کد خبر:۱۶۳۲۸۸
پرسش های مبتلا به و پاسخ آیت الله خوشوقت – 3
اگر به علت قرار دادن مهریه زیاد از ازدواج مأیوس شديم، چه بايد كرد؟
آیتالله خوشوقت در درس اخلاق خود به این موضوع که در صورت قرار دادن مهريه زياد چه بايد كرد، پاسخ دادند.
به گزارش خبرنگار دین و اندیشه «خبرگزاری دانشجو»، آیتالله خوشوقت در ادامه جلسه درس اخلاق که پنجشنبه، 24 آذر برگزار شد به پرسشهای حاضرین پاسخ گفت.
سوال: گاهی گناهانی که با زبان اتفاق میافتد، بعد از انجام آن و گذشتن آن متوجه میشویم. چه باید بکنیم؟
آیتالله خوشوقت: قبل از حرف زدن باید ببینیم این حرفی که میخواهم بگویم گناه است یا نه. مؤمن وقتی میخواهد حرف بزند اول باید ببیند آیا این حرف گناه است یا نه. اگر گناه نیست بزند اگر گناه است نزند، اما کافر و منافق اول حرف میزنند بعد که مشکل ایجاد میشود، پشیمان میشوند. ما اول باید ببینیم اینی که میخواهیم بگوییم شر به پا میکند، مشکل ایجاد میکند، نگویم، اما اگر شر به پا نمیکند بگویم. آنهایی که این گونه هستند ایمانشان زیاد است.
سوال: دخترم در مدرسه ای تحصیل میکند که هر روز یک ساعت به حفظ قرآن میپردازند، ولی بنده از اینکه نتواند ادامه بدهد و علاقهمند نباشد میترسم. نظر حضرت عالی چیست؟
آیتالله خوشوقت: بچهها را باید به اندازه ظرفیتشان بار روی دوششان گذاشت. زیاد باشد خطرناک است. باید بسنجند این بچهها چه مقدار میتوانند قرآن بخوانند، چه مقدار میتوانند قرآن حفظ کنند، کمی هم از این مقدار کمتر بارشان کنند والا خسته و سیر میشوند، خود این نشاط و طراوت را از بین میبرد.
سوال: گاهی مواقع در تبلیغ دین اسلام، منکرین در نهایت میگویند جهنمی میشویم و مجبوریم تحمل میکنیم، در این موقع به کسی که جهنم را سبک میگیرد چه باید گفت؟
آیتالله خوشوقت: اینکه میگوید جهنمی میشویم و تحمل میکنیم دروغ میگوید. چون نمیتوان تحمل کرد. خیال میکنند جهنم آن ور دنیاست و مینشینی نگاه میکنم!؟ نه درونش میافتی و میسوزی بعد میفهمی این حرف غلط است و جهنمی که اسلام وعده داده تو نمیتوانی تحمل کنی و حرف مزخرفی میزند. به این امید که تحمل میکنی نمیتوانی بزنی زیر مسائل عقیدتی و دینی.
سوال: برای طلاب مطالعه علوم مختلف به صورت سطحی بهتر است یا مطالعه یک علم به صورت عمقی؟
آیتالله خوشوقت: در هر زمان و مکان یک چیزهایی مطالعات جانبی را تشکیل میدهد. متن مطالعات چیز دیگر است. متن مطالعات ما طلبهها همان مطالبی است که مربوط به کتاب و عترت و مقدمات یادگرفتن کتابهای دیگر است، مثل؛ صرف و نحو، لغت و ... اما چیزهای دیگر که به روز پیدا میشود را به عنوان مسائل جانبی باید اطلاع داشته باشیم تا لااقل اگر توی کتابی دیدیم یا کسی پرسید بدانیم چیست.
سوال: دل جای محبت و عشق به خداست، چگونه دل را از غیر خدا پاک کنیم؟
آیتالله خوشوقت: با انجام وظایف و ترک گناهان، غیر خدا از دلمان پاک میشود.
سوال: ابو لهب چگونه از دنیا رفت؟
آیتالله خوشوقت: عذابی بر ابولهب نازل شد که تا ابد هم هست، عاقبت به شر شد.
سوال: راز تاثیر سخن پیامبر اکرم (ص) در مردم چه بود؟
آیتالله خوشوقت:پیامبر حرف که میزدند کنارش عمل هم میکردند. صفاتی داشت که مردم او را بپذیرند حقشون رو داشت. مردم دار بود. صداقت داشت. به مردم علاقه داشت. به مردم میرسید. مردم باور میکردند که این به نفعشان است. هم حرفش و هم عملش و هم وجودش؛ لذا همین است که با آن همه رنج و سختی و قساوت، قبول میکردند.
سوال: رفتن برای سخنرانی به مجلس روضه در بین خانمهای مسن چگونه است با توجه به اینکه اگر ما نرویم دیگرانی میروند که گاهی صحبتهای غیردینی و ... مطرح میکنند؟
آیتالله خوشوقت: شما اگر این جلسات را بروی کم کم مجالس روضه خانمهای جوان تر هم میروی. شما به هوای اینکه به این جلسات بروی بعد کم کم جایی که کمی جوان تر هست هم میروی و یواش یواش بهم میخوری. اصلا نروید آنهایی را هم که میروید شما باید جدا باشید. از پشت پرده صحبت کنید. همچنین جمعهای دانشجویی برای پرسش و پاسخ که دعوت میکنند بروید، اشکال ندارد، اما دختر و پسر قاتی نشوند، جدا باشند.
سوال: توصیه دائم شما ترک گناه است، اما برای همین ترک گناه چه کنیم؟
آیتالله خوشوقت: خدا به همه قدرت تصمیم داده و انسان همه کارها را با آن تصمیم انجام میدهند، یکی از اون کارها انجام واجبات و ترک محرمات است یعنی ترک گناه. با تصمیم میشود ترک گناه کرد. شما از این تصمیم استفاده نمیکنی. تصمیم بگیر کم کم شروع کن. کار درست میشود انشا الله.
سوال: منظور از حسن ظاهر برای امام جماعتی که نمیشناسیم چیست؟
آیتالله خوشوقت: ظاهرا گناه نکند. حسن و قبح اینجا اطاعت فرمان و گناه است. نه اینکه قیافهاش قشنگ باشد. باهاش یک روز یا دو روز معاشرت کنی ببینی وقتی به گناه میرسد، ترمز میکند، معلوم میشود آدم دین داری است و میشود پشت او نماز خواند.
سوال: در خواب به من اقامه ماتم امام حسین (ع) را دستور دادهاند؛ انجام بدهم یا نه؟
آیتالله خوشوقت: مستحب است و کار خوبی است. خواب را همه دارند و باید هم داشته باشند، اگر در خواب حرف خود را بزنند و مؤید دستور شرع باشد، باید انجام دهیم.
سوال: برای مسکن ثبت نام کردهام و میخواهم یک میلیون وام بگیرم.
آیتالله خوشوقت: وام حرام ممنوع است، ربا در اسلام خطرناک است. باید به او که وام میدهد راه شرعی درست کنی، یعنی آن مقدار وام که نیاز داری اسکناس را خرید و فروش کنی و حلال است. چون اسکناس از معدودات است و قابل معامله است و خداوند «احلّ الله البیع و حرّم الله الربا» و همه جایز میدانند. مثلا هزارتا اسکناس میدهی و هزار و پانصد اسکناس پس میدهی چون معاملات نسیه گرانتر است.
سوال: «انّما التّخذ ابراهیم خلیلا لکثره صلوات بر محمد و ال محمد»، میشود از این روایت فهمید که علت خلیل شدن حضرت ابراهیم فقط کثرت صلوات بوده است؟
آیتالله خوشوقت: باید سند آن را نگاه کنیم. باید ببینیم به ابراهیم خلیل میرسد یا نه. اگر سندش درست باشد بله همین طور است اما متأسفانه سند ندارد.
سوال: برای درمان ریا و خودنمایی چه کنیم؟
آیتالله خوشوقت: ریا و امثال آن درمان ندارد و یک راه بیشتر ندارد و آن ترک گناه است. واجب را انجام دهیم و گناه را ترک کنیم روح ما بالا میرود ریشه همه عیبها و بلاها از این است. چون ایمان ضعیف است انسان دلش نمیآید مبارزه کند. اما اگر گناه نکنی درست میشود انشاءالله چون همه اینها در کنار سفره ضعف ایمان نشستهاند. اگر ضعف ایمان به قوت ایمان تبدیل شد همه حل میشود.
سوال: بالاترین نعمت بهشتی از لسان قرآن چیست؟
آیتالله خوشوقت: قرآن در این باره چیزی نگفته؛ چرا که مردم اهل آن نبودهاند پس نگفته است. عموما اهل خوردن و خوابیدن هستند همینها را گفته: لحم طیر، حور عین و ... در بهشت شبهای جمعه خداوند برای مؤمنین تجلی میکند و بیهوش میشوند، اما این را نگفته چون شکمها چیز دیگری را میخواهد. بهشت همین جاست در کره مریخ که نیست. بهشت و جهنم همین جاست. از قبر زنده میشوند و به صحرا میآیند. یا میروند بهشت یا جهنم میروند. از اینجا جای دیگر که نمیفرستند.
سوال: ازدواج برای من واجب است ولی به علت قرار دادن مهریه زیاد از این واجب مأیوس شدهام، تکلیف چیست؟
آیتالله خوشوقت: برو جایی که مهریه کم قرار دهند، همه که نمیگویند هزار سکه. تقصیر توست که بلند پروازی میکنی میری جایی که بر مي گردانندت. برو جایی که به کم قانع باشند.
ادامه دارد...
لینک کپی شد
گزارش خطا
۰
ارسال نظر
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.