کد خبر:۱۹۲۰۱۳
واکاوی عملکرد یک بنگاه سخنپراکنی
بیبیسی و کوشش برای بقا
بی بی سی فارسی با زیرکی، ظاهراً خود را همراه و همگام با آداب و فرهنگ و عقاید مردم ایران جلوه میدهد و با همین ترفند میکوشد اهداف سوء خود را دنبال کند.
جریده اینترنتی «خبرگزاری دانشجو»، بخش فارسي راديو بي بي سي از 8 دي 1319 آغاز به كار كرد وفعالیت فضای مجازی و وب سايت فارسي بي بي سي از سال 1379 آغاز شد؛ یعنی دقیقاً سالهایی که اینترنت در ایران نوپا بود و کسی گمان نمیبرد بیبیسی از حضور در فضای مجازی به اهداف مهمی دست یابد.
برنامههایی برای حضور بلندمدت
اما بیبیسی برای این حضور، برنامههای بلند مدتی داشت و واقعیت زمانی رخ نمود که این بنگاه سخنپراکنی در کنار راهاندازی سایت خبری به زبان فارسی و حضور فعال در همه ابعاد فضای مجازی، با تأسیس شبکه تلویزیونی، در آستانه انتخابات دهم ریاست جمهوری، مشغول فتنهگری در فضای سیاسی کشور و تلاش جهت اثرگذاری بر افکارعمومی داخل کشور شد.
عقب نماندن از قافله تغییرات فناوری
پیشرفت در فناوری و شیوههای انتقال اخبار، سبب بروز تغییرات نسبتاً سریع در فضای خبررسانیها شده و خبرگزاریهای مختلف از جمله بیبیسی ناگزیر از این شده اند تا خود را با شرایط جدید وفق دهند.
بنگاهسخنپراکنی با ویژهگیهای خاص
بیشک هر کس که مدتی کوتاه در مقام مخاطب بیبیسی قرار بگیرد، متوجه تفاوتهای موجود در مشی این بنگاه سخنپراکنی با دیگر رسانههای بیگانه و ضدایرانی میشود.
فرق عمده بیبیسی با دیگر رسانههای فارسی زبان ضدنظام جمهوری اسلامی در این است که اکثر شبکههای مخالف جمهوری اسلامی در تضادی آشکار با اعتقادات و بعضاً فرهنگ اکثریت مردم ایران عملکرده و عموماً علنی و بیپروا در حال فعالیت علیه نظام و اسلام هستند.
این در حالیست که بی بی سی فارسی با زیرکی، ظاهراً خود را همراه و همگام با آداب و فرهنگ و عقاید مردم ایران جلوه میدهد و با همین ترفند میکوشد اهداف سوء خود را دنبال کند.
تنوع فعالیتهای فتنهگرانه
فرق دیگری که بی بی سی با دیگر فضاهای مجازی ضدنظام دارد این است که این خبرگزاری وابسته به حکومت انگلیس، علاوه بر رادیو و سایت خبری تلاش کرد که این تشکیلات را با راه اندازی تلویزیون بزرگ و گسترده کند. البته کم نیستند سایتهایی که وابسته به یک رادیو و یا تلویزیون ضدانقلاب بوده و برای رسیدن به اهدافپلید خود میکوشند، اما از حیث حجم کار و تنوع فضاهای انتشار(رادیو، تلویزیون و سایت) تنها صدای آمریکا با بیبیبیسی، آن هم تا حدودی رقابت میکند.
بیشک هدف بیبیسی از حضور در فضای مجازی و خبری کشور، ایفای نقش اطلاعاتي در كليه بحرانها و رويدادهاي سياسي ايران بهطور لحظه به لحظه بوده و ایجاد اختلافات قومی و مذهبی در ایران از روز نخست حضور بیبیسی در فضای خبری کشور، یکی از سرلوحههای عملکرد آن بوده است.
بیطرفی با طعم فریب
بیبیسی تلاش خود را چه در عرصه تلویزیون و چه در فضای مجازی (از جمله اینترنت) به این هدف معطوف کرده است که با نمایش بیطرفی و عدم جانبداری در رویدادهای داخلی ایران در حوضههای مختلف، مخاطب خود را در حلقه گسترده و فریبنده عوامفریبی خود، گرفتار کند.
از نگاهی دیگر میتوان یکی دیگر از اهداف اصلی راه اندازی تلویزیون بی بی سی بعد از رادیو و سایت اینترنتی این گونه بیان کرد:
« جبران ناکامی رسانههای دیجیتالی غرب در اثرگذاری بر افکار عمومی داخل ایران و موضوع تلاش برای مدیریت افکار عمومی ایرانیان در مسائل احتمالی آینده ایران و غرب»
شعاری که رنگ باخت
شبکه تلویزیونی بیبیسی و سایت بیبیسی از دو ماه قبل از انتخابات سال 88، شیوه کار خود را بهگونهای تغییر دادند که این سوال را در ذهن مخاطبان بهوجود آورد: «چرا شعار بي بي سي فارسي از آغاز فتنه سال 88 و حتی قبل از، به فرموشی سپرده شد؟
شبکه تلویزیونی بیبیسی و سایت بیبیسی از دو ماه قبل از انتخابات سال 88، شیوه کار خود را بهگونهای تغییر دادند که این سوال را در ذهن مخاطبان بهوجود آورد: «چرا شعار بي بي سي فارسي از آغاز فتنه سال 88 و حتی قبل از، به فرموشی سپرده شد؟
شعار این شبکه همواره این بوده است که: «ما براي تمامي فارسي زبانان از جمله افغانها ، تاجيك ها و ساير فارسي گو ها برنامه پخش ميكنيم و نه فقط براي ايرانيها!»
شعاری که بهيكباره رخت بر بست و در آن ایام خاص، تمامي ساعات پخش برنامههای شبکه تلویزیونی بيبيسي در اختيار ايرانيان قرار گرفت و البته این اتفاق در سایت این بنگاه خبرپراکنی هم، کاملاً مشهود بود.
سوالاتی که ایجاد شد
با کنار هم قرار دادن این قرائن، آيا نمیشود گفت که اين شبكه، موج سواري خود را در كشور ما بر اساس خلاءهاي رسانهاي و اطلاعاتي موجود در ذهن مخاطبان خویش آغاز كرده و در این میان با توجه به نقش اثرگذار فضای مجازی بر افکار عمومی، بهصورت مستقیم و غیرمستقیم، کمال سوءاستفاده از سایت خبری خود را جهت تحقق اهداف خود، کرده است؟ و آیا محوریت برنامههای آتی آن بر مبنای اتفاقات رخ داده در فضای مجازی نخواهد بود؟ آیا بیبیسی که دیگر از وجاهت قدیمی خود نزد بعضی از مخاطبان خویش بینصیب شده است، از رهگذر حضور در فضای مجازی و مشخصاً اینترنت، بهدنبال راهی جهت بقا میگردد؟
لینک کپی شد
گزارش خطا
۰
ارسال نظر
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.