آيت اللهي: استعدادهای حوزه دانشجویی بايد شناسایی شود / تحول‌آفريني دانش‌آموختگان حوزه دانشجویی بالاست
کد خبر:۱۸۲۹۱۵
بررسي کارکرد حوزه دانشجويي شهيد بهشتي-3

آيت اللهي: استعدادهای حوزه دانشجویی بايد شناسایی شود / تحول‌آفريني دانش‌آموختگان حوزه دانشجویی بالاست

مدير واحد خواهران حوزه دانشجویی با بیان اینکه دانشجوهای با استعدادي در اینجا مشغول آموزش هستند،‌ گفت: استفاده از این افراد برای سازمان‌های فرهنگی مفید خواهد بود.
زهرا آیت‌اللهی، مدير قسمت خواهران حوزه دانشجويي شهيد بهشتي در گفت‌وگو با خبرنگار دین و اندیشه «خبرگزاري دانشجو»، به برسی رسالت‌ها و برنامه‌های موجود و آتی حوزه دانشجویی پرداخت.

«خبرگزاری دانشجو» - به عنوان مدير قسمت خواهران حوزه دانشجويي شهيد بهشتي بفرماييد كه با توجه به فعاليت‌هايي كه تاكنون انجام شده فكر مي‌كنيد تا چه حد توانسته‌اید به اهدافي كه براي خود پيش بيني كرده بود دست پيدا كنید؟ از وضعيت فعلي راضي هستيد؟

خلا موجود: گذاشتن دوره تحصیلات تکمیلی برای فارغ‌التحصیلان کنونی

آیت‌اللهی: در كل راضي هستيم، البته ما يك مقدار بايد بهتر از اين شويم ولی در كل رضايت‌بخش است؛ از چند جهت اولاً بچه‌هاي دانشجويي كه جذب اينجا شدند، همان مخاطبيني هستند كه مورد نظر ما بودند؛ بچه‌هايي كه استعدادها و پشتكار بسيار خوبي دارند و بچه‌هاي موثري در جامعه هستند.

اساتيد حوزه دانشجویی خيلي خوب هستند و خوب هم كار مي‌كنند و پيشرفت تحصيلي بسيار خوب بوده است؛ فقط خلايي كه وجود دارد يكي اينكه ما بايد براي بچه‌ها دوره‌هاي تحصيلات تكميلي بگذاريم كه هنوز نگذاشته‌ايم و يك برنامه‌ريزي براي جذب اين دانشجوها در محيط‌هاي مناسبي كه اينها بتوانند کارایی داشته باشند در آن زمينه هم هنوز نتوانسته‌ايم خيلي كار كنيم.

خواسته مسئولین حوزه دانشجویی: کشف استعدادهای فارغ‌التحصیلان حوزه و بکارگیری آنها در بخش‌های مربوطه

اين مطلب را منعكس كنيد كه ما مي‌خواهيم اگر بشود فضاهاي بيرون اين بچه‌ها را كشف كنند و از ما بخواهند كه اين بچه‌ها را به آنها معرفي كنيم و از آنها استفاده شود.

«خبرگزاری دانشجو» - در گفت‌وگو با كارشناس آموزشي ايشان گفتند كه بچه‌ها خودشان مي‌روند و فضاهاي بيرون را پيدا مي‌كنند.

ورود دانش‌آموختگان حوزه به مکان‌های مناسب برای آن سازمان هم بسیار مفید خواهد بود

آیت‌اللهی: معمولاً بله و معمولاً جاهايي كه براي بچه‌ها مناسب باشد پيدا نمي‌شود؛ چون بچه‌هايي كه در اينجا مشغول تحصيل هستند، بچه‌هاي بسيار با استعدادي هستند؛ چراکه اگر با استعداد نبودند نمي‌توانستند در كنار دروس دانشگاهي خود هر ترم 12 واحد هم در حوزه بخوانند خصوصاً اين كه روي غيبت‌ها و نمرات امتحاني سختگيري مي‌كنيم، در نتيجه فقط بچه‌هاي با استعداد در اين جا ماندگار مي‌شوند.

علاوه بر آن بچه‌هاي باهمتي هستند و براي كارهاي فرهنگي و اجتماعي در جامعه بسيار مفيد هستند. اگر فضاهاي مناسب و متناسب با توانمندي اين بچه‌ها بفهمند كه اين بچه‌ها در اين جا مشغول به فعاليت هستند و از اين بچه‌ها استفاده كنند براي آن مجموعه هم بسيار مفيد است.

«خبرگزاری دانشجو» - تفاوت آموزش در اين حوزه با آموزش در دانشگاه يا حوزه علميه چيست؟

حوزه دانشجویی به تقویت دانش و بينش اسلامي دانشجوها می‌پردازد نه تربیت متخصص فقه

آیت‌اللهی:‌ تفاوت‌ حوزه دانشجویی با دانشگاه در اين است كه بچه‌ها در دانشگاه در رشته خود تحصيل مي‌كنند و به تحصيل علوم اسلامي نمي‌پردازنند، درحالي كه اينجا روي مباحث اسلامي كار مي‌كنند، مثلاً اگر فلسفه غرب مي‌خوانند آن را با نگاه انتقادي مي‌خوانند، اگر تاريخ اسلام مي‌خوانند با گرايش توجه به سيره ائمه معصومين(ع) مي‌خوانند.

بچه‌ها در اينجا دانش و بينش اسلامي‌شان به شدت تقويت مي‌شود.

تفاوت با دروس حوزوي اين است كه ما در اينجا نمي‌خواهيم فقيه تربيت كنيم؛ اينجا دانش اسلامي‌ دانشجویان را زياد مي‌کند، ولي تخصص خيلي ويژه در مباحث اسلامي پيدا نمي‌كنند.

بچه‌های حوزه دانشجویی تحول آفريني در جامعه خيلي بيشتر است؛‌چراکه...

تفاوت ديگر اين است كه بچه‌هاي اينجا دانشگاهي حوزوي هستند يعني هر دو فضا را تجربه مي‌كنند، بچه‌هاي حوزه معمولاً فضاي دانشگاه را تجربه نمي‌كنند مگر تعداد بسيار اندكي.

اين بچه‌ها چون هم دروس دانشگاهي را مي‌خوانند و هم دروس حوزوي توانايي‌ آنها در تحول آفريني در جامعه خيلي بيشتر است چون به مباحث روز آشنا هستند و بنيه ديني آنهانيز به نسبت قوي است لذا در كشان از فضاي فرهنگي جامعه و آموزش‌ها و برنامه ريزي‌ فرهنگي‌شان نزديك‌تر با نياز مخاطب است.

«خبرگزاری دانشجو» - با توجه به مطالبي كه شما بيان كرديد و اينكه كارگاه‌هايي نظير كارگاه‌هاي رسانه هم در حوزه برگزار شده؛ چقدر سعي شده از اين بچه‌ها در جايگاه‌هايی مثل رسانه استفاده شود كه كاربردي‌تر و نزديك‌تر به زندگي عموم مردم است؟

وظیفه اصلی ما همانند دانشگاه تربیت نیرو است و مانند کارخانه‌ها، سازمان‌ها خود باید به سراغ بچه‌های اینجا بیایند

آیت‌اللهی:
ما اينجا تربيت نيرو مي‌كنيم و اين فضا را نداريم و در برنامه‌هايمان هم نبوده كه فضاي كاري براي فارغ التحصيلان فراهم كنيم، درست مثل دانشگاه؛‌همانطور که دانشگاه مهندس تربيت مي‌كند، ولي كارخانه است كه بايد سراغ اين مهندس بيايد و از او استفاده كند، دانشگاه نيروها را به شركت‌ها نمي‌فرستاد ما هم فضاهاي كاري براي بچه‌ها پيدا نمي‌كنيم.

اين به نظر من رسانه است كه بايد سراغ بچه‌هاي ما بيايد كه در كارگاه رسانه تربيت مي‌شوند. ما در كنار دروس رسمي بچه‌ها گروه‌هايي داشتيم كه در برخي از حوزه‌ها عميق‌تر كار مي‌كردند كه آنها را تحت عنوان گروه‌هاي پژوهشي تعريف كرديم؛ گروه‌هاي پژوهشي ما يك گروه مطالعات رسانه بود، يك گروه مطالعات خانواده، يك گروه روانشناسي و مشاوره. خروجي اين گروه‌ها در آن مباحث عميق‌تر هستند.

معمولا بچه‌هايي كه در گروه‌هاي پژوهشي كار مي‌كنند رشته‌هاي دانشگاهي‌شان هم‌خوان با گروه‌هاي پژوهشي است كه در آن شركت مي كنند به همين جهت اگر در جامعه جايي نيازمند فردي باشد كه مثلا مباحث خانواده را با نگرش اسلامي كار كرده و تحصيلات آكادميك دانشگاهي هم دارد ما مي‌توانيم از گروه مطالعات خانواده خود تعدادي نيرو معرفي كنيم.

«خبرگزاری دانشجو» - در رابطه با تعامل با دانشگاه‌ها توضيحاتي ارائه بفرماييد نه صرفا در رابطه با دانشجوها كه نقطه اشتراك اين حوزه و دانشگاه خود اين دانشجوها هستند، تعامل با دانشگاه‌ها در بخش آموزشي، پژوهشي و … چگونه است؟

آیت‌اللهی: ما هيچ كار خاصي در اين رابطه انجام نداده‌ايم. در اين مركز كه قديمي‌ترين مركز است فارغ‌التحصيلان ما حدودا هر ترم 80 تا 100 نفر هستند آنقدر زياد نيستند كه ما يك پروژه كلان همكاري با دانشگاه تعريف كنيم از اين تعداد هم كه فارغ‌التحصيل مي‌شوند برخي مي‌توانند كار در سطح دانشگاه انجام دهند و باقي در سطح مدارس مي‌توانند فعاليت كنند و ما چنين پروژه‌هاي كلاني نداريم، اما طبيعي است دانشجويي كه در اين جا درس مي‌خواند خود به خود در سطح دانشگاه تاثيرگذاري ويژه‌اي دارد، اما نه به شكل رسمي.

«خبرگزاری دانشجو» - در مصاحبه با كارشناس آموزشي گفته شد كه حوزه دانشجویی نگاه جهاني دارد؛ سوالي كه در اينجا مطرح مي‌شود اين است كه شما با دانشگاه‌هاي ديگر كشورها مثل دانشگا‌ه‌هاي جهان اسلام ارتباط داريد؟

آیت‌اللهی: خير ما هيچ ارتباطي نداريم و الان هم هيچ برنامه‌اي در اين زمينه نداريم، اگر خدا به ما توفيق دهد و در اينجا خوب كار كنيم خروجي اين فضا مي‌تواند افرادي باشد كه در سطح كشور مفيد و موثر باشند و قاعدتا اگر توانمندي خود را بيشتر كنند ممكن است در سطح جهان هم بتوانند تاثيرگذار باشند، ولي ما هيچ برنامه مدوني فعلا در اين زمينه نداريم.

«خبرگزاری دانشجو» - آيا در اين حوزه بين آموزش خانم‌ها و آقايان تفاوتي وجود دارد و اصولاً بايد تفاوتي وجود داشته باشد؟ چه در محتوا و چه در مواد دروس؟

آیت‌اللهی: در قسمت خانم‌ها و آقايان تفاوتي وجود ندارد فقط ما درسي با نام خانواده و اجراي خانم‌ها ارائه داده‌ايم كه آن را هنوز براي آقايان ارائه نداديم و علت آن اين است كه آقايان از نظر ترم‌هاي تحصيلي از خانم‌ها عقب‌تر هستند، البته احتمال دارد كه در آينده اين درس را داشته باشند.

فقط در استفاده از اساتيد طبيعي است كه وقتي استاد زن و مرد از لحاظ علمي يكسان باشند اولويت را به استفاده از استاد زن بدهيم و گرنه در محتواي دروس و متون درسي تفاوتي بين خانم‌ها و آقايان وجود ندارد.

«خبرگزاری دانشجو» - آیا از اساتيد آقا هم استفاده مي‌كنيد؟

آیت‌اللهی: بله از اساتيد مرد هم استفاده مي‌كنيم اگر استاد مرد قوي‌تر از استاد زن باشد، قاعدتاً از استاد مرد هم استفاده مي‌كنيم، مثلاً آقاي خسروپناه را براي كلام و جريان شناسي داريم که معادلی در سطح ایشان در بین خانم‌ها نداشتيم، لذا از ايشان استفاده كرديم، اخلاق آقاي پناهيان هستند و در حد ايشان نیز در ميان خانم‌ها نداشتيم.

درس نهج البلاغه را نيز با آقاي صديقي گذاشتيم كه بچه‌ها از ايشان محروم نشوند، آقاي رحيم پور ازغدي هم همين‌طور هستند، ولي براي بقيه دروس تا جايي كه توانستيم استاد خانم قوي پيدا كنيم از ايشان استفاده كرديم البته براي درس فلسفه اخلاق و فلسفه غرب هم فعلاً از اساتيد مرد استفاده مي‌كنيم.

«خبرگزاری دانشجو» - پس از لحاظ كيفي آموزش بين خانم‌ها و آقايان تفاوتي ندارد؟

آیت‌اللهی: خير؛ براي ما كيفيت دروس در اولويت است. 
پربازدیدترین آخرین اخبار