کد خبر:۱۶۳۱۹۳
پرسشهای مبتلابه و پاسخ آیتالله خوشوقت-2
در دانشگاه مختلط چگونه باید با نامحرم تعامل کرد؟
آیتالله خوشوقت در درس اخلاق خود به این موضوع که در محيط دانشگاهي مختلط چگونه بايد تعامل كرد، پاسخ دادند.
به گزارش گروه دینواندیشه «خبرگزاری دانشجو»، آیتالله خوشوقت در ادامه جلسه درس اخلاق که پنجشنبه، 24 آذر برگزار شد، به پرسشهای حاضرین پاسخ گفت.
سوال: حضرت عالی چقدر به استخاره اعتقاد دارید؟
آیتالله خوشوقت: استخاره پایهاش خیلی قرص نیست. اول باید با عقل و تجربه خودش بفهمد. این کار دربارهاش حکم شرعی نیامده و الا مورد اول آن بود. باید به آن عمل میکردیم. اگر ما نفهمیدیم چه کنیم در ابتدا با کسی که تجربه دارد مشورت کنیم اگر او هم نمیدانست برای برون شدن از تحیر آخرین راه مشورت با خدا است.
سوال: برای سیر و سلوک، سیر انفسی بهتر است یا سیر آفاقی؟
آیتالله خوشوقت: همهاش لازم است. هم باید از آفاق عبرت بگیریم هم از انفس.
سوال: الان که ما طلبهها صبح تا غروب به دنبال درس هستیم و خانواده مان تنها هستند، چه کنیم که بچه های ما اجتماعی شوند؟
آیتالله خوشوقت: باید روزهای تعطیل با زن و بچه باشی، اینها را روضه و مسجد ببری، کم کم انس بگیرند. نصف سال تقریبا تعطیل است. آخر هفته، عید و تابستان. با خانواده به روضه و مسجد بروید تا آدمها و خوبان را ببینند، شما نبری آنها تلویزیون میبینند.
سوال: خانواده ای نسبتا غیر مذهبی دارم، وظیفه من در قبال این خانواده چیست؟
آیتالله خوشوقت: وظیفهات نهی از منکر است. اگر مؤثر نبود مواظب خودت باش. اشتراک و ارتباط با آنها نداشته باش. اگر از ارحام هستند سه چهار ماه یک بار با تلفن صله رحم را به جا آور و حضور فیزیکی نداشته باش؛ چرا که اگر زن و بچهاش بی حجاب باشند، بچه های تو هم بی حجاب میشوند. خانوادهات را نباید آنجا ببری اما خودت رابطهات را قطع نکن.
سوال: اگر کسی قبل از حوزه مرتکب گناهی شده والان هم در حوزه به سختی خود را کنترل میکند و میترسد به آن گناه قبلی با زهم برگردد، باید چه كار کند؟
آیتالله خوشوقت: باید سعی کند گناه نکند که ایمانش بالا برود، تا دیگر گناه نکند.
سوال: حضرت عالی به خواندن فلسفه توصیه میکنید؟
آیتالله خوشوقت: فلسفه علمی بشری است. هر علم بشری محصول فکر آدم است. وحی نیستند و حتما درونش اشتباه هم هست. اگر به اندازه ای علم به دست آورده ای که بفهمی کجای آن خراب است و کجای آن درست و اگر استاد اینها را بلد است، بخوان. اما اگر استاد و تو هیچکدام بلد نیستید، ممکن است در چاله بیفتید. باید پیش استاد متبحر و وارد بروید تا بفهمی کجایش درست و کجایش خراب است.
سوال: در مقابل خود با پشتوانه خانوادگی، ثروتی زیاد در کسب و کار میبینم ولی طلبهام، آیا اگر بعدها با کسبوکار به جایی برسم و این را برای اسلام هزینه کنیم بهتر است یا درس بخوانم که معلوم نیست با تلاش کمی که دارم به جایی برسم؟
آیتالله خوشوقت: اگر میتوانی درس بخوانی خیلی خوب است، اما اگر نمیتوانی کسب حلال هم کار بدی نیست منتها باید وظایفت را انجام بدهی، خمس را بدهی، کار خیر انجام دهی، انشاءالله درست میشود.
سوال: آیا وجود موجودات زنده و حیات در کرات دیگر فضا واقعیت دارد؟
آیتالله خوشوقت: فعلا که رفتهاند و دیدهاند خبری نبوده و فقط همین جاست. کره و ارض را خلق کرده و انسان و انبیا را در همین جا خلق کرده و جای دیگری نبی نیست. قرآن نگفته جایی از کرات انسان هست یا پیغمبری آمده است. فقط همین یکی است.
سوال: اصل اخلاص چیست و چگونه بدست میآید؟
آیتالله خوشوقت: خدا تکالیفی کرده، از ما نماز و روزه خواسته، صدق لهجه خواسته، آدم به دو صورت میتواند اینها را انجام دهد، گاهی انجام دهد که به نفع خودش تمام شود، این اخلاص نیست. گاهی جوری انجام میدهد که آدم را بنده تر میکند، یعنی مثلا میگوید چون خدا گفته نماز بخوان، چشم. این را اخلاص میگویند که برای خودم هیچ منفعتی را ملحوظ نکنم، اما اینکه نماز بخوانم دیسک کمرم درمان شود یا روزه بگیرم لاغر شوم، اینها نه. اینها منفعت پرستی است و انسان را خودپرست میکند. خدا میخواهد با قید اخلاص آدم را خداپرست کند و بنده خودش گرداند. همین که چون او گفته انجام دهیم اخلاص است. امیرالمؤمنین (ع) میفرماید: «و من اخلاص یکون الخلاص» اگر میخواهی خلاص شوی باید با اخلاص کار کنی و الا از شر نفس اماره خلاص نمیشوی.
سوال: در نهجالبلاغه از حضرت درباره یکی از برادران دینیاش هست که «کان لایشکو وجئا الا عند برئه»؟
آیتالله خوشوقت: آدمها دو جورند، گاهی صبورند و بردبار، وقتی به سختی و غم میرسد صبر میکند تا تمام شود، بعد میگوید من درد داشتم. در حین درد جیغ و داد نمیکنند، اما آنهایی که صبر ندارند، تا شروع درد شد جیغ میزنند.
سوال: اینکه قرآن میفرماید خداوند ولی کسانی است که ایمان آوردهاند و آنها را از ظلمات به سوی نور هدایت میکنند، این چه ظلماتی است که مؤمنان داخل آن هستند و خداوند خارجشان میکند؟
آیتالله خوشوقت: مؤمنین یعنی آدمها، بت پرستان چقدر ظلمات دارند، عقاید غلطی دارند که در انسان آن عقاید غلط ظلمت ایجاد میکند. خداوند با نور ایمان آنها را از ظلمت خارج میکند. اما مؤمنان درون ظلمت نیستند.
سوال: دچار کمبود اعتماد به نفس در برخورد با دیگران هستم چه كار کنم؟
آیتالله خوشوقت: گناه نکن. ایمانت بالا میرود، میپذیری که خداوند در این ظرف کوچک چقدر نعمتها و خوبیها قرار داده از آنها استفاده میکنی.
سوال: هنگام عزاداری اهل بیت بغض و اندوه وجودم را میگیرد اما گریهام کم است؟
آیتالله خوشوقت: عیب ندارد. این هم نوشته میشود. اگر گریه نداری خود را به حال گریه نگه دار، «من بکا أو تباکا»، هر دو نوشته میشوند.
سوال: آیا حضرت آدم و حوا پدر و مادر داشتند؟
آیتالله خوشوقت:خیر هر دو بی پدر و مادر بودهاند. خدا هم بی پدر و مادر است. قبل از آدم، انسان عاقل و متفکر نبوده، حیوانات و انسانهای وحشی بودند اما با خلق آدم و حوا انسان عاقل و متفکر آفریده شد.
سوال: در دانشگاهی که اختلاط مرد و زن هست چگونه باید با نامحرم تعامل کرد؟
آیتالله خوشوقت: باید زن و مرد در کلاسهای جداگانه باشند. بخواهند باهم باشند تعامل دیگری به وجود میآید.
سوال: مداحی کردن طلاب را چگونه میبینید؟
آیتالله خوشوقت: در روایات مداحی نیست. مداحی تازه ساخته شده. قبلا شعرا بودهاند، شعرهایی در مورد مصیبتها میخواندند و حضرات گریه میکردند. طلبه یک شغل خاص دارد و نباید مداح باشد. دیگران مداح هستند، طلبه باید درس بخواند تا به درجه دین شناسی برسد که با قید عدالت و تقوا مردم را به دین دعوت کند. اما مداحی کار طلبه نیست. مصلحت نیست.
ادامه دارد...
لینک کپی شد
گزارش خطا
۰
ارسال نظر
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.