رئيس پارك علم و فناوري دانشگاه تهران گفت: پاركهاي علم و فناوري بايد در حوزههاي خاص تخصصي و متناسب با شرايط اقليمي فعاليت كنند؛ زيرا اگر پاركها تخصصي نشود تا سه سال آينده با بحران موجه ميشويم.
دكتر راشدي در گفتوگو با خبرنگار علمي «خبرگزاري دانشجو»، گفت: در حال حاضر پارك هاي علم و فناوري در تمام حوزه هاي علمي و فناوري ورود كرده اند و به طور تخصصي كار نمي كنند، در حالي كه اين مسئله تا سه سال آينده سبب بروز بحران مي شود.
رئيس پارك علم و فناوري دانشگاه تهران افزود: بر اساس قانون، پارك هاي علم و فناوري مي توانند بدون تشريفات مناقصه، پروژه هاي پژوهشي را از شركت ها اخذ كنند، ولي اگر به همين صورت پيش برود و پارك ها تخصصي عمل نكنند، پارك ها خودشان رقبايي براي اخذ پروژه هاي پژوهشي شده و بايد بين پارك مناقصه صورت بگيرد.
وي گفت: اگر پارك هاي علم و فناوري تخصصي باشند، تكليف شركت ها هم براي ارائه پروژه ها مشخص مي شود و مي دانند كه چه پروژه اي بايد به كدام شركت تعلق بگيرد.
راشدي افزود: پارك هاي علم و فناوري بايد بنا به طرح آمايش ملي سرزمين در رشته هاي تخصصي فعاليت كنند؛ زيرا در اين صورت دانشجويان نيز براي ادامه تحصيل در يك رشته خاص به همان محل مي روند، ولي در حال حاضر به دليل اينكه رشته هاي مختلف در تمام كشور وجود دارد، براي اعزام دانشجو به برخي مناطق مشكل ايجاد مي شود.
رئيس پارك علم و فناوري دانشگاه تهران گفت: اگر پارك هاي علم و فناوري تخصصي نشود تا سه سال آينده با بحران روبرو مي شويم؛ زيرا تمام پارك هاي علم و فناوري در تمام رشته ها مدعي مي شوند و دستگاه هاي اجرايي براي واگذاري پژوهش ها بايد بين پارك ها مناقصه برگزار كنند.
وي گفت: وزارت علوم بايد براي ارائه مجوز به پارك هاي جديد، براي آنها حوزه تخصصي تعريف كرده و پارك هاي قديمي را نيز در حوزه هاي خاصي محدود كند.
راشدي: در حال حاضر پارك علم و فناوري دانشگاه تهران نيز به عنوان پيشروترين پارك در حوزه علم و فناوري كشور، فعاليت هاي خود را در 10 حوزه تخصصي صورت مي دهد.
رئيس پارك علم و فناوري دانشگاه تهران با اشاره به اينكه در حال حاضر 150 شركت دانش بنيان در پارك علم و فناوري دانشگاه تهران حضور دارند، ادامه داد: 14 مركز رشد اقماري كنار هر كدام از دانشكده هاي دانشگاه تهران تاسيس شده كه با پارك علم و فناوري دانشگاه تهران مرتبط است و در قالب بيش از 10 كنسرسيوم با هم در ارتباطند كه اين كنسرسيوم ها در حوزه هاي خاص فعاليت مي كنند.
عدم وابستگي به دانشگاهها و اجرا نشدن قانون؛ مشكل عمده پاركهاي علم و فناوري
وي عدم وابستگي به دانشگاه ها و عدم اجراي قانون از سوي دستگاه هاي اجرايي را مشكل عمده پارك هاي علم و فناوري دانست و گفت: در حال حاضر نخستين مشكل پارك هاي علم و فناوري عدم وابستگي به دانشگاه هاست كه بايد وزارت علوم اين مسئله را در سياستگذاري هاي خود لحاظ كند.
راشدي افزود: پارك هاي علم و فناوري مكلف هستند خروجي دانشگاه ها را به محصول تبديل كنند كه براي انجام درست اين كار بايد به دانشگاه ها متصل باشند.
رئيس پارك علم و فناوري دانشگاه تهران گفت: البته تمام كساني كه ايده دارند، مي توانند ايده خود را در پارك ها مطرح كرده و از حمايت هاي پارك بهره مند شوند، ولي ارتباط با دانشگاه ها مي تواند عامل اصلي موفقيت پارك ها باشد.
قانون داريم، ولي اجرا نميشود
وي در ادامه، اجرا نشدن قانون را يكي ديگر از مشكلات پارك هاي علم و فناوري برشمرد و گفت: عدم اجراي قوانين توسط دستگاه هاي دولتي مشكل عمده پارك هاست؛ زيرا قانون به اندازه نياز وجود دارد، ولي اجرا نمي شود.
راشدي گفت: بر اساس قانون، پارك هاي علم و فناوري مانند مناطق آزاد از پرداخت ماليات و گمرك معاف هستند، در حالي كه وزارت اقتصاد اين قانون را اجرا نمي كند و شركت هاي دانش بنيان و پارك ها بايد ماليات بدهند.
رئيس پارك علم و فناوري دانشگاه تهران افزود: به طور كلي دستگاه هاي اجرايي هنوز با تعريف پارك هاي علم و فناوري آشنا نيستند و قوانين مربوط به آنها را نيز نمي دانند.
وي ادامه داد: البته اين شرايط در تهران بهتر است و ما توانسته ايم معافيت مالياتي شركت هاي دانش بنيان و پارك علم و فناوري دانشگاه تهران را اجرا كنيم، ولي همچنان در بحث گمرك مشكل داريم.
پاركها؛ عامل توسعه اشتغال و مانع خروج نخبگان
راشدي در ادامه با اشاره به مزاياي وجود پارك ها براي كشور گفت: ماموريت شركت هاي دانش بنيان اين است كه از بخش خصوصي در قالب شركت هاي دانشگاهي حمايت كنند كه اين كار سبب ايجاد اشتغال براي نخبگان شده و از خروج آنها جلوگيري مي كند.
رئيس پارك علم و فناوري دانشگاه تهران افزود: فعاليت شركت هاي دانش بنيان در پارك هاي علم و فناوري سبب مي شود تا بحث اشتغال و خروج نخبگان از كشور حل شده و اين شركت ها خود نيز براي ديگران اشتغالزايي كنند.
وي ادامه داد: البته در پارك هاي علم و فناوري حمايت به صورت معنوي انجام مي شود؛ به طوري كه مكاتبه با دستگاه ها را در پارك ها انجام مي دهيم و راه هاي قانوني را براي پيشبرد فعاليت هايشان هموار مي كنيم، ولي به صورت مادي فقط ارائه وام براي گذر از دوره رشد انجام مي شود.
پاركهاي علم و فناوري بهترين راه براي شكستن تحريمها
راشدي شركت هاي دانش بنيان و پارك هاي علم و فناوري را بهترين راه براي شكستن تحريم هاي اقتصادي دانست و گفت: مجلس و دولت بايد به شكل موثري از اين شركت هاي دانش بنيان حمايت كنند؛ زيرا ارتقاي اين شركت ها سبب مي شود ما به خودكفايي بيشتري رسيده و بتوانيم بهتر با تحريم ها مقابله كنيم.
رئيس پارك علم و فناوري دانشگاه تهران گفت: البته مجلس و دولت حمايت از اين شركت ها را نبايد به صورت برجسته انجام دهند تا دشمن نسبت به آنها نيز حساس شده و براي حذف يا كمرنگ كردنشان هم برنامه ريزي كند، بلكه بايد به صورت چراغ خاموش از اين شركت ها حمايت شود.
وي گفت: اين تحريم ها براي ما فرصت مناسبي است تا توان خود را براي خودكفايي بالاتر ببريم.