دبیر موسسه مصباح الهدی کرمانشاه گفت: شناسایی و تقویت سازمان های مردم نهاد برای ساماندهی امور جوانان است.
باشگاه دانشجویان «خبرگزاری دانشجو» طیبه السادات حسینی؛ برای کسانی که فکورانه و دردمندانه به مسائل اجتماعی عصر ما نظر میکنند، اهمیت و نقش ویژه جوانان در امر توسعه فرهنگی و پیشرفت های علمی و صنعتی کاملا روشن است و در ایران اسلامی نیز سیمای واقعی انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و سازندگی اجتماعی را می توان در پرتو تلاشها و مجاهدتها مشاهده کرد و با توجه به سند ملی، توسعه ویژه ساماندهی امور جوانان یکی از برنامه های مهم وزارت ورزش و جواانان، شناسایی و تقویت سازمان های مردم نهاد (سمن) مرتبط با امور جوانان است و در این زمینه با توجه به اهمیت موضوع با خانم پوروقار، دبیر موسسه مصباح الهدی کرمانشاه به گفت و گو نشستیم.
1-اهداف سمن خود را به اختصار بگویید؟
ترویج دین مبین اسلام، مبارزه با بی حجابی و تهاجم فرهنگی، آشنا کردن جوانان با دین و جذب آنان به مسجد به طور غیر مستقیم و از راه عملی.
2-نوع فعالیت های سمن شما در چه زمینه ای است؟
فعالیت در زمینه فرهنگی و مذهبی از جمله اجرای مراسم ولادت و شهادت ائمه، برگزاری مراسم های مختلف در ماههای رمضان و محرم، برگزاری هیئت خدمتگزاران اهل بیت مخصوص ایام فاطمیه، تاسیس موسسه قرآنی وصال الصالحین، تاسیس یک موسسه خیریه به نام حضرت زهرا سلام الله علیها با الگوگیری از حضرت زهرا (س) که در این موسسه به خانوادههای بی بضاعت، بی سرپرست و بدسرپرست کمک می شود؛ اعضای این موسسه پس از گروه بندی به سرکشی افراد بی بضاعت رفته و بعد از ملاقات با آنان کمک های خود را اعم از لباس، خرج هزینه های مدرسه دانش آموزان، هزینه عمل جراحی بیماران، تقبل شهریه دانشجویان بی بضاعت، فرستادن خانواده های بی سرپرست به زیارت اماکن مقدس، دادن وام بلاعوض به افراد فقیر، جهیزیه کامل به دختران بی بضاعت و .. اهدا می کنند.
همچنین ایجاد یک صندوق قرض الحسنه، کمک مالی به هیئت های مذهبی دیگر در سطح استان در ماه محرم، فعالیت در زمینه تبلیغی ، آموزشی شامل (روخوانی –روخوانی – مفاهیم ) قرآن، تفسیر قرآن، حفظ قرآن و ارئه گواهینامه سطح یک، دو، سه و چهار به دانش آموختگان دوره های آموزشی قرآن، ارائه مقالات پژوهشی در زمینه عفاف و حجاب، چاپ نشریه بشارت، نشریه گنجینه (قرآنی، اجتماعی، مذهبی و فرهنگی)، ویژه نامه نما ، آموزش خیاطی ، فعالیت در زمینه اردویی –تفریحی برای تشویق جوانان و خانواده ها هم اردوهای داخل شهری (سراب صحنه ، زیارت شهدای گمنام و..) و هم اردوهای خارج از استان قم، جمکران و ... از دیگر فعالیت های این گروه است.
3-محدوده فعالیت سمن در چه سطحی است؟ (اعضای سمن ، محله ، شهرستان ،استان ،کشور)
محدود فعالیت سمن هم در سطح محلی ، هم در سطح شهرستان ، هم در سطح استان است.
4-هزینه های فعالیت های سمن چگونه تامین و در چه مواردی مصرف می شود؟
هیچ مبلغی تاکنون از هیچ ارگان یا نهادی گرفته نشده و هزینههای کانون از کمک اعضایی که داخل موسسه می آیند تامین میشود.
5- چند نمونه از فعالیت های شاخص سمن را بیان کنید؟
نشریه (بشارت، گنجینه )، برگزاری مراسم مذهبی، تشکیل موسسه خیریه و موسسه قرآنی وصال الصالحین که تا به حال در زمینه نشریه مقام اول را در استان کسب کردیم و از هیئت های شاخص بانوان هستیم و با وجود آنکه با تهران همکاری داریم؛ اما هنوز از سوی سازمان تبلیغات به تهران معرفی نشدیم.
6-تا چه میزان به اهداف مورد نظر خود رسیده اید؟
تاکنون تمام تلاش خود را برای رسیدن به اهداف مورد نظر کرده ایم؛ اما به خاطر کمبود مشکلات مالی و نبود بودجه هنوز نتوانستیم به اهداف نهایی خود برسیم.
7-سازمان های مردم نهاد به نظر شما تا چه حد می توانند به طرح های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و علمی دولت کمک کنند؟
سازمان های مردم نهاد در زمینه آموزشی، فرهنگی، بحث پوشش قراردادن افراد بی بضاعت و آگاه سازی جوانان و خانواده ها می توانند خیلی کمک کنند و از حجم کار دولت بکاهند.
8-نقش و مشارکت زنان در سمن های مختلف را چگونه ارزیابی می کنید؟
در ابتدا خانم ها از طریق شرکت در کلاس های قرآنی و آمدن به مسجد جذب فعالیت های ما شده و بعد زمینه برای فعالیتهای دیگر آنان فراهم می شود؛ مثلا در کنار کلاس های قرآنی یک کار مثبت موسسه برگزاری کلاس های مشاوره با جوانان و خانواده ها است و از طرفی با کنار هم قراردادن افراد جوان و مسن می خواهیم شکاف نسلی را کم کنیم.
همچنین با برگزاری کلاس های مشاوره به طور غیر مستقیم توانستیم اعتماد جوانان را جلب کنیم تا بتوانند مشکلات خود را به خانواده بگویند و حتی مشاوره هایی در خصوص مشکلات زن و شوهر ترتیب داده ایم که مشارکت زنان در این عرصه هم بالا است و هم استقبال چشمگیری از فعالیت های موسسه دارند.
9-سطح تحصیلات اعضای سمن اعم از ابتدایی، دیپلم، لیسانس و بالاتر هر کدام چند درصد، میزان سن، قومیت و مذهب اعضا، وضعیت سیاسی و اعتقادی اعضا و طرز تفکر اعضا را بیان کنید.
از نظر سطح تحصیلات افراد ابتدایی خیلی کمتر در موسسه حضور دارند و ما فقط برای آن ها در تابستان ها یک سری تلاشهای اردویی، نقاشی، روخوانی و حفظ قرآن برگزار می کنیم؛ اما نزدیک به 70 درصد جمعیت را افراد دیپلم و فوق دیپلم تشکیل می دهند که افراد فوق دیپلم در کارهای پژوهشی موسسه و بعضی از افراد فوق دیپلم به عنوان معلمان پژوهشی با ما فعالیت می کنند و 30 درصد افراد هم لیسانس و بالاتر هستند.
همچنین در کنار افراد تحصیلکرده ما خانم های بیسوادی را هم داریم که آن ها هم تحت آموزش قرار می گیرند و از نظر میزان سن بیشتر جوانان 17-18 سال به بالا حضور دارند. از نظر قومیت و مذهب نیز اکثریت اعضا شیعه هستند و از نظر قومیت نیز هیچ محدودیت خاصی نداریم و از نظر وضعیت سیاسی و اعتقادی نیز همه اعضا پیرو خط ولایت و امام راحل هستند و در مسائل مذهبی و اعتقادی هم مشکل خاصی دیده نمی شود.
10-آیا با اعضای سمن جلساتی دارید؟ جلسات چگونه و در کجا و چه مدت زمانی برگزار می شود؟
جلسات به صورت مقطعی برگزار شده و هر زمانی هم که برنامه خاصی پیش می آید یک جلسه عمومی گذاشته می شود و برنامه ریزی ها صورت می گیرد و جلسات نیز در خود مسجد برگزار می شود.
11-موانع و مشکلاتی که بر سرراه سمن شما وجود دارد چیست ؟