به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»؛ اینترنت پدیدهای نوین است که در دنیای کنونی انسانها، با پیامدهای منفی یا مثبتش روز به روز در حال گسترش و فراگیر شدن است. گرچه این شبکه وسیع جهانی جهت مصارف مثبت و پیشبرد و پیشرفت در علوم و اطلاع رسانی در سطح جهانی طراحی شده است. اما با گسترش روز افزون این شبکه، بعضا سو استفادههای صورت میپذیرد که در صورت عدم توجه و بیموالاتی چه بسا منجر به از هم پاشیده شدن بنیاد خانوادهها گردد.
روزانه شاهد برجسته سازی، معرفی و تبلیغ آثار مثبت شبکه جهانی اینترنت و همچنین فعالیتها، ایدهها و پیشنهاداتی جهت کاهش آثار منفی اینترنت هستیم.
در سطح کلان و بصورت کلی اینترنت مثبتی از قبیل تجارت الکترونیک در علم اقتصاد، کاهش بسیاری از هزینهها در بعد اجتماعی، سرعت در انتقال دادهها و اخبار و پیشرفت در تسلط به زبان جهانی انگلیسی در بعد اطلاع رسانی و فرهنگی و... را در پی داشته است. همچنین این شبکه گسترده در بهبود امنیت ملی کشورها و جوامع انسانی و ارتباط گستردهای بین سازمانها، موسسات و مشتریان مختلف و روابط خانوادگی تاثیر قابل ملاحظه و موثری داشته است.
اینترنت، تاثیرات و نمودهای مختلفی در خانوادههای مختلف داشته است. به گونهای که در جایی باعث بهبود بخشی و حتی احیای روابط بین اعضای خانواده شده و در جایی بنیان خانوادهای را تخریب و باعث نابودی و از هم پاشیدگی آن شده است.
نقش اینترنت در کمرنگ شدن گفتگو بسیار مشهود است به طوری که با گسترش رسانههای ارتباط جمعی، ارتباطات میان فردی کاهش یافته و کمتر میبینیم مانند گذشته در ادارات، سازمانها، اجتماعات، نزدیکان و دوستان و خانواده افراد با یکدیگر به گفتوگو و تبادل نظر بپردازند و این عدم تمایل برای گفتگو میتواند زنگ خطری برای ارتباطات بین انسانها باشد.
آسیبهای اینترنت در افراد
در خانوادههای امروز شاهد این ماجرا هستیم که عضو خانواده علی الخصوص (نوجوانان و جوانان) پس از مراجعه به منزل، از محیطهای خارج از خانه، بلافاصله به اتاق خویش رفته و مشغول کار با رایانه و اینترنت میشود و حتی وعدههای غذایی و میان وعدههای خود را بجای اینکه در کنار خانواده با لذت میل کنند با عجله پشت میز رایانه و دور از کانون خانواده صرف میکند.
این کاهش گفتوگوهای خانوادگی پیامدهای جبران ناپذیری را به دنبال دارد، از جمله میزان شناخت افراد خانواده نسبت به یکدیگر را کاسته و باعث بدبینیها و در نتیجه عدم اعتماد اعضای نسبت به یکدیگر شده و این گونه میشود که پس از مدتی این ارتباط ضعیف و بد بینانه باعث گوشه گیری (به خصوص نوجوانان و جوانان) و عدم رغبت به زندگی اجتماعی و ارتباط با خانواده میشود.
زمانی که فرزندان و اعضای خانواده نتوانند از انرژی خانوادگی بهره ببرند ناخواسته برای جبران آن به اینترنت روی میآورند و با محیطهای ارتباطی خارج از عرف و فضای تازهای روبرو میشوند که مجبورند از خانواده خود پنهان کنند. در آن سو افرادی سودجو منتظر چنین افرادی هستد تا طعمه خود کنند. از مصادیق آنکه در جراید و رسانههای دیداری و شنیداری منتشر شده کم سراغ نداریم. استفاده بیش از حد از اینترنت موجب انواع بیماری و اعتیاد اینترنتی خواهد شد.
وظیفه خانوادهها
لازم است والدین حد و مرزها را برای کودکان و فرزندانشان مشخص کنند و مسئولیت هوشیاری دادن به کودکان را مهم و جدی تلقی کنند و مدت زمان استفاده فرزندان خویش را مدیریت و سرپرستی کنند. والدین باید به فرزندان خویش بیاموزند که حرمتهای خانوادگی و شخصی فقط و فقط مختص حریم خانواده است و نباید در معرض عموم قرار گیرد و همچنین فرزندان این آگاهی را پیدا کنند که تمام اطلاعات موجود در اینترنت قابل اعتماد و واقعی نیست و نباید به سایتها، وبگاهها و شبکههای اجتماعی ناشناخته وارد شوند و این نکته فراموش نشود که خود والدین باید آگاهی لازم را در مورد مصرف اطلاعات شبکه اینترنت داشته باشند که این آگاهی باعث میشود روند بهره وری از اطلاعات اینترنت بهبود یابد.
منبع: فرهنگنیوز