یک متخصص مغز و اعصاب گفت: تحصلیکردهها و مرفهان جامعه بیشترین تعداد بیماران «ام اس» کشور را تشکیل میدهند.
دکتر امیررضا عظیمی در گفتوگو با خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، علت بیماری «ام اس» را نامعلوم دانست و گفت: این بیماری در اثر یک سری التهاب در مغز نخاع ایجاد می شود.
وی در خصوص علت این بیماری ادامه داد: گلبول هایی که مسئول دفاع در برابر عوامل بیگانه هستند، به طور طبیعی وارد مغز نخاع نمی شوند و اتفاقی که تاکنون دلیل آن ناپیدا است، رخ می دهد و التهاب بوجود می آید.
عظیمی اضافه کرد: سپس گلبول ها وارد مغز نخاع می شوند که این امر با واکنش مواجهه می شود و چون این عامل بیگانه نیست، بلکه مغز نخاع یا سلول های طبیعی هستند، ولی گلبول های سفید را اشتباه می گیرند، وارد می شوند و باعث تخریب غلاف دور غشای عصبی به نام میلین می شوند، همین عامل آسیب زا باعث می شود که پیام های عصبی منتقل نشود.
زنان بیشترین مبتلایان ام اس
این متخصص مغز و اعصاب با بیان اینکه شیوع این بیماری در زنان نسبت به مردان بیشتر است، افزود: در دنیا نسبت مبتلایان زن به مرد دو به یک است که متاسفانه در کشور ما زنان سه تا چهار برابر مردان به این بیماری مبتلا می شوند.
وی سنین 20 تا 40 سال را حدود سن ابتلا به «ام اس» بیان کرد و گفت: البته در مواردی هم کمتر و یا بیشتر از این سن مبتلا به «ام اس» داریم.
عظیمی در پاسخ به این پرسش که چند درصد ممکن است این بیماری به طور ارثی منتقل شود، تصریح کرد: دلیل اصلی این بیماری تا کنون مشخص نشده است و ارثی بودن عامل تاثیرگذاری نیست و تنها سه درصد احتمال دارد به طور ارثی منتقل شود و احتمال ابتلای طبیعی نیز یک درصد است.
کمبود ویتامین D در «ام اس» ثابت نشده است
این عضو کمیته علمی انجمن «ام اس» ایران افزود: تا کنون کمبود ویتامین D به طور فرضی یکی از عوامل این بیماری مطرح شده، اما هنوز به مرحله اثبات نرسیده است.
وی با بیان اینکه اصلا نگرانی برای ابتلا به این بیماری وجود ندارد و تاثیری در میزان طول عمر نیز ندارد، بیان داشت: «ام اس» در 80 درصد افراد خوش خیم است که به صورت سرگیجه، اختلال در راه رفتن، ضعف اندام، تاری دید و درگیری سیستم نخاع و مغز به مدت 24 ساعت پیاپی نمایان می شود و حالت بد خیم آن نیز به شکل اختلال در راه رفتن است.
«ام اس» ناتوانی نیست
عظیمی با بیان اینکه بسیاری از مبتلایان در حال گذراندن زندگی خود هستند، با توصیه به مردم گفت: بیماری خود را از دیگران پنهان نکنید، «ام اس» تنها حالت بد خیم ندارد، بلکه دید جامعه به دلیل ناتوان دانستن مبتلایان به آن بد است.
بارداری زنان عامل خوش خیمی «ام اس»
وی با اشاره به اینکه مبتلایان «ام اس» ناتوان نیستند و به ترحم دیگران نیاز ندارند، افزود: زنانی که به «ام اس» مبتلا هستند با باردار شدن به خوش خیم شدن این بیماری کمک می کنند.
مسئولان همت به تحقیق بگمارند، «ام اس» در کمین ایرانیان است
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با هشدار به مسئولان از شیب صعودی این بیماری در کشور خبر داد و گفت: تهران و اصفهان بیشترین و زاهدان و سیستان و بلوچستان کمترین بیماران «ام اس»ی ایران هستند، اما متاسفانه این بیماری در کشور ما در حال افزایش است؛ لذا اختصاص بودجه کافی برای انجام کارهای تحقیقاتی و شناسایی بیشتر این بیماری نیاز است.
عظیمی در پاسخ به این پرسش که آیا استرس ارتباطی به این بیماری دارد، گفت: استرس عامل «ام اس» نیست، اما کسانی که مبتلا هستند با داشتن استرس بیماری را تشدید می کنند.
افراد سالم نگران «ام اس» نباشند
وی با تاکید بر اینکه هیچ جای نگرانی برای چکاپ این بیماری در کسانی که علائم «ام اس» به مدت 24 ساعت در آنها دیده می شود نیست، تصریح کرد: اگر علایم ذکر شده در کسی دیده شد با مراجعه به پزشک متخصص و ارائه نتیجه ام آر آی و آزمایش های دیگر و عدم اثبات بیماری های دیگر، پزشک متخصص «ام اس» را تشخیص می دهد.
بیماران در پرداخت هزینههای دارویی این بیماری ناتوان هستد
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران از تولید داروهای «ام اس» در کشور با کیفیت خوب خبر داد و گفت: در گذشته داروی «کوپاکسون» تولید اسرائیل بود، اما یک سال است که این دارو با کیفیت خوب در ایران تولید می شود، البته داروهای کوپامر و اسویمر تحت پوشش بیمه خدمات درمانی هستند، اما از بیمه تامین اجتماعی برخوردار نیستند و بیمارانی که تحت پوشش تامین اجتماعی هستند، ناچار به پرداخت هزینه های یک میلیون تومانی داروهایشان هستند.