معاون علمی و فناوری رئیس جمهور با اشاره به پیشرفت چشمگیر ایران در حوزه زیست فناوری، از 25 برابر شدن مقالات زیست فناوری طی 11 سال اخیر خبر داد.
به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، نسرین سلطانخواه صبح امروز در افتتاحیه دومین جشنواره زیست فناوری در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران با اشاره به مجاهدتهای جامعه علمی و فناوری گفت: کشور ما در توسعه علم و فناوری وارد مرحله جدیدی شده است.
وی افزود: در 20 سال گذشته سرمایهگذاری عظیمی در حوزه زیرساختها و تربیت نیروی متخصص دانشگاهی داشتیم که امروز وقت به بار نشستن تلاشهای گذشته است.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری بیان داشت: توسعه علم و فناوری تنها به تربیت استاد و دانشجو محدود نیست، بلکه ثروتزایی، رفع نیاز و تولید دانشبنیان اهداف جدیدی است که در این خصوص مطرح شده و پیگیری میشود.
سلطانخواه با اشاره به اهمیت محور زیست فناوری در عرصه علم و فناوری گفت: این حوزه با بسیاری از دیگر شاخههای علوم مثل کشاورزی و زیست ارتباط دارد، بنابراین پیشرفت زیست فناوری به منزله پیشرفت بقیه رشتهها هم هست.
وی در خصوص جایگاه زیستفناوری در کشور گفت: از سال 75 توجه به حوزه زیستفناوری آغاز شد که از سال 83 تا 87 این حوزه به عنوان شورای عالی زیست فناوری فعالیت میکرد.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری ادامه داد: از سال 87 به بعد ستاد توسعه زیست فناوری در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به فعالیت خود ادامه داد که مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در راستای قویتر شدن فعالیتهای این ستاد تأثیر بسزایی داشت.
سلطانخواه با اشاره به پیشرفتهای چشمگیر حوزه زیست فناوری در کشور گفت: در 11 سال اخیر رشد ما در تولید مقالات زیست فناوری 25 برابر شده است و براساس آخرین گزارشها، ایران مقام 13 جهان در تولید مقالات را دارد.
وی افزود: در این حوزه مقام ما در منطقه اول است.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری با اشاره به توفیقات ویژه زیست فناوری در عرصه تولید محصول، تجاری سازی و رفع نیازها، به داروهای نوترکیب اشاره کرد و گفت: علاوه بر محصولات مختلف تولیدی، تولید داروهای نوترکیب بر پایه تکنولوژی زیستی یکی از مهمترین دستاوردهای این حوزه است.
سلطانخواه ادامه داد: تا به حال 19 نوع دارو بر پایه تکنولوژی زیستی تولید کردهایم که به 375 میلیون دلار صرفهجویی ارزی در سال منجر شده است.
وی ادامه داد: 10 محصول داروی نوترکیب دیگر هم در دست تولید است که بزودی رونمایی میشود و صرفهجویی ارزی 146 میلیون دلاری را در پی خواهد داشت.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری با اشاره به 107 داروی نوترکیب که در جهان تولید میشود، سهم ایران را 19 نوع دارو، سهم چین را 14 نوع دارو و سهم هند را 10 نوع دارو اعلام کرد و گفت: با رونمایی 10داروی جدید، ما 29 قلم داروی نوترکیب در جهان تولید می کنیم.
سلطانخواه با اشاره به آییننامه حمایت از شرکتهای دانشبنیان گفت: با تصویب این آییننامه دامنه فعالیتهای معاونت علمی و فناوری گستردهتر میشود.
وی تأسیس شبکه آزمایشگاهی کشور را یکی از فعالیتهای ستاد توسعه زیستفناوری دانست و گفت: توسعه دانش و فناوری به تجهیزات پیشرفته آزمایشگاهی وابسته است، بنابراین دستیابی به تکنولوژی ساخت این تجهیزات برای ما حیاتی می باشد.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری افزود: در زمان تحریم، اولین اقلامی که محدود میشوند همین تجهیزات پیشرفته و مهم هستند که با دستیابی به دانش ساخت آنها میتوانیم با تحریمها مقابله کنیم.
سلطانخواه ادامه داد: همچنین قیمت بالای این تجهیزات به علت دانش فنی آنهاست که با دستیابی به این دانش می توانیم قیمت تهیه این تجهیزات را کاهش دهیم.
وی تصریح کرد: ستادهای زیست فناوری باید لیست تجهیزات مورد نیاز را شناسایی کرده و ساخت آنها را به افراد محقق و شرکتها واگذار کنند.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: پس از تولید میتوان تجهیزات را در اختیار شرکتها قرار داد تا زنجیره علم فناوری و نوآوری تکمیل شود.
سلطانخواه در پایان حمایت وزارت علوم، وزارت بهداشت و وزارت صنایع را برای تکمیل زنجیره علم فناوری و نوآوری ضروری و مهم دانست.