گزارش لحظه به لحظه از وزارت کشور سال 88 و ماجراهای آن ایام، محور گفتوگوی خبرنامه دانشجویان ایران با صادق محصولی وزیر وقت کشور در فتنه 88 است که مشروح آن در ذیل می آید::
شما به عنوان وزیر کشور مجری انتخابات سال 88 بودید. در یک انتخابات مثل انتخابات ریاست جمهوری، تقریبا چند نفر دست اندرکار اجرای انتخابات در سراسر کشور هستند و فرایند اجرای انتخابات چگونه شکل می گیرد؟
محصولی: شاید حدود 700000 نفر از مردم در همچون انتخاباتی دست اندر کار برگزاری انتخابات باشند و کار بدین شکل است که حدود سی نفر از معتمدین هر شهرستان دعوت می شوند که طی یک جلسه ای بین آن معتمدین رای گیری صورت می گیرد و7 نفر اول آن رای گیری بعنوان هئیت اجرایی شهرستان کار می کنند و فرماندار ودادستان و نماینده شورای شهر و مسئول ثبت احوال هم در آنجا حضور دارند.
هئیت اجرایی نسبت به تعداد شعب و صندوق های رای گیری تصمیم گیری می کند و اعضای اجرایی شعبه ها را که از مردم هستند و بیشتر از قشر زحمتکش و فرهیخته فرهنگیان عزیز هستند انتخاب می کنند؛ ضمن اینکه نمایندگان شورای نگهبان هم بعنوان ناظر حضور دارند و همچنین نمایندگان نامزها هم در شعبه های رای گیری و حتی در فرمانداری ها حضور دارند و ابتدای کار صندوق های خالی در حضور همه بازدید شده و پلمپ می شود و پس از اتمام رای گیری شمارش صورت می گیرد و صورتجلسه آن به همراه صندوق های رای گیری که پس از شمارش، مجددا پلمپ شده، به بخشداری ها یا مناطق وسپس فرمانداری ها ارسال می شود.
لذا وارد کردن تهمت تقلب، از جمله ظلم و جفایی بزرگ در حق حدود هفتصد صد هزار هموطن شریف و مردمی بود که مجری و دست اندرکار برگزاری انتخابات بودند.
با وجود چنین گستردگی در کمیت و کیفیت مجریان انتخابات، چرا جریان موسوم به اصلاح طلبان در سال 87 اقدام به تشکیل کمیته ای به نام کمیته صیانت از آراء نمودند وهدفشان از این کار چه بود؟
محصولی: برای جنگ رسانه ای وتسلط بر افکار عمومی معمولا پیش بینی ها و برنامه هایی ترتیب می دهند که افکار عمومی را به سمت پذیرش خواسته خود متقاعد کنند.
از آنجائیکه برنامه تهیه شده برای دوره دهم انتخابات ریاست جمهوری سال 88 یک فتنه و جنگ نرم تمام عیار بود، لذا برای جا انداختن شعار وجود تقلب، باید از یک سال قبل یعنی از سال 87 با راه کارهای مختلف در صدد القای عدم اطمینان به مکانیزم انتخابات و انجام اقداماتی جهت القاء تقلب می بودند؛ در نتیجه طراحان فتنه اعلام تشکیل کمیته صیانت از آراء را یکی از این راهکارها قرار دادند. در واقع اینکه کمیته ای واقعی برای اینکار درست شود مدنظرشان نبود.
بلکه آنچه مهم بود اعلام تشکیل چنین کمیته ای در فضاسازی های بعدی آن بود و جالب این است که کسی را هم در راس آن گذاشتند که خود قبلا در دوره اصلاحات وزیر کشور بود و لابد انتخابات برگزار کرده است و می داند که با روند انجام انتخابات، امکان تقلب مورد ادعای آنها در کشور وجود ندارد.
در واقع همان طوری که مشاهده شد، طراحی های صورت گرفته با کمک متخصصین غربی و بیگانه برای رسیدن به هدف، برنامه های مختلف ومتنوعی را در پی داشت.
هدف آنها این بود که با فضاسازی و مظلوم نمایی سعی در جلب آرای مردم برای نامزد مورد نظر خود نمایند و اگر نامزد آنها در انتخابات شکست خورد با فشارهای اجتماعی – سیاسی ، انتخابات انجام شده و نتایج آن را زیر سوال برده و نهایتا تا مطلوب آنها حاصل نشده به فتنه ادامه دهند.
مطلوب آن ها هم اعلام پیروزی نامزد خودشان بود و حتی حاضر به قبول نتایج انتخابات تکراری در صورتیکه دوباره نامزد مورد نظرشان رای نیاورد نبودند و اعلام کردند که اگر انتخابات مجددا برگزار شود و نامزد مورد نظرشان رای نیاورد ما نتایج آن را قبول نخواهیم کرد.
بنابراین واضح است که هدف اصلاح طلبان از طرح تشکیل کمیته صیلنت آراء القا و ایجاد شبهه وجود تقلب در روند انتخابات و بدنبال آن زمینه سازی جهت تحمیل خواسته های نامشروع و غیر قانونی خود به نظام بود و در صورت عدم موفقیت در تحمیل خواسته خود - یعنی اعلام برنده شدن نامزد مورد نظر شان- ایجاد نا امنی و آشوب ونهایتا براندازی و سقوط نظام بود. لذا می بینید که آقا زاده فتنه گر اعلام کرده بودکه اتاق جنگ کاملی راه اندازی کرده است.
پس از شروع فرایند اجرایی انتخابات ، شواهد وقرائن حاکی از اتفاقات غیر معمول در فضای کشور داشت. تحلیل شما و همکارانتان در وزارت کشور از آن فضا (اردوکشی های خیابانی ، فضای تخریبی ، ورود معنا دار رسانه ها غربی مانند BBC و...) به انتخابات چه بود؟
محصولی: در واقع قبل از شروع فرآیند اجرایی انتخابات، اقدامات انجام گرفته و طراحی شده توسط فتنه گران نشان از فضاسازی های غیر طبیعی و مصنوعی برای سوار شدن بر افکار عمومی را می داد و رصدی که ما در وزارت کشور از طراحی های دشمن داشتیم عزم جدی سران اصلاح طلبان را در غیر عادی کردن فضای کشور نشان می داد.
اگر یادتان باشد برخی نامزدها - مخصوصا نامزد اصلاح طلبان- سخنرانی های انتخاباتی را قبل از موعد قانونی شروع کردند و وقتی به آن ها گفته می شد چرا قبل از شروع زمان تبلیغات انتخابات سخنرانی می کنید می گفتند ما سخنرانی غیر انتخاباتی می کنیم! البته چه بسا فتنه گران دوست داشتند که وزارت کشور مانع از سخنرانی آنها قبل از موعد تبلیغات نامزدها بشود تا ضمن مظلوم نمایی اعلام کنند که در کشور آزادی نیست و چرا سخنرانی های ما که غیر انتخاباتی است ممنوع می شود و ...
آنها جمعیتی حدود ده برابر بیشتر از جمعیت واقعی را پیش بینی کرده بودند که در اجتماعات عمومی شان شرکت کنند، ولی در عمل استقبال عمومی در حد کمتر از یک دهم انتظار آنها بود فلذا سعی کردند که با تجمعاتی مانند اردو کشی های خیابانی فضا را بنفع خودشان تغییر دهند که در این کار هم موفق نشدند. لذا همانطوریکه انتظار می رفت شبکه های مجازی و شبکه های رادیو وتلوزیونی دشمن به حمایت از فتنه گران وارد میدان شدند و بطورعلنی اقدام به حمایت از نامزد فتنه گران وتخریب نهاد های قانونی کشور مانند شورای نگهبان و وزارت کشور نمودند.
هم چنین آنها اقدام به تخریب نامزد رقیب فتنه گران نمودند؛ البته در اینجا لازم بذکر است که با توجه به رصدی که وزارت کشور از فضای جامعه واقدامات گروه ها وجریان ها داشت شعار انتخابات 88 را تنظیم واعلام کرد که عبارت بودند از: رقابت قانونی – اخلاق انتخاباتی و مشارکت حداکثری.
برای وزارت کشور مهمترین موضوع، عملکرد قانونی همه افراد و نهاد های مرتبط با انتخابات بود. از طرفی هم پیش بینی می کردیم که بر خلاف شعارهای قانون گرایی جریان فتنه، آنها از روش های غیر قانونی برای پیش برد اهداف خود استفاده کنند.
هم چنین برای جلو گیری از توسل به روش های غیر اخلاقی جریان های سیاسی در تخریب رقیب، شعار اخلاق انتخاباتی کاملا بجا بود و نهایتا شعار مشارکت حداکثری هم برای آمادگی اذهان دست اندکاران برگزاری انتخابات و هم چنین مردم شریف کشورمان جهت حضوری تاریخی و حماسه ساز لازم بود که خوشبختانه پیش بینی مشارکت حداکثری هم تحقق پیدا کرد و ملت با مشارکت حدود 85 % خود، برگ زرینی را در دفترچه انقلاب به یادگار گذاشت.
نظر شما به عنوان وزیر وقت کشور در خصوص برگزاری مناظر های انتخاباتی با آن سبک وسیاق ومشخصا مناظره آقای موسوی و احمدی نژاد چه بود؟
باید عرض کنم که برای انتخابات ریاست جمهوری، طبق قانون کمیته تبلیغاتی در وزارت کشور برای فراهم نمودن و مراقبت از امکانات وفضای قانونی تبلیغات انتخابات تشکیل می شود که به ریاست وزیر کشور می باشد. در این شورا علاوه بر وزیر کشور، رئیس سازمان صدا سیما و نماینده قوه قضائیه (دادستان) نیز عضو می باشند.
موضوع مناظرات نامزدها در آن جلسات مطرح شد و بنظر رسید که اگر بتوان در یک فضای عادلانه خود نامزدها مناظره داشته باشند، برای تنویر افکار عمومی وتشخیص صحیح تر مردم و تشویق آنها به مشارکت بیشتر در انتخابات موثر است. فلذا موضوع برگزاری مناظرات زنده در صدا سیما تصویب شد و به اطلاع نامزدها رسید و حتی برای عدالت در برگزاری مناظره ها و تقدم وتاخر افراد، با حضور نمایندگان نامزدها در صدا وسیما طی مراسمی قرعه کشی به عمل آمد تا کسی اعتراضی به زمان یا تقدم و تاخر مناظرات نداشته باشد.
در حین مناظرات پخش زنده هم نمی توان دخالتی کرد، البته شاید اگر مجری قویتر باشد بتواند کنترل بهتری را اعمال کند؛ ولی در هر صورت اگر بخواهیم چیزی تحت عنوان بد اخلاقی های انتخاباتی را اشاره کنیم باید بگوییم که یک بهانه بود چرا که این سوال واقعا باقیست که چرا وقتی اسم بعضی ها یا فرزند آنها در مناظرات برده شد دودناشی از غلیان آتشفشان ها دیده شده (اشاره به نامه بدون سلام آقای هاشمی به رهبر انقلاب) ولی وقتی نامزدهای اصلاح طلبان مستقیم وغیر مستقیم به دیگران تهمت می زدند کسی آتش نگرفت و آتشفشانها هم خاموش شد! نمونه بارز آن تهمتی بود که هم توسط آقای موسوی وهم توسط آقای کروبی بر علیه خود اینجانب در مناظرات مورد نظر وارد کردند وهمین آقایان که وعده دادند فردای مناظره مدارک و اسناد مربوط به اتهام خود باینجانب را منتشر کنند هنوز که هنوز است بعد از نزدیک به چهار سال دریغ از یک مدرک ودریغ از یک سند!
در آن مناظره یکی از تکیه کلام های آقای موسوی بحث قانون گرایی بود ولی پس از اعلام نتایج انتخابات معلوم شد که آن حرف ها بیشتر در جهت جلب آراء مردم بود تا عمل واقعی به قانون و قانون گرایی.
وقتی خبر کنفرانس مطبوعاتی آقای موسوی در روز 22خرداد 88 و اعلام پیروزی در انتخابات قبل از شمارش آراء به شما رسید، عکس العملتان چه بود؟ اساسا ریشه اقدام ایشان را چه می دانید؟
محصولی: به عقیده بنده، با توجه به اینکه نمایندگان آقای موسوی در شعب رای گیری بیش از نمایندگان سایر نامزدها بود، نتایج شعبه ها و صندوق های اخذ رای بدست ایشان می رسیده و ایشان مطلع بود که آرای کسب کرده شان کبا اختلاف زیادی کمتر از آرای آقای احمدی نژاد است. در واقع با اعلام پیروزی در انتخابات علیرغم اطلاع از شکست، در صدد کلید زدن مرحله جدید فتنه بود، همچنان که همسر آقای هاشمی رفسنجانی هم بهنگام دادن رای گفته بود اگر موسوی رای نیاورد باید مردم بریزند خیابان و بگویند که تقلب شده است.
پس از روز انتخابات، علاوه بر پیگیری فرآیند اجرای انتخابات – یعنى شمارش آراء واعلام نتایج – با چند موضوع جدید هم در وزارت کشور روبرو بودید که مهمترین آن شروع نا آرامى ها در سطح شهر بود. لطفا در رابطه با این موضوع و چگونگى مواجهه وزارت کشور با آن توضیح دهید.
محصولی: وزارت کشور با توجه به وظیفه ای که در برقرارى امنیت داخلى کشور دارد تمامى تلاش خود را کرد تا با تنویر افکار عمومى وبا مصاحبه هاى متعدد مسولین ستادانتخابات، سئوالات وشبهات را پاسخ دهد تا دشمن نتواند از فضاى ابهام وشبهه در جهت گسترش فتنه استفاده نماید؛ لذا طى برنامه هاى مختلف در صدا وسیما، سئوالات و شبهات ایجاد شده توسط جریان فتنه را پاسخ داد.
هم چنین موارد شبهات وسوالات نامه اى را که آقاى موسوى خطاب به شوراى نگهبان منتشر کرده بود بطور کامل ومکتوب پاسخ داد؛ هر چند که روزنامه همشهرى نامه هاى آقای موسوى را در صفحه دوم خود چاپ کرد، ولى روزنامه همشهرى از چاپ پاسخ وزارت کشور به نامه های آقاى موسوى خوددارى مى کرد و پس از پیگیرى هاى فراوان و چند جانبه و گذشت چند روز از ارسال پاسخ وزارت کشور، مجبور شد که آن را چاپ کند؛ البته بر خلاف قانون مطبوعات که باید در اولین فرصت و به مقدار دو برار متن اولیه، پاسخ را در همان صفحه چاپ کند، مقدار کمی از پاسخ وزارت کشور را در صفحه ای که نامه های آقای موسوی را درج می کرد (صفحه 2) آورد و بقیه را به صفحات دیگر ارجاع داد.
در موضوع نا آرامى ها هم، وزارت کشور بیشترین تلاش را بکار برد تا مردم آسیبى نبینند؛ البته طبیعتا تصمیمات اصلى براى هماهنگى نیروهاى امنیتى و انتظامى در شوراى عالى امنیت ملی گرفته مى شد که وزارت کشور هم عضوى از اعضاى تصمیم گیرى در آن شورا بود.
شما در سال 88 در قالب ها و برنامه هاى مختلفى تلاش کردید ابهام ایجاد شده در بخشى از حامیان و راى دهندگان به آقاى موسوى را با تشریح و تحلیل آراء و پاسخ به شبهات رفع کنید؛ آیا از طرف ستاد آقاى موسوى و یا نزدیکان ایشان دلایلی براى اثبات ادعاى وجود تقلب در انتخابات به وزارت کشور ارائه شد؟
محصولی: مواردى که آقاى موسوى و نزدیکان ایشان ذکر می کردند بیشتر رسانه ای بود، ولی ما سعی کردیم حتی مواردی را که آنها در رسانه ها ومطبوعات بصورت سئوال یا شبهه مطرح کرده بودند پاسخ دهیم و وزارت کشور تلاش کرد تا با حضور مدیر کل انتخابات و رئیس ستاد انتخابات در برنامه های مختلف رادیو و تلویزیون و هم چنین پاسخ کتبی به نامه آقای موسوی و سایر اقداماتی که صورت گرفت ابهامات را رفع و پاسخ های لازم را بدهد. اوج پاسخ گویی به شبهات هم در برنامه گفتگویی ویژه شبکه 2 سیما بود که اینجانب با حضور در آن برنامه تمامی موارد مطرح شده را با استدلال کافی تبین نموده و همه سئوالات را پاسخ دادم.
شاید اگر افرادی که سابقه کار در وزارت کشور دوران اصلاحات را داشتند، مانند آقای محتشمی پور، آقای تاج زاده و آقای موسوی لاری در کنار و در گروه حامیان آقای موسوی نبودند احتمال می دادیم که برای آقای موسوی یا بعضی دیگر آقایان واقعا ابهام یا سئوال ایجاد شده است. ولی از آنجائیکه آقایان مذکور کاملا آشنا به وزارت کشور بودند وکارمندان وزارت کشور هم عموما همان هایی بودند که در زمان آن آقایان مشغول کار بودند، بیشتر این موضوع بچشم می خورد که همگی آقایان می دانند تقلبی صورت نگرفته است بلکه کلمه تقلب کلید رمز فتنه آنها بود؛ چنانکه بعضی از دستگیر شدگان فتنه در دادگاه به این موضوع اعتراف کردند و یا نماینده ستاد آقای موسوی در جلسه در محضر مقام معظم رهبری اعتراف کردند که ما می دانیم در شمارش آرا تقلب نشده است.
به نظر شما ، علت اصلی طرح مسئله تقلب توسط اصلاح طلبان و حامیان آقای موسوی و حمایت سنگین غرب از این ادعا چه بود؟
محصولی: همانگونه که اشاره شد طرح مسئله تقلب صرفا بخاطر فریب افکار عمومی صورت گرفت؛ چرا که خود سران اصلاح طلبان می دانستند که تقلبی در کار نیست و بعدا هم به این نکته اشاره کردند ولی وقتی با استدلال های قوی مجریان انتخابات مبنی بر عدم وجود تقلب مواجه شدند، گفتند که منظور ما از تقلب، تقلب در شمارش آراء نبود بلکه منظور ما این است که قبل از انتخابات کارهایی صورت گرفته که نتیجه این انتخابات را اینگونه رقم زده است.
اگر آنها به این نکات ایراد داشتند باید از قبل از شروع انتخابات به این موارد اعتراض می کردند و در انتخابات شرکت نمی کردند، نه اینکه پس از آنکه توسط نمایندگان ستادشان در شعبه های اخذ رای به آنها خبر رسید که رای را لازم را در مقایسه با نامزد پیروز کسب نکرده اند، فورا قبل از اتمام انتخابات اعلام پیروزی کنند!
نهایتا اصلاح طلبان حاضر به باز شماری صندوق ها هم نشدند، چون می دانستند که مثل نامزد دیگر یعنی آقای محسن رضایی که بنا به در خواستش صندوق های مورد نظر باز شماری شد، تغییری در نتیجه اعلام شده حاصل نمی شود و تقلبی صورت نگرفته است.
وقتی نمایندگان نامزدها در تمامی شعبه ها نتایج کسب آرا همه نامزد ها را در آن شعبه می دانند و وزارت کشور علاوه بر اعلام نتایج انتخابات کل کشور، نتایج انتخابات استان ها و شهرستان ها و حتی شعبه ها را در کشور اعلام کرده است، اگر کوچک ترین خطایی در اعلام نتایج – حتی برای یک شعبه- بود، آنها نتایج همان شعبه را شاهد و دلیل وجود تقلب اعلام میکردند؛ ولی حتی در نتایج یک شعبه و صندوق اخذ رای هم نتوانستند اشکال و ایرادی پیدا کنند.
بنابراین می توان نتیجه گرفت که اعلام "دروغ تقلب" توسط اصلاح طلبان و حمایت رسانه های بیگانه و غربی مانند VOA وBBC صرفا جهت تحمل خواسته های نامشروع و غیر قانونی فتنه گران به نظام بود که خوشبختانه با درایت و هدایت داهیانه رهبر فرزانه انقلاب و حضور امت شهید پرور و قهرمان کشور در صحنه، نفشه فتنه گران داخلی و حامیان آنها یعنی استکبار و صهیونیسم جهانی نقش بر آب شد.
نقش برخی خواص در شکل گیری فتنه سال 88 را چگونه ارزیابی می نمائید؟
محصولی: در فتنه 88 خواص به چند دسته تقسیم شدند که یک دسته از آنها با جریان فتنه همراهی کردند و با اقدامات خود دشمنان این ملت را خوشحال و خدا ومردم انقلابی کشور را ناخوشنود کردند. دسته دوم خواصی بودند که انتظار می رفت با روشنگری خود مانع ادامه فتنه شوند ولی آنها یا سکوت کردند و یا بعضا یکی به نعل و یکی به میخ زدند و همانطور که رهبر معظم انقلاب فرمودند با رفتار خود موجب طولانی شدن فتنه شدند .
متاسفانه بعضی از این ساکتین پس از 3 سال در توجیه رفتار غلط خود گفتند که ما کاری کردیم که هر کدام از دوگروه برنده شدند بتوانیم با آنها کار کنیم! بعضی هم در مورد فتنه گفتند که کدورتی بود که رفع شد و بعضی هم گفتند که نمی دانیم ساکتین فتنه از کدام کره نازل شده است؟!
دسته سوم خواصی بودند که از شروع فتنه در انظار عمومی حاضر شده و نسبت به انجام وظیفه خود که روشنگری مردم بود اقدام کردند وبا سخنرانی ها و اعلام مواضع صحیح و بموقع خود به ندای هل من ناصر و به ندای این عمار رهبر حکیم انقلاب لبیک گفتند .
درآخر چنانچه مطلب خاصی دارید بفرمائید.
محصولی: در روایتی از امیرالمومنین (ع) داریم که فی تقلب الاحوال علم جواهر الرجال در فراز و نشیب های روزگار گوهر مردان شناخته می شود لذا اگر خودسازی توام با بصیرت لازم نداشته باشیم نمی توانیم در فتنه های سنگین راه هدایت را از راه ضلالت تشخیص دهیم.
لذا باید طبق روایت معروف در نهج البلا غه "الا و لا یحمل هذا العلم الا اهل البصر والصبر" تنها با بصیرت و پایداری می توان در مسیر الهی از لغزش ها در امان ماند و این هم با تبعیت محض از ولی فقیه زمان امکان پذیر است.
منبع: خبرنامه دانشجویان ایران