عیب‌یابی مدل ساده شده بال هواپیما با روش‌های غیر خطی انجام شد
کد خبر:۲۰۴۰۴۰
به همت پژوهشگر دانشگاه صنعتی امیرکبیر؛

عیب‌یابی مدل ساده شده بال هواپیما با روش‌های غیر خطی انجام شد

دانش آموخته دکترای مهندسی مکانیک دانشگاه امیرکبیر موفق به عیب یابی مدل ساده شده بال هواپیما با روش های غیر خطی به منظور بهبود حساسیت روش های عیب یابی به خرابی های کوچک با استفاده از مشخصه های غیرخطی شد.
به گزارش گروه علمي «خبرگزاري دانشجو»، سید علی افتخاری، مجری طرح عیب یابی مدل ساده شده بال هواپیما با روش های غیر خطی با اشاره به  اینکه دراین پروژه  یک روش عیب یابی نوین با استفاده از دامنه نوسانات سیستم پیشنهاد شده است؛ گفت: دراین روش ابتدا باید سیستم را با اعمال یک نیروی پسخور به نوسان واداشت؛سپس دامنه نوسانات سیستم سالم در تعدادی از نقاط آن اندازه گیری و ذخیره می شود و دامنه نوسانات سیستم معیوب نیز اندازه گیری شده و با مقادیر مربوط به سیستم سالم مقایسه می شود که به تعیین موقعیت و شدت خرابی منجر خواهد شد.
 
وی افزود: این روش برای عیب یابی یک سیستم دو درجه آزادی، یک پانل آئروالاستیک و یک ورق یکسر گیردار در جریان مافوق صوت بکار رفته و از نتایج حاصل برای تعلیم یک شبکه عصبی مصنوعی استفاده شده است.

پژوهشگر دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی امیر کبیر بيان داشت: با استفاده از شبکه عصبی تعلیم دیده، مکان و شدت عیب با دقت قابل قبولی قابل تشخیص است که با توجه به نتایج حاصل، این روش می تواند به عنوان روشی برای تشخیص عیوب کوچک در سیستم ها و سازه های خطی و یا غیرخطی بکار رود.

افتخاري در بیان قابلیت های این طرح گفت: اگرچه روش ارائه شده بر روی مدل ساده شده بال هواپیما اعمال شده اما برای عیب یابی دیگر سیستم ها و سازه ها که بتوان آنها را از طریق یک نیروی پسخور تحریک كرد نیز قابل کاربرد است.

وي با بیان اینکه امروزه با پیچیده تر شدن سیستم ها هزینه تولید آنها افزایش یافته است که این موضوع؛ نیاز به استفاده از تست های غیر مخرب را برای جلوگیری از خسارات سنگین دوچندان می کند، افزود: توسعه روش هایی که بتوانند خرابی های کوچک را در مراحل اولیه تشخیص دهند اهمیت زیادی دارد که دراین تحقیق روش نوینی پیشنهاد شده که با استفاده از مشخصه های غیرخطی می تواند خرابی های کوچک اولیه را تشخیص داده و از بروز خسارات بعدی جلوگیری كنند. 

اين پژوهشگر تصریح کرد: روش های عیب یابی غیر خطی متنوع است، اما استفاده از دامنه چرخه حدی بمنظور عیب یابی برای اولین بار در این تحقیق معرفی شد که این روش دارای حساسیت بالاتری نسبت به روش های مشابه است.
 
گفتنی است، این پروژه در قالب رساله دکترای مهندسی مکانیک، گرایش طراحی کاربردی با راهنمایی فیروز بختیاری نژاد در دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی امیرکبیر ارائه و به ثبت رسیده است.
پربازدیدترین آخرین اخبار