مسئولین طرح ولایت درباره نقش طرح ولایت چنین میگویند: طرح ولايت توانایی به چالش کشیدن مبانی علومانسانی غرب را به دانشجویان میدهد.
گروه دین و اندیشه «خبرگزاری دانشجو»؛ در ادامه مطالبی که به شناخت ابعاد مختلف طرح ولایت پرداخته شد، ضروری دیدیم برای بررسی فضای اجرایی و نکات مختلف و نیز مشکلات حین اجرا در برگزاری این طرح که هر سال گسترده تر نیز می شود؛ و حتی از سوی دانشجویان درخواست طرح دانشگاهی شد بپردازیم.
به همین منظور پای صحبت افرادی که مسئولیت اجرای این طرح را داشتهاند و در واقع معاونین سازمان بسیج دانشجویی نشستیم.
پورمیرزایی، معاون کنونی طرح ولایت سازمان بسیج دانشجویی در رابطه با پتانسیلهای این طرح چنین میگوید:
پورمیرزایی: طرح ولايت توانایی به چالش کشیدن مبانی علومانسانی غرب را به دانشجویان میدهد
محمد پورمیرزایی با اشاره به تقارن ماه مبارک رمضان و برگزاري طرح ولایت امسال گفت: انشالله بچهها بتوانند از این فضا استفاده کنند و وارد عرصه جهاد فرهنگی شوند.
گزینشهای صورت گرفته، سطح کیفی طرح ولایت را افزایش داده است
وی سطح کیفی طرح ولایت امسال را نسبت به سالهای گذشته بهتر ارزیابی کرد و گفت: به اذعان مسئولان و استادان و با توجه به زحماتی که امسال استانها کشیده اند و گزینشی که صورت گرفته، هم سطح کیفیت و هم نظم بهتر شده است.
دوره تشکیلاتی برای ارتقاي مهارتهای دانشجویان به طرح اضافه شده است
معاون طرح ولایت سازمان بسیج دانشجویی ارتقاي مهارتهای تشکیلاتی دانشجویان را ضروری دانست و گفت: امسال چهار روز دوره تشکیلاتی به طرح اضافه کردیم؛ چرا که دانشجویان بسیجی باید مهارتهایی را برای انجام کارهای تشکیلاتی کسب کنند؛ انشاالله با استفاده از استادان برجسته و مسئولان بسیج دانشجویی و معاونتهای سازمان در خصوص راهکارها، برنامهها و تجارب در خدمت بچهها خواهیم بود.
پورمیرزایی با بیان اینکه سازماندهیهای حلقه طرح صالحین انجام گرفته است، گفت: طرح صالحین، هم رویکرد شبکهای و مدیریتی و هم رویکرد محتوایی دارد و شركت كنندگان در قالب حلقههای صالحین با هم مباحثه و کارها را به صورت شبکهای پیگیری میکنند.
برای تداوم ارتباط از فضای مجازی استفاده خواهیم کرد
وي با اشاره به اهمیت تداوم طرح گفت: امسال برنامه ریزی کردیم که حلقههای صالحین یک وبلاگ و استانها هم یک سایت داشته باشند تا ارتباطمان با آنها حفظ شود؛ قرار است یک شبکه اجتماعی هم معرفی شود که بچهها در آن عضو شوند.
معاون طرح ولایت سازمان بسیج دانشجویی ادامه داد: فضای مجازی بستری برای تداوم ارتباط ماست و باقی برنامهها برای تداوم طرح در حال تدوین است.
دانشآموختگان طرح میتوانند علیه مبانی غربی به صورت تهاجمی وارد شوند
پورمیرزایی درباره اثرگذاری طرح گفت: طبق گزارش هايي که از طریق دوستان به دست ما رسیده، طرح اثرات شگرف و برکات زیادی داشته است؛ دوستان بسیجی ما که در این دوره شرکت میکنند و با مباحث اسلامی آشنا میشوند، میتوانند در فضاي دانشگاه وارد صحنه شوند و از مبانی انقلاب و اسلام دفاع کنند.
وی با بيان اينكه نباید علوم انسانی غربی را وحی منزل بدانیم، تاکید کرد: دانشآموختگان طرح این توانایی را کسب کردهاند که به صورت تهاجمی علیه علوم انسانی غربی وارد شده و مبانی علوم انسانی آنها را به چالش بکشند.
معاون طرح ولایت سازمان بسیج دانشجویی با اشاره به برگزاری کرسی آزاداندیشی و کارگاههای آموزشی در طرح ولایت گفت: سعی داریم در قالب کارگاه و کرسی آزاداندیشی، کاربرد مباحث ارائه شده را به بچهها نشان دهیم تا احساس نکنند صرفاً مبانی غیرکاربردی آموزش داده میشود.
پورمیرزایی درباره برنامههای فرهنگی طرح گفت: هر چند مهمترین فعالیت فرهنگی، زیارت حرم علی بن موسی الرضا است، اما با دعوت از اساتیدی همچون حجج الاسلام طائب، پناهیان، ماندگاری و دکتر نجفی و حاج حسین یکتا سخنرانیهای اخلاقی و بصیرتی مختلفی داریم.
وي مهمترین امتیاز طرح را حضور بهترین دانشجویان بسیجی دانست و گفت: جمعی از بهترین دانشجویان بسیجی که با گزینش و مصاحبه انتخاب میشوند، صرفاً به خاطر دفاع از مبانی اسلام و با انگیزه بالا نزدیک به 40 روز در کلاسهای فشرده شرکت میکنند.
معاون طرح ولایت سازمان بسیج دانشجویی با اشاره به مشکل اجرایی که امسال برای طرح پیش آمده بود، گفت: این مشکل، دوستان را در خصوص اجرای دوره نگران کرده بود که یکی از اساتید خدمت آیتالله مصباح رسید و مشکل را با ایشان مطرح کرد؛ ایشان فرمودند كه با آرامش توسل کنید، هیچ مشکلی نیست و حل میشود؛ چند روز بعد، به راحتی و به شکلی که دوستان باور نمیکردند مشکل برطرف شد.
******
همچنین محمد عزيزي، معاون سابق طرح ولایت سازمان بسیج دانشجویی به بيان اهمیت و تاثيرات طرح ولايت پرداخت.
عزیزی: ايستادگي دانشجويان طرح ولايت در برابر اصلاح طلبان/ عدم استقلال حقوقي طرح، مشكل بزرگ آن است
وی با بیان اینکه لایه ها و ریشه های اصلی فرهنگ اسلامی از باورها و ارزشهای دینی تشکیل شده است، گفت: دشمنان قسم خورده انقلاب اسلامی ما که حیات دنیوی خود را در خطر می بینند با حمله به ریشه های این انقلاب سعی میکنند آنها را مورد تعرض قرار دهند و در این هجمه ناجوانمردانه نیز هدف اصلی خودشان را مراکز آموزشی و دانشگاه ها و دانشجویان آن قرار داده اند.
عزيزي خاطرنشان کرد: خوشبختانه تاکنون با هوشیاری و تدابیر مقام معظم رهبری(مدظله العالی) این توطئهها به سرانجام کامل نرسیده است، از طرفی چون دانشجویان که به عنوان افسران جوان و یکی از عناصر اصلی در خیمه فرماندهی تهدیدات نرم و یکی از عوامل اصلی در برنامه ریزی تاکتیكی و تکنیکی مقابله با دشمنان اسلام به حساب میآیند، نیاز به سلاح هایی دارند که با تجهیز آن بتوانند از مبانی ارزشی اسلام و فرهنگ غنی اسلام پاسداری کنند، آموزش مبانی اندیشه اسلامی که در دوره های طرح ولایت ارائه میشود یکی از راه های اساسی تجهیز این عزیزان میباشد.
معاون سابق طرح ولایت سازمان بسیج دانشجویی با اشاره به خواسته مقام معظم رهبری گفت: وقتی مقام عظمای ولایت خواسته اصلی خودشان را از تشکل های دانشجویی «تعميق معرفت دینی در بین دانشجویان» اعلام میکنند، اهمیت کار، خودش را بیشتر نشان می دهد و این اهمیت مسئولیت برنامه ریزان محتوایی و اجرایی را زیادتر میکند.
وي با توجه به اينكه طرح ولايت داراي اثرات مستقيم و غيرمستقيم است، گفت: طرح ولایت یا به عبارتی آموزشهای مبانی اندیشه اسلامی، با تقویت مبانی فکری و ارزشی افراد در برنامه ریزی شخصی و تصمیم گیریهای اجتماعی آنان و حتی مدیریت و اداره کشور به طور مستقیم و غيرمستقيم تاثیر خاص و جهت دهنده ای را دارد.
تاثیرات مسقیم آموزه های طرح ولایت
عزيزي با بيان اينكه دانشجویانی که وارد دوره های آموزشی طرح ولایت ميشوند با مسائل اعتقادی آشنا هستند، ولی با مباني معرفت دینی آشنايي کاملی ندارند، گفت: ممکن است اوایل طرح، دانشجويان نسبت به مسائل و مباحث ارائه شده موضعگیری كنند، ولی دیده شده است که همین افراد بعد از یک هفته، که با محتوای دوره و مباحث آن آشنا شده و با استاد وارد بحث ميشوند چنان عاشق این درسها میشوند كه پای پیاده به محل اسکان استاد میروند تا سوالاتشان را بپرسند.
معاون سابق طرح ولایت سازمان بسیج دانشجویی در ادامه گفت: خود افراد اظهار میکردند كه اين دوره مسیر زندگی و مبنای فکری خود و خانواده آنها را تغییر داده است، به عنوان مثال میتوان به پی بردن به حقانیت شیعه توسط یکی از اهل تسنن و گرویدن آن به مذهب شیعه و یا بحث بررسی اسلام ناب و تبیین اصل ولایت فقیه و ضرورت دفاع از آن توسط دانش آموختگان طرح ولایت با اعضای خانواده را از تاثیرات مستقیم این دوره ها نام برد.
ايستادگي دانشجويان طرح ولايت در برابر اصلاح طلبان
وي تصريح كرد: طرح ولايت، بچهها را در مقابل شبهات و تفکرات انحرافی مقاوم مي كند؛ افرادي كه در برابر افکار انحرافی در دانشگاهها ایستادگی کردند و حرفی برای گفتن داشتند، دانشجویانی بودند که در دوره های طرح ولایت با تقویت بعد معرفتی و بصیرتی خود از مبانی فکری نظام دفاع مي كردند.
عزيزي همچنبن درباره تاثیرات طرح ولایت در دوره اصلاحات گفت: اكثر افرادی که در دوره اصلاحات در برابر شیطنت های انحرافی و فکری اصلاح طلبان اعم از اساتید، دانشجویان، تشکل ها و... به صورت منطقی و مستدل از باورها و ارزش های دینی دفاع نموده اند همین دانش آموختگان طرح ولایت بودند.
تاثیرات غیر مستقیم آموزههای طرح ولایت
معاون سابق طرح ولایت سازمان بسیج دانشجویی با اشاره به تاثیرات غیر مستقیم دورههای طرح ولایت اظهار داشت: وقتی یک دانش آموخته طرح ولایت به یک اداره، موسسه یا نهادی وارد و با یک مسئله فکری شبه دار مواجه میشود و در برابر آن موضع گیری کرده و متولیان آن را به چالش میکشد و یا وقتی یک دانشجو که آموزش مبانی اندیشه اسلامی را ديده است در جمع اصلاح طلبان که ارزشها را زیر سوال میبرند یا سر کلاس که اساتید اندیشه اسلامی یا مباحث ولایت فقیه را زیر سوال میبرند می ایستد، سوال میکند، جواب میخواهد، چون جواب منطقی نمیگیرد، فرد را به چالش میکشد، به نوعی تاثیر غیر مستقیم بر ساير افراد ميگذارد.
وي ادامه داد: طرح ولايت تاثیراتي از اين دست زیاد داشته است، اما چون محتواي دانشگاه دست دانشجو نیست؛ نميتوان گفت روی محتواي دانشگاه اثر داشته است؛ هر چند متاسفانه مقداری محتواي دانشگاه ما انحرافی است.
برگزاري طرح ولايت در وزاتخانهها
عزيزي در ادامه گفت: برخی مسئولان نظام با توجه به اثرات مستقیم و غیرمستقیم طرح به این نتیجه رسیدند که باید برای کارمندان و افراد اداره خود این دوره ها را برگزار کنند که هم اکنون نیز این برنامه در وزارتخانه بهداشت و درمان، آموزش و پرورش، تربیت معلم و.... در حال برگزاري است و این نشان دهنده اثرات طرح ولايت مي باشد.
طرح ولايت مغضوب دشمنان است
معاون سابق طرح ولایت سازمان بسیج دانشجویی با بيان اينكه اصلاح طلبان نتوانستند سنگاندازي خاصي بر سر راه طرح انجام دهند، گفت: در دوران اصلاحات نمیخواستند طرح انجام شود؛ وقتی با حضرت آیت الله مصباح یزدی آن گونه رفتار میکنند، كاملا مشخص است كه راضی نبودند مبانی فکری اصیل اسلام که آینده ساز نظام است در ميان دانشجويان ترويج و گسترش پیداکند؛ اما بحمدالله چون كار در خود مجموعه بسیج دانشجویی و موسسه آموزشی امام خميني (ره) انجام میشود، آنها نتوانستند به کار ضربه وارد کنند.
وي طرح را مغضوب دشمنان غربي دانست و گفت: یکی از تحليل گران غربی بعد از تجزيه و تحليل طرح ولایت گفته بود كه دوره های طرح ولايت و مباني انديشه اسلامي یکی از بزرگترين خطرها براي تفكر اصلاحات و تفكرات غربي است.
عدم استقلال حقوقي طرح، مشكل بزرگ طرح است
عزيزي مشكل اصلي طرح را نداشتن استقلال دانست و گفت: علیرغم موفقیت ها و تاثیرات زیادی که این طرح بر افراد و اجتماع داشته است از این نکته و مشکل نیز نباید غافل شویم که طرح بايد داراي يك شخصيت حقوقي، اعتبارات و مكان مستقل باشد؛ مسئولان و نهادهاي مربوط، خصوصا كميته اسلامي نمودن دانشگاه مجلس بايد اهتمام جدي به اين مسئله داشته باشند.
معاون سابق طرح ولایت سازمان بسیج دانشجویی ادامه داد: عدم جايگاه و شخصيت حقوقي مستقل با توجه به تغييرات و مشكلات احتمالي آينده ضروري و لازم است؛ زیرا نداشتن يك جایگاه مستقل موجب ميشود با تغيير مسئولان، نگاهها و سلايق مديريتي آنها در برگزاري دوره ها تغيير كند که این به نفع این دوره ها نمی باشد.
كاربردي كردن مباني طرح ولايت با برگزاري طرح به طور مداوم ميسر است
وي نقص ديگر طرح را عدم تداوم آن دانست و گفت: كاربردي كردن و منطبق كردن اين آموزشهاي مباني اسلامي با وضعيت موجود، تاثیرات و اثر گذاری این آموزه ها را بیشتر و به روز میکند و این نياز به تداوم و استمرار طرح در طول سال دارد؛ براي انطباق مسائل روز و شبهات با مباني اسلامي بايد تداوم داشته باشيم.
عزيزي با اشاره به كانون دانشآموختگان طرح ولايت گفت: كانون دانشآموختگان طرح ولايت با چند هدف راه اندازی شده است؛ ارتقا و تداوم آموزه های فراگرفته شده دانش آموختگان طرح ولایت و انطباق آنها با مسائل روز؛ پاسخگویی به سوالات و شبهات مطرح شده در سطح دانشگاه با همکاری اساتید دوره و جذب و گزینش افراد واجد شرائط برای دوره های طرح ولایت داشتيم كه تقريبا پنج الي شش سال پيش كليد اين کار خورده بود؛ اما با توجه به تغييراتي كه در مجموعه بسيج دانشجویی رخ ميداد، ضعف و قوت داشت و اميدواريم كه دوستان عزيز ما در جهت احیای این کانون ها بيشتر توجه كنند تا انشاالله بتوانند به آن اهداف اصلي دوره های طرح ولایت يعني تعمیق و تحکیم آموزههاي مباني اسلام در بین دانشگا هیان دسترسي پيدا كنند.
معاون سابق طرح ولایت سازمان بسیج دانشجویي درباره محاسن طرح گفت: وجود دانشجويان همكفو و همفكر در يك مجموعه كه خواسته و نيازهايي یکسانی دارند و ميخواهند برآورده شود و اساتيدي متخلق و آشنا به مباحث فكري كه ميتوانند مبانی معرفتی، بصیرتی و تربیتی اين افراد را در یک زمان و مکان های خاص و مقدس ارتقا دهند؛ بزرگترين حسن دوره های طرح ولایت می باشد.
توجه آيتاللهمصباح به طرح
وي درباره اهميت طرح گفت: وقتي خود حضرت آيتالله مصباح می فرمایند كه طرح ولايت ثمره عمر 70 ساله من است، یا این کار شاخه ای از کار انبیا است و یا یکی از کارهايي كه مورد توجه آقا امام زمان (عج) است طرح ولایت مي باشد، نشان دهنده توجه و عنايت ايشان به طرح ولايت است.
عزيزي درباره توجه حضرت آيتالله مصباح به طرح گفت: وقتي خدمت اين بزرگوار ميرسيديم و از ديدگاه خودمان نظر يا پيشنهادي مطرح ميكرديم، ايشان با دقت به گفتهها، نظرات، سوالات و پيشنهادات افراد توجه ميكردند و اين گفتهها را به زيرمجموعه خودش ارجاع ميدادند تا اين نظرات و پيشنهادات بررسی و در برنامهريزيها تاثير مد نظر قرار گیرد.
طرح ولايت استاني به دليل محدوديتها در پذيرش فراگير شكل گرفت
معاون سابق طرح ولایت سازمان بسیج دانشجویی روند طرح ولايت را رو به رشد توصيف كرد و گفت: با توجه به نيازهاي دانشگاهی و افزایش آماری قشر دانشجو و تقاضا برای شرکت در این دوره ها، طرح ولايت خود را به روز می نماید که می توان در این خصوص به شکل گیری طرح ولایت استانی اشاره کرد.
وي با اشاره به شكلگيري طرح ولايت استاني گفت: هر ساله ما شاهد افزایش کمی دانشجویان بودیم و تعداد زيادي از این دانشجوها خواستار شرکت در دوره های متمرکز طرح ولایت کشوری بودند و ميخواستند با مباني و اعتقادات اسلامي آشنا شوند، ولي ما به دليل محدويتهايي كه داشتيم نميتوانستيم پاسخگو باشيم؛ بنابراين، حدودا از چهار سال پيش، دورهاي با عنوان دوره عمومي برنامه ریزی شد و جهت اجرا به بسیج دانشجویی استان ها در كل کشور ابلاغ گرديد كه با اجرای این برنامه جمعيت طرح از 3000 نفر به 300000 هزار نفر افزایش پیدا کرد و هم اکنون نیز با همکاری و همیاری مسئولان سازمان بسیج دانشجویی کشور و استان ها شاهد بر گزاری آن میباشیم.
عزيزي فرایند اجرای دوره ها را اینگونه بیان داشت: برای دست یابی به اهداف سازمانی (کادر سازی و تربیت نیروی همطراز) دوره ها در 5 سطح - 3سطح حضوری و 2 سطح غیر حضوری - برنامه ریزی شد که دانشجویان سال های اول در دوره عمومی (سطح 1) در استان ها شرکت میکردند و از بین آنها دانشجویان برتر برای دوره مقدماتی (سطح 2) توسط استان ها انتخاب میشدند و ممتازین این دوره توسط معاونت طرح ولایت با شرایط خاص برای دوره تکمیلی (سطح3) انتخاب می شدند و دانش آموختگان این دوره ها معمولا به عنوان مسئول یا اعضای شورای کانون طرح ولایت و یا دیگر قسمت های بسیج دانشجویی دانشگاه مشغول بکار میشدند، دو سطح غیر حضوری نیز در بین سال های تحصیلی از دوره عمومی تا دوره تکمیلی انجام میگردد، توضیح اینکه تدوین و تهیه محتوای این دوره ها به عهده موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) میباشد.
معاون سابق طرح ولایت سازمان بسیج دانشجویی در پايان گفت: از تمام كساني كه در اين دورهها شركت ميكنند درخواست ميكنم از اين فرصت به دست آمده به نحو احسن استفاده كنند تا انشاءالله بتوانند در برابر تهديدات نرم دشمن در دانشگاهها و پاسداری از حریم ولایت قاطعانه و منطقی و مستدل دفاع كنند.