همايش بزرگ پرستاران به منظور گراميداشت روز پرستار صبح امروز با حضور وزير بهداشت و با شعار «پرستاري ارزشي و بصيرت حرفهاي» در تالار وزارت كشور برگزار شد.
به گزارش خبرنگار علمي «خبرگزاري دانشجو»، همايش بزرگ پرستاران به مناسبت ميلاد حضرت زينب (س) و به منظور گراميداشت روز پرستار صبح امروز با شعار «پرستاري ارزشي و بصيرت حرفهاي» در تالار وزارت كشور برگزار شد.
بر اساس اين گزارش، در اين همايش دكتر مرضيه وحيد دستجردي، وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي؛ دكتر غضنفر ميرزا بيگي، رئيس سازمان نظام پرستاري؛ دكتر اماميرضوي، معاون درمان وزارت بهداشت؛ دكتر يعقوب جعفري، رئيس شوراي عالي سازمان نظام پرستاري؛ دكتر مداح، رئيس هيئت ممتحنه برد پرستاري و جمعي ديگر از مسئولان وزارت بهداشت و سازمان نظام پرستاري حضور داشتند.
بنا بر اين گزارش، در اين مراسم جمعي از پرستاران كشور نيز حضور داشتند و از پرستاران برگزيده تقدير شد.
دكتر يعقوب جعفري در ابتداي اين مراسم گفت: چالشهاي پيشروي پرستاري كشور در ابعاد محيطي، بيمارستاني، عملياتي و بسترهاي قانوني، اجرا نشدن قوانين موجود، نبود زيرساختها و درآمد ناكافي پرستاران است كه منجر به چند شغله شدن آنها نيز ميشود.
وي گفت: عدم تعيين نقش پرستاران و نداشتن تناسب ساختاري نظام پرستاري در سطوح وزارت بهداشت و دولت، اجرا نشدن كامل قانون ارتقاي بهرهوري و نبود تعريف مشخص از نقش پرستاري در طرح پزشك خانواده نيز از مشكلات پرستاري است.
رئيس شوراي عالي سازمان نظام پرستاري كشور گفت: همچنين ضرورت تخصصي شدن بيشتر رشته پرستاري، ايجاد رشتههاي پرستاري نظير رشتههاي بحران، بهداشت مدارس و سالمندي و عدم توجه به نقش پيگيري پرستاران از چالشهاي ديگر پرستاري كشور است.
جعفري ادامه داد: ضعف فعاليتهاي رسانهاي نيز يكي از چالشهاي پرستاران است.
به گفته وي درآمد ناكافي پرستاران نيز منجر به چندشغلي شدن آنها ميشود و همين امر كمبود نسبت پرستار به تخت را در بر دارد.
به گفته رئيس شوراي عالي سازمان نظام پرستاري كشور البته نظام سلامت اصلاح قانون نظام پرستاري را از طريق مجلس در نظر دارد و لازم است عضويت اجباري پرستاران را نيز در آينده در سازمان نظام پرستاري داشته باشيم.
به گفته جعفري افزايش نيروهاي مرد براي شرايط سخت و اورژانس نيز يكي از ضرورتها در نظام سلامت است.
امامي رضوي: امسال سال اجراي كامل طرح پزشك خانواده با محوريت پرستاران است
دكتر اماميرضوي، معاون درمان وزارت بهداشت با اشاره به اينكه اجراي كامل طرح پزشك خانواده يكي از مصوبات مهم شوراي عالي نظام پرستاري در جلسات پاياني سال گذشته بود، گفت: مصوبه برنامه اجرايي پزشك خانواده در اين شورا به تصويب رسيده و اميدواريم امسال بتوانيم طرح پزشك خانواده را با محوريت پرستاران به طور كامل اجرا كنيم.
وي گفت: پرستاران قلب سفيد نظام سلامت هستند و جايگاه ويژهاي دارند؛ زيرا بزرگترين گروه نظام سلامت هستند كه از نظر كمي و كيفي به مردم خدمت ميكنند؛ ما كمتر افرادي را داريم كه به اندازه پرستاران به صورت مستمر در طول شبانهروز به مردم خدمت كنند.
معاون درمان وزارت بهداشت گفت: در سال 90 چهار جلسه با شوراي عالي نظام سلامت داشتيم تا براي ارتقاي سلامت مردم برنامهريزي كنيم؛ در ابتداي سال، 52 شاخص عدالت در سلامت در اين شورا تصويب شد و در انتهاي سال نيز دو مصوبه مهم داشتيم كه يكي از آنها اجراي كامل طرح پزشك خانواده بود.
اماميرضوي افزود: همچنين برنامه تحول سلامت مردم در افق 1404 در جلسه پاياني شوراي عالي سلامت تصويب شد.
وي با بيان اينكه با پيگيريهاي ويژه وزير بهداشت، مطالبات مختلف نظام سلامت در امور مالي پرداخت شده است، اظهار داشت: با وجود اينكه سازمانهاي بيمهگر به تعهدات خود در بازپرداخت هزينههاي انجام شده عمل نكرده بودند و وزارت بهداشت بدهكاريهاي بسياري داشت، تلاش ويژهاي براي پرداخت مطالبات پرستاران به صورت به روز داشتيم.
معاون درمان وزارت بهداشت گفت: ما از ظرفيت قانون پنجم توسعه نيز استفاده كرديم تا نيروهاي پرستاري را در هيئت امناي دانشگاهها وارد كنيم؛ همچنين پيگير جبران كمبود نيروي پرستاري از دانشگاهها هستيم.
امامي رضوي گفت: امسال سال «توليد ملي و حمايت از كار و سرمايه ايراني» است كه ما نيز در حوزه وزارت بهداشت با توليد داروها و تجهيزات ايراني به اين موضوع پايبند هستيم و حرفه پرستاري را به عنوان يك سرمايه ايراني حمايت ميكنيم.
وي گفت: همچنين اقداماتي در خصوص ارتقاي جايگاه پرستاران انجام داديم كه تصويب قانون تعرفهگذاري يكي از آنهاست.
به گفته معاون درمان وزارت بهداشت تعرفهگذاري نه تنها باعث افزايش پرداخت به جامعه پرستاري ميشود، بلكه ارتقاي كيفيت خدمات ارائه شده به مردم را هم در بر دارد.
مداح: تا پايان امسال رشتههاي تخصصي پرستاري به 20 رشته ميرسد
دكتر مداح، رئيس هيئت ممتحنه برد پرستاري نيز در اين مراسم گفت: در حال حاضر تخصص پرستاري در كشور 14 رشته تخصصي است كه تا پايان امسال با برنامه ريزي هاي صورت گرفته به 20 تخصص ميرسد.
وي افزود: از وزارت بهداشت ميخواهيم كه جايگاه پرستاران در بهداشت، درمان و توانمندبخشي را تا پايان امسال مشخص كند.
رئيس هيئت ممتحنه برد پرستاري بيان داشت: در خصوص تعيين جايگاه پرستاران با مسئولان و سازمان بهزيستي هماهنگ كرديم ولي هنوز به نتيجه نرسيدهايم و ما بايد براي تعيين جايگاه پرستاران در سياستگذاريها بيشتر سهيم باشيم.
ميرزا بيگي: موضوع عدالت در سلامت همچنان محجور و غريب است
دكتر غضنفر ميرزا بيگي، رئيس سازمان نظام پرستاري گفت: پرستاري در ايران حدود 10 سال است كه به سمت حرفهاي شدن رفته و در اين 10 سال بسيار پيشرفت كرده است كه تصويب قوانين در مجلس، تشكيل نظامها و تدوين انتظامات حقوقي، عضويت در ستادهاي بين المللي پرستاري و رسيدگي به امكانات رفاهي، معيشتي و آموزشي و پژوهشي نماد اين پيشرفت است، ولي هنوز در بحث عدالت در سلامت از خود راضي نيستيم.
وي گفت: ما بايد اعتماد مردم را در حركت به سمت پرستاري علمي، ارزشي، استاندارد كسب كنيم؛ زيرا هنوز موضوع عدالت در سلامت چه به معني برخورداري اعضاي تيم سلامت و چه برخورداري مردم از مواهب سلامت موضوعي مهجور و غريب مي باشد و نياز است هنوز بر اجراي عدالت بخصوص در مورد پرستاران بيشتر از قبل پيگيري شود.
رئيس سازمان نظام پرستاري كشور تصريح كرد: صاحبان مشاغل مشكل و تخصصي كه فعاليت آنها به نفع عدهاي بيشتري از مردم است، نسبت به ديگران حق دارند پاداش بيشتري داشته باشند.
ميرزابيگي بيان داشت: ما در حال حاضر در عرصه پيشرفت پرستاري و پرستاران همانند ديگر صاحبان علوم و فنون در مسير دانش حركت ميكنيم و پرستاران ما بايد فوق تخصصيترين مراقبتها را به مردم ارائه دهند.
وي گفت: بيش از 160 هزار پرستار در نظام و بيش از 8500 نيروي فارغ التحصيل جوان در حوزه پرستاري امروزه در هماهنگي كامل و با انسجام توان خود را براي خدمت به مردم به كار گرفتهاند، ولي هنوز يك نياز بزرگ احساس ميشود و آن نياز به خدمات پرستاري استاندارد و اخلاق محور علمي به مردم است تا رضايت مردم و پرستاران فراهم شده و نظام سلامت هم پردرآمد و كم هزينه شود تا آرزوي مقام معظم رهبري برآورده شود و بيماران جزء رنج بيماراني رنج ديگري نداشته باشند.
رئيس سازمان نظام پرستاران كشور خاطرنشان كرد: هنوز بيماران ما رنجهاي بسياري مي كشند و اين قضيه فقط مربوط به وزارت بهداشت نيست.
ميرزابيگي ادامه داد: عدم توجه به پرستاران نتيجهاي جزء وضع موجود ندارد و با اين وضعيت حتي اگر پرستاران به نيروهاي مخالف تبديل نشوند و فقط دلسرد باشند نيز نميتوان به اثربخشي و بهرهوري اميدوار بود كه البته اگر تلاشهاي وزراي بهداشت دولتهاي نهم و دهم نبود هنوز شرايط بدتر از اين هم بود.
وي گفت: در حال حاضر برخي مشكلات رفع شده ولي عدم اجراي قانون تعرفه گذاري نظام سلامت را با مشكل مواجه كرده كه اميدواريم به زودي اين قانون نيز اجرايي شود.
رئيس سازمان نظام پرستاري كشور اضافه كرد: تعيين تكليف قطعي قانون ارتقاي بهره وري، تعيين تكليف قطعي قانون تعرفه گذاري و رفع اعمال محدوديتها كه در اثر برداشت سليقهاي در قانون بهرهوري به وجود آمده، خواسته پرستاران از وزارت بهداشت است.
ميرزابيگي اضافه كرد: در نظر گرفتن پابيون (مكان) ويژه براي پرستاران خانم در بيمارستانها، تعيين نورمهاي ميزان نيروي پرستار به ازاي هر تخت 1.5 پرستار و وادار كردن وزراي كار، دفاع و آموزش عالي براي اجراي قانون پرستاري در بخشهاي خصوصي از ديگر خواستههاي پرستاران است.
اسكوه اي: ارتقاي كيفيت مراقبتهاي پرستاري در سال 91
دكتر اسكوهاي، قائم مقام وزير بهداشت در ادامه اين برنامه گفت: تاكنون نظام پرستاري رشد بسياري داشته و برنامههاي مختلفي را نيز براي رشد بيشتر آن در سال 91 داريم كه ارتقاي كيفيت مراقبتهاي پرستاري و ارتقاي توانمندي پرستاران يكي از اين برنامههاست.
وي افزود: استقرار مديريت حرفهاي مراقبتي در بيمارستانهاي كشور و استقرار طرح پوشش كاركنان نظام سلامت نيز از ديگر برنامههايي است كه در سال 91 اجرا ميشود.
قائم مقام وزير بهداشت گفت: همچنين تضمين نقشه جامع پرستاري با كمك خبرگان پرستاري را در سال 91 در دست اقدام داريم و براي تدوين برنامه صلاحيت حرفهاي پرستاري نيز اقدام كردهايم، به طوري كه طرح پايلوت استانداردهاي حرفهاي مراقبتي در بيمارستان پيروزگر آغاز شده است.
اسكوه اي تصريح كرد: رويكرد تخصص محوري نيز در پرستاري بهبود يافته؛ به طوري كه تا پايان امسال تعداد رشتههاي تخصصي پرستاري به 20 رشته ميرسد و بر روي ايجاد رشتههاي جديد بين رشتهاي نيز تمركز كردهايم.
وي گفت: پذيرش دانشجوي دكتراي پژوهشي در رشته پرستاري افزايش توليد علم، بهبود مدلهاي پرستاري قابل استناد و تاسيس مراكز تحقيقاتي پرستاري و افزايش مجلات معتبر پرستاري از اقداماتي بوده كه در سالهاي گذشته براي ارتقاي نظام سلامت كشور انجام شده است.
اجراي قانون تعرفهگذاري خدمات پرستاري از ارديبهشت امسال
دكتر مرضيه وحيد دستجردي به عنوان آخرين سخنران اين برنامه با اشاره به اجراي پايلوت قانون تعرفهگذاري خدمات پرستاري از اول ارديبهشت در دو دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي و دانشگاه تهران گفت: پس از چند ماه قانون تعرفهگذاري خدمات پرستاري در كل كشور اجرايي ميشود.
وي افزود: در سال توليد ملي و حمايت از سرمايه ايراني دو روز به عنوان روز پرستار در ابتدا و انتهاي سال داريم كه نشان ميدهد هر روز، روز پرستار است و سلامت مردم اين نظام بزرگ 75 ميليوني بدون حضور پرستاران محقق نميشود.
وزير بهداشت گفت:پرستاران حتي به دليل مراقبت از بيماران دچار مشكلات بيماريهاي واگيردار ميشود كه هيچ مصوبه و قانوني نميتواند اين ايثارگري را جبران كند.
وي گفت:ولي اجراي قانون تعرفهگذاري خدمات پرستاري ميتواند تا حدودي رضايت پرستاران را جلب كند كه در نظر داريم در سال 91 اين قانون را در كل كشور اجرايي كنيم.
وي اظهار داشت: در روزهاي پاياني سال 90 موفق به افزايش حق جذب كاركنان شديم كه شامل پرستاران نيز ميشود.
وي گفت: همچنين در سال 90 قانون ارتقاي بهرهوري را در بخش دولتي اجرايي كرديم كه بر اساس آن 23 هزار نفر پرستار شامل پرسنل اتاق عمل و پرستاران و ماماها و پرستاران اورژانس استخدام شدند و حتي به دانشگاههايي مجوز داده شد كه براي اجراي كامل طرح ارتقاي بهرهوري از نيروهاي قراردادي به عنوان نيرو جايگزين نيز استفاده كند.
وحيد دستجردي گفت: قانون ارتقاي بهرهوري در حال حاضر در تمام دانشگاهها و بيمارستانها به انجام رسيده و قانون تعرفهگذاري خدمات پرستاري نيز امسال اجرايي ميشود.
وي افزود: در حال حاضر دفتر پرستاري نيز در زير مجموعه دفاتر روساي دانشگاهها ايجاد شده و اميدواريم بتوانيم با ارتقاي جايگاه پرستاري رضايت آنها را جلب كنيم.
وي ادامه داد: اعتبارات لازم فراهم شده تا بتوانيم شرايط را براي استقرار بيمارستانهاي هيئت امنايي نيز داشته باشيم همچنين با افزايش تعداد دانشكدههاي پرستاري سعي داريم كمبودهاي نيروي انساني را هم جبران كنيم تا فشار مضاعف به پرستاران وارد نشود و از فرسودگي پرستاران جلوگيري شود.
وي ادامه داد: تمامي بخشهاي جديد بيمارستانها و مراكز درماني در صورتي راهاندازي مي شود كه چارت تشكيلاتي آنها تصويب و استخدامها صورت بگيرد تا بتوانيم نرم پرستاري را اصلاح كنيم.
وي ادامه داد: در حال حاضر اين توجيه براي مسئولان صورت گرفته تا بر مبناي تختهاي بيمارستاني نيروي انساني در بخش پرستاري نيز اضافه شود و سعي داريم اورژانس بيمارستانها را هم ساماندهي كنيم تا شامل تعداد استاندارد پرستار به ازاي هر تخت باشد.
وي بخش درمان را پاشنهآشيل نظام سلامت دانست و گفت:بخش درمان اصلاح نميشود مگر اينكه پرستاران تعامل متقابل داشته باشند.
وي افزود: ما در ساماندهي اورژانس بيمارستانها نقش پرستاري را موثرتر از پزشكان در نظر گرفتيم و پرستاران در كميته تعيينتكليف بيماران نيز نقش شاخصي دارند.
وي گفت:اضافهكاريها نيز پرداخت شده و همچنين تمامي مراكز درماني اعم از بخش خصوصي، عمومي، غيردولتي، نيروهاي مسلح، وزارت نفت، دانشگاه آزاد و غيره ملزم به اجراي قانون بهرهوري شدند.
وي گفت: ما همچون گذشته از سازمان نظام پرستاري ميخواهيم نظارت بر قانون بهرهوري را جدي بگيرد تا اين قانون را در كل كشور توسعه دهيم.
در پايان اين مراسم نيز از پرستاران برگزيده تقدير شد.
تحقق 2000 ميليارد تومان اعتبار از محل هدفمندي يارانه
وحيددستجردي در جمع خبرنگاران نيز با بيان اينكه قرار بود از محل اعتبارات هدفمندي يارانهها 3 هزار ميليارد و 150 ميليون تومان اعتبار به وزارت بهداشت تعلق بگيرد كه در پايان سال گذشته 2 هزار ميليارد تومان آن محقق شد، گفت: بخشي از اين اعتبارات در اختيار دانشگاههاي علوم پزشكي قرار گرفته است.
وزير بهداشت همچنين از رونمايي داروهاي جديد توليد داخل در خرداد امسال خبر داد و گفت: در حال حاضر برخي از اين داروها مراحل پاياني كارآزمايي را ميگذرانند و به همين دليل خرداد امسال از اين داروها رونمايي مي شود.
وحيد دستجردي گفت: اين داروها بيشتر در حوزه سرطانها، بيماريهاي خوني و نازايي هستند.