کد خبر:۱۹۷۵۳۰
اخبار بيستمين نمايشگاه بين المللي قرآن؛

براتلو: امنيت فرهنگي در گرو نهادينه شدن باورهاست/ در امنيت به مفهوم غربي كمال و سعادت ديده نمي شود

عضو هيئت علمي پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي گفت: هر گاه باور در انسان نهادينه شود امنيت فرهنگي بوجود مي‌آيد.
به گزارش خبرنگار علمي «خبرگزاري دانشجو»، فاطمه براتلو امشب در نشست بررسي تطبيقي مفهوم «امنيت فرهنگي» در نگاه ديني و عرفي كه در بخش تحول در علوم انساني بيستمين نمايشگاه بين المللي قرآن برگزار شد به بحث مفهوم امنيت فرهنگي از منظر ادبيات مدرن و ادبيات قرآن و اسلامي پرداخت.

وي با بيان اينكه امنيت از دغدغه سياسي وارد دغدغه فرهنگي شده است، گفت: جديدترين نگاه در ادبيات مدرن امنيت را شكلي از قدرت مي‌داند چرا كه مي‌تواند امنيت سازي و امنيت زدايي كند يعني مي‌تواند امنيت و ناامني را تعريف كند در اين نگاه مشكل از جايي شروع مي‌شود كه جامعه قواعد اجتماعي را پذيرفت و امنيت سياسي شكل گرفت.

عضو هيئت علمي پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي با بيان اينكه در دل امنيت يك خصلت تضاد گونه وجود دارد يعني اشاره دارد به وضعيتي كه هست و نبايد باشد و بالعكس گفت:‌ امنيت پديده مرتبط با نياز است و سلسله مراتبي دارد.

براتلو افزود: نياز متناسب با موقعيت زماني و مكاني متولد مي‌شود و به تبع آن امنيت مرتبط با آن توليد مي‌شود و هر گاه امنيت اشباع شد نياز بعدي بروز مي‌كند.

وي تأكيد كرد: همواره يك نسبيت در امنيت وجود دارد اگر امنيتي هست يعني در مواردي امنيت وجود ندارد.

عضو هيئت علمي پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي با بيان اينكه امنيت يك واژه انتزاعي و كاملا ذهني است، گفت: به آن اندازه‌اي كه بحث ذهني امنيت مسئله است بخش عيني آن مسئله ساز نيست.

براتلو افزود: امنيت در ذات خود خنثي است مگر اينكه در كنار مفاهيم ديگري مانند سياست و فرهنگ قرار گيرد.

وی در ادامه ويژگي‌هاي امنيت در دنياي مدرن گفت: امنيت تاريخ ساز است يعني قدمت 300 ساله دارد همچنين نوعي آگاهي و شناخت به انسان مي‌دهد.

عضو هيئت علمي پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي افزود: امنيت همواره به صورت جمعي و شبكه‌اي بروز مي‌كند و همواره در دل امنيت يك آرماني مستتر است.

براتلو با بيان اينكه بحث امنيت يك بحث پيشبرنده است نه پسيني، گفت: با امنيت مي‌توان سلسله مراتب كمال را طي كرد.

وي در ادامه به نگاه دين به بحث امنيت پرداخت و گفت: نزديك‌ترين واژگان به امنيت در اسلام مفهوم ايمان، باور و سلام مي‌باشد.

عضو هيئت علمي پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي خاطرنشان كرد: نگاه دين به بحث امنيت اصلا ابزاري نيست چرا كه ارزش در خود واژه امنيت نهفته است.

براتلو در ادامه تفاوت حيات طيبه در حيات حسنه را در نگاه آنها به امنيت بيان كرد و گفت: امنيت واژه‌اي است كه خلقت، ولايت و برائت براي آن تعريف مي‌شود.

وي تأكيد كرد: در نگاه ديني امنيت يك هدف است و هيچ گاه ابزار نبوده است.

عضو هيئت علمي پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي با بيان اينكه در نگاه ديني امنيت وجود دارد براي اينكه وجه فطري انسان را پر و بال داده و او را به كمال برساند.

براتلو با اشاره به رواياتي كه در زمينه امنيت وجود دارد گفت: بدترين زندگي زندگي در شرايطي است كه ناامني باشد.

وي با اشاره به آيه 125 سوره بقره افزود: امنيت موجب معرفت و شكر است.

عضو هيئت علمي پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي تأكيد كرد: از آثاري كه بر امنيت مترتب است اينكه موجب تعاون و وحدت مي‌شود همان‌طوري كه در علوم انساني نيز انسجام و وحدت مهم مي‌باشد.

براتلو افزود: در نگاه تربيتي قرآن فرد بر جمع مقدم است لذا امنيت فردي و امنيت اجتماعي را به صورت جداگانه مطرح كرده و راهكار ارائه مي‌دهد.

وي گفت: در قرآن کلمه به معني ملت وجود ندارد و ملت كه در قرآن به كار رفته به معني آيين مي‌باشد.

عضو هيئت علمي پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي با بيان اينكه قرآن از واژه امت نيز استفاده كرده است، گفت:‌گروهي كه از باور مشتركي پيروي مي‌كنند مانند پيروان ابراهيم و محمد و حتي اهل كتاب امت ناميده مي‌شوند.

براتلو تأكيد كرد: در قرآن آيين بسيار مورد تأكيد است و معادل آن در دنياي مدرن فرهنگ مي‌باشد.

وي با بيان اينكه قرآن به امر امنيت فرهنگي مي‌پردازد، گفت: باور هر گاه نهادينه شود امنيت فرهنگي حاصل مي‌شود كه ممكن است در مواردي لغزش وجود داشته باشد اما اين حركت در جهت پايداري است.

عضو هيئت علمي پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي با بيان اينكه در امنيت به مفهوم غربي كمال و سعادت ديده نمي شود، گفت: در ادبيات شرق در دل مفهوم امنيت سعادت و كمال وجود دارد و امنيت مفهوم جامعه‌اي است.

براتلو با بيان اينكه امنيت حيات طيبه‌اي است كه تاريخ ندارد و ازلي است گفت: دقيقا در شاخه‌هاي امنيت  مي‌توان مفهوم وحدت در حين كثرت را ديد.

وي تأكيد كرد: امنيت مبتني بر اعتماد و همراهي است بنابراين مصالحه در آن راهي ندارد.

عضو هيئت علمي پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي در پاسخ به اين مطلب كه هر گاه در دو پارادايم متفاوت قرار داشته باشيم چه بايد بكنيم گفت:‌ اگر روش ما مبتني بر حل مسئله باشد در قسمت مسئله يابي بايد به شناخت پاردايم قالب در جامعه پرداخت كه در اين صورت باورهاي درست مي‌تواند خود را پيدا كند.

براتلو گفت: در صورتي كه از پارادايم موجود غفلت صورت گيرد مسئله غلط تشخيص داده مي‌شود و به اشتباه به آن پاسخ داده مي‌شود.

وي با بيان اينكه حضور افراد خبره باعث تشخيص درست مسئله مي‌شود گفت: اين امر باعث مي‌شود كه حل مسئله نيز به درستي تشخيص داده شود.
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار