گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو»: با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری تب و تاب این رویداد عظیم در سراسر کشور از جمله دانشگاه های کشور در حال گسترش است.
اما این روزها شاهد برخی عملکردهای عجیب مسئولان دانشگاهی هستیم که می تواند فضای پرشور و نشاط جامعه به ویژه دانشگاه را تحت تاثیر قرار دهد ،از جمله این اتفاقات تعطیلی زود هنگام دانشگاه ها است و این مسئله واکنش دانشجویان و تشکل های دانشجویی را به دنبال داشته است.
محمد زاده: نگاه امنیتی به دانشگاه زمینه تعطیلی زودهنگام دانشگاه ها
علی محمدزاده، سخنگوی جنبش عدالتخواه دانشجویی در این خصوص معتقد است: در دیدارهایی مختلف از سوی تشکل های دانشجویی بامسئولان کشوری نکاتی درباره تعطیلات زود هنگام دانشگاهها از سوی دانشجویان مطرح شد اما نکته حائز اهمیت نگاه امنیتی به فضای دانشگاه است که زمینه تعطیلی زود هنگام دانشگاهها را ایجاد کرده است.
وی در ادامه افزود: مسئولان دانشگاه به جای اینکه دانشگاه را به عنوان فرصتی برای ایجاد فضای انتخاباتی و خلق حماسه سیاسی در نظر بگیرند به دانشگاه به چشم تهدید نگاه میکنند و نگاه تهدیدمحور بر فرصت محور غلبه دارد به گونهای که این موضوع حتی واکنش حجتالاسلام محمدیان رئیس نهاد مقام معظم رهبری را نیز به همراه داشت مبنی بر اینکه «جلو کشیدن زمان امتحانات را کار درستی نمیدانم.»
این در حالی است که دانشجویان بر این باور هستند که حضور بیشتر دانشجویان در عرصه انتخابات بر پویایی جامعه تاثیرگذار است.
در حقیقت انتخابات، فرصتی خوب برای پویایی دانشگاه است اما اکنون دانشگاه به فضایی راکد تبدیل شده این در حالی است که با ایجاد این فرصت انتخاباتی در دانشگاه، دانشجویان میتوانند بر کشور تاثیرگذار باشند.
در روزهایی که مسئولان درباره برگزاری زود هنگام امتحانات دانشجویی دانشگاهها پاسخ روشنی نداده اند سنگ اندازی در مسیر فعالیت سیاسی دانشجویان در بسیاری مواقع از سوی مسئولین دانشگاه ها هم دیده می شود.
دعوت از کاندیداهای احتمالی انتخابات از سوی تشکل های دانشجویی و مخالفت و عدم موافقت با برگزاری چنین نشست هایی یکی از بزرگترین سنگ هایی است که بر سر راه فعالیت تشکلهای دانشجویی قرار دارد.
مشقت های بسیج دانشجویی در برگزاری نشست های انتخاباتی
البته به نظر میرسد برگزاری برنامههای انتخاباتی در دانشگاه ها از سوی تشکلی مانند بسیج با مشقتهای بیشتری همراه است که از آخرین نمونه های آن میتوان به برگزاری یادواره شهید مطهری توسط دانشجویان با حضور سخنران مدعو در هفته معلم و مخالفت رئیس دانشکده پردیس ابوریحان دانشگاه تهران و همچنین لغو سخنرانی منوچهر متکی از سوی مسئولان دانشگاه امیرکبیر اشاره کرد.
وقتی درباره دلایل لغو مجوز از سوی رئیس پردیس ابوریحان دانشگاه تهران با سیداحمد حسینی، مسئول بسیج دانشجویی صحبت کردیم او عنوان کرد که رئیس دانشکده پردیس ابوریحان دانشگاه تهران سه محدودیت برای تشکل دانشجویی بسیج قرار داده است.
وی در خصوص محور اول این محدودیت ها گفت: اعلام کرده اند هیئت علمی دانشگاه بازیچه گفتمان سیاسی بسیج دانشجویی نیست!.
این فعال دانشجویی ادامه داد: محور دوم پرهیز از موازیکاری بسیج است به این معنا که هر فعالیت تخصصی مانند پخش فیلم یا فعالیتهای علمی باید از سوی دانشکده و یا حوزه مربوطه اجرا شود و سومین محور اینکه دانشگاه باید در تعادل داشتن و سکوت، از سیاسیشدن پرهیز کند.
کریمیان، مسئول بسیج دانشگاه امیرکبیر نیز در خصوص دلایل لغو برخی نشست های انتخاباتی از سوی مسئولین دانشگاه گفت: این مسئله از دو جنبه قابل بررسی است اول اینکه مدیران دانشگاهها پویایی لازم را برای همراهی با دانشجویان ندارند.
این فعال دانشجویی ادامه داد: وقتی چند روز قبل از موعد برنامه درخواست مجوز برای دعوت از گزینههای احتمالی را به جلسات هیئت نظارت ارائه دادیم، حتی این موضوع را بررسی نکرده بود در صورتی که ما برای برگزاری این جلسات اصرار داشتیم.
این در حالی است که بر اساس قانون" آیین نامه تشکلهای اسلامی دانشگاهیان" که به شرح زیر است دانشجویان منوط به اجرای قوانین می توانند به برگزاری برنامه در دانشگاه بپردازند.
1-هر نوع فعالیت سیاسی فرهنگی و اجتماعی تشکلهای اسلامی در حدود اساسنامه تشکل در داخل دانشگاه در چارچوب ضوابط آیین نامه و مقررات دانشگاه همچنین سایر قوانین موضوعه کشور مجاز است.
2-برگزاری سخنرانی، تجمع، راهپیمایی، میزگرد، تریبون آزاد و نصب تابلوهای تشکلهای دانشجویی با ارائه مجوز از هیئت نظارت دانشگاه امکان پذیر است.
وی در ادمه افزود: دومین دلیل لغو این برنامه این است که محافظهکاری در دانشگاه بیشتر شده و مسئولان دانشگاه با احساس نگرانی از مطرح شدن انتقادات همچنین ترس از برخورد مسئولان دولتی یا وزارت علوم این سختگیریها را اعمال میکنند.
نکته حائز اهمیت این است که به نظر می رسد مسئولان به خاطر ترس از نشنیدن سخنانی مخالف در لاک محافظهکاری فرو رفتهاند اما باید به این نکته توجه کنیم که وقتی موضوعی مانند کرسیهای آزاداندیشی از سوی مقام معظم رهبری مطرح می شود بدین معناست که حتی ایشان هم منتظر شنیدن انتقاد هستند حال چرا این مسئله باید با اهمال و محافظهکاری از سوی مسئولان دانشگاهها همراه باشد!؟
مسئولان ما باید نگاهی عمیقتر و کلان به موضوعات داشته باشند و با ایجاد بستر مناسب برای دانشجویان علاوه بر افزایش شور و اشتیاق در میان دانشجویان زمینه رشد فضای فکر و اندیشه در دانشگاه ها ایجاد شود.