سفير تركيه در گفتوگو با فعالان دانشجويي در پاسخ به سوالي در خصوص رفتارهاي متناقص دولت تركيه در عرصه بينالمللي گفت: آنچه در فضاي واقعگرايي بايد در نظر گرفت، يك سياست خارجي در راستاي كسب منفعت حداكثري است.
به گزارش خبرنگار بينالملل «خبرگزاري دانشجو»، عصر چهارشنبه، 30 شهريورماه جمعي از فعالان دانشجويي با سفير تركيه در سفارتخانه اين كشور در تهران ديدار كردند.
موضوع جلسه بررسي جلسه سياست خارجي تركيه در مورد تحولات اخير منطقه بود،كه در آن دانشجويان سوالها و نظرات خويش را در رابطه با مواضع دستگاه ديپلماسي دولت تركيه با اميت يارديم سفير اين كشور مطرح نمودند.
در ابتداي اين جلسه يكي از دانشجويان به نمايندگي از سايرين به ارائه برخي سوالها از سفير پرداخت وي گفت: براي ما فعالين دانشجويي، رفتار و سياستهاي دولت تركيه از اهميت بهسزايي برخوردار است زيرا تركيه را يك كشور اثرگذار در منطقه ميبينيم، در نتيجه پيشرفت تركيه در پيشرفت ايران قلمداد ميكنيم و در اينباره نگراني نداريم، از اين روست كه در جلسه تصميم بر آن است به ارائه انتقاداتي در قبال سياست خارجي اين كشور بپردازيم.
اين فعال دانشجويي گفت: تحولات اخير در منطقه منافع آمريكا و رژيم صهيونيستي را بهخطر انداخته است، امروز موج اسلام گرايي تمام منطقه را فراگرفته است و در خود اروپا نيز ما شاهد رشد روزافزون اسلام هستيم.
وي حمله به سفارت اسرائيل در مصر را نمونه بارزي از رشد جريان ضدآمريكايي، ضد صهيونيستي در منطقه دانست.
سفير تركيه نيز در ابتداي جلسه ضمن خوش آمدگويي به دانشجويان گفت: براي من جالب است كه برخي دانشجويان تحولات منطقه را پيگيري ميكنند، آنچه در اين جلسه براي من اهميت دارد و اين است كه چه چيزي باعث شد شما خواهان برگزاري اين جلسه شده و بدنبال بررسي سياست خارجي تركيه هستيد؟ آيا صرفا مسئله اسرائيل دليل آن بوده است يا مسائل ديگر هم در ميان است.
يكي از فعالين دانشجويي در پاسخ به سوال يارديم گفت: ما فعالين دانشجوييبا تحولات عرصه بين المللي را از حوادث لندن تا آنچه در قبرس در حال وقوع است پيگيري ميكنيم. و آنچه باعث گرديده امروز در اين جلسه حضور يابيم توجه زياد و حساسيت ما در قبال مسائل جهان اسلام است.
يارديم افزود: آنچه در بررسي تحولات بايستي بدان توجه كرد اين است كه نبايد مسائل را به شكل سياه يا سفيد ديد زيرا در عرصه بين الملل مسائل آنگونه كه برخي تصور ميكنند شفاف نيست. وي ضمن استقبال از برگزاري اين جلسه گفت: بايستي همواره فضا براي نقد ديدگاههاي گوناگون مهيا باشد و در اين زمينه صاحبان انديشه نبايد از انتقاد به انديشهشان هراسي داشته باشند.
نماينده صاحبان انديشه نبايد از انتقاد به انديشهشان هراسي داشته باشند نماينده دانشجويان در دامه گفت: ما نيز از برگزاري چنين استقبال ميكنيم.
وي گفت: ما و شما هر دو مسلمان هستيم و اين نقطه مشترك ماست و براساس سياستهاي اسلامي ميتوانيم به نقد يكديگر بپردازيم. وي خطاب به سفير تركيه گفت: پش از شما، خانم جين ماريوف كار داربريتانيا در تهران دانشجويان را براي برگزاري چنين جلسهاي دعوت نمود، اما به دليل ساختار نظام انگليس و رفتار دولت آن در عرصه بينالمللي حاضر به گفتوگو با آن ما نشديم و آنها بايد بدانند تا زماني كه خوي و حشيگري را كنار نگذارند برگزاري چنين جلساتي بيفايده است.
مصطفي حضوري يكي ديگر از فعالان دانشجويي با تشريح قضاي دانشگاههاي ايران گفت: ما از جناب سفير خواستار آن هستيم كه مسائل مطرح شده در اين جلسه به آقاي داوود اوغلو وزير خارج تركيه انتقال يابد.
وي صحبتهاي خويش را با تشريح مثلثي آغاز كرد كه رژيم صهيونيستي، آمريكا و تركيه سه ضلع آن ميباشند، وي ميگفت: اتحاديه اروپا را ميتوان در درون اين مثلث ديد.
حضوري افزود: ما رژيم صهيونيستي را رژيمي نامشروع مي دانيم كه برپايه ظلم و جور و از بين بردن حقوق فلسطيني ها شكل گرفته است. در ادامه وي به بيان برخي اقدامات دولت تركيه نظير ترك اجلاس داوس از سوي اردوغان و كودك كش خطاب كردن رژيم اشغالگر قدس، اعزامكشي مرمره براي شكستن محاصره نوار غزه و تعليق پيمانهاي نظامي تجاري ميان تركيه و اسرائيل در حمايت از ملت مظلوم فلسطين اشاره كرد و گفت: ما در برخورد مقامات ترك با مسئول صهيونيستي يك تناقصي گويي را شاهديم، تركيه ضمن اعلام حمايت از حقوق فلسطيني در جايي ديگر با عضويت اسرائيل در پيمان اقتصادي – امنيتي اروپا (oecd) موافقت ميكند.
وي از سفير پرسيد: در شرايطي كه تركيه عضو سازمان ناتواست، آيا نميدانيد كه ناتو اسناد رسمي خود را در اختيار رژيم صهيونيستي قرار ميدهد؟ آيا نميدانيد كه اتحاديه اروپا و اعضاي ارشد آن نظير ايتاليا، انگليس، فرانسه و ايتاليا كه شما خواستار پيوستن به آن هستين رابطه گرمي با دولت اسرائيل دارند؟ چگونه رابطه گرم دولت شما با ايالات متحده با توجه حمايت آمريكا از رژيم صهيونيستي با موضع ضدصهيونيستي تركيه قابل جمع است و آيا دولت تركيه حاضر است سياستهاي ضدصهيونيستي خود را حتي تا قطع رابطه با آمريكا ادامه دهد؟
حضوري استقرار سپر موشكي ناتو به خاك اين كشور را اقدام تناقض آميز ديگري از سوي تركها داشت كه با برخي سياستهاي ديگر اين كشور در تناقص است.
اميت يارديم، سفير تركيه در پاسخ به سوالات دانشجويان گفت: اظهارات شما ضمن احترام براي آنها اظهارايت ايدئوژيك است كه از نگاه آكادميك به مسائل فاصله دارد. وي گفت: بايد در برخورد با مسائل واقع گرا بود.
يارديم گفت: همه دوست دارند دنيا آنگونه كه در ذهن آنهاست شكل گيرد اما واقعيت چيزي غير از آن است. تركيه اكنون عضوي از سازمان ناتواست.
وي با تشريح سياست خارجي دولت اردوغان گفت: سياست تركيه طي دهه اخير به شكل ريشهاي با آنچه در گذشته بوده است تفاوت كرده است. وي گفت: تركيه در اتخاذ سياست خارجي در سالهاي دور توجه چنداني به منطقهاي كه در آن قرار دارند نداشت.
يارديم اظهار داشت: از سال 2000 به اين سو تركيه نگاه جديدي به منطقه خاورميانه دارد و در اتخاذ سياستها توجه خاصي به مسائل خاورميانه دارد. وي نگاه يك سويه تركيه را صحيح ندانست و گفت: عضويت در ناتو و اعلام انتقاد نسبت به سياستهاي اسرائيل در تضاد با يكديگر نميباشد. از اين روست كه ضمن خواهان حفظ رابطه با ايران به دنبال عضويت در اتحاديه اروپا نيز هستيم.
يارديم گفت: آنچه سياستهاي كلان تركيه را مشخص ميكند منافع ملي كشور درفضاهاي گوناگون است.
فعال دانشجويي: سياست بينالملل ما براساس اعتقادات ديني است
در ادامه جلسه گفتوگو ميان فعالان دانشگاهي و سفير تركيه كه در سفارت اين كشور در تهران برگزار شد، سفير تركيه ضمن بيان سياستهاي اين كشور در منطقه و عرصه بينالملل گفت: من سياست متناقصي را در سياست خارجي تركيه نمي بينيم بهطور نمونه طي ده سال اخير رابطه ما با ايران بسيار گرم تر از گذشته گشته است،ضمن اينكه اتخاذ اين سياست ريسكهاي زيادي را براي تركيه در برداشته است.
يارديم گفت: ما سياست خارجي مستقل و شجاعانهاي را در پيش گرفتهايم كه اين تصميمات و نتايج موفقيتآميز آن بسياري از كشورها را حيرت زده كرده است.
وي گفت: با اين حال دولت تركيه در عرصه بين الملل با مشكلاتي نيز مواجه است يارديم اختلافات با يونان و مسئله قبرس و ذهنيت منفي ارامنه نسبت به ترك ها را از اين مشكلات دانست اما با وجود اين مشكلات ما سياست مستقلي را در پيش گرفتهايم.
سفير تركيه در پاسخ به سوال يكي از فعالين دانشجويي درباره موضع دولت تركيه در قبال مسئله فلسطين و به رسميت شناختن دولت رژيم صهيونيستي گفت: ديدگاه ما در برابر ملت فلسطين نيز كاملا اخلاقي و تازه بر اساس انسان محوري است و در مواجه با اسرائيل نيز آنچه ترجيح منافعمان باشد عمل خواهيم كرد.
وي گفت: هدف نهايي دولت تركيه، ايجاد دوستي، آشتي و ثبات در خاورميانه است. البته ديدگاه تركيه نسبت به منطقه منكر وجود ديدگاههاي ديگر نميشود. هر كشوري ميتواند بر اساس ديد خود به منطقه بنگرد.
يارديم در ادامه گفت: در زمينه مناقشات اعراب و اسرائيل نبايد آن را صرفا از دو يا سه زاويه كلي ديد و اين اشتباه است با نگاهي به گروههاي موجود در فلسطين و تفاوت افكار آنها خود شاهدي بر اين مدعاست.
يكي ازفعالين دانشجويي در پاسخ به اظهارات يارديم گفت: ما نيز اصل واقعگرايي را قبول داريم. وي بيان داشت: ديدگاه دانشجويان مبني بر عدم پذيرش موجوديت اسرائيل نظر بخش عمدهاي از نخبگان كشورمان است ما ضمن قبول واقعگرايي عالم را براساس اعتقادات مسلماتي كه بايد به آنها رسيد در نظر ميگيريم و براين اساس است كه نميتوانيم حضور يك ظالم را در ميان مظلومان بپذيريم و شما بايد بدانيد كه رژيم اشغالگر قدس با دارا بودن بيش از 200 كلاهك اتم عامل ناامني در منطقه محسوب ميشود.
وي مجددا از سفير پرسيد: چگونه ميتوان موضع ضداسرائيلي داشت و همسو با ايالات متحده بهعنوان حامي اصلي رژيم صهيونيستي رابطه داشت؟
سفير تركيه گفت: واقعگراي به معناي زير سوال بردن اعتقادات شما نيست، آنچه شما از اسرائيل انتقاد ميكنيد براساس پايه سياست خارجي كشورتان در اين زمينه است.
وي گفت: سياست خارجي تركيه براين مبناست كه منطقه بايد عاري از سلاحهاي هستهاي باشد و ما اين سياست را در سازمانهايي كه در آنها عضو هستيم به صراحت بيان كردهايم.
وي در زمينه رابطه آنكارا و واشنگتن صرفا به اين گفته اكتفا كرد و گفت: اينجا زمان مناسبي براي طرح رابطه امريكا و تركيه نيست و در اين زمان به نتيجهاي در اينباره نخواهيم رسيد. آنچه اهميت دارد اين است كه ما بهعنوان دولت تركيه مواضع خود را درباره مسائل منطقه به دولت امريكا و تركيه منتقل مينماييم و در اتخاذ تصميمات هيچ ترسي و واهمهاي از امريكا و رژيم صهيونيستي نداريم.
يارديم گفت: ما عضو سازماني هستيم ناتو كه امريكا هم عضو آن است در ميان 27 عضو ناتو تفاوت ديدگاه وجود ندارد و به مخالفت تركيه با اعلام تحريمهاي ناتو و سازمان ملل عليه ايران را به عنوان نمونهاي از مخالفت دولت با ايالات متحده عنوان كرد و در كنفرانس ليسبون از حقوق ايران دفاع كرد.
سفير تركيه خطاب با دانشجويان گفت: زماني كه تركيه و اسرائيل روابط جديدي را آغاز نمودند و شاهد كاهش سطح مناسبات ميان دو كشور بوديم، آيا نتيجه اين حادثه به نفع دولت ايران نبود؟
يارديم گفت: اتخاذ تصميم تنبيه دولت اسرائيل حتما باعث ايجاد چالشهايي براي منافع تركيه نيز گشت، اقدام يوناني ها در اكتشافات نفت در مديترانه،افزايش تروريسم در تركيه و فشار بيش از پيش لابي هاي ارامنه در امريكا بر تركيه حاصل اقدامات شجاعانه دولت تركيه در اتخاذ مواضع ضداسرائيلي بوده است.
سفیر ترکیه: به دنبال قطع روابط با اسرائيل نيستيم
در ادامه گفت وگوي 4 ساعته دانشجويان فعال دانشگاه هاي تهران با سفير تركيه در تهران، اميت يارديم با تاييد مشي دولت حزب عدالت و توسعه علي رغم وجود برخي فشارها گفت: دولت همچنان بدون توجه به فشارهاي خارجي به ارتقاي سياست منطقه اي خود و ارتباط با كشورهاي همسايه ادامه خواهد داد.
در ادامه اين جلسه يكي از فعالان دانشجويي مجددا از سفير تركيه پرسيد كه آيا دولت تركيه ماهيت رژيم صهيونيستي را به رسميت مي شناسد و خواستار پاسخ صريح سفير در اين ارتباط شد كه يارديم گفت: تركيه ماهيت اسرائيل را به رسميت مي شناسد.
سفير تركيه افزود: ما خواستار نابودي اسرائيل نيستيم و تاكنون نيز چنين اظهارنظري نداشته ايم، بلكه ما خواستار عقب نشيني اسرائيل به مرزهاي پيش از جنگ 1967 هستيم و اعلام كرده ايم كه اسرائيل نمي تواند قدس را بعنوان پايتخت خويش معرفي كند.
يارديم گفت: تلاش ما در اين منازعه اين است كه كشور مستقل فلسطيني هر چه سريعتر شكل گيرد، بنابراين با تمام توان از اين موضوع در سازمان ملل متحد حمايت خواهيم كرد.
در ادامه اين نشست يكي از فعالان دانشجويي دقايقي به بيان برخي مواضع دانشجويان پرداخت و گفت: ما شناخت كافي از مردم تركيه داريم آنها نيز مانند مردم مصر داراي روحيه انقلابي هستند و انتظار ما اين است كه شما بعنوان منتخبين مردم تركيه، نظير آنچه مردم مصر انجام دادند، خواستار لغو معاهده كمپ ديويد و خروج از ناتو باشيد و از ميان جهان غرب و جهان اسلام يكي را انتخاب كنيد، چگونه مي تواند با آمريكا روابط گسترده داشته باشيد، در حالي كه اين كشور اسلام و مسلمانان را بعنوان دشمن درجه يك خود مي پندارد.
اين فعال دانشجويي افزود: آنچه سياست خارجي تركيه نشان مي دهد، اين است كه احمد داود اوغلو، وزير امور خارجه اين كشور هيچ گونه تمايزي ميان جهان اسلام و جهان غرب قائل نيست، در حالي كه شخصيت هايي چون اردوغان نمازخوان و پايبند به اصول اسلامي هستند.
وي در ادامه به وقوع جريان بيداري اسلامي در منطقه اشاره كرد و مولفه هاي آن را سه عنصر مردمي بودن، اسلامي بودن و ضد آمريكايي بودن اين جريان دانست و گفت: انتظار ما دانشجويان اين است كه تركيه در فضاي فعلي نقش مناسبي را ايفا كند و به دنبال ميانجيگري در اين فضا ميان جهان غرب و اسلام نباشد و بعنوان يك عامل انحراف جريان عمل نكند.
اين فعال دانشجويي اضافه كرد: انتظار ما اين است كه تركيه بعنوان بخشي از جهان اسلام در راستاي منافع كشورهاي اسلامي حركت كند و نگراني ما اين است كه تركيه در فضاي فعلي جانب غرب را بگيرد كه حمايت اردوغان از ايجاد نظام لائيك در مصر نمونه اي بارز از اين نگراني است.
وي با اشاره به سه مولفه اي كه در زمينه بيداري اسلامي عنوان شد، گفت: در اعتراضات سوريه اين سه مولفه مشاهده نمي شود؛ چرا كه اين اعتراضات نه ضد آمريكايي است، نه اسلامي و نه آن چنان مردمي.
اين فعال دانشجويي ادامه داد: با اين وجود ما شاهد پذيرش برخي اصلاحات از سوي بشار اسد هستيم و در چنين شرايط حساسي شاهد موضع گيري نااميدكننده اي از سوي تركيه هستيم؛ چرا كه دولت تركيه به مكاني براي گردهمايي معترضان تبديل شده و اردوگاههايي را براي پناهندگان ايجاد كرده است كه به نظر مي رسد تركيه از قبل آماده رويارويي با چنين فضايي در سوريه بوده است.
وي بيان داشت: در شرايطي كه دولت دمشق بار مقاومت را به دوش مي كشد، رفتار دولت تركيه در اين زمينه جاي تعجب دارد.
اين فعال دانشجويي همچنين از موضع تركيه در قبال حوادث ليبي و بحرين انتقاد كرد و خواستار جوابگويي اميت يارديم در خصوص مسائل مطروحه شد.
سفير تركيه در پاسخ به سوالات اين فعال دانشجويي گفت: اين اظهارات ايده آلهاي ذهن شماست كه برخي از اين اظهارات براي من قابل فهم نيست.
وي ادامه داد: واقعاً ضد اسرائيلي بودن نشانهاي مسلمان بودن است؟ در چنين شرايطي كمونيستها از ما مسلمان تر هستند، آيا اين ايدهآلهايي اسلامي كه شما بيان كرديد در حكومت دمشق يافت مي شود، در حالي كه دولت سوريه به دليل اشغال برخي از سرزمينهايش موضع ضد اسرائيلي دارد.
يارديم برخي اظهارات مبني بر پناه دادن تركيه به تروريستها را بشدت تكذيب كرد و گفت: ما به فكر فعاليت برخي كشورها در زمينه ورود تروريستها از خاك كشورمان به سوريه نيستيم و حمايت از آوارگان سوري را صرفاً براساس ديدگاه انساني مي دانيم.
سفير تركيه و هر گونه حمايت دولتش را از گروههاي تروريستي را تكذيب كرد و سياست كشورش در برابر سوريه را اصولي خواند.
وي گفت: علي رغم رابطه خوب و تنگاتنگي كه طي دهه اخير ميان سوريه و تركيه برقرار بوده است، ما دولت بشار اسد را بعنوان نمايندهاي يك جامعه اسلامي قبول نداريم و بدون دخالت در امور سوريه، بارها اين دولت را به اجراي برخي اصلاحات در كشورشان تشويق كردهايم.
يارديم يادآور شد: ما بارها به مسئولان سوري يادآوي كرديم كه بزرگترين مانع در ايجاد اصلاحات در سوريه، وجود حزب بعث در اين كشور است.
سفير تركيه ضمن انتقاد از برخورد حكومت اسد در برابر معترضان، افزود: در برابر هر گونه حمله نظامي و مداخله خارجي در امور سوريه مخالفت خواهيم كرد.
وي در خصوص حوادث بحرين نيز گفت: ما از ابتداي طرح مسئله در بحرين از آنها حمايت كرده و تلاش كرديم در اين كشور اصلاحاتي صورت پذيرد و نتيجه برخي از فشارها عليه آل خليفه را نيز گرفتيم كه نمونه آن آزادي زندانيان بحريني بود.
يارديم چشم انداز دولت تركيه طي ده سال گذشته را اين گونه برشمرد كه ما همواره در پي ايجاد ثبات و آرامش تمامي كشورها در منطقه بودهايم.
سفير دولت تركيه در تهران در پاسخ به سئوال يكي از دانشجويان مبني بر آينده روابط تركيه با اسرائيل و اينكه در آينده شما نيز مانند ملت مصر امكان كنار نهادن پيمانهاي خود با اسرائيل را داريد، يا خير، گفت: امروز چنين فكري در ذهن مسئولان ترك وجود ندارد.
وي ادامه داد: تلاش دولت تركيه همواره در اين راستا خواهد بود كه نظرات خود را كه براساس منافع ملي تنظيم شده به سازمانهايي نظير ناتو انتقال داده و به آنچه كه تعهد داريم، عمل كنيم.
يارديم در پايان تصريح كرد: دخالت ما در حمايت از انقلابيون و اقدامات ناتو امري صحيح است و مطمئن باشيد اگر تركيه در برخي مسائل ليبي دخالت نمي كرد، وضعيت امروز ليبي به مراتب بدتر از افغانستان بود و ما با عضويت در ناتو باعث توقف برخي اقدامات تند در قبال حوادث منطقه شدهايم.