کد خبر:۱۸۸۲۵۱
تصویب قانون 4133 و نقش مخاصمه جویانه آمریکا در خاورمیانه
در وضعیت نابسامان منطقه، حمایت آمریکا به عنوان یک نیروی خارجی از رژيم صهيونيستي، آثار و پیامدهایی برای خاورمیانه داشته و شاید پیامدهایی ناخواسته نيز برای آمریکا به همراه داشته باشد.
گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو»، ابوذر بهزادی: قانون حمایتی 4133 که به تازگی از تصویب کنگره آمریکا گذشته است به طور بی سابقه ای آمریکا را موظف به کمک تسلیحاتی و امنیتی از اسرائیل و مواضع آن در خاورمیانه می کند. تصویب این قانون در حالی صورت گرفته است که این روزها خاورمیانه درگیر تحولات گسترده سیاسی و امنیتی می باشد و به عنوان پرمخاصمه ترین منطقه جهان دگرگونی های سیاسی- اجتماعی متعددی را تجربه می کند. بدون شک در این وضعیت نابسامان منطقه حمایت آمریکا به عنوان یک نیروی خارجی از اسرائیل که از قدرت های ماجراجوی منطقه می باشد آثار و پیامدهایی برای منطقه خاورمیانه و شاید پیامدهایی ناخواسته برای آمریکا به همراه دارد؛
اولین و مهمترین پیامد حمایت نظامی آمریکا از اسرائیل، بالا رفتن هزینه های تسلیحاتی در منطقه می باشد. در این شرایط کشورها به خاطر وضعیت آنارشی گونه منطقه درگیر «معمای امنیت» می شوند. در این وضعیت دولت ها برای حفظ امنیت خویش، در حالتی که از مقاصد دیگر بازیگران اطمینان ندارند باید به خود اتکا کنند. در نتیجه دولتهای منطقه برای حفظ خودشان در مقابل تهدیدات اسرائیل اقدام به خرید تسلیحات برای مسلح نمودن خود و مقابله با آن می کنند و خود به خود یک مسابقه تسلیحاتی در منطقه شروع می شود که هزینه آن را باید کشورهای منطقه بپردازند در حال که آمریکا در این بین فقط از بازار ایجاد شده برای فروش تسلیحات خود بهره می برد.
پیامد دیگر این قانون این است که ماهیت سیاست و نظام فکری نخبگان ابزاری آمریکا را در منطقه خاورمیانه مشخص می نماید. بدون شک با استناد به دیدگاه واقع گرایان که هر کشوری در روابط خارجی خود به دنبال دستیابی به اهداف و منافع ملی خود می باشد سیاست های اتخاذی ایالات متحده در خاورمیانه نیز از این امر مستثنی نیست. پس از شروع تحولات اخیر در خاورمیانه، آمریکا متناسب با شرایط و نوع تحولات در هر یک از کشورهای درگیر تحولات، از مجاری متفاوتی مانند ایفای نقش واسطه ای، فعالیت دیپلماتیک و در نهایت حملات نظامی در قالب نیروهای ناتو بهره برده است. اقدام اخیر امریکا در تصویب قانون کمک های نظامی به اسرائیل نشانگر این است که کنش های آمریکا در منطقه نه تنها همیشه در قالب و چارچوب دموکراتیک نمی باشد بلکه در بسیاری از جهات حالت مخاصمه جویانه نیز دارد.
یکی دیگر از پیامدهای مهم این قانون و شاید اصلی ترین دلیل تصویب آن موضوع ایران می باشد. چندان دور از ذهن نیست که در آستانه شروع مذاکرات بغداد بین گروه 1+5 و ایران، ایالت متحده در صدد می باشد که با تصویب این قانون و حمایت از کشوری که تنها راه حل مساله هسته ای ایران را از طریق تهدیدات و حمله نظامی می داند ایران را در تنگنا قرار داده و با تضعیف قدرت چانه زنی ایران در مذاکرات در حال انجام، نتیجه ی مذاکرات را به نفع غرب تغییر دهد.
پیامد دیگر تصویب این قانون متوجه سوریه می باشد که با توجه به اوضاع آشفته داخلی این کشور، زمینه را برای اعمال فشار اسرائیل بر دمشق را محقق می کند. این در حالی است که با سرازیر شدن تسلیحات به منطقه جدا از اینکه آمریکا با فروش تسلیحات خود که در نتیجه رقابت کشورهای منطقه برای عقب نماندن از همتایان، اوضاع نگران کننده اقتصادی خویش را تا حدودی بهبود می بخشد، فرصت را برای کشورهایی چون عربستان، قطر و اسرائیل که از گزینه ی تهدید نظامی علیه سوریه نیز حمایت می کنند فراهم می کند تا با در تنگنا قرار دادن دمشق زمزمه های جنگ نیز به صدا در آورند.
لینک کپی شد
گزارش خطا
۰
ارسال نظر
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.