گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، محققان و دانشمندان دانشگاه علوم پزشکی شیراز در کنگره جهانی اتریش تازه های درمان صرع را ارائه می دهند.
بیماری صرع یکی از شایع ترین بیماری های مغز و اعصاب است که به عقیده کارشناسان و صاحب نظران این رشته،از جمعیت 75 میلیونی ایران حدود 750 هزار نفر آن دچار این بیماری صرع هستند ولی متاسفانه بسیاری از وجود این بیماری آگاه نیستند.یک فوق تخصص صرع و تشنج معتقد است: هر اختلال ناگهانی و موقت در حرکات اعمال احساسات ایجاد شود ممکن است به علت تشنج صرعی باشد و هر فردی که به حالات فوق مبتلا است باید به طور حتم به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کند.
علی اکبراسدی پویا می گوید: با توجه به اینکه ممکن است علائم مبهم باشد نقش پزشک خانواده به عنوان مشاور امین می تواند در این زمینه بسیار پررنگ و مهم باشد.
این محقق معتقد است: بیماری صرع، درمان های مختلفی از جمله داروهای ضد تشنج دارد و حدود دو سوم بیماران مبتلا به صرع با دارودرمانی بهبود می یابند ولی در حدود یک سوم بیماران را نمی توان با داروها تشنج آنان را کنترل کرد و به عبارتی بیمار صرع مقاوم به دارو محسوب می شوند.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز می گوید: یکی دیگر از مراحل درمان صرع جراحی است که در این زمینه می تواند کمک کند و از 40 سال پیش نیز به صورت آکادمیک در دنیا در حال انجام است.
از چهار تا پنج سال پیش نیز به روش نوین آغاز شده و قبل از اینکه مشخص شود جراحی تاثیر دارد یا خیر؟ اقدامات تشخیصی انجام می شود که مهم ترین روش در تشخصیص آن می توان به انجام تصویربرداری مغز به وسیله MRI نوار مغز کامپیوتری طولانی مدت و به عبارتی مانیتورینگ نوار مغز اشاره کرد.
به گفته این فوق تخصص، البته تکنولوژی های پیشرفته دیگر نیز در این زمینه کاربرد دارند که متاسفانه در ایران وجود ندارد ولی دو ابزار اول MRI و مانیتورینگ در ایران موجود است.
بنابراین دو ابزار فوق ذکر در قدم اول برای تشخیص دقیق کمک می کند و در قدم دوم کمک می کند تا متوجه شد، بیمار به چه نوع صرع مبتلا است و کدام قسمت مغز عامل بیماری است که اگر قابل جراحی باشد احتمال بهبود بیمار به بیش از 60 درصد می رسد.
مرکز صرع دانشگاه علوم پزشکی شیراز از فعال ترین مراکز جراحی خاورمیانه
رئیس بخش مراقبتهای ویژه بیماران تشنجی بیمارستان نمازی دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: مرکز صرع دانشگاه علوم پزشکی شیراز واقع در بیمارستان نمازی از فعالترین مراکزجراحی صرع در خاورمیانه و آسیاست.
علی اکبراسدی پویا که خود فلوشیپ فوق تخصص صرع و تشنج است در گفت و گو با خبرنگار ما افزود: مرکز درمان صرع بیمارستان نمازی شیراز در واقع نخستین بخش مراقبتهای ویژه بیماران تشنجی جنوب کشور نیز به شمار می رود.
البته در مراکز دیگری از ایران نیز امکانات فوق وجود دارد ولی رمز موفقیت بیمارستان نمازی فعالیت تیمی متشکل از پزشکان متخصص در رشته های مغر و اعصاب، جراحی مغز و اعصاب و رادیولوژی است.
این دانشیار گروه نورولوژی دانشگاه علوم پزشکی شیراز خاطرنشان کرد: به عبارتی هر بیماری که کاندیدای جراحی صرع است در کمیسیون جراحی صرع دانشگاه علوم پزشکی شیراز با حضور تیم های پزشکی مطرح و کاربردی موثرترین ترین تصیمم برای درمان وی گرفته می شود.
این پزشک متخصص بیان داشت: موفقیت های محققان و دانشمندان دانشگاه علوم پزشکی شیراز در حالی صورت گرفته که بسیاری تکنولوژی های پیشرفته حال حاضر به علت تحریم ها و مسائل مالی در دسترس نیست.
اسدی پویا خاطرنشان کرد: به عبارتی بر اساس اعتبارات موجود و اساس تجربه افراد ذیصلاح و پزشکان مجرب موفق شده ایم پیشرفته ترین و فعال ترین مراکز صرع را در شیراز راه اندازی کنیم و این مساله مورد توجه مراکز مهم علمی جهان نیز واقع شده است.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز تصریح کرد: در این راستا محققان این دانشگاه دعوت شده در کنگره جهانی مغز و اعصاب که 31 شهریورماه سال آینده در وین اتریش برگزار می شود تجربه ای موفق خود را ارئه دهیم.
وی ادامه داد: در این کنگره جهانی در واقع راهکارهای تاسیس مراکز پیشرفته صرع در کشورهای در حال توسعه با وجود کمبود امکانات ارائه می شود.
مراجعه ماهانه 80 بیماری به بخش صرع بیمارستان نمازی
اسدی پویا در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه تحقیق های پیشرفته روز علمی مرکز صرع بیمارستان نمازی شیراز صورت می گیرد، افزود: اخیرا،در یک مطالعه ای که در شیراز انجام دادیم مشخص شد که حدود 5 درصد از افرادی که به عنوان تشنج کنترل نشده تحت درمان با دارو بوده اند اصلا دچار بیماری صرع نبوده و به بیماری های دیگری از جمله قلبی و عصبی مبتلا بوده اند.
وی ادامه داد: حدود نیمی از بیماران علی رغم ابتلا به صرع با داروهای نامناسب تحت درمان بودند که وقتی رژیم دارویی آنان اصلاح شد بیماری آنان نیز بهبود یافت.
رئیس بخش صرع بیمارستان نمازی شیراز ادامه داد: در این مرکز ماهانه حدود 80 بیمار مبتلا به صرع مورد ارزیابی قرار می گیرد و اقدامات تشخیصی لازم انجام می گیرد.
وی افزود: بیماران مواجعه کننده این مرکز علاوه برفارس از تمام شهرهای ایران و حتی کشورهای عراق، بحرین، کویت، عمان، افغانستان و امارات بوده اند.
اسدی پویا بیان داشت: بر اساس آمار موجود پیش بینی می شود حدود 40 هزار نفر در استان فارس مبتلا به صرع باشند که بسیاری از آنان هنوز شناسایی نشده است.
رئیس بخش مراقبتهای ویژه بیماران تشنجی بیمارستان نمازی در پایان خاطرنشان کرد: تاکنون پژوهش های مختلفی در زمینه بیماری های صرع در این مرکز صورت گرفته و مقالات منتشر شده از مرکز فوق در نشریه های بین المللی نیز به وضوح قابل مشاهده است.
گفتنی است؛ سالانه سمیناری به منظور بررسی آخرین تازه های درمان صرع توسط گروه نرولوژی دانشگاه علوم پزشکی شیراز به صورت فعالانه برگزار و در آن محققان به بحث و بررسی آخرین تکنولوژی ها در زمینه درمان این بیماری می پردازند.