ورزشکاران کشورمان در سالهای پس از پیروی انقلاب اسلامی تلاش کردند تا در میدانهای ورزشی مقابل آمریکا برتری نسبی داشته باشند؛ هر چند که آمریکاییها در بسیاری از مواقع روی کاغذ در رنکینگهای بالاتری قرار داشتهاند.

گروه ورزشی «خبرگزاری دانشجو»؛ تقابل تیم های ورزشی ایران با سایر کشورها همواره از اهمیت بالایی برای مردم و حتی مسئولان کشور برخوردار بوده است؛ به طوری که برخی از این بازی ها بیش از اینکه از جهت ورزشی اهمیت داشته باشد پای غرور ملی و حتی مسائل سیاسی را به میان کشیده است.
رویارویی تیم های ایرانی با آمریکا یکی حوادث مهم ورزشی و سیاسی در کشور ما محسوب می شود که همواره در ذهن مردم ایران باقی می ماند و هیچ گاه از بین نمی رود.
این نکته قابل ذکر است که در تمام تقابل های ورزشی ایران با آمریکا، ورزشکاران ما در هر رده ای که بوده اند، بسیار فراتر از حد انتظارات ظاهر شده اند و این مسئله به حساسیت سیاسی و عرق ورزشکاران ایرانی بر می گردد، بنابراین پیروزی های ایران در این دیدارها بیش از شکست ها بوده است.
ورزشکاران ما در بسیاری از رویارویی ها شاید از لحاظ رنکینگ های جهانی و روی کاغذ بازنده بودند، اما همواره این دیدارها برای ورزشکاران ما جنبه حیثیتی داشته و در مقابل بهت بسیاری از کارشناسان پیروزی های قدرتمندانه ای رقم زده اند.
نخستین چیزی که از دیدارهای ورزشی ایران و آمریکا در ذهنمان مجسم می شود، جام جهانی 1998 و دیدار تیم فوتبال کشورمان با آمریکا در این رقابت هاست.
یکشنبه شب 31 خرداد ماه سال 1377 یکی از این شب های تاریخی است که قلب 60 میلیون ایرانی در ورزشگاه ژرلاند شهر لیون فرانسه کنار 39 هزار نفر تماشاگر حاضر در ورزشگاه می تپید.
وقتی صدای سوت اورس میر، داور سوئیسی به صدا درآمد، ذکر صلوات و دعا بدرقه فوتبالیست هایی شد که قرار بود حماسه ای تاریخی را برای ورزش کشور رقم بزنند.
احمدرضا عابدزاده، محمد خاکپور، نادر محمدخانی، محمدعلی پیروانی، مهدی پاشازاده، محمدجواد زرینچه، نعیم سعداوی، مهدی مهدوی کیا، کریم باقری، حمیدرضا استیلی، مهرداد میناوند، علی دایی، خداداد عزیزی و علیرضا منصوریان در زمین می دویدند و شاید بیش از پیروزی، به برتری برابر کشوری می اندیشیدند که در طول تاریخ ایران کارنامه ای سیاه از خود به یادگار گذاشته بود.
شاگردان طالبی این دیدار را با برتری 2 بر 1 و با گل های حمیدرضا استیلی در دقیقه 40 و مهدی مهدوی کیا در دقیقه 84 برای ایران و برایان مک براید در دقیقه 87 برای آمریکا به پایان رساندند تا این بازی، حساس ترین، زیباترین و به یادماندنی ترین بازی تاریخ فوتبال ایران لقب گیرد؛ چرا که نمایش غیرتمندانه و زیبای شیرمردان ایرانی، پیروزی حماسی بر آمریکا را به ارمغان آورد؛ ضمن اینکه این بازی حساس ترین بازی جام جهانی نیز لقب گرفت و گل حمیدرضا استیلی نیز به عنوان گل قرن آسیا انتخاب شد.

نکته بسیار جالب در مورد این دیدار این است که افشین قطبی که مدتی سرمربیگری تیم ملی فوتبال کشورمان و تیم پرسپولیس را بر عهده داشت نیز به عنوان آنالیزور، عضو کادر فنی تیم آمریکا بود.
با آن که آمریکا برای مهار و از کار انداختن مهره های کلیدی ما برنامه اولیه داشت و پیکار تمام عیاری را در مرکز زمین طراحی کرده بود، اما با این وجود، حرکات فریبنده خداداد عزیزی و دایی و گرایش آنها به کناره های زمین، این فرصت را برای دیگر بازیکنان فراهم می ساخت تا آمریکا نتواند به درستی برنامه های از قبل طراحی شده خود را به اجرا بگذارد.
شبکه های دوم و سوم فرانسه نیز از گل حمید استیلی به آمریکا، به عنوان چهارمین گل برتر جام جهانی نام بردند.
ملی پوشان کشورمان در این دیدار که حساس ترین و به یادماندنی ترین جدال ورزشی ایران و آمریکا لقب گرفته است، غیرتمندانه جنگیدند تا روزی به یادماندنی را برای ورزش ایران رقم بزنند.
موفقیت های ورزشکاران کشورمان برابر آمریکا به فوتبال خلاصه نمی شود و امیررضا خادم در مسابقات فینال وزن 74 کیلوگرم کشتی رقابت های جهانی 1991 وارنا، با پیروزی بر کنی ماندی، قهرمان المپیک 88 و جهانی 89 به مدال طلا رسید.
مدال طلا او با پیروزی بر حریف آمریکایی در فینال، بازتاب گستردهای در ایران داشت و تصویر بارانداز منتج به پیروزی او در این مسابقه تا سالها از تصاویر برگزیده تلویزیونی، قبل از پخش برنامهها و اخبار ورزشی در ایران بود.
علیرضا سلیمانی در 33 سالگی در مسابقات جهانی 1989 سوئیس در 130 کیلوگرم که جذاب ترین وزن کشتی برای تماشاگران هم بود، بوریس بوم گارتنر از ایالات متحده را مغلوب کرد و مدال طلای سنگین وزن را برای ایران به ارمغان آورد.
در مسابقات جهانی 1998 که در تهران برگزار شد، عباس جدیدی در مسابقات سنگین وزن ملوین داگلاس آمریکایی را برد و قهرمان شد تا برتری دیگری مقابل کشتی گیران آمریکایی رقم بخورد؛ عباس جدیدی با مدال طلای 100 کیلوگرم کشتی آزاد در مسابقات 1996 آتلانتا برابر کرت آنجل آمریکایی، به گربه سیاه کشتی گیران آمریکایی تبدیل شد.
المپیک سیدنی حساس ترین روزهای رویارویی کشتی گیران ایرانی با آمریکایی ها بود که محمد طلایی و علیرضا دبیر با برتری حریفان آمریکایی خود در این رقابت ها کام ایرانیان را شیرین کردند.
علیرضا دبیر در وزن 58 کیلوگرم مسابقات کشتی المپیک سیدنی، آبروی کشتی ایران را با مدال طلای خود خرید و این مهم در حالی بدست آمد که مرد طلایی کشتی ایران با غلبه بر تری براندز از ایالات متحده به دیدار پایانی این وزن راه یافت.
در مسابقات وزن 63 کیلوگرم المپیک سیدنی محمد طلایی در دور اول مقابل گری کولات از ایالات متحده قرار گرفت و به پیروزی 5 بر 4 دست یافت؛ درست است که طلایی در ادامه راه از رسیدن به فینال بازماند و در رده چهارم قرار گرفت، اما پیروزی او برابر حریف آمریکایی اش، یک افتخارآفرینی بزرگ برای کشتی ایران بود.
بیست و نهمین دوره رقابت های جام جهانی کشتی آزاد 2001- بالتیمور (ایالات متحده) با حضور پنج تیم ایالات متحده، ایران، روسیه، ترکیه و ازبکستان در بالتیمور برگزار شد؛ پنج تیم شرکت کننده به صورت دوره ای با هم رقابت کردند و در نهایت تیم میزبان با چهار پیروزی به مقام قهرمانی رسید و ایران با سه پیروزی و یک شکست دوم شد.
تیم ایران هر چند در جمع امتیازات با 85 امتیاز از ایالات متحده بالاتر ایستاد، ولی به علت باخت به این تیم، عنوان قهرمانی را به میزبان واگذار کرد.
غلامرضا محمدی، مسعود مصطفی جوکار، علیرضا دبیر، مهدب برائتی، مهدی اکبرنژاد، احمد شکفته و علیرضا حیدری ار جمله کشتی گیرانی بودند که برابر آمریکایی ها به برتری رسیدند.
4 فروردین 86 تیم ملی کشتی ایران در اولین دیدار خود در مسابقات جام جهانی کشتی آزاد کراسنویارسک، روسیه مقتدرانه و با نتیجه 6 بر 1 تیم ملی کشتی آمریکا را شکست داد.
در وزن 55 کیلوگرم، محمد رضایی برابر هنری سجودو با نتایج 5 بر 1؛ 3 بر 4 و 1 بر 1 و در عین شایستگی شکست خورد تا اولین مبارزه دو تیم به سود تیم ملی کشتی آمریکا به پایان برسد، اما در وزن 60 کیلوگرم و در دومین دیدار، مهدی تقوی موفق شد با یک کشتی حساب شده و با نتایج 1 بر صفر و 4 بر 1، مایک زادیک که در کارنامه خود کسب مدال نقره جهانی سال گذشته را داشت، شکست داده تا دو تیم در امتیاز 1 بر 1 مساوی شوند.
دومین پیروزی ایران برابر آمریکا در این مسابقات زمانی رقم خورد که در وزن 66کیلوگرم، حسن طهماسبی موفق شد با نتایج صفر بر 2؛ 3 بر صفر و 4 بر 2 جسی جانس آمریکایی را شکست دهد و در ادامه نیز هادی حبیبی در وزن 74 کیلوگرم در مسابقه چهارم ایران و آمریکا برابر دونی پریتزلوف که در مسابقات جهانی 2006 چین مدال برنز را بر گردن انداخته بود، در رقابتی نزدیک و با نتایج 1 بر صفر، صفر بر 1 و 1 بر 1 پیروز شده تا سومین پیروزی به نام کشتی ایران ثبت شود.
در وزن 84 کیلوگرم مسابقه حساس و سرنوشت ساز رضا یزدانی با اندی هوروات می توانست تکلیف نهایی این رقابت را مشخص کند که یزدانی همانند گذشته موفق شد با اقتدار تمام و با نتایج 1 بر صفر و 4 بر صفر حریف خود را شکست دهد و با این نتیجه، پیروزی تیم ملی کشتی آزاد ایران برای تیم ملی آمریکا قطعی شد.
امیرعباس مرادی گنجی در وزن 96 کیلوگرم در دیدارانتقامی برابر محمد لاوال روی تشک رفت و لاوال که در مسابقات جام تختی موفق شده بود در دیدار فینال وزن 96 کیلوگرم گنجی را شکست دهد، در این دیدار با نتایج صفر بر 1؛ 1 بر صفر و 2 بر 2 مغلوب کشتی گیر جوان ایرانی شد تا این کشتی انتقامی، به سود گنجی که می تواند جانشین شایسته ای برای علیرضا حیدری باشد به پایان رسید.
در وزن 120 کیلوگرم علیرضا رضایی که پس از المپیک آتن به علت مصدومیت نتوانسته بود در میدان های بین المللی به میدان برود، در یک کشتی زیبا و حساب شده با نتایج صفر بر 1؛ 1 بر صفر و 2 بر 2 تولی تامپسون را شکست داد تا ششمین پیروزی کشتی ایران برابر آمریکا رقم بخورد.
تیم ملی کشتی آزاد ایران در رقابتهای جام جهانی که به میزبانی باکو ـ آذربایجان ـ که در سال 1391 برگزار شد، موفق شد با نتیجه 4 بر 3مقابل آمریکا به پیروزی رسیده و جواز حضور در دیدار پایانی را کسب کند.
آخرین پیروزی آزادکاران کشورمان برابر تیم آمریکا به اردیبهشت ماه سال جاری برمی گردد که تیم کشتی آزاد ایران در چهارمین دیدار خود در رقابتهای جام جهانی کشتی آذربایجان که در شهر باکو آذربایجان برگزار شد، تیم آمریکا را با نتیجه 4 بر 3 شکست داد و با توجه به چهار پیروزی در این رقابتها به دیدار فینال این رقابتها راه یافت.
در وزن 55 کیلوگرم این رقایت ها، حسن رحیمی موفق شد نیکولاس سیمونس را از پیش رو بردارد، اما در وزن 60 کیلوگرم مسعود اسماعیلپور از اسکات کولمن آمریکایی شکست خورد.
در وزن 66 کیلوگرم مهدی تقوی در یک دیدار حساس و نزدیک، دیوید فرایر آمریکایی را مغلوب کرد و در 84 کیلوگرم نیز احسان امینی، مایکل گاوین را از پیش رو برداشت تا تیم ایران به پیروزی نزدیک تر شود.
در وزن 74 کیلوگرم صادق گودرزی و در وزن 120 کیلوگرم پرویز هادی موفق به شکست جردن باروفس و ترول دلاگنف آمریکایی نشدند، اما در مقابل رضا یزدانی در 96 کیلوگرم مقتدرانه جاکوب وارنر را مغلوب فنون خود کرد تا در نهایت تیم ایران برابر آمریکا پیروز باشد.
تیم ملی هاکی ایران نیز در آخرین دیدار مرحله گروهی رقابتهای جام جهانی هاکی داخل سالن، 6 بر 2 آمریکا را شکست داد تا این تیم پرمدعا در هاکی، مغلوب غیرت بازیکنان ایرانی شود.
تیم ملی فوتبال هفت نفره جانبازان و معلولان ایران در اولین دیدار خود در رقابت های تورنمنت بین المللی فوتبال هفت نفره اوکراین برابر تیم ملی آمریکا به پیروزی پر گل 9 بر صفر دست یافت که در این دیدار رسول آتش افرورز ( 2 گل)، فرزاد مهری ( 3 گل) ، بهمن انصاری ( 2 گل) ، مسلم اکبری ( یک گل) و مرتضی حیدری ( یک گل) برای تیم ایران گل زنی کردند.
در ادامه چهارمین دوره مسابقات ورزشی معلولان جوانان جهان که سال 1387 در شهر نیوجرسی آمریکا برگزار شد، محمد الوان پور در بخش زیر 23 سال با پرتاب نیزه به میزان 32.70 متر، بالاتر از دو رقیب آمریکایی خود به مدال طلا رسید و پرچم ایران بالاتر از پرچم آمریکا برافراشته شد.
همچنین در ادامه چهارمین دوره مسابقات دوومیدانی جوانان که در شهر نیوجرسی آمریکا برگزار شد، احسان اباظهری با پرتاب دیسک به میزان 34.71 متر بالاتر از سالدانا آدام و اسکانلون جاشوا، هر دو از آمریکا، بر سکوی نخست رقابت ها قرار گرفت.
11 آبان امسال نیز تیم ملی فوتسال که در نخستین دیدار خود در جام جهانی کوچک برزیل موفق شده بود تیم بلژیک را با نتیجه 4 بر 2 از پیش رو بردارد، در دومین دیدار خود آمریکا را با 8 گل در هم کوبید تا آمریکایی نه تنها در فوتبال مغلوب ایران باشند، بلکه در فوتسال هم حرفی برای گفتن نداشته باشند.
البته نباید برخی از شکست های تلخ مقابل آمریکا مانند باخت تیم ملی والیبال و بسکتبال ایران در جام جهانی را نیز از یاد برد، اما باید این نکته را نیز در نظر داشت که هر گاه ورزشکاران ما برابر آمریکا به میدان رفته اند با تمام وجود و غیرتمندانه جنگیده اند و حتی با وجود شکست بسیار فراتر از انتظارات ظاهر شده اند.