کد خبر:۱۵۸۳۳۲
رسالت بسیج بعد از دفاع مقدس
یکی از نظریاتی که در مورد بسیج بعد از جنگ وجود داشت این بود که بسیج مولود اقتضائاتی بود که پس از جنگ تحمیلی بوجود آمده بود؛ و با این استدلال بر آن بودند که در شرایط غیر جنگی بسیج موجودیت خود را از دست داده و دچار از هم گسیختگی خواهد شد؛ اما آنچه در عمل اتفاق افتاد بیانگر چیز دیگری بود.
گروه ویژه نامه «خبرگزاري دانشجو» - عقيل صابر؛ یکی از نظریاتی که در مورد بسیج بعد از جنگ وجود داشت این بود که بسیج مولود اقتضائاتی بود که پس از جنگ تحمیلی به وجود آمده بود؛ و با این استدلال بر آن بودند که در شرایط غیر جنگی بسیج موجودیت خود را از دست داده و دچار از هم گسیختگی خواهد شد. اما آنچه در عمل اتفاق افتاد بیانگر چیز دیگری بود. بسیج نه تنها نقش دفاعی خود در عرصه پاسداری از ارزشهای انقلاب را حفظ کرد بلکه گسترده فعالیتهای خود را به حوزه های مختلف از جمله فرهنگی، اجتماعی، سازندگی و ... اشاعه داد که به تنومند شدن هرچه بیشتر این شجره طیبه انجامید. البته این خود نتیجه برخورداری از بصیرت و آگاهی نسبت به رسالت اسلامی و انقلابی و نیز عمل به رهنمودهای مقام معظم رهبری بوده است.
ما در عصری قرار داریم که مستکبران و جهان خوران با اختصاص میلیاردها دلار و در دست داشتن غولهای رسانه ای در پی رقم زدن تاریخ به نفع خود هستند. در چنین اوضاعی بسیج و بسیجی در کجا قرار دارند. در نبرد تاریخی حق علیه باطل بسیج چه رسالتی دارد؟
بسیج در دوران دفاع مقدس رسالت خود که همانا دفاع از میهن اسلامی بود به بهترین نحو ممکن انجام داد. مرحله بعدی و به مراتب بسیار دشوارتر بعد از جنگ رقم خورد. در دوران جنگ بسیجی با دشمن روبرو بود، دشمن را میدید و میشناخت و به همین دلیل مقابله کردن با آن ساده تر بود اما امروز دشمن با در اختیار داشتن ابزارهای قوی فرهنگی، تهاجم فرهنگی قویای ایجاد کرده است و رسالت بسیج نسبت به حال و به ویژه آینده بسیار سنگینتر شده است.
عمدهترین مسئله ای که بسیج در عصر بعد از جنگ بر عهده دارد مقابله با تهاجم فرهنگی دشمن است که این مهم خود حوزه های زیادی را در بر میگیرد؛ و اصولی دارد که با پایبندی به آن میتوان به هدف نایل آمد، در زیر به آنها اشاره میکنیم:
1- فرهنگ بسیجی داشتن: یک بسیجی در اولین نگاه باید نسبت به سایر افراد متمایز باشد. باید فرهنگ بسیجی داشته باشد. فرهنگی که ویژگیهای والای انسانی را در بر میگیرد. یک بسیجی باید دید توحیدی و الهی نسبت به مسائل داشته باشد، باید اهل ایثار باشد، باید اهل معرفت باشد، در زندگی با هدف باشد، و در یک کلام باید الگو باشد. اگر این ویژگی باشد به گونه ای که قول و عمل یکسانی داشته باشد مطمئنا شخصیت جذابی برای یک بسیجی نوعی ایجاد خواهد شد و موجب این خواهد شد که دید جامعه نسبت به بسیج بهتر شود؛ و وقتی دید جامعه نسبت به بسیج بهتر شود همراهی جامعه نیز بالتبع بالاتر خواهد رفت و بسیج نیروی بیشتری برای مقابله با تهاجم فرهنگی دشمن دارد، نیرویی که به حقیقت بسیج ایمان آوردهاند.
2- علم مداری: امروزه برای کسی پوشیده نیست که جامعه ای که بخواهد پیشرفت کند و به اهدافش برسد لاجرم به علم مداری نیاز دارد. بسیج نیز به عنوان جامعه ای هرچند کوچکتر از جامعه ملی از این اصل مستثنی نیست به نظر میرسد که امروزه عصر باز و بست صرف کلاشینکف و میدان تیر و... تقریبا رو به پایان است و بسیجی باید به سلاح علم مجهز شود. البته این به معنای این نیست که کار ویژهی نظامی بسیج از اعتبار ساقط شده است بلکه بدین معناست که با توجه به عصر جنگ فرهنگی که پیش روی ماست اولویتها تغییر کرده و میدان مبارزه از میدانهای رزمی به میدانهای فرهنگی – علمی تغییر داده شده است.
اینک وظیفه بسیجی این است که به علم روز مجهز شود و از این علم برای پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی استفاده کند. همین ویژگی است که بسیج و بسیجی را به روز میکند و شاید به جرات بتوان گفت که مهمترین عامل حفظ بسیج در حال و آینده همین خواهد بود. چرا که علم عامل تعیین کننده شده است و جامعه ای که علم نداشته باشد از گردونه رقابت با سایر جوامع حذف خواهد شد. بسیج اگر بخواهد آرمانهای انقلاب را به جهان معرفی کند باید به سلاح علم توأم با عمل مجهز شود. البته بحث در مورد علم هم مهم است که چه علمی باشد. اما تا اسلامی کردن تمام علوم راهی دراز در پیش داریم و باید ضرورتا از علوم روز استفاده کرد، منتها نباید از اسلامی کردن علوم دور ماند و تدریجا علوم را اسلامی کرد.
3- بصیرت افزایی: یک بسیجی در کنار داشتن فرهنگ بسیجی و روحیه علم مدار به بصیرت و افزایش آن نیز نیاز دارد. بصیرت همان معرفت است. یک بسیجی باید دارای قدرت فرقان یعنی تشخیص حق از باطل باشد که این ویژگی به او کمک میکند در کارزارهای فرهنگی- سیاسی داخلی و بین المللی و نبرد حق علیه باطل جانب حق را بگیرد. البته این اصل معلول اصل قبلی یعنی علم مداری است که با چراغ علم و معرفت حقایق روشن میشود. بسیجی باید جریانهای انحرافی داخلی و خارجی را به موقع تشخیص دهد و بعد از تشخیص آن به مقابله با آن بپردازد. بسیجی در یک کلام باید روشنگر جامعه باشد و در فضاهای غبارآلود سیاست داخلی و بین المللی روشنگری کند.
4- ولایت پذیری: امام (ره) فرمودند: «پشتیبان ولایت فقیه باشید تا به مملکت شما آسیبی نرسد.» خطاب این جمله مربوط به آحاد ملت است. یعنی آحاد ملت باید ولایت پذیر باشند. در این میان بسیج به عنوان یک نیروی انقلابی به طریق اولی باید ولایت پذیری داشته باشد. بنابراین وظیفه یک بسیجی این است که با مطالعه در خصوص مباحث مربوط به ولایت فقیه بیشتر با این اصل آشنا شود و تبعیت از این اصل با معرفت صورت بگیرد.
5- آینده بینی: مجموعه بسیج و دید آن باید نسبت به آینده باشد، در گذشته و حال ماندن استراتژی اشتباهی است. گذشتهها گذشته و حال نیز به سرعت به گذشته تبدیل میشود آنچه میماند آینده است. البته این به آن معنا نیست که از گذشته درس نگرفت و یاد افتخارات و... را گرامی نداشت. بلکه به این معنی است که در گذشته نماند و اگر نگاهی به گذشته نیز داریم برای برنامه ریزی برای آینده باشد؛ و این را همواره باید در نظر داشت که تنها کسانی پیشرفت میکنند که برای آیندهی خود برنامه دارند.
بسیج در صورتی در عصر فعلی میتواند مقابل تهدیدات دشمن مقاوم عمل کند که برنامه داشته باشد و الا باری به هر جهت بودن یک مجموعه تنها فرصتها را از مجموعه میگیرد و چه بسا که آن را به تهدید تبدیل میکند.
6- فردگرایی مثبت: منظور از فردگرایی مثبت این است که سازمان بسیج باید به اعضای خود شخصیت بدهد و بگذارد شخصیت آنها رشد کند و به خصوص از فکر و پیشنهاد اعضا به گرمی استقبال کند. بسیج نباید تصمیم گیری را محدود به یک اقلیت کند شاید افرادی که از سطح مدیران خارج هستند دارای اندیشههایی ناب باشند که اگر از آنها استفاده نشود به منزله از دست دادن پتانسیلهای بالقوه باشد. پتانسیلهایی که میتوانستند در جنگ فرهنگی به یاری انقلاب بشتابند.
اصول بالا کلیتی است که باید با هم اجرا شوند و اگر این اصول با یکدیگر پیگیری شوند میتوانیم امیدوار باشیم که بسیج در این جنگ نیز پیروز از میدان نبرد بیرون آید.
لینک کپی شد
گزارش خطا
۱
ارسال نظر
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.