گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو»؛ به دنبال ارائه گزارش احمد شهید از وضعیت حقوق بشر در ایران در نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل، مقامات ایرانی به دلایل متعددی این گزارش را فاقد معیارهای قانونی و استنادهای لازم عنوان کردند.
واکنش مسئولان کشورمان به چنین اقدامی از سوی یک گزارشگر ویژه سازمان ملل تنها مورد از این نوع واکنش ها نیست و موارد متعددی طی مقطع زمانی اخیر روی داده است که دولت های مختلف گزارش های منتشر شده از سوی نمایندگان بین المللی و یا دولت آمریکا را دارای چنین مشکلاتی دانسته اند.
در حالی که طی روزهای اخیر و به دنبال ارائه گزارش «کمیته بین المللی تحقیقات در امور سوریه» (وابسته به شورای حقوق بشر سازمان ملل)، منتشر شد، خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) به نقل از فیصل حموی، نماینده سوریه در شورای حقوق بشر سازمان ملل، این گزارش را جانبدارانه و براساس اطلاعات ارائه شده از سوی گروه های مسلح تروریستی خواند.
وی همچنین از عدم ذکر نام قطر در این گزارش که به ارسال تسلیحات و تجهیزات جنگی به تروریست ها می پردازد، به شدت انتقاد کرده و گفت: درگزارش کمیته سازمان ملل هیچ اشاره ای به تخریب مراکز پزشکی، آموزشی، خطوط راه آهن، کشاورزی و غیره در سوریه که به دست گروه های وابسته به القاعده به ویژه گروه النصره صورت می گیرد، نشده است.
دولت روسیه نیز در واکنش به این گزارش و همچنین مطرح شدن مسئله ارجاع پرونده سوریه به دادگاه بین المللی، گزارش این کمیته را غیرقابل عنوان کرد.
خبرگزاری راشاتودی نیز به نقل از سخنگوی وزارت خارجه روسیه با اشاره به اینکه پیشنهاد کمیته بین المللی تحقیقات در خصوص وضع حقوق بشر در سوریه مبنی برارجاع پرونده این کشور به دادگاه بین المللی نامناسب بوده و به حل و فصل بحران نمی انجامد، نوشت: با اجرای این پیشنهاد طرف های درگیر در مواضع خود سخت می شوند.
وی خواستار استفاده از روش های مدرن تر و پیشرفته تر برای دستیابی به اسناد معتبر در خصوص نقض حقوق بشر به ویژه ازسوی گروه های تروریستی شد.
این مصادیق تنها بخشی از مشکلات مربوط به جانبدارانه، غیرمستند و ناکامل بودن گزارش های حقوق بشری در خصوص کشورهای مختلف است.
در ماه می سال گذشته میلادی نیز به دنبال انتشار گزارش سالانه «شورای حقوق بشر آمریکا» از وضعیت حقوق بشر در چین، دولت این کشور ادعاهای آمریکا در خصوص وضعیت حقوق بشر در چین را قویا رد کرد.
در آن زمان خبرگزاری چینی «شینهوا» با اشاره به انتشار گزارشی از سوی «دفتر شورای اطلاعاتی دولت چین»، با عنوان «گزارش حقوق بشر در آمریکا در سال 2011» نوشت که معیارهای حقوق بشری در آمریکا دوگانه است.
براساس این گزارش در آمریکا تخطی گسترده ازحقوق مدنی و سیاسی شهروندان وجود دارد، به طور مثال در جریان جنبش وال استریت هر شهروندی که به عدم برابری شهروندان در آمریکا اعتراض داشت، با برخورد شدید مواجه می شد.
برای آمریکا هر نقطه ای از دنیا می تواند به عنوان حیات خلوتی برای نقض حقوق بشر باشد چنانکه در جنگ عراق و افغانستان نظامیان آمریکایی هر گونه تجاوزی را به شهروندان، اسیران جنگی و حتی کشته شدگان این کشور ها صورت دادند.
دفتر شورای اطلاعاتی دولت چین در ادامه افزوده است: نشستن آمریکا در جایگاه قضاوت در خصوص وضعیت حقوق بشر در دیگر کشورها ناشایست و غیرقابل قبول است و موعظه های به ظاهر مهربانانه کاخ سفید به دیگر کشورهای جهان در خصوص حقوق بشر را تنها می توان تکبر و بی احترامی عموسام به دیگران دانست.
تاکید گزارش این دفتر در انتقاد از شیوه برخورد دوگانه آمریکا در خصوص اوضاع حقوق بشر در نقاط مختلف دنیا بر این امر است که ایالات متحده به این شیوه هرگز در مسیر اصلاح وضعیت حقوق بشر گام بر نمی دارد.