چاقی دانش آموزان امروز زیربنای جامعه بیمار آینده
گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»؛ دومین بسیج آموزش همگانی تغذیه سالم از 10 دی به مدت یک هفته آغاز، و هر روز این هفته به یک عنوان ناميده شده؛ امروز، چهارشنبه، 14 دی ماه نيز به عنوان سومین روز این هفته با نام «پیشگیری از اضافه وزن و چاقی در دانش آموزان» نامگذاری شده است.
استفاده بی رویه از میان وعده های غیرخانگی مانند انواع کیک، بیسکویت، آب میوه صنعتی، شکلات و آبنبات موجب اضافه وزن دانش آموزان مي شود و در حال حاضر مشکل بزرگ در میان دانش آموزان چاقی و اضافه وزن است؛ به طوری که بر اساس اعلام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی 19.5 درصد پسران و 16 درصد دختران در ایران دچار مشکل اضافه وزن هستند.
بر اساس نظر انستيتو تحقیقات تغذیه کشور و دفتر بهبود تغذیه، دانش آموزان به دلیل کم تحرکی و مصرف مواد غذایی کم ارزش دچار افزایش وزن مفرط نسبت به قد خود شده اند، ولی اگر برنامه غذایی این دسته از بچهها توسط یك متخصص اصلاح گردد و همچنین برنامه ورزشی، حداقل یك یا دو روز در هفته برایشان در نظر گرفته شود، سلولهای اضافی چربی در بدن آنها از بین خواهد رفت، در حالی كه این اتفاق هرگز در بزرگسالی نمیافتد و تنها سلولهای چربی كوچك میشوند و هرگز از بین نمیروند.
وزارت بهداشت اعلام کرده که 45 درصد از دانش آموزان بیش از چهار ساعت پای تلویزیون می نشینند و بیش از 40 درصد آنها بیشتر وقت خود را پای رایانه هستند که این یکی از علت های عمده اضافه وزن در میان دانش آموزان است.
دانش آموزان تغذیه مناسبی نیز ندارند؛ زیرا مدت زمان زیادی را در خارج از خانه میگذرانند و به همین دلیل نظارت والدین بر تغذیه آنها بسیار كم است.
والدین باید دقت کنند تا غلات کامل را در اختیار کودکان و نوجوانان خود قرار دهند؛ زیرا نسبت به غلات تصفیه شده، فیبر، ویتامین و مواد معدنی بیشتری دارند و نان سنگک و ماکارونی سبوس دار نمونه های محصولات تهیه شده از غلات کامل هستند.
بهترین شیوه کاهش وزن و جلوگیری از اضافه وزن دانش آموزان مصرف میوهها و سبزیهاست؛ به دلیل اینکه میوهها و سبزیها دارای کالری منفی هستند و بدن برای هضم آنها باید انرژی مصرف کند که این انرژی موجب میشود که فرد کاهش وزن داشته باشد، بنابراين دانش آموزان باید به عنوان میان وعده در مدارس از میوه استفاده کنند.
همچنین دانشآموزان ایرانی با کمبود ویتامین D نیز روبرو هستند که توزیع شیرهای یارانهای بین دانشآموزان سبب تامین مقداری ویتامین D و کلسیم در بدن آنها می شود، البته مصرف شیرهای یارانهای نیاز کامل بدن دانشآموزان به ویتامین D را تأمین نمیکند؛ به همین دلیل دانشآموزان باید در فواصل روز از مواد لبنی دیگری استفاده کنند.