به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، در آخرین به روز رسانی وبلاگ «جاری» آمده است:
به طور کلی مفهوم سبک زندگی، مفهومی ذی وجوه و دارای ابعاد مختلفی است که میتوان ان را در سه سطح مطالعه کرد:
سطح اول، سطح مطالعه فردی است که به روشها و آداب زندگی انسانی میپردازد، در این سطح از سبک زندگی اسلامی، میتوان روایات زیادی را یافت که در منابع فقهی – روایی ما وارد شده است. درعمده این روایات، ائمه معصومین علیهم السلام بر اساس نوع نیازمندیها، مسائل و سؤالاتی که مردم با آن مواجه بودند به تبیین آنها پرداخته و به همه آنها جواب میدادند؛ در این زمینه حتی مکتوبات متعددی نیز از علمای اسلامی در باب زندگی و آداب زندگی شخصی بیان شده است نظیر حلیهالمتقین مرحوم علامه مجلسی ره، «احکام العشره» مرحوم شیخ حر عاملی صاحب وسائل الشیعه و یا کتاب مفاتیح الحیاة آیتالله جوادی آملی نام برد، که در ان برای هر مسئلهای که مومن نیاز دارد، حدیثی آورده شده است.
در نگاه اول این سطح نیازمند، ساماندهی، طبقه بندی و قاعدهمندی جدیدی هست که کاربردی بوده و برطرف کننده نیازهای نسل کنونی بشر باشد.
اما سوالی که در این سطح مطرح میباشد این است که براستی ایا میتوان بسیاری از موضوعات و مسائلی که به عنوان نیاز برای انسان در این عصر مطرح میباشد را با این روایات برطرف کرد به تعبیر دیگر نیازهایی که در این سطح از روایات برای انسان مطرح و ترسیم شده است میتوان به عنوان نیاز برای نسل کنونی قلمداد کرد؟
سوال دیگری که میتوان مطرح کرد این است که آیا براستی میتوان در کنار نوعی از سبک زندگی شبه مدرنی که امروزه افراد جامعه با آن مواجه هستند، نیازهایی که سبک زندگی اسلامی برای ما ترسیم کردند؛ ایجاد و باز تعریف کرد؟ به تعبیر دیگر نوع مواجهه ما با تضادها و تناقضاتی که احیانا سبک زندگی شبه مدرن جامعه امروزی ما در برابر سبک اسلامی ایجاد خواهد کرد چگونه خواهد بود؟
با تاملی در سوالات بالا و سوالات زیادی از این قسم پی به این مطلب برده میشود که تغییر در این سطح از سبک زندگی بدون تغیر در سطوح بالاتر سبک زندگی، چالشی و تقریبا محال میباشد و لذا با اولویت بندی، باید عمده تمرکز و نیرویی که در ایجاد سبک زندگی اسلامی به کار گرفته شود در دو سطح بعدی آن باشد.
به این ترتیب درسطح دوم، مقیاس و واحد مطالعه ما باید بحث سبک زندگی اجتماعی بوده و در سومین سطح، بحث، باید پیرامون تکامل اجتماعی که جایگاهی بالاتر از آن سطح قبلی دارد تمرکز بیابد.
لذا از این منظر میتوان دغدغه امام خامنهای در مبحث سبک زندگی را که با مطرح کردن کلیدواژههای مهمی نظیر رفتار اجتماعی، شیوه زیستن، فرهنگ زیستن، خردورزی، اخلاق، حقوق و از سوی دیگر طرح مکتب و ایدئولوژی در چارچوب کلی مفهوم پیشرفت اسلامی تمدن و در کنارنقد و نفی مفهوم متعارف توسعه؛ حاکی از لزوم تمرکز و توجه به دو سطح آخر سبک زندگی دانست.
در آینده سعی خواهد شد به شرط حیات در ابعاد و زوایای سطوح بعدی سبک زندگی اسلامی متمرکز شویم.