کد خبر:۲۳۰۵۳۸
متکی در دانشگاه شهید رجایی:

دولت خاتمی در حوزه جذب نخبگان موفق بود/ نه ملّاکم نه کارخانه‌ای دارم!

وزیر امور خارجه سابق کشورمان گفت: دولت خاتمی در حوزه جذب نخبگان و توسعه سیاسی موفق بود که نتیجه این مسئله را در انتخابات 84 دیدیم.

به گزارش خبرنگار سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، منوچهر متکی بعداظهر امروز به دعوت جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه شهید رجایی در نشست دانشجویی پیشرو، انتخابات پیش رو گفت: در کشورهایی که ساز و کارها حزبی برای فعالیت سیاسی نهادینه شده است، رخدادهای مهم سیاسی مانند انتخابات در آن کشورها از موضوعاتی است که در طول سال‌های مختلف در دستور کار قرار گرفته و پیرامون آن نقد و بررسی‌های مختلفی صورت می گیرد تا بهترین مدل کشورداری انتخاب شود.


 وی افزود: اما در کشور ما که هنوز سامانه‌ای برای نقش‌آفرینی در این زمینه شکل نگرفته است، خود انتخابات بهانه‌ای است که جریان‌های سیاسی کسانی که در معرض نامزدی قرار می‌گیرند مطالب خود را بیان کنند.


 وزیر سابق امور خارجه کشورمان با تأکید بر اینکه در چنین شرایطی باید بدون اینکه نگاه تبلیغاتی داشته باشیم، عمل کنیم، عنوان کرد: به عقیده من ایجاد چنین جلساتی به خصوص در مجامع دانشگاهی فرصت خوبی است؛ من در دانشگاه‌های دیگر هم این توصیه را کرده‌ام که تشکل‌های دانشجویی با حمایت رؤسای دانشگاه‌، مسؤلان وزارت علوم و بهداشت و همکاری نهاد رهبری این فرصت را پیدا کنند تا بدون کشیدن یک جریان سیاسی به این سو و آن سو کرسی آزاداندیشی و تبادل نظر در محیط دانشگاه را فراهم کنند.


 متکی خاطرنشان کرد: هدف از این نشست‌ها کشیدن دانشجو به یک سمت و سوی خاص نیست بلکه هدف تنویر افکار عمومی است.


 این نامزد انتخابات ریاست جمهوری با تشریح مقوله انتخابات بعد از پیروزی انقلاب اسلامی گفت: انتخابات بعد از انقلاب در کشور ما ساز و کار تبلور علمی مردم‌سالاری درنظام دینی بود.


 وی با اشاره به تاکید رهبری بر توجه به برگزاری انتخابات ادامه داد: امام خمینی(ره) تا آخر به مردم باور داشت و براساس همین باور یک رابطه منطقی و عاطفی بین امام و مردم برقرار شد.

 وی در ادامه با بیان اینکه شاهد در پایان هر دولت، دولت‌های مختلف کار خود را ارزیابی کرده و از این رو معتقد بودند که همان رویکرد خودشان در دولت بعدی ادامه پیدا کند، گفت: اما حقیقت این بود که در پایان دولت آقای هاشمی دیدیم که این اتفاق نیافتاد در پایان دولت آقای خاتمی هم چنین اتفاقی نیافتاد.


 وی در ادامه افزود: شاید آقای خاتمی به دلیل خواستگاه فکری و سلیقه سیاسی علاقه‌مند بود کسان دیگری بعد از دولت وی انتخاب شد اما نتیجه انتخابات در سال 84 چیزی نبود که حکمرانان می‌خواستند.


 وی با اشاره به متفاوت بودن ساز و کار انتخابات مجلس و ریاست جمهوری عنوان کرد: در مجلس اول رئیس جمهوری انتخاب شد که اوج حرکت او علیه نظام و انقلاب از جایگاه ریاست جمهوری شکل گرفت.


 وی با اشاره به سخنرانی بنی‌صدر در 14 اسفند 59 گفت: سخنرانی آقای بنی‌صدر در 14 اسفند در دانشگاه تهران منجر به آن شد که در 29 خرداد 1360 بر عدم کفایت سیاسی وی رأی داده شود.


وزیر سابق امور خارجه کشورمان خاطرنشان کرد: این رخداد عجیب در دو سال اول پیروزی انقلاب دغدغه و نگرانی رابه وجود آورد و آن این بود که از جایگاهی مانند ریاست جمهوری اهداف و تصمیماتی برای کل نظام گرفته می‌شود که با اهدافی که مردم برای آن خون داده‌اند سازگار نیست.


 وی گفت: این دغدغه بین زُعمای قوم و مردم به طور مشترک به وجود آمد و باعث شد که 32سال پیروزی انقلاب به دو دوره 16 ساله تقسیم شود.


 متکی با بیان اینکه در 16 سال اول زُعمای قوم در زمان انتخابات دست بر روی یک کاندیدا می‌گذاشتند و مردم دغدغه‌دار براساس همین تشخیص رأی می‌دادند، گفت: در این 16 سال شهید رجایی، مقام معظم رهبری و آقای هاشمی سه رئیس جمهور کشور بودند.


این کاندیدای انتخابات ادامه داد: وقتی زعمای قوم بر روی هر یک از این افراد دست می‌گذاشتند مردم نیز براساس باور کلی‌شان به آن گزینه رای می‌دادند.


متکی خاطرنشان کرد: دوره اول ریاست جمهوری آقای هاشمی نیز همین طور بود اما دوره دوم ریاست جمهوری وی با کمی چالش مواجه شد بنابراین در 16 سال اول رقابت سختی وجود نداشت.


 وی با اشاره به 16 سال دوم گفت: از سال 76 اتفاق جدیدی افتاد و آن این بود که برخی گزینه‌های را برای ریاست جمهوری انتخاب کردند اما در بدنه جامعه دغدغه‌ها متفاوت شد؛ چهارسال بعد از آن نیز این اتفاق تکرار شد بنابراین تعیین کننده نتیجه انتخابات فضایی شد که در میان مردم و در یک بستر طبیعی شکل گرفته بود.


 متکی با اشاره به این بستر طبیعی خاطرنشان کرد: گفتمان و مواضع کاندیداها و یا جریان‌های سیاسی از یک سو و شخصیت، سابقه، عملکرد و شناخت فرد نامزد از سوی دیگر و یا هر دو عامل دست به دست هم داده و بین مردم فضایی را به وجود آورد که متفاوت بود.


متکی تصریح کرد: معتقدم انتخابات 24 خرداد 92 نیز برهمین اساس رقم خواهد خورد و کسی نمی‌تواند بگوید این انتخابات چگونه خواهد بود.


 در ادامه این نشست متکی در پاسخ به سؤال یکی از دانشجویان مبنی بر اینکه اگر رئیس جمهور شدید، وزیرامور خارجه خودتان را در سفر خارجه عزل می‌کنید یا نه، با خنده گفت: نخیر.

 وزیر سابق امور خارجه کشورمان در پاسخ به سؤالات یکی دیگر از دانشجویان مبنی بر اینکه نقطه ضعف شما چیست و نحوه اجرایی عدالت توسط شما چگونه است، حامیان اصلی شما چه کسانی هستند و آیا قصد ائتلاف دارید یا نه، پاسخ داد: در بحثی که معذوریت اخلاقی دارم یعنی بحث شیرین سنگال، از جوابی که سال گذشته به شما دادم چیز بیشتری ندارم.


 وی ادامه داد: وقتی من و آقای احمدی‌نژاد شهروند عادی شدیم ماجرایی شنیدنی سنگال را تعریف خواهم کرد.


 این کاندیدای انتخابات درباره نقاط ضعف خود عنوان کرد: درباره نقاط ضعم باید دیگران بگویند ما هم در ارتباطات شخصی با دیگران و هم در رابطه با مسئولیتی که در آن قرار می گیریم باید نظرات را نسبت به خودمان جمع‌آوری کنیم.


 متکی خاطرنشان کرد: یکی از نقاط ضعف عمده مدیران این است که نبینند که در محیط کارشان چه می گذرد و نسبت به این اتفاق مراقبه نداشته باشند زیرا این مسئله موجب می‌شود که تصمیمات آنها از پختگی لازم برخوردار نباشد.


 وی با تاکید بر اینکه تا جایی که مقدور است جزء در شرایط خاص برای شناسایی نقاط قوت افراد و نیروها تلاش می‌کنم، خاطرنشان کرد: یکی از هنرهای شهید رجایی در جلسات اوایل انقلاب این بود که افراد مجموعه را که از ظرفیت خلاق برخوردار بودند شناسایی می کرد.

 وزیر امور خارجه سابق کشورمان درباره نحوه اجرایی عدالت گفت: عدالت الزاماً به معنایی برابری نیست، اما به این معنی است که در یک حرکت جمعی و اجتماعی کسانی که می‌خواهند حرکت کنند به طور عادلانه امکانات و زمینه حرکت برایشان فراهم باشد.


 وی با بیان اینکه در مقوله انتخابات منظور از عدالت مسائل اقتصادی است، ادامه داد: در مسائل اقتصادی عدالت یعنی توضیح عادلانه ثروت در کشور که در این زمینه دو عنصر مهم مورد توجه است، عنصر اول دهک‌های پایین و عنصر دوم کسانی که در چرخه تولید نقش آفرین هستند.

 

متکی بااشاره به اینکه ما نمی‌خواهیم فقر را بین مردم عادلانه توزیع کنیم گفت: تولید ناموس اقتصاد هر کشور است؛ توجه به تولید یک امر در خلأ نیست بلکه تولید فصل لاینفک اقتصاد هر کشور است.


وزیر امور خارجه سابق کشورمان با اشاره به اینکه کشورهای مختلف در توجه به تولید عملکردهای متفاوتی داشتند یادآور شد: اقتصاد یک تجربه بشری و امری عرفی است و مدیریت امور در اقتصاد و امر کشورداری یک تجربه بشری محسوب می‌شود.


این کاندیدای انتخابات با اعلام خبر برگزاری کنفرانس خبری خود گفت: فردا یک کنفراس خبری داخلی و خارجی برگزار می‌کنم که بخشی از مواضع خود را در آن اعلام خواهم کرد.


وی ادامه داد: همچنین بعد از این کنفرانس خبری یک نامه خطاب به مردم براساس مواضع اقتصادی خود منتشر خواهم کرد که به استحضار مردم می‌رسانم.


متکی با بیان اینکه قاعده جامعه ما دهک‌های پایین است گفت: برنامه‌ریزی درست اقتصاد ما باید به‌گونه‌ای باشد که قاعده جامعه ما را که بیشترین جمعیت را در خودجا داده طبقه متوسط تشکیل دهد.


وی با بیان اینکه طبقه متوسط باید در جامعه فراگیری داشته باشد ادامه داد:‌از مهر ماه گذشته در جلسات مختلف از مدیران حوزه‌های مختلف اقتصادی از جمله گمرک، بورس، بیمه، بانک و ... استفاده کردیم تا برنامه درست اقتصادی داشته باشیم و بتوانیم از نظر کارشناسان استفاده کنیم.


این کاندیدای ریاست جمهوری در باره اینکه چه کسانی از وی حمایت می کنند گفت: بعد از یک سال بررسی تصمیم گرفتم که وارد انتخابات شوم تصمیم من تشکیلاتی نبود و دستوری از جایی نگرفتم.


متکی تاکید کرد: با رصد شرایط و بررسی‌های جوانب امر به این نتیجه رسیدم که کاندید انتخابات ریاست جمهوری شوم و هر کس یا هر جمعی که من را همراهی و حمایت کند مورد استقبال قرار خواهد گرفت.


وزیر امور خارجه سابق کشورمان در باره مسئله ائتلاف عنوان کرد: مقوله ائتلاف بین کسانی که از اشتراکات فکری، سلیقه‌ای و سیاسی بیشتری برخوردارند طبیعی است.


متکی با اشاره به اینکه مهم نیست که از بین پنج نفر یک نفر بیرون بیاید بلکه مهم این است که این تصمیم براساس یک سازوکار اجماعی و روش‌های درست انجام شود تا به نتیجه برسد  خاطرنشان کرد: این اتفاق در گذشته هم افتاده؛ این‌گونه نباشد که یک نفر انتخاب شود و بقیه دنبال کار خود بروند بنابراین باید سازوکارهای مورد اجماع آن مجموعه تعیین کند که ائتلاف چگونه شکل بگیرد.


متکی در پاسخ به سوال دانشجوی دیگری مبنی بر اینکه دولت آقای احمدی‌نژاد و خاتمی را چگونه مقایسه می‌کنید و از نظر شما ضعیف‌ترین دولت بعد از انقلاب کدام دولت بوده است گفت: دولت احمدی‌نژاد مانند هر دولت دیگری در نقاط قوت و ضعف قابل ارزیابی است و این ارزیابی به فاصله نه چندان دور به طور دقیق و شفاف صورت خواهد گرفت.


وی افزود: در کارنامه این دولت گام‌های را می‌بینیم که در تاریخ انقلاب صورت نگرفته است.


متکی با بیان اینکه از زمان ورود برق به کشور تا پایان دولت خاتمی تولید برق ما 34 هزار مگاوات بود گفت: در دولت نهم و دهم این میزان به دو برابر افزایش یافت.


متکی به مقایسه صادرات در دولت نهم و دهم با دولت‌های قبلی پرداخت و گفت: تمام صادرات کشور ما تا دولت خاتمی هفت و نیم میلیارد دلار بود که در دولت نهم و دهم این میزان به 40 میلیارد تومان رسید.


وی با اشاره به رویکرد دولت خاتمی و دولت نهم و دهم در حوزه سیاست خارجی عنوان کرد: در حوزه سیاست خارجی دولت خاتمی و دولت نهم و دهم دو رویکرد متفاوت داشتند.


متکی با بیان اینکه دولت خاتمی دولت تنش‌زدایی و عادی‌سازی  مناسبات ما در دنیا بود که به‌عنوان یک تصویر از سوی اصللاحات مطرح می‌شود  خاطرنشان کرد: رویکردی که اتخاذ می‌کنیم باید نتیجه‌گرا باشد؛ در بحث هسته‌ای یک موضع‌گیری در دولت خاتمی و یک موضع‌گیری دیگری بعد از این دولت داشتیم.


وی عنوان کرد: سیاست لبخند با غرب تعاطفی به وجود آورد اما هیچ تغییری از سوی غرب در سرفصل‌های که از ابتدای انقلاب نسبت به ایران موضع داشتند صورت نگرفت.
 

متکی با اشاره به اینکه دولت خاتمی در مسئله هسته‌ای تعامل را اساس کار خود قرار داد و توافقاتی هم در این زمینه صورت گرفت گفت: ما همکاری‌های خوبی در این زمینه انجام دادیم زیرا به  دنبال نتایجی بودیم که می‌خواستیم اما این رویه در دولت بعدی عوض شد.


متکی عنوان کرد: در دولت آقای خاتمی ما تعلیق را پذیرفتیم با این هدف که غنی‌سازی را برای ما به رسمیت بشمارند اما در ماه‌های پایانی دولت خاتمی که من در مجلس هفتم بودم نامه غرب به دستمان رسید که در آن همه چیز بود به جز حق غنی‌سازی برای ایران!


این کاندیدای ریاست جمهوری با اشاره به اینکه در ماه‌های پایانی دولت خاتمی نظام تصمیم گرفت تعلیق غنی‌سازی را در نطنز متوقف کند  خاطرنشان کرد: من آقای خاتمی را می‌شناسم ما با هم در مجلس بودیم، اینکه چه اهدافی را دنبال می‌کرد برای من قابل احترام است اما بایددانست که برای این اهداف رویکردهای که اتخاذ می‌کنیم نتیجه بخش باشد.


وزیر امور خارجه سابق کشورمان با بیان اینکه در دولت نهم این رویکرد با غرب تغییر کرد  خاطرنشان کرد: با این تغییر رویکرد در مناسبات باید متوجه برخی اتفاقات باشیم؛ اشتباه در این شرایط به زبان دنیا سخن نگفتن است، غرب هیچ‌ کجا نتوانست ایرادی به مواضع رهبری در موضوعات مختلف از جمله مذاکرات، مسئله‌ هستی‌ای، غنی‌سازی و ... بگیرد.


این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: دولت خاتمی در حوزه جلب نخبگان و توسعه سیاسی موفق بود که نتیجه آن را در انتخابات 84 دیدیم.


وی تاکید کرد: هنوز رگه‌های را در جامعه می‌بینیم که به‌عنوان یک جریان سیاسی ناشی از همین شرایط‌شناسی دولت آقای خاتمی هستند.


متکی همچنین تاکید کرد: در باره اینکه ضعیف‌ترین دولت بعد از انقلاب کدام دولت بوده است پاسخ شفافی ندارم.


وی در پاسخ به سوال یکی دیگر از دانشجویان مبنی بر اینکه در دولت احتمالی شما برای وضعیت شغلی دانشجویان چه تدبیری اندیشیده شده است پاسخ داد: اگر عرضه و تقاضا همخوانی نداشته باشد در اقتصاد تورم به وجود می‌آید و در نیروهای موجود در جامعه بیکاری می‌شود.


وی با اشاره به اینکه هیچ گریزی وجود ندارد که در کشور جز اینکه در حوزه تولید به طور باورمند سرمایه‌گذاری کنیم عنوان کرد: دو مشکل اساسی بین مردم مطرح است یکی بحث تورم و دیگر اشتغال که بیشترین تمرکز ما هم بر این مسائل است.


در ادامه این جلسه یکی از دانشجویان با انتقاد از متکی عنوان کرد: شما این‌گونه سخن گفتید که گویا دولت خاتمی بد بوده و دولت احمدی‌نژاد خوب بوده است در حالی که تورم، گرانی، اختلاص و مسئله سنگال در دولت آقای احمدی‌نژاد اتفاق افتاده است.


متکی در پاسخ یکی دیگر از دانشجویان درباره اینکه چرا شما جواب سلام خانم کلینتون را ندادید گفت: من جواب سلام او را دادم ولی او نشنید.


وزیر امور خارجه سابق کشورمان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه نظر شما در باره مصالحه با امریکا و سخنان اخیر رهبری در باره مذاکره چیست عنوان کرد: اینکه رهبری فرمودند من دیپلمات نیسیتم بخش‌های منفی دیپلمات را نفی کردند چرا که ایشان خود یک کارشناس قهار در امور دیپلماتیک هستند.


متکی با بیان اینکه در مقوله مذاکره با امریکا در صورتی که آنها در قول و فعل اثبات کنند که به دنبال مذاکره هستند به نظرم مذاکره با امریکا می‌تواند طراحی و برنامه‌ریزی شود عنوان کرد: تعبیر رهبری هم این است که اگر زمینه‌های آن مهیا شود من اولین کسی هستم که از مذاکره حمایت می‌کنم، اما امریکایی‌ها در قول و فعل به دنبال مذاکره نیستند.


وی  خاطرنشان کرد: امریکا هر روزی که اعلام کرد می‌خواهد مذاکره کند خبر دوم آن حرف جدید برای تحریم ایران در کنگره بود؛ تحریم کردم صدا وسیما و شبکه‌های خبری در حالی که می‌گویند اطلاع‌رسانی حق مردم است چه معنای دارد.


وی ادامه داد: امریکایی‌ها با هر کسی که مسئله پیدا می‌کنند بعد از آن برای عادی‌سازی رفتارشان معتقدند که طرف مقابل باید کوتاه بیاید و اگر از در مصالحه این اتفاق نیفتاد باید با فشار قبول کند اما طی 34 سال گذشته این سیاست در باره ایران جواب نداده است.


وزیر امور خارجه سابق کشورمان یادآور شد: مذاکره این نیست که یک طرف دیکته کند و طرف مقابل بپذیرید.


وی با بیان اینکه در چنین موقعیتی اگر ما بین خودمان دعوای سیاسی راه می‌اندازیم منافع مردم قربانی می‌شود تصریح کرد: نباید مسئله مذاکره با امریکا محل بحث و وجه مصالحه ما باشد، دیپلماتیک‌ترین مواضع حرف های است که رهبری عنوان فرمودند.


متکی در پاسخ به سوالی در باره اموال و دارایی‌ها خود گفت: در دوران مسئولیتم موظف بودم که لیست اموال و دارایی‌هایم را به قوه قضاییه ارائه کنم که این کار را کردم؛ در سال 53 به استخدام آموزش و پرورش درآمدم و بعد از انقلاب هم معلم بودم تا اینکه به انتخاب مردم وارد مجلس شدم.


وی  خاطرنشان کرد: در این دوره با حقوق کارمندی امورات و زندگی‌ام را گذرانده‌ام، نه ملاک و زمین‌دار هستم و نه کارخانه‌ای دارم؛ در هیچ کار اقتصادی شخصی وارد نشدم با اینکه قویا به دنبال حمایت از تولید در کشور هستم.


وزیر امور خارجه سابق کشورمان در پاسخ به سوالی در باره مذاکرات آلماتی و مذاکرات آینده کشورمان و 1+5 گفت: این مذاکرات بدون حاشیه بوده و طرفین ارزیابی های مثبتی داشتند که جای امیدواری است.


وی بابیان اینکه توافقات دقیق اعلام نشده است تصریح کرد: اظهارات نشان دهنده این است که عزمی برای ساماندهی درست این مسئله در حال انجام است.


متکی در پاسخ به سوالی مبنی بر هزینه‌های انتخابات عنوان کرد: در این مسئله تأمین هزینه‌های انتخابات از سوی کسانی است که احساس همفکری و همدلی کنند و یا این فکر را که مواضع خود را مطرح می‌کنند پذیرفته و بلاعوض کمک کنند، من هیچ محل دیگری برای تأمین این هزینه‌ها ندارم.
 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار