به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، زرشناس در مورد اهمیت شناخت ایدئولوژیهای فکری غرب گفت: شناخت ایدئولوژیهایی که از حدود 200 سال پیش وارد فرهنگ و اندیشه ایران اسلامی شده است امری ضروری محسوب میشود. به این جهت که ایدئولوژیهای مدرن تفکری بیتأثیر و بعید از جامعه ما نیستند.
از زمانی که ما با غرب روبهرو شدهایــم تاکنون این ایدئولوژیهــا مبنای فکری زندگی جامعه ما قرار گرفته و به همین جهت است که شناخت و نقد این مفاهیم از اهمیت برخوردار است.
به عنوان مثال ایدئولوژی «نــاسیــونــالیسم بـاستانگرا» در اندیشه فعالان، منتقدان و حتی ادیبان مشروطه رسوخ کرده بود. به نحوی که «ایدئولوژی ناسیونالیسم باستانگرا» به گفتمان حاکم بر روند تحولات سیاسی اجتماعی کشور تبدیل شد و بر همین اساس هم رژیم پهلوی تأسیس و حدود نیم قرن بر ایران حکومت کرد.
نویسنــده کتــاب «شبهمدرنیته ایرانی» در ادامه به این موضوع که چگونه این ایدئولوژیها در تفکر ایرانی - اسلامی جایگاه قابل توجهی پیدا کردند پرداخت و تصریح کرد: به مرور زمان سایر ایدئولوژیها از جمله مارکسیسم، سوسیالیسم، لیبرالیسم نئولیبرالیسم و... نیز وارد اندیشه ایرانی - اسلامی ما شد.
تاریخ 200 ساله ایران تحت تأثیر این ایدئولوژیها بوده در حالیکه کمتر درباره مفاهیم آن نقد و بررسی شده است.
تعابیر این ایدئولوژیها در جامعه حتی در میان قشر تحصیلکرده و مطلع غریب نیست، اما شناخت دقیق و علمی از این مفاهیم وجود ندارد از این جهت است که با توجه به این که مفاهیم ایدئولوژیک در جامعه ایرانی وارد بطن اندیشه شده است باید در جهت شناساندن این مفاهیم به افراد تلاش مضاعفی صورت دهیم.
نویسنده کتاب «بحران جهانی دموکراسی و اندیشه مردم سالاری دینی در ایران» در مورد استیلای ایدئولوژیهای غربی در شرق گفت:این ایدئولوژیها نه تنها محصول اندیشه ایرانی -اسلامی نیست بلکه محصول شرق نیست ولی امروزه بر شرق جهان مستولی شده است.
عدهای بر این باورند که در ایدئولوژی اعتقاد جایگاهی ندارد اما اگر در جامعهای زندگی کنیم چه جامعه ایدئولوژیک چه جامعه دینی به هر حال دارای آرمان هستیم و انسان نمیتواند بدون اعتقاد و آرمان زندگی کند. انسان بدون اعتقاد و آرمان دروغ نئولیبرالیسم است.
دکتر زرشناس در ادامه درباره مقصود اصلی در پرداختن به نقد این مکاتب فکری یادآور شد:مقصود اصلی از پرداختن به این مفاهیم این است که مجموعهای کامل از این ایدئولوژیها تدوین شود و تبعات این مکاتب فکری غربی مورد نقد و بررسی قرار گیرد.
مهمترین تأکید بر مفهوم نئولیبرالیسم است که مفاهیم و اصول کلیدی آن بسیاری از اصول زندگی و تفکری ما را متأثر کرده و نیاز است که مورد تحلیل و مداقه بیشتری قرار گیرد.