کد خبر:۲۲۸۱۶۴
دسته گل تازه آمریکا

جاسوس‌های فیسبوکی فعال شدند

افسانه حریم خصوصی و احترام به مسایل شخصی افراد، مدت‌هاست که در غرب به خاطره‌ها پیوسته است.

به گزارش گروه «فضای مجازی» خبرگزاری دانشجو، روزنامه «گاردین»، در مقاله‌ای به قلم «رایان گالاگر»، می‌نویسد: شبکه‌های اجتماعی هرگز به روشنی توضیح نمی‌دهند که چه اطلاعاتی از کاربران در اختیار دستگاه‌های دولتی و قضایی قرار می‌گیرد. اطلاعات کاربران بدون آگاهی آن‎ها تحت نظارت مقامات دولتی است و هر روز فن‌آوری‌های بیشتری برای گردآوری اطلاعات خصوصی و شخصی، طراحی می‌شود تا مقامات قضاوت کنند آیا این افراد تهدیدی برای امنیت ملی آمریکا به شمار می‌روند یا نه.

* نرم‌افزاری سری رفتار آینده اعضای شبکه‌های اجتماعی را پیش‌بینی می‌کند

برنامه «رایت» شرکت «ریتیون»، از پیمان‎کاران دفاعی آمریکا، مثل «گوگلی مخصوص جاسوسان» تمامی داده‌های شبکه‌های اجتماعی را استخراج می‌کند؛ این مسأله باعث نگرانی و اعتراض گروه‌های حامی حقوق بشر شده است. یک شرکت امنیتی چند ملیتی مخفیانه نرم‌افزاری طراحی کرده که قادر است با استخراج داده‌ها از وبگاه‌های شبکه‌های اجتماعی، حرکات مردم را ردیابی و رفتار آن‎ها در آینده را پیش‌بینی کند.

* شرکت ریتیون می‌تواند اطلاعات زیادی از اعضای شبکه‌های اجتماعی گرد آورد

فیلمی ویدئویی که به دست روزنامه «گاردین» رسیده، از سازوکار یک سیستم «تحلیل اکستریم اسکیل» ساخت شرکت «ریتیون» پرده برداشته است؛ این شرکت، که پنجمین پیمان‎کار دفاعی بزرگ دنیاست، می‌تواند اطلاعات عظیمی درباره مردمی که عضو وبگاه‌هایی چون فیس‌بوک، توییتر، و فوراسکوئر هستند گردآوری کند.

* ریتیون نرم‌افزارش را در اختیار بخش صنعتی و دولتی آمریکا گذاشت

«ریتیون» می‌گوید این نرم‌افزار را که نامش «رایت (Riot)» یا «فن‌آوری گردآوری سریع اطلاعات» است، هنوز به هیچ مشتری‌ای نفروخته است. اما این کمپانی مستقر در ماساچوست اذعان داشته که به عنوان بخشی از یک اقدام پژوهشی و توسعه‌ای مشترک، این فن‌آوری را در سال 2010 در اختیار بخش دولتی و صنعتی آمریکا گذاشته تا به ساخت سامانه امنیت ملی‌ای کمک کند که قادر به تحلیل «تریلیون‌ها مدخل» از فضای سایبری است.

* باز هم باید نگران آزادی‌های مدنی و تجاوز به حریم خصوصی آنلاین باشیم

قدرت نرم‌افزار «رایت» در مهار کردن وبگاه‌های محبوب و مردمی و نظارت بر آن‎ها ما را به یاد تکنیک‌های بحث‌ برانگیز و مورد علاقه سازمان‌های اطلاعاتی و امنیت ملی می‌اندازد و در عین حال همان دغدغه‌های همیشگی در مورد از دست رفتن آزادی‌های مدنی و تجاوز به حریم خصوصی آنلاین را به وجود می‌آورد.

* در خدمت و خیانت شبکه‌های اجتماعی

این فن‌آوری پیشرفته نشان می‌دهد چطور می‌توان همان شبکه‌های اجتماعی را که به پیشبرد خیزش اعراب کمک کردند تبدیل به «گوگلی مخصوص جاسوسی» کرد و به عنوان ابزار نظارت و کنترل مردم، مورد استفاده قرار داد. با استفاده از «رایت» می‌توانیم، با تنها چند کلیک ساده، تصویری کلی از زندگی یک شخص –دوستانش و مکان‌هایی که می‌رود را به شکل دقیق روی نقشه- به دست آوریم.

* با استفاده از اطلاعات کاربر آینده او را پیش‌بینی می‌کنیم

در ویدئویی که به دست روزنامه «گاردین» رسیده، پژوهشگر ارشد شرکت ریتیون، «برایان ارچ»، توضیح می‌دهد که گاهی عکس‌هایی که کاربران در شبکه‌های اجتماعی می‌گذارند حاوی جزئیات مربوط به عرض و طول جغرافیایی است، اطلاعاتی که به شکل خودکار توسط گوشی‌های هوشمندی که در رده «سرداده اگزیف» هستند ثبت می‌شود. «رایت» این اطلاعات را بیرون می‌کشد و نه تنها عکس‌هایی را که افراد در شبکه‌های اجتماعی گذاشته‌اند، بلکه مکان گرفتن عکس را هم نشان می‌دهد.

در این فیلم ویدئویی، «ارچ» می‌گوید: «حالا می‌خواهیم یکی از کارکنانمان را ردیابی کنیم»، و بعد عکس‌های «نیک»، یکی از کارکنان شرکت ریتیون، را به عنوان شاهد مثالش نشان می‌دهد. برنامه «رایت»، با استفاده از اطلاعاتی که از شبکه‌های اجتماعی گرد آورده، به سرعت آشکار می‌سازد که «نیک» معمولا به بوستان‌ ملی واشنگتن سر می‌زند، جایی که یک‌بار عکسی از خودش و زنی مو طلایی گرفته‌ است. «ارچ» توضیح می‌دهد: «ما می‌دانیم نیک کجا می‌رود، می‌دانیم او چه شکلی است و حالا می‌خواهیم پیش‌بینی کنیم که او در آینده چه خواهد کرد».

* این برنامه از فیس‌بوک و فوراسکوئر نیز اطلاعاتی استخراج می‌کند


«رایت» می‌تواند با دیدن کسی که کاربر در شبکه توییتر با او ارتباط برقرار کرده، مناسبت‌ها و روابط افرادی را که آنلاین هستند روی نموداری عنکبوتی نشان دهد. این برنامه می‌تواند از فیس‌بوک نیز اطلاعاتی استخراج کند و اطلاعات مربوط به موقعیت مکانی افراد را از فوراسکوئر بیرون بکشد، برنامه‌ای که مخصوص گوشی تلفن همراه است و بیش از 25 میلیون نفر برای آگاه کردن دوستان از مکان و حدود تقریبی‌شان از آن استفاده می‌کنند. داده‌های فوراسکوئر را می‌توان برای نمایش ده مکان در اولویتی که افراد به آن‎ها رفته‌اند و زمان سر زدن به آن اماکن به شکل نموداری به کار برد.

* با اطلاعات به دست آمده می‌توان افراد و وسایل آن‎ها را پیدا کرد


در این فیلم ویدئویی نشان می‌دهند «نیک»، که حتما مکانش را روی فوراسکوئر ثبت می‌کند، عموماً هر هفته سر ساعت 6 صبح به باشگاهی ورزشی می‌رود. «ارچ» می‌گوید: «پس اگر بخواهید نیک یا لپ‌تاپش را پیدا کنید، می‌توانید ساعت 6 صبح روز دوشنبه سری به باشگاه ورزشی او بزنید».

* دستگاه‌های قضایی بیشتر کشورها قانوناً مجازند اطلاعاتی از شبکه‌های اجتماعی استخراج کنند

در بیشتر کشورها، استخراج اطلاعات از وبگاه‌های عمومی برای دستگاه‌های قضایی کاری قانونی است. مثلاً، فوریه گذشته، «اف‌بی‌آی» برای ساخت نرم‌افزار استخراج اطلاعات از شبکه‌های اجتماعی به منظور زیر نظر داشتن افراد و گروه‌های خرابکار، درخواست کمک کرد.

* اطلاعات کاربران بدون اطلاع آن‎ها تحت نظارت مقامات دولتی است

اما، «جینجر مک‌کال»، وکیل و مشاور حقوقی مرکز اطلاعات خصوصی الکترونیک، در واشنگتن، گفت که فن‌آوری شرکت «ریتیون» نگرانی‌هایی در مورد این مسأله به وجود آورده که می‌توان به شکلی مخفیانه و بدون نظارت و طی کردن مراحل قانونی داده‌های کاربران را گردآوری کرد. «مک‌کال» گفت: «شبکه‌های اجتماعی غالباً به روشنی و صراحتاً توضیح نمی‌دهند که چه اطلاعاتی را به چه شکلی در اختیار دیگران می‌گذارند. شاید کاربران اطلاعاتی را ثبت کنند که فکر می‌کنند فقط دوستانشان مجاز به مشاهده آن‎ها هستند، اما در عوض این اطلاعات را مقاماتی دولتی می‌بینند یا نرم‌افزارهایی پژوهشی مانند رایت، گردآوری می‌کنند».

* رایت در خدمت برآوردن نیازهای امنیتی آمریکا

شرکت «ریتیون» که فروشش در سال 2012 بالغ بر 25 بیلیون دلار (16 بیلیون یورو) بود، نمی‌خواست ویدئوی معرفی محصولش، که مدعی است آن را به هیچ مشتری‌ای نفروخته، لو برود. «جرد ادمز»، سخنگوی دپارتمان سامانه‌های اطلاعاتی و جاسوسی ریتیون، در ایمیلی گفت: «رایت یک سامانه تحلیل داده بزرگ است که برای طراحی آن با بخش صنعتی، آزمایشگاه‌های ملی و شرکای تجاری هم‎کاری می‌کنیم تا به وسیله آن بتوانیم حجم عظیمی از داده‌ها را به اطلاعاتی مفید تبدیل کنیم، اطلاعاتی که به برآورده کردن نیازهای امنیتی به سرعت در حال تغییر کشورمان کمک می‌کنند، ویژگی‌های نوآورانه ورود حریم خصوصی این برنامه از بهترین ویژگی‌هایی است که می‌شناسیم، قابلیت‌هایی که تسهیم داده‌ها و تحلیل آن‎ها را بدون نیاز به فاش شدن اطلاعات شخصی (مثل شماره کارت ملی، حساب بانکی یا دیگر اطلاعات مالی شخص) ممکن می‌سازد».

* رایت سامانه‌ گردآوری داده‌های کاربران و قضاوت در مورد خطرات آن‎ها برای امنیت ملی است

در ماه دسامبر، در یکی از شماره‌های اخیر مجله شرکت «ریتیون»، «رایت» را سامانه‌ای معرفی کردند که برای گردآوری داده‌های کاربران شبکه‌های اجتماعی، وبلاگ‌ها و دیگر منابع طراحی شده تا به این وسیله تشخیص دهند آیا شخص تهدیدی برای امنیت کشور به شمار می‌رود یا نه. در ماه آوریل نیز در همایش نوآوری‌های محرمانه بخش صنعتی و دولتی آمریکا در زمینه امنیت ملی از برنامه «رایت» رونمایی کردند و آن را در دسته‌بندی «الگوریتم‌های بزرگ تحلیل داده» قرار دادند.

* این فن‌آوری را می‌توان به راحتی صادر کرد


طبق گزارش‌هایی که دپارتمان کنترل تجارت دولت آمریکا منتشر کرده، این فن‌آوری را تحت قوانین صادراتی، یکی از اقلام «ای‌ای‌آر99 (EAR99)» خوانده‌اند، یعنی می‌توان آن را بدون مجوزی ویژه و تحت شرایط بیشتر به اکثر مقاصد ممکن صادر کرد.

منبع: ندای انقلاب

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار