آیا هشدار سلحشور در مورد سینمای ایران را نباید جدی گرفت؟
جریده اینترنتی «خبرگزاری دانشجو»، احسان آیتی در آخرین بروزرسانی وبلاگ «قول سدید» طی انتشار مطلبی با عنوان «چرا زنان بازیگر نامه نمی نویسند؟» آورده است:
چندی قبل سخنان کارگردان مشهور کشورمان استاد سلحشور در مورد بازیگران زن ایران واکنشهای مختلفی را برانگیخت و سینماگران هجمه فراوانی را علیه این کارگردان متعهد کشورمان به راه انداختند و به زعم خود از عفت و شخصیت زن بازیگر ایرانی دفاع کردند.
جدای از طریقه سخن گفتن آقای سلحشور که قابل نقد است، اعتراضات آن زمان قشر خاصی از سینما نه تنها به سخن سلحشور نبود بلکه به طرز تفکر و منشی بود که برای عده ای خوش نمی آمد. تفکری که قشر روشنفکر مآب سینما آن را نمی پسندد. اگر اعتراض به سلشحور به خاطر سخنان او و دفاع از حرمت بازیگران زن بود، چرا آن زمان که در جشنواره های خارجی برخی زنان بازیگر با لباسهای نامناسب حاضر میشدند کسی اعتراض کرد؟
چرا آن زمان که نویسنده فیلم دعوت، زنان بازیگر را به سقط جنین متهم کرد کسی فریاد عفت بلند کرد؟ او گفت: «من خودم خیلی از زنان بازیگر و نویسنده را می شناسم که «سقط جنین» کرده اند. ما در این فیلم یک سنت شکنی کردیم.»
چرا وقتی آن هنرپیشه مشکل سینمای ایران را نبود «......» و خشونت و الکل معرفی کرد و نبود اینها را باعث حذف زن از سینمای ایران خوانده بود کسی به او حمله نکرد؟ وی گفته بود: « تحولات بعد از انقلاب در ایران باعث کشف سینمای نوین ایران در جهان شد، همچنین پیدایش سبک جدیدی در فیلمسازی که با حذف سه عامل س ک س، خشونت و الکل همراه بود، عملا سینمای ایران را با مهم ترین وجوه جاذبه در سینما محروم کرد ؛ در نتیجه زنان در سینما حذف می شدند.»
چرا رفتارهای ناپسند گلشیفته فراهانی باعت تکدر خاطر این زنان نمی شود تا نامه اعتراض آمیز به هم بازی قدیمی خود بنویسند که توبه ما ربطی نداری و هنرپیشه زن ایرانی از تو اعلام برائت می کند؟ چرا اکنون که این بازیگر در آغوش غرب آرمیده و با برهنگی خود اعتقادات خود را به نمایش گذاشته است این دغدغه مندان عفت و حریم زن ساکت نشسته اند؟
چرا کسی در برابر این سخن لیلا حاتمی که یک جامعهای که دینش اسلام است و آن قدر انعطاف دارد! که میتواند در سالن سینماییاش فیلمی نشان داده شود که دارای صحنههای خصوصیتر است و غالبا در یک جامعه اسلامی آن را نمیبینیم، برای من خوشایند است!» لب به اعتراض نمی گشاید؟
آری حمله به سلحشور حمله بر طرز فکری است که برخی از نفوذ آن به سینمای روشنفکر زده ایران نگران هستند.
سلحشور گفته بود: «وقتی زنهای ما افتخارشان این است که عکس های خود را به صورت نیمه عریان در اینترنت بگذارند، یعنی خودشان یک پا آنجلینا جولی هستند.» امروز آیا صحت حرف سلحشور ثابت نشده است؟ وقتی بزرگ اینها یعنی اصغر فرهادی با تواضع در برابر آنجلیا جولی با او دست می دهد آیا هشدار سلحشور در مورد سینمای ایران را نباید جدی گرفت؟