کد خبر:۱۷۴۶۹۶
یادواره علمی مرحوم حجتالاسلام ابوالحسنی (منذر) - 4
داوری اردکانی: مورخ باید بینظر باشد اما بیتعلق نباشد
رئيس فرهنگستان علوم با بیان اينكه در تاريخنويسي ميگويند مورخ بايد بينظر باشد به معني بيتعلقي نيست، گفت: بيتعلقي براي عالم معناء ندارد؛ یعنی بينظري مورخ به معناي راست گويي و امانت داري اوست.
به گزارش خبرنگار دين و انديشه «خبرگزاري دانشجو»، دکتر رضا داوری اردکانی عصر دیروز در مراسم آيين نكوداشت مرحوم علي ابوالحسني كه در تالار علامه جعفري پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي با حضور اساتيد، طلاب و دوستداران وي برگزار شد، ضمن عرض تسليت به خانواده، دوستان و دانشمندان گفت: سي سال پيش كه با وي آشنا شدم فكر نميكردم روزي دريغاگوي ايشان باشم.
وي یادآور شد: روزي مرحوم لنكراني با من تماس گرفتند و گفتند من بايد شما را ببينم، در همين راستا يكي از دوستان من براي بردن شما ميآيد؛ آن دوست كه به دنبال من آمد و بسيار كم سن و سال بود مرحوم ابوالحسني بود.
داوري اردكاني در ادامه گفت: به محض ملاقات از وي پرسيدم شما دوست آقاي لنكراني هستيد که جواب داد نه شاگرد ايشان هستم؛ در راه حس كردم اين جوان، خيلي جوان نيست بلكه پير است، اما براي من قابل پيشبيني نبود كه مورخي نامدار ميشود.
مورخ باید بینظر و با تعلق خاطر باشد
وی در ادامه گفت: اينكه در تاريخنويسي ميگويند مورخ بايد بينظر باشد به معني بيتعلقي نيست، بايد گفت: ما در علم و خصوصاً علوم انساني بيتعلقي نداريم؛ چرا كه بيتعلقي براي عالم معناء ندارد پس بينظري مورخ به معناي راست گويي و امانت داري اوست.
رئيس فرهنگستان علوم با اشاره به اينكه مورخان بزرگ همواره تعلق خاطر داشتهاند، گفت: تعلق خاطر داشتن به معني تحريف كردن نيست، بلكه مورخ بايد امين باشد.
داوري اردكاني با اشاره به اينكه مرحوم ابوالحسني به اسلام تعلق خاطر داشت، گفت: هر چه در تاريخ نوشته در بررسي نسبت مسائل به اسلام است و سعي داشته اين مسئله را تبيین كند كه چيزي را به اسلام و دين نبنديم و دين را به چيزي كه ندارد ملحق نكنيم.
وي با تاكيد بر اينكه مرحوم منذر از آغاز در كار تاريخ نويسي نگاه پديدارشناسي به تاريخ داشت، گفت: حادثه، آثار و نتايج دارد، مورخ بايد از خود سئوال كند اين حوادث براي ما چه ميآورد و چه ميبرد و اگر چنين سئوالي نكند شرح حادثه براي او دشوار است.
داوري اردكاني با بيان اينكه بينظري مورخ به معني بيتعلقي نيست، گفت: بيتعلق هرگز قدم در راه كمال نميگذارد.
رئيس فرهنگستان علوم در پايان گفت: مرحوم ابوالحسني به هر نقطه توجه كرد نسبت مسئله مورد توجه را با دين بررسي كرد و در همه آثار او اميد نسبت حوادث با دين مشاهده ميشود.
لینک کپی شد
گزارش خطا
۰
ارسال نظر
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.