به گزارش خبرنگار حوزه بین الملل «خبرگزاری دانشجو» به نقل از المنار، در حالی که تبلیغات نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از ماه ها پیش آغاز شده و امروز آخرین روز این تبلیغات است، روسیه تا کنون در این باره موضع محافظه کارانه ای داشته است.
مسکو درباره اینکه نامزد کدامیک از دو حزب جمهوری خواه و دموکرات را برای رسیدن به کاخ سفید ترجیح می دهد، سکوت کرده و این امر همزمان با کاهش تنش ها و آرامش نسبی در روابط دیپلماتیک دو طرف بوده است.
این موضع بیش از هر چیز به این مسئله برمی گردد که مسکو به خوبی می داند که هویت رئیس جمهور آمریکا تغییر چندانی در روابط این کشور با روسیه ایجاد نمی کند و روابط واشنگتن- مسکو بر مبنای دیگری استوار است که «شخص» در تغییر آن دخیل نیست.
تاریخ روابط روسیه – آمریکا نشان می دهد که این روابط دارای خطوط قرمزی است که هیج یک از احزاب دموکرات و جمهوری خواه آمریکا از این خطوط عبور نکرده اند.
در حالی که برخی ناظران می گویند پیروزی اوباما در انتخابات می تواند روابط کاخ سفید را با کرملین بهتر کند، لوکیانف، که یک تحلیلگر و کارشناس سیاسی در روسیه است، می گوید: این امر چندان روشن نیست و به نظر می رسد اوباما در صورت پیروزی همان سیاست های پیشین را در مقابله با روسیه ادامه خواهد داد که استقرار سامانه دفاع موشکی در اروپا مهم ترین این موارد است.
وی می افزاید: اگر چه برخی معتقدند به قدرت رسیدن جمهوری خواهان در آمریکا سطح روابط این کشور را با روسیه کاهش می دهد، اما پیروزی رامنی اتخاذ سیاست های بین المللی در تقابل با آمریکا را برای روس ها آسانتر خواهد کرد؛ چرا که موضع جمهوری خواهان در قبال روسیه اگرچه تندتر می باشد، اما بسیار روشن تر از موضع دموکرات هاست.
به عقیده این تحلیلگر سیاسی دموکرات ها همواره در ارتباط با روسیه موضع مبهم و گاه چندگانه ای داشته اند.
ناظران بین المللی می گویند، اگر چه بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی روابط روسیه و آمریکا نسبتاً متعادل بوده است، اما مواضع تند و غیراستراتژیک جرج بوش که همزمان با دوره اول ریاست جمهوری پوتین در روسیه بود، باعث افزایش محبوبیت پوتین در افکار عمومی داخلی و بین المللی شده و علاوه بر این باعث شده وی ابتکار عمل را در ایجاد توازن میان دو طرف بدست گیرد.
از سوی دیگر در حالی که لغو قانون منع مهاجرت روس ها به آمریکا در دوره چهار ساله ریاست جمهوری اوباما پیشرفتی در روابط واشنگتن- مسکو به شمار می رود، انتشار گزارش اخیر وزارت خارجه روسیه از وضعیت حقوق بشر در آمریکا بشدت انتقادآمیز است.
در این گزارش علاوه بر انتقادهای صریح به وضعیت حقوق بشر در آمریکا نسبت به تضییع حق اتباع روسیه در ایالات متحده، از آزار و شکنجه زندانیان و بویژه وضعیت زندان گوانتانامو و چندین مورد دیگر در آمریکا بشدت انتقاد شده است.
اما در مجموع کارشناسان مسائل روسیه معتقدند در شرایط کنونی که پوتین با مخالفت برخی گروه های داخلی روبروست، روابط خارجی دولت وی اهمیت خود را بیش از گذشته از دست داده و در این باره حفظ روابط استراتژیک با چین برای مسکو بیش از هر چیزی دارای اهمیت است.