساس نمي كردند سقوط كردند.

زيباكلام با بيان اينكه سرمايه داري نه نظام كاملي است نه خودش ادعا دارد كه خودش نظامي كاملي است گفت: طي اين سال‌ها كه دچار بحران شده‌اند صدها و شايد هزاران فرد ورشكست شده و بيكار مانده اند و بسياري از كارشناسان ظهور فاشيسم را همزمان با ركود نظام سرمايه‌داري مي‌دانستند.

وي با تأكيد بر آنكه امروز هم غرب دچار مشكلات متعددي است اما تجربه نشان داده است كه مي‌توان همه اين مشكلات را پشت سر گذارد گفت: جدا از مسئله احترام به مخالف دلايل ديگري باعث عدم سقوط سرمايه داري در غرب مي‌شود.
وي با بيان اينكه در غرب نگاه به اقتصاد بر اساس ديدگاه ايدولوژي نيست بيان داشت: غرب اقتصاد را به شكل ايدولوژي نگاه نمي‌كند بلكه نگاهي كاملا تجربي گرا و بر اساس عقلانيت به مسئله اقتصاد دارد.

وي با بيان اينكه بسياري از كشورهاي غربي بدهيشان بيشتر از دارائيشان است افزود: با اينكه در حال حاضر غرب و اين كشورها دچار بحران هستند تلاش مي‌كنند با همفكري و استفاده از ديدگاه‌هاي بسياري از صاحبنظران روساي بانك‌ها و اشخاص مختلف با ديدگاه هاي متفاوت اين قضيه را تحليل كرده و راه حل مناسبي براي‌آن ارائه دهند.

وي افزود:‌با اينكه غرب در شرايط حاضر در بحران به سر مي‌برد اما مهم تلاش جمعي اقتصادان‌ها،مسئولان بانك‌ها و ساير اشخاص حاضر در نظام غرب براي از بين بردن اين مسئله است.

زيباكلام با تأكيد بر اينكه نظام سرمايه داري خود را عقل كل نمي‌داند بيان داشت:‌راه‌حل هاي مختلف و موجود را وحي منزل نمي‌داند و مي‌داند كه براساس آزمون و خطا و امتحان و تجربه راه حل ها را پشت سر گذارده تا به نتيجه مطلوب دست يابند.

وي با اشاره به تجربه كشورهاي مختلفي مانند تركيه و مالزي در خصوص الگوي اقتصادي حاكم در اين كشورها گفت: تركيه و مالزي زماني در رده هاي آخر اقتصاد جهان قرار داشتند اما در شرايط فعلي در وضعيت قابل قبولي از اقتصاد قرار دارند.

وي در همين زمينه افزود:‌ آنها اقتصاد خود را با وجود آنكه بخشي از ملت‌ آنها مسلمان بودند بر پايه الگوي اسلامي ايراني شيعه نرفتند و از همان ابتدا الگوي اقتصادي آدام اسميت اقتصاد دان معروف را پيش گرفتند.

اين استاد دانشگاه تهران با اشاره به حضور برخي از مسئولان تركيه‌اي در سال 60 زمان نخست وزيري ميرحسين موسوي در كشورمان گفت: من در آن زمان به دليل تسلط بر زبان انگليسي مترجم اين گروه شدم و مسئولان تركي ادعا مي‌كردند اقتصاد تركيه اقتصاد بخور و نميري است كه برپايه كشاورزي مبنا قرار گرفته است.

وي با بيان اينكه اما دولت تركيه در شرايط حاضر يك صد ميليارد دلار صادرات دارد ما حتي اگر آمار رسمي دولت احمدي نژاد را باور كنيم تنها 20 هزار ميليارد صادرات داشته‌ايم.

وي دور سوم مناظر خود با تأكيد بر آنكه امريكا با مشكلات اقتصادي مواجه شده است گفت: اقتصاد امريكا دچار مشكلات متعددي است و همين امر باعث ركود اقتصاد اين كشور شده است.

وي با تأكيد براينكه فشار اين ركود بر گروه متوسط جامعه است بيان داشت:‌ حدود 90 درصد از مردم امريكا قادر به خريد خانه بدون كمك وام هاي بانكي نيستند.

وي با بيان اينكه شرايط مختلفي براي احراز و به دست آوردن اين وام هاي بانكي در امريكا وجود دارد گفت: شرايط مختلفي از جمله شاغل بودن فرد و مسائلي از اين قبيل از جمله شرايط احراز وام بانكي است ولي به نظر مي‌رسد كه بانك‌ها و مديران بانكي وام ها را به اشخاصي كه تواناي پرداخت اقساط آن را نداشته است واگذار كرده است و همين مسئله باعث ركود نظام بانكي شده است.

زيباكلام ادامه داد: پس از اين ركود جدي ترين مسئله اي كه در غرب و كشور امريكا مطرح شده است ميزان حضور و دخالت دولت در مسائل اقتصادي است.

وي افزود:  در شرايط حاضر دولتمردان امريكايي به حمايت بخش مستضعف و ضعيف و آسيب پذير جامعه اعتقاد دارند اما اينكه اين كمك چقدر بايد باشد مسئله اي‌ است كه جاي بحث دارد.

زيباكلام با بيان اينكه هيچ كس در غرب نگاه جمهوري اسلامي ايران را به جنبش وال استريت ندارد گفت: شايد تنها بخش كوچكي از مردم امريكا كه در اين ركود بخش عظيمي از سرمايه خود را از دست‌داده باشند و اشخاصي مانند چپ گراها طرفداران محيط زيست و ساير منتقدين سرمايه‌داري نگاه جمهوري اسلامي را به بحران حاضر در كشور امريكا دارند.

وي با بيان اينكه سهم عامه اين است كه غرب از اين گردنه و بحران عبور خواهد كرد گفت: اين بحران از نظر آنها بحراني نيست كه وخيم تر از بحران‌هاي قبلي باشد.

وي در خاتمه سخنان خود افزود: هيچ كس درغرب نيست كه بگويد جنبش وال استريت آغاز پايان امريكا و سرمايه داري در غرب است اين نگاهي است كه دولتي ها و حكومتي‌هاي ايران مي‌ گويند.

زيباكلام در ادامه سخنان خود در پاسخ به سوال يكي از دانشجويان در خصوص اظهار نظر گرواچوف مبني بر اينكه قبل از فروپاشي شوروي چنين تجمعاتي را در شوروي ديده ام گفت: من اظهار نظر گرواچف را جاي نديده و نخوانده ام اما معتقدم اگر هم چنين چيزي را هم مطرح كرده باشد نظر شخصي خود آنهاست.

دانشجويي در سوال خود از زيباكلام پرسيد ما فكر مي‌كرديم شما كه بندبند وجودتان بر مبناي ليبراليست است با ديدن تحولات اخير كمي متحول شويد اما به نظر مي رسد اين مسائل تأثيري برنگاه شما نداشته است نظر شما در خصوص تحولات حاضر در كشورهاي عربي وكمك عربستان به رژيم آل خليفه بحرين براي سركوب مردم انقلابي اين كشور چيست.

وي گفت: در خصوص حضور آل صعود در بحرين و سركوب مردم بحرين بايد گفت: به طور قطع آنها كار خوبي انجام نمي‌دهند و رفتار و عملكرد آنان نيز تكذيب شد اما بسياري از مردم مي دانند كه مردم شيعه بحرين به خاطر مسائلي كه به ايران بر مي‌گردد دچار اين گونه مسائل شده است.

وي با تأكيد بر اينكه تحولات كشورهاي غربي بر مبناي موج دمكراسي خواهي و بيداري انساني است گفت: معتقدم چيزي كه در غرب و كشورهاي عرب رخ داده است و به بهار عرب معروف شده است دمكراسي خواهي عليه ديكتاتور و استبداد است.

وي ادامه داد:‌بخش مهمي از مردم در اين تحولات به دنبال حاكميت قانون هستند وبه دنبال آزادي بيان و انديشه وبالاتر از همه به دنبال حق انتخابند.

وي ادامه داد: به همين دليل است كه امروز در كشور تونس مردم به اسلام راي مي‌دهند و آن را مطالبه مي‌كند.

وي در خصوص سوال ديگري مبني بر اينكه آيا شما كه از نبود تحمل مخالف در جمهوري اسلامي ايران دم مي زنيد و به عنوان استاد مخالفي و طرفدار نگاه خاصي در دانشگاه‌هاي مختلف سخنراني و اظهار نظر مي‌كنيد تا به حال مورد اذيت و آزار قرار گرفته ايد و يا به زندان رفته ايد گفت: علي القاعده اگر قرار بود به زندان رفته باشم الان بايد مانند برخي ديگر در زندان اوين باشم و البته به اندازه وزن شما كه سوال مي‌كنيد براي جمهوري اسلامي جان كندم.
 
پربازدیدترین آخرین اخبار