خط ویژهای كه خدا براي حركت انسان ايجاد كرده كداماست؟
به گزارش خبرنگار دين و انديشه «خبرگزاری دانشجو»، آیتالله خوشوقت در ابتداي جلسه درس اخلاق که پنجشنبه، 22 دي ماه در مسجد اعظم قم برگزار شد، به تفسير آيه مباركه «ان هذا القرآن یهدی للتی هی أقوم» پرداخت.
وي با اشاره به آيه «شهر رمضان الذی انزل فیه القرآن هدی لناس» گفت: قرآن خودش را این گونه معرفی کرده كه خداوند قرآن را به منظور هدایت انسان ها فرستاده است.
خط ویژهای كه خداوند براي حركت انسان ايجاد كرده كدام است؟
اين استاد اخلاق با بيان اينكه کار قرآن هدایت انسان هاست، پس قرآن به دنبال انسان ها می گردد تا آنها را هدایت کند، گفت: چون انسان باید در خط ویژه ای باشد و مثل حیوان زندگی نکند، خداوند برای انسان خط ویژهای براي حركت ايجاد كرده است.
خوشوقت در ادامه به واژه «اقوم» به معني چيزي كه قیامش شدید است، اشاره كرد و افزود: این آیه می فرماید قرآن به راهی هدایت می کند که همیشه سرپاست و اشتباه در آن راه ندارد؛ راهي كه اول آن عبد قرار دارد و آخر آن خدا.
وي با بيان اينكه خداوند همیشه مالك و انسان هم همیشه مملوک و بنده است، گفت: انسان عبد و بنده، گاهی صالح و گاهی طالح بوده، اما خدا همواره، خدا و مالك بوده است.
اين استاد اخلاق با اشاره به چگونگي هدايت قرآن گفت: در بطن قرآن آمده که هدايت همان کارکردهای انسان به منظور پیشرفت در مسير هدفی است كه به عنوان غایت معین شده و در واقع همان معبود متعال و خداوند است.
انسان راه قرآن را طی میکند تا به خداوند برسد
خوشوقت ادامه داد: هدف باید خدا باشد؛ در حقيقت قله، خداوند است که انسان با عبادت به او می رسد؛ انسان راه قرآن را طی می کند تا به خداوند برسد؛ همه باید به سوی خدا حرکت کنند که با غیر عبادت ممكن نمی شود.
وي در ادامه با اشاره به اينكه هر کاری غیر از عبادت ما را به عروج نمی رساند، گفت: نماز و روزه نيز از اين رو كه خداوند فرموده، باعث عروج انسان می شود.
اين استاد اخلاق با بيان اينكه هر کاری که به خاطر خدا باشد بالا می رود، گفت: اگر در کاری منفعت انسان مورد نظر باشد آن كار بالا نمي رود و فاعل آن در همان نقطه باقي مي ماند.
خوشوقت با اشاره به فرمايش قرآن مبني بر اينكه انس و جن را آفریدیم تا خدا را عبادت کنند، گفت: اگر انسان كاري را به خاطر خودش انجام دهد، زمینی می ماند.
وي در ادامه با اشاره به اينكه فرمان رسیده است که باید با اخلاص به حرف خدا گوش دهیم، افزود: طاعت و عبادت باید با اخلاص باشد يعني نبايد روزه بگيريم که لاغر شویم یا پولدار شویم يا قصدمان جلب رضايت مردم باشد.
اعمال با اخلاص، انسان را بالا میبرد
اين استاد اخلاق در ادامه با بيان اينكه اگر به خاطر خدا به فرامين او چشم گفتیم اعمالمان بالا می رود، گفت: اعمال با اخلاص، انسان را بالا می برد؛ عده ای اخلاص را در عبادات رعایت می کنند و عده ای هم اخلاص برایشان ملکه ذهن شده و همه کارهایشان را به خاطر خدا انجام می دهند و با همه اعمال به سوی قله هرم می روند؛ لحظه به لحظه بالا می روند و این خلاصه هدایت قرآن است.
خوشوقت با اشاره به پنج سالي كه امام علي (ع) حکومت ظاهری را پذیرفت، گفت: حضرت علی (ع) می دانست که نمی شود انسان ها و جامعه را کامل درست کرد، اما اين حكومت داري فرصتی شد تا حضرت صحبت هاي مهمي كه در نهج البلاغه ثبت شده را مطرح کنند. در نهج البلاغه درباره همه چیز صحبت شده است، یکی از این مباحث معرفی قرآن است؛ از منظر نهج البلاغه انسان هایی که مورد نصیحت قرار می گیرند دو دسته هستند كه عده ای آنچه به نفع آنهاست را برمی گیرند.
وي با بيان اينكه قرآن خیرخواه و هدایتگر بوده، راه هدایت است، گمراهی در آن راه ندارد و دروغ در کارش نیست، گفت: هر کس قرآن بخواند یکی از اين دو چیز نصيبش می گردد؛ اگر راه را گم کرده پیدا می کند و اگر در راه درست است، نزدیکتر می شود.
هر کس قرآن نخواند در هدایت فقیر محض است
اين استاد اخلاق با اشاره به اينكه قرآن کتاب هدایت است، افزود: قرآن تمام نیازهای انسان را پاسخگوست، هر کس قرآن بخواند راهش درست می شود و هر کس قرآن نخواند در هدایت فقیر محض است.
وي با اشاره به ابتلاي انسان به بیماری های بسيار، قبل از هدایت و انس پیدا کردن با خدا گفت: انسان با قرآن خواندن از همه بيماري ها دور مي شود؛ قرآن خواندن در شداید، فقر و پولداری و به طور كلي در مراحل مختلف زندگی به درد می خورد.
قرآن انسان را از همه امراض شفا ميدهد
خوشوقت با اشاره به اينكه بزرگترین بیماری شرک و نفاق است، افزود: اگر انسان قرآن بخواند از بیماری ها نجات مي يابد؛ چرا كه قرآن انسان را از همه امراض شفا می دهد.
وي با اشاره به عظمت قرآن در نزد خداوند گفت: قرآن شایستگی واسطگی بین انسان ها و خداوند را برای رسیدن به حاجات دارد؛ به همين دليل انسان در شب های قدر، قرآن را واسطه می کند.
اين استاد اخلاق ادامه داد: محبت قرآن اسباب عروج و رسیدن به خداوند است؛ علاقه باعث می شود انسان به دستورات قرآن عمل کند و بالا رود و به خدا نزدیک شود؛ این بزرگ را نباید کوچک کرد و نباید وسیله پول گرفتن قرار داد.
بالاترین هدایتها در قرآن است
خوشوقت با بيان اينكه هیچ واسطه ای مثل قرآن انسان را به خدا نزدیک نمی کند و در جهت خدا قرار نمی دهد، گفت: بالاترین هدایت ها در قرآن است؛ چرا که آخرین سخن خداست
وي با تاكيد بر اينكه مسئله امامت حرف قرآن است، گفت: خدا مجوز هدايت را به پیامبر و امام داده است؛ مثلاً در واقعه غدیر كه ولایت و امامت در قرآن است و از آن جدا نیست.
باید انسان کشاورز قرآن باشد
اين استاد اخلاق به شفاعت قرآن در روز قیامت گفت: قرآن هم شافع و هم مشفع است؛ چرا كه بعضی شفیعا روز قیامت از شفاعت رد میشوند، ولی قرآن همواره شفاعتش مقبول است؛ قرآن حرفش راست است و خدا آن را می پذیرد، بنابراين باید انسان کشاورز قرآن باشد با قرآن کار کند و اگر فهمید عمل کند.
قرآن را خیرخواه خود تلقی کنید
خوشوقت در پايان گفت: بسيار مشخص است كه قرآن از طرف کسی است که حکیم و علیم و قدیر است، بنابراين اگر قرآن حرفی زد او را خیرخواه خود تلقی کنید؛ چون به نفع شماست ولو تلخ باشد؛ همچنين اگر فکری دارید كه خلاف قرآن است، بدانید حرف شما باطل و حرف قرآن حق است.