به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، در برنامه تلویزیونی صبح امروز (جمعه) نبض پنل که با حضور دکتر عباس منزوی دندانپزشک، دکتر سعید کریمی دندانپزشک با اجرای دکتر بهرام یزدانی از شبکه خبر پخش شد، موضوع بازسازی دندان در سالمندان مورد بررسی قرار گرفت.
در این برنامه دکتر عباس منزوی وجود پروتز مناسب دندان در دهان را منوط به لثه های خوب می داند و می گوید: اگر لثه های بیمار تحلیل یا آب شود پروتز کارایی مناسبی ندارد و با کارگذاشتن اینپلنت پروتز خود را در دهان حفظ می کند.
مجری برنامه شیوه کار اینپلنت ها را از دکتر کریمی می پرسد و وی می گوید: اینپلنت شیوه ای است برای جایگزینی دندان و اگر بیمار توانایی هزینه پرداخت آن را داشته باشد می توان برای هر دندان یک اینپلنت گذاشته شود. اینپلنت یک پیچ است که در ریشه دندان قرار می گیرد و بعد از جوش خوردن با دندان روی آن یک روکش قرار می گیرد. متاسفانه با گذر عمر در سنین 40 تا 70 ساله به دلیل آب شدن استخوان قدرت جوندگی در استخوان فک اعمال نمی شود.
مشکلی که ما داریم در جوانانی که دندان مصنوعی استفاده می کنند به دلیل وجود گودی مناسب زبان و لب دست دندان مصنوعی از گیر خوبی برخوردار است اما در افراد مسن این گودی به مرور کمتر می شود و با حرکت زبان دست دندان مصنوعی حالت لق می گیرد و این حالت باعث رشد گوشت اضافه می شود که در صورت مراجعه نکردن دوره ای ماهانه یا سالانه بیمار به پزشک احتمال سرطان دهانی وجود دارد.
بیمار با این حالت لق چه کاری لازم است انجام بدهد؟ استفاده از پروتز یا دندان مصنوعی را کم کند یا اقدام به تعویض کند؟ دکتر یزدانی می پرسد.
پروتز یک ابزار اضافی در دهان است و بیمار باید یک سوم از روز یا شب را به دلیل حفط حالت طبیعی عروق زیر مخاط دهان این پروتز را از دهان خارج کند، همچنین لازم است با وسایل شستشو و حتی مسواک دسته دندان، کام و زبان را شستشو داد. دکتر منزوی گفت.
اگر بیمار متوجه زخم دهانی شد چکار کند؟ مجری برنامه می پرسد.
با دیدن زخم زیر دندان مراجعه به پزشک ضروری است
وجود زخم ها در انسان ها مختلف است که اصولا بیمار باید برای وجود قرمزی آن به پزشک مراجعه کند و اگر کسی به دیابت مبتلا است باید معاینه شود، لذا یا پروتز دندان بعد از استفاده شش ماه تا یک سال تعویض می شود یا دندانپزشک یک لایه زیر آن قرار می دهد. دکتر منزوی می گوید.
این دندانپزشک معاینات دوره ای را توصیه و تاکید می کند: دستمال یا پنبه زیر دست دندان خود قرار ندهید.
استفاده از اینپلنت به سلیقه بیمار است یا تشخیص دندانپزشک؟ دکتر یزدانی می پرسد.
گرچه پروتز بهترین راه درمان است اما طرح درمان با بیمار است و دندانپزشک توجیه کننده. وقتی استخوان بیماری تحلیل یا آب شود پروتز به کمک چهار اینپلنت خود را حفظ می کند و بهترین روش جایگزین درمان نیز اینپلنت است. دکتر کریمی می گوید.
این دندانپزشک معتقد است: زخم ایجاد شده در زیر پروتز طبیعی نیست و بیمار باید به پزشک مراجعه کند، اگر زخمی که بعد از دو هفته استفاده از این ابزار بهبود نیافت با وجود اینکه احتمال سرطان کم است اما نیاز به نمونه برداری است.
دکتر منزوی نیز می گوید: علت وجود زخم در زیر دندان مصنوعی به جنس دندان و میزان معاینات بیمار بستگی دارد، زیرا تحریک زخم نیز وجود دارد.
مخاط زیر پروتز باید سالم باشد. پروتز نیاز به معاینه دارد، بهتر است بیمار دو دست دندان داشته باشد و دوره ای از هر دوی آنها استفاده کند.
کسانی که به بیماران زمینه ای مانند دیابت، قلب و عروق و... مبتلا هستند امکان درمان دندانی با این روش برایشان وجود دارد؟ دکتر یزدانی می پرسد.
اگر بیمار به دیابت کنترل نشده مبتلا باشد امکان به کارگیری اینپلنت وجود ندارد مگر با قندش را کنترل کند، همچنین موفقیت اینپلنت در سیگاری ها به دلیل ترمیم کم زخم، کم است ولی اگر استعمال سیگارشان را کاهش دهند این موفقیت نیز افزایش می یابد. دکتر کریمی پاسخ می دهد.
در ادامه دکتر منزوی نیز تاکید می کند: پروتز با مسواک و خمیر دندان یا مایع صابون شستشو داده شود و بهترین روش تمیز ماندن آن استفاده از نخ مخصوص زیر بریج است.
این دندانپزشک می گوید: موقع خارج کردن دندان مصنوعی، باید در جعبه مناسبی داخل آب، یا آب نمک نه در جای خشک نگهداری شود. دندان مصنوعی را داخل آب ژاول به دلیل بوی بد قرار ندهید.
برنامه نبض پنل هر جمعه صبح ساعت 9:30 با موضوع های پزشکی از شبکه خبر روی آنتن می رود.