محققان دانشگاه تبریز برای نخستین بار در کشور موفق به تولید گوشت ضد سرطان شدند.
به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، محققان دانشگاه تبریز برای نخستین بار در کشور در قالب رساله دکتری موفق به تولید گوشت ضد سرطان شدند.
بر اساس این گزارش، جمال سیف دواتی، فارغ التحصیل اولین دانشجوی دکتری رشته علوم دامی – گرایش تغذیه دام دانشگاه تبریز و مجری این طرح با بیان اینکه در این رساله با بررسی اثرات ترکیبات پلی فنل، پروفیل اسیدهای آمینه و اسیدهای چرب دانه بقولات (خلر، ماشک و گاودانه) خام و اتوکلاو شده روی ترکیب ضد سرطان CLA، درگوشت بره های پرواری موفق به تولید این گوشت شده است، گفت: بررسی اثر ترکیبات مغذی و غیر مغذی یا ضد تغذیه ای در دانه های مختلف بقولات با توجه به تولید کلان این نوع دانه ها در کشور و نقش آنها در تغذیه دام و اثر بخش بودنشان در تولیدات گوشت قرمز، امری ضروری به شمار می رود.
به گفته وی در طرح حاضر برای پی بردن به ارزش بالقوه دانه بقولات ابتدا پروفیل اسیدهای امینه، اسیدهای چرب و ترکیبات فنلی با تانن و ترکیبات فنلی بدون تانن و تاننهای متراکم تعیین و سپس ارزیابی ارزش بالفعل آنها با طراحی 5 آزمایش در سطح آزمایشگاهی و حیوان زنده صورت گرفته است.
مجری این طرح در ادامه با بیان اینکه در آزمایشات In vitro کلیه خصوصیات و روند تغییرات هضمی بخشهای مختلف پروتیئن و انرژی قابل متابولیسم دانه ها مورد ارزیابی قرار گرفت، یاد آور شد: نتایج حاصل نشان داد که ترکیبات مغذی و ضد مغدی موجود در دانه بقولات به ویژه دانه ماشک سبب افزایش ترکیبات ضد سرطان CLA در گوشت شده و فراوری دانه ها تاثیری در کیفیت منابع پروتئینی مذکور نشان نمی دهد.
به گفته وی بر اساس گزارشات محققان تامین روزانه 120 میلی گرم CLA در سبد غذایی انسان تاثیر بسزایی در پیشگیری از سرطان دارد که در طرح حاضر این مهم بدست آمده است.
وی با اشاره به روش کار این طرح خاطر نشان کرد: بر اساس نتایج حاصل از آزمایشات In vitro بررسی ترکیبات مختلف فنلی از جمله غلظت ان-اکسالیل-ال-آلفا-بتا-دی آمینوپروپیونیک اسید (ODAP)، تانن متراکم، کل ترکیبات فنلی، کل تانن قابل استخراج و تاثیر آنها در زیست فراهمی اسیدهای چرب و اسیدهای آمینه دانه های بقولات در بخشهای مختلف دستگاه گوارش آزمایشات روی بره های پرواری صورت گرفت.
دکتر سیف دواتی تصریح کرد: با توجه به راهبرد علمی و کاربردی مواد غذایی غنی سازی شده در تامین امنیت غذایی جامعه امید است در آینده ای نزدیک با ایجاد مرکز غنی سازی و فناوری گوشت در کشور قدمهای عملی و موثر برای نیل به این مهم برداشته شود.
وی افزود: این طرح پژوهشی برای اولین بار در کشور در قالب رساله دکتری در دانشگاه تبریز و با هزینه 300 میلیون ریال در طول چهار سال انجام یافته است.