کد خبر:۲۱۲۶۸۲
گزارش مشروح خبرگزاری دانشجو از ششمین جشنواره فارابی؛

رئیس جمهور: علوم انسانی، انسان را به فهم و همراهی انسان کامل نزدیک می‌کند/ خواجه سروری: علوم‌انسانی از حاشیه‌ خارج و به سیاست‌های راهبردی کشور وارد شده است

ششمین جشنواره فارابی ویژه علوم انسانی صبح امروز با حضور رئیس جمهور، وزیر علوم و جمعی از متخصصان این حوزه در سالن همایش های بین المللی برج میلاد برگزار شد که در این جشنواره 46 نفر برگزیده شدند.

به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، ششمین جشنواره بین‌المللی فارابی در 12 گروه تاریخ، جغرافیا و باستان‌شناسی، حقوق، زبان و ادبیات، علوم اجتماعی و علوم ارتباطات، علوم اقتصادی، مدیریت و حسابداری، علوم تربیتی، روان شناسی، علوم رفتاری و تربیت بدنی، علوم سیاسی، روابط بین‌المللی و مطالعات منطقه‌ای، فقه، اصول، علوم قرآنی و حدیث، فلسفه، کلام، اخلاق، ادیان و عرفان، فناوری اطلاعات، اطلاع‌رسانی و کتابداری، مطالعات انقلاب و امام خمینی و مطالعات هنر و زیبایی‌شناسی برگزار می‌شود.

 

همچنین 2998 اثر به ششمین جشنواره بین المللی فارابی ارسال شده است که از این تعداد 46 اثر برگزیده می‌شود.

 

در ششمین جشنواره بین‌المللی فارابی 312 اثر از کشورهای تاجیکستان، ازبکستان، مصر، سوریه، عراق، فرانسه، دانمارک، پاکستان، ‌هند،‌ آمریکا، هلند، بلژیک، سوئیس و آلمان دریافت شده است.

 

علوم انسانی، انسان را به فهم و همراهی انسان کامل نزدیک می‌کند

 

 

رئیس جمهور در این مراسم گفت: علوم انسانی علومی است که انسان را به فهم و همراهی با انسان کامل نزدیک کند، هر علمی که انسان را از انسان کامل دور کند علم نیست و جهل است.

 

محمود احمدی‌نژاد خاطرنشان کرد: شاید برای کار علمی، تولید علم واژه مناسبی نباشد چون ذهن را به سمت اقتصاد و فرهنگ سرمایه‌داری می‌برد؛ شاید اگر دریافت علمی یا نیل به یک مرتبه بالاتر علمی را به جای تولید علم قرار دهیم مفهوم را بهتر برسانیم.
 
وی با اشاره به اینکه اصل علم و کشف علم یک سیر نامحدود است، افزود: هیچ کس نمی‌تواند در هیچ مقطع و ارتفاعی بگوید من عالم هستم چون علم بی‌نهایت است و حد و مرزی ندارد.
 
رئیس جمهور با بیان اینکه دریافت علمی و رسیدن به قله‌های علمی محدودیتی ندارد، تصریح کرد: کار علمی کار بی‌نهایت است و در مرتبه‌های مختلف وجود دارد.
 
احمدی‌نژاد با اشاره به علوم انسانی و اینکه مفهوم این علوم این را به ذهن متبادر می‌کند که ما دنبال علمی هستیم که رفتار انسان‌ها را مدیریت و پیش‌بینی کنیم، ادامه داد: شاید بهتر باشد ما علوم انسانی را در یک دایره وسیع‌تر تعریف کنیم که ناظر بر حرکت کمالی انسان برای نیل به قله‌های تعالی است.
 
وی با بیان اینکه علم مختص به انسان است و برای سایر موجودات مفهومی ندارد، تاکید کرد: تنها موجودی که علم برای اوست و در زندگی او اثر دارد انسان است؛ خارج از دایره انسان علم معنا ندارد.
 
رئیس قوه مجریه با اشاره به اینکه ما معتقدیم انسان مهم‌ترین موجود هستی است و هیچ موجودی مهم‌تر از انسان نیست، عنوان کرد: موجودی که به خلق همه هستی معنا می‌بخشد انسان است؛ خدا انسان را در بالاترین مرتبه خلق کرده و بالاترین ظرفیت کمالی را در انسان قرار داده است.
 
احمدی‌نژاد گفت: انسان می‌تواند در این عالم مانند خدا و تجلی همه صفات او شود.
 
وی با اشاره به اینکه خدا انسان را در پایین‌ترین مرتبه وجودی یعنی خاک قرار داده است، افزود:‌خدا برای انسان یک ماموریت تعریف کرده و گفته که با تلاش خود و با کمک خدا باید از اسارت جماد و حیوانی بیرون آمده و خدایی شدن خود را فعلیت بخشی.
 
رئیس جمهور با بیان اینکه عبور از مرحله جماد و نبات خیلی آسان است و معمولا انسان‌ها به سرعت از این مرحله عبور می‌کنند گفت: عبور از مرحله حیوانیت به مرحله انسانیت خیلی سخت است وسخت‌ترین ماموریت انسان عبور از مرز حیوانیت به دایره انسانیت است.
 
وی با اشاره به اینکه در آنجا باید انسان از خود، موجودیت و گرایش‌ها و نیز منیت‌ها و تعصبات و هویت‌های جعلی خود عبور کند ادامه داد: فکر می‌کنم علوم حقیقی انسانی آن است که راه را برای عبور انسان از مرحله حیوانی به فضای ملکوتی انسانی بگشاید؛ هر علمی که دست انسان را بگیرد و یک افق بالاتری را در برابر انسان باز کند علوم انسانی است.
 
رئیس جمهور با بیان اینکه نشانه‌های سقوط و صعود در تاریخ زیاد است افزود: یک حیوان وحشی تا چه اندازه حیوانات وحشی مثل خود را می‌درد، یک انسان پیدا می‌شود که یک بمب اتم انداخته و 250 نفر و چندین نسل پی‌درپی را می‌کشد ولی سیر نمی‌شود.
 
احمدی‌نژاد گفت: علوم انسانی علومی است که انسان را به فهم و همراهی با انسان کامل نزدیک کند، هر علمی که انسان را از انسان کامل دور کند علم نیست و جهل است.
 
وی ادامه داد: رئیس یک حکومت باید هر روز آرزوها، عملکرد و اقدامات خود را با انسان کامل مقایسه بکند و ببیند که به ویژگی‌های او نزدیک می‌شود یا دور می‌شود؟
 
رئیس جمهور با بیان اینکه علمی که انسان‌ها را جدا و طبقه‌بندی می‌کند علم انسانی نیست، ادامه داد: علم انسانی باید دل‌ها و دست‌ها را به هم نزدیک کند و مرزهای جعلی را از بین انسان‌ها بردارد.
 
احمدی‌نژاد با طرح این سوال که چقدر متون به ظاهر علمی تولید می‌شود که عمق آن نژادپرستی و نقطه مقابل کمال انسانی است، تصریح کرد: تولید این متون برای تحقیر انسان‌ها و گسترش سلطه‌گری است.
 
وی با اشاره به خاطره‌ای که در دیدار رئیس جمهور یک کشور بزرگ داشت، گفت: چند ماه پیش با رئیس جمهور یک کشور بزرگ دیدار داشتم که البته من اینها را صاحب قدرت و بزرگ نمی‌دانم.

 

رئیس جمهور ادامه داد: به او گفتم چقدر خوب است که بمب‌های اتم جمع شود، شما پول مردم‌تان را می‌دهید و بمب اتم می‌سازید این‌ها را جمع کنید و پول‌های آن را خرج مردم‌تان کنید.
 
احمدی‌نژاد ادامه داد: ‌آنها به ما پاسخ دادند که رقیب ما امروز سلاح‌هایی ساخته است که بسیار کشنده‌تر و با دایره تخریب گسترده‌تر از سلاح اتم است، ما به دنبال آن هستیم و تا آن را به دست نیاوریم، باید بمب اتم را داشته باشیم.
 
وی با طرح این سوال که این چه نگاهی است که شما دارید و جامعه بشری را به کجا می‌خواهید ببرید؟ افزود: نگاه باید عوض شود، باید سوختن برای ساختن، وفاداری برای خدمت و دستگیری برای حرکت، باشد.
 
رئیس جمهور در پایان با تجلیل از برگزیدگان جشنواره فارابی گفت: ‌خوب است که جشنواره فارابی به نام یک انسان کامل برگزار می‌شود، اما بهتر است وسیع‌تر شود تا همه حرف‌ها زده شده و اندیشه‌ها به هم نزدیک شوند؛ به خدا هر آنچه حرف دل ما و شماست همان چیزی است که مردم اروپا و آفریقا می‌خواهند.

 

علوم‌انسانی از موضوع حاشیه‌ای خارج و وارد سیاست‌های راهبردی کشور شده است

 

 

معاون فرهنگی وزیر علوم گفت: دید تاریخی نشان می‌دهد که موضوع علوم‌انسانی از حاشیه خارج و در سیاست‌های راهبردی کشور وارد شده است.


غلامرضا خواجه‌سروی نیز در ششمین جشنواره بین‌المللی فارابی گفت: در مواجهه اصولی و عملی با پدیده‌های اجتماعی باید دید تاریخی داشته باشیم؛ چرا که بر اساس این دید تاریخی موضوع علوم انسانی از حاشیه خارج شده و در سیاست‌های راهبردی کشور وارد می شود.
 
وی افزود: آموزش عالی تجدید حیات علوم انسانی را با جشنواره فارابی انجام داده است.
 
معاون فرهنگی وزیر علوم با بیان اینکه امروزه علوم انسانی در کشور به عنوان یک ضرورت مطرح می‌شود، گفت: این ویژگی حوزه علوم انسانی موجب شده تا جشنواره فارابی که مختص این حوزه است، به جشنواره‌ای مهم تبدیل شود.
 
خواجه‌سروی اضافه کرد: جشنواره فارابی پروژه‌ای است که به یک فرآیند تبدیل شده و ترجمان عملی، علمی و آینده‌نگارانه را در راستای منویات مقام معظم رهبری در حوزه جنبش نرم‌افزاری ایجاد کرده است.
 
وی اضافه کرد: به ششمین دوره جشنواره بین‌المللی فارابی 2998 اثر ارسال شده است که از این تعداد، 415 اثر مربوط به گروه فقه، اصول، علوم قرآن و حدیث و 48 اثر مربوط به مطالعات انقلاب و امام خمینی بوده که این گروه کمترین آثار را به خود اختصاص داده است.
 
معاون فرهنگی وزیر علوم اضافه کرد:‌ از آثار ارسال شده به جشنواره فارابی 65.50 درصد در رده سنی بزرگسالان و 34.50 درصد در رده سنی جوانان قرار داشته است.
 
خواجه‌سروی تصریح کرد: 81.50 درصد آثار مربوط به مردان و 13.50 درصد آثار نیز مربوط به زنان بوده است.
 
وی اضافه کرد: ‌از آثار ارسال شده به جشنواره، 1714 اثر در قالب کتاب، 220 اثر در قالب گزارش پایانی پژوهش، 392 اثر در قالب رساله دکترا، 672 اثر در قالب پایان‌نامه کارشناسی ارشد بوده است.
 
معاون فرهنگی وزیر علوم تصریح کرد: ‌همچنین از مجموع آثار ارسالی به ششمین جشنواره فارابی، 1008 اثر در حوزه پژوهش بنیادی، 293 اثر در حوزه پژوهش توسعه‌ای، 1238 اثر در حوزه پژوه‌ش‌های کاربردی و 459 اثر در حوزه پژوهش‌های کاربردی بوده است.

 

تدوین 43 فلسفه مضاف در دستور کار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی

 

 

رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی نیز در این جشنواره گفت: در این پژوهشگاه تدوین 43 فلسفه مضاف در دستور کار گروه فلسفه قرار دارد که این فلسفه‌ها بصورت توسعه‌ای است.

 

علی اکبر رشاد تصریح کرد: برای دستیابی به علوم انسانی- اسلامی باید مبانی علوم اسلامی در کشور تبیین شود که بر این اساس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تدوین 43 فلسفه مضاف را در دستور کار خود قرار داده که این فلسفه‌ها به صورت توسعه‌ای است.

 

وی با بیان اینکه تدوین فلسفه دین از دیگر فعالیت‌های پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی است، تصریح کرد: عمر این فلسفه در جهان غرب 200 سال و در جهان اسلام نیز بسیار کوتاه است.

 

رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی اضافه کرد: فلسفه فیلم، تکنولوژی، فرهنگ و ذهن از دیگر موضوعاتی است که در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در حال بررسی است.

 

رشاد در ادامه یادآور شد: همچنین فلسفه فرهنگ و اندیشه اسلامی بر روی فلسفه فقه نیز فعالیت می‌کند که این فلسفه دارای پیشینه ای در جهان نیست و ابداع کننده آن پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی بوده است.

 

وی بیان داشت: در این پژوهشگاه رشته «منطق فهم دین» تدوین شده است که در حال حاضر این رشته در دانشگاه‌های کشور راه اندازی شده و در حوزه‌های علمیه نیز به عنوان رشته جدید تدوین شده است.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار