سلسله جلسات طرحریزی استراتژیک- شورش علیه طمع (11)- 4
کد خبر:۱۹۱۰۶۷
سلسله جلسات طرحریزی استراتژیک- شورش علیه طمع (11) - 5
عباسی: قرضالحسنه ضرورت بیمه را نفی میکند/ در بانك خلق پول از عدم صورت میگیرد
رئیس مرکز بررسیهای دکترینال با بیان اینکه چهار نهاد اصلی بانک، بورس، اوراق قرضه و بیمه است، گفت: که اگر مقوله قرضالحسنه به خوبی جا بیفتد ما مقوله ضرورت بیمه را منتفی میدانیم، چون...
به گزارش خبرنگار دین و اندیشه «خبرگزاری دانشجو»، حسن عباسی در انتهای جلسه سیصد و بیست و چهارم از سلسله جلسات «طرحريزي استراتژيك - كلبه كرامت» با موضوع «شورش علیه طمع 11» به بحث در زمینه اقتصاد اسلامی و لایههای مختلف آن پرداخت.
در ادامه جلسه حسن عباسی ضمن قدردانی از حجتالاسلام حسنی گفت:
من به صورت اجمالي به دو نکته اشاره ميکنم؛ یکی اینکه قرار ما این بود که ابتدا از قرآن آغاز کنیم، سپس به سراغ احادیث و روایات، بعد به سراغ خرد بشری و پس از آن به سراغ عرف برويم؛ نه برعکس.
بانک یک مفهوم عام بشری است و یک فکر و خرد بشری آن را تئوریزه کرده است و در احادیث و روایات ما هم جایی ندارد.
در قرضالحسنه انسان به خدا قرض ميدهد
قرضالحسنه مطلقا قرآنی است و شما قرض را به خدا میدهید.
1- قرآن دوآلیسم دارد و این تقابل در حق و باطل، کفر و ایمان، شک و یقین، نور و ظلمات، هدایت و ضلالت است. هنگامی که مطلبی را بیان میکنیم بايد به نقیض آن هم نگاه کنیم، وقتي از قرضالحسنه صحبت ميكنيم، معلوم میشود یک نوع قرض هم داریم که قرض سیئه است.
قرضالحسنه جایگزین مناسب بیمه/ بيمه از مدل ماركسيستي به مدل ليبراليستي رفته است
چهار نهاد اصلی بانک، بورس، اوراق قرضه و بیمه وجود دارد که اگر مقوله قرضالحسنه به خوبی جا بیفتد ما مقوله ضرورت بیمه را منتفی میدانیم، چون بیمه از مدل مارکسیستی به مدل لیبرالیستی رفته و در جامعه غربی پذیرفته شده است.
در بانك خلق پول از عدم وجود دارد
یکی از نکتههای اصلی این است که در بانک خلق از عدم وجود دارد مانند فیلسوفان و متکلمین که خلق از عدم میگویند، پولی که وجود ندارد را خلق میکنند و اعتبار میدهند و حباب را شکل میدهند و بعد میترکد، در قرضالحسنهای که در قرآن آمده است شما نمیتوانید پولی که وجود ندارد را قرض دهید.
بانك را يهوديها بوجود آوردند
فردي به يك یهودی گفت که مثلا هزار تومان به من قرض بده و یه هفته دیگر به تو بر میگردانم، او گفت ندارم که به تو قرض دهم اما تو دو هفته دیگر آن را برگردان؛ این اساس بانک است چون بانک را یهودیها به وجود آوردند. خلق از عدم یعنی پولی وجود ندارد که محاسبه شود، این داستان لطیفه است، ولی واقعیت نظام بانک همین است.
متغیر اصلی قرضالحسنه در قرآن است که شما وقتی پولی دارید آن مقدار که دارید قرض میدهید، لذا دلیل این که هم در لایه اول که در بخش قرضالحسنه اشاره شد و هم لایهای که میتوان سازوکار بیمه غربی و بیمه تضمین شده مناسبتر در قرض را نفی کرد، این است که شما روی واقعیتها و آنچه که وجود دارد سرمایهگذاری میکنید.
به عنوان مثال دو هزار ده شاهی داریم و بر اساس آن تصمیم میگیریم که برکت هم پیدا میکند. در لایه بعد صدقه و لایه دوم که قرض است و لایه سوم که انفاق است.
یکی از دلایلی که زیر دو خم بانک نمیشود رفت این است که همه چیز با هم مخلوط شده است.
یک ویژگی طرحی که دوستان زحمت کشیدند این است که خدمات، مناسبات و روابط و مسائل حوزه بانک و مسائل مالی را تفکیک میکند.
طرح تحول با استفاده از روش رزنانس
در 27 روش در طرح تحول از روش رزنانس استفاده میشود، در رزنانس امواجی که متصاعد میشود باید با یکدیگر هارمونی داشته باشند. اگر ما این رشته را تفکیک کردیم، اجزاء، نیازها، مناسبات و روابطی که بانک دارد را جدا جدا میکنیم و قسمت به قسمت آن جلو میرویم.
ما از روش رزنانس در طرح تحول استفاده و آن را لایهبندی کردیم؛ به این صورت که ابتدا نیازهایی که زودتر برای آنها پاسخ آماده داریم را میدهیم، سپس کل بانک که قسمت مثبت و منفی آن با هم ممزوج شده، شیرازهاش کلا از دست میرود.
قسمتی که مردم آن را مطلوبتر میبینند و از آن دفاع میکنند بخشهای مثبتی است که خدمات ارائه میدهد، به عنوان مثال میگوید برای فرزندم فلان شهرستان پول حواله میکنم؛ این چه اشکالی دارد؟
ما با این مشکلی نداریم، مشکل ما در این است که با آن خلق پول از عدم میکند، آنچه وجود ندارد را اعتبار میدهد و حباب درست كرده و زندگی مردم را نابود میکند.
بايد از مفاهيم قرآني شروع كنيم
این امکانپذیر است که ما از مفاهیم قرآنی شروع کنیم؛ مثلا از مفهوم قرضالحسنه. در قرضالحسنه روی واقعیتها بحث میکنیم نه روی اعتبار و از این منظر میتوان مسیر را اصلاح کرد.
این جهادی است که آغاز شده و مجموعههای مختلفی در نهادهای حوزوی، دانشگاهی و دولتی روی آن کار میکنند. ما اگر این اعتماد به نفس را به وجود بیاوریم که بخش «لا اله» را انجام دهیم و «اله»های منحط را زیر سوال ببریم و در بخش «الیالله»، طرحهای جایگزین را آنالیز شده قرار دهیم و محقق کنیم، امکانپذیر خواهد بود که یک نهاد اقتصادی مناسب را رقم بزنیم.
«فریدمن» معتقد است که توسعه سیاسی از دل توسعه اقتصادی میگذرد؛ یعنی شما اول بازار سرمایه را ایجاد میکنید و به طبع آن جامعه سیاسی به وجود میآید.
در نتيجه فرهنگ و اقتصاد سالم سياست نيز سالم ميشود
اگر ما از فرهنگ آغاز کنیم و مناسبات اقتصادی سالمی را تهیه کنیم سیاست نيز سالم میشود، اقتصاد و معیشت و ... هم سالم میشود و این امکانپذیر نیست مگر آن که از منشاء فرهنگی ناب رقم بخورد و تئوریهای آن را پسوند نزنیم و التقاطی فکر کنیم که التقاطی فکر کردن خیانتی بزرگ به اسلام و مسلمین است.
اسلام سنگرهاي كليدي جهان را فتح ميكند
تمرکز روی قرضالحسنه یکی از کلیدیترین مسائل است كه آن را از دست ما گرفتند و آلوده کردند، میفرمودند اسلام سنگرهای کلیدی جهان را فتح میکند و اکنون آن سنگرهای کلیدی جهان را از دست ما در آوردند.
یک مشکل کلیدی ما این است که هنگام مواجهه با بانك به این سمت نرويم که به همه آن نمیشود دست زد، همانطور که نشان دادند میتوان لایهبندی کرد و به لایهها جدا جدا پاسخ داد و از سه لایهای که دوستان تعریف کردند میتوان آن را به هفت لایه یا بیشتر رساند.
بايد به صورت اسلامي به نيازهاي مردم پاسخ داد
بايد نیاز مردم به بانک موجود و خدمات و تسهیلاتی که میدهد را جدا کنیم و به اين نيازها پاسخ اسلامی دهیم، همین طور به بخشی که آنها نمیتوانند پاسخ دهند، اسلام در شکلهای دیگر پاسخ داده است.
مال و نفس؛ دو گزاره معاملات اقتصادي
نکتهای که در آیه یازده سوره توبه اشاره کردم اين بود که دعوا فقط بر سر مال نیست، در اینجا از مومن مال و نفس را میخرد، پس دو گزاره برای معاملات اقتصادی وجود دارد: مال و نفس.
در اقتصاد غير الهي نفس به تبع مال فروخته ميشود
در اقتصاد غیر الهی مال را مبنا قرار میدهند و نفس به تبع آن ذبح و فروخته میشود، در اسلام از همان اول معلوم است که ما هم مال و هم نفس خود را میفروشیم نه به مردم، بلکه به خدا؛ قرض هم که میدهیم به خدا قرض میدهیم، نسبت انفاق هم با خدا تعریف میشود.
شروع از لایه چهارم (عرف) غلط است
نسل شما باید اعتماد به نفس پیدا کند که به ذات وحی و دین؛ سپس مفسرین و تاویلگران وحی یعنی چهارده معصوم؛ آن گاه به عقل بشری و در لایه چهارم به عرف برگردد و این سنت غلط که از لایه چهارم آغاز میکردیم را باید در یک انقلاب کوپرنیکی نفی کند.
نسلي كه ميتواند جمعيت زمين را نجات دهد
از خدا میخواهم به آبروی فاطمه زهرا(ع) در نسل شما شرایطی ایجاد کند که عدهای دانشجو و طلبه بتوانند برای نجات و رستگاری هفت میلیارد جمعیت کره زمین که آخرت و عاقبتشان نابود میشود کاری کنند.
سازوكاري كه به وسيله آن لحظه به لحظه عمر انسان عبادت ميشود
خداوند به نسل شما ظرفیت، معرفت و توانایی در زمینهسازی ظهور افاضه کند که انشاءالله بتوانيد معاش مردم را معطوف به معادشان کنید و دنياي مردم در راستای آخرتشان آباد شود و آخرت آنها آبادتر از دنیایشان باشد. اگر برای این سازوکار مجاهدت صورت گیرد لحظه به لحظه عمر انسان عبادت میشود، در غیر این صورت ما هم مثل بقیه در غفلت خواهیم بود.
معاش 75 میلیون ایرانی و 7 میلیار جمعیت کره زمین متاسفانه به نظام ربوی آلوده است، اگر همه ما هفت میلیارد نفر یک گناه را در روز انجام ندهیم، هفت میلیارد معصیت خدا انجام نمیشود. هنوز هم آن خداست که برای ما باران نازل میکند، برف میفرستد و نعمت میدهد و همه ما با هم کفران نعمت میکنیم.
برای این منظور دوستان بايد مقداري کلاننگرتر، جامعتر و نسبت با قران آشناتر و عمیقتر باشند، جرئت و شهامت مواجهه با این مسائل و بت شکنیهای روز داشته باشند و بعد هم از دل قرآن و سپس احادیث و روایات و نگاه چهارده معصوم، انگارههایی را برای مهندسی اجتماعی مناسب و مطلوب دربیاورند؛ مطمئن باشید حتما خداوند به شما برکت و عزت و حکمت عطا میکند.
بحثهایی که در حوزه تولید میشود باید به محیط دانشگاهی بیاید و نسلی که درگیر این بحث هستند و پایان نامههايشان را در این زمینه میگذرانند و دغدغه و علاقه دارند در اين زمينه فعاليت كنند.
جدا از مسائل علمی و زمینهسازی ظهور و مسائل کلان، این بحثها باید از محافل علمی، حوزوی و دانشگاهی ارائه و چکشکاری شود تا انشاالله به یک الگوی مطلوب برسیم.
پایان
لینک کپی شد
گزارش خطا
۰
ارسال نظر
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.