به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، امروزه برای آسان کردن انجام کارها برخلاف گذشته که فقط دارای رابط کاربری متنی بودند از یک رابط کاربری گرافیکی (Graphic User Interface / GUI) نیز استفاده می کنند که کار با آن برای هرکس آسان و قابل انجام است.
اما رابطهای متنی هنوز در سیستم عاملها باقی مانده و بسیاری از کارها در آن انجام داده می شود. در رابطهای متنی مانند Terminal در لینوکس و CMD در ویندوز کاربران به جای استفاده از اشیا باید از دستور نویسی استفاده کنند که شاید حرفهایتر و در بعضی مواقع برخلاف ظاهر بسیار آسانتر باشد.
در اینجا قصد معرفی چند دستور (نسبتا پیشرفته) و یا ترفند در CMD ویندوز را داریم:
برای وارد شدن به محیط CMD از دو روش متداول می توان استفاده کرد:
1. به منوی Start/All Programs/Accessories رفته و سپس Command Prompt را اجرا کنید.
2. کلیدهای Win+R را زده تا وارد Run شوید سپس در کادر متنی CMD را تایپ کرده و با زدن OK برنامه خط فرمان اجرا خواهد شد.
دستورات
1. Title:
با استفاده از این دستور می توانید عنوان برنامه CMD که آدرس و یا نام کاربری پروفایلتان است را عوض کنید. برای استفاده از این دستور Title را نوشته و با یک فاصله(Space) عنوان مورد نظر را بنویسید.
2. ? /:
این دستور برای نشان دادن کمک و یا یک راهنمایی در رابطه با دستورات است. برای استفاده از دستور نام دستور مورد نظر که می خواهید درباره آن اطلاعاتی بدست آورید را نوشته بعد از آن ؟/ را بنویسید.
در عکس بالا می خواهیم اطلاعاتی راجع به دستور title به دست آوریم که بعد از زدن اینتر به ما نشان داده خواهد شد. اولین خط توضیحاتی است راجع به دستور title، دومین خط نحوه نوشتن دستور و سومین خط توضیحاتی است راجع به رشته ای که بعد از title قرار داده خواهد شد.
3. Tree:
این دستور برای نشان دادن گرافیک درختی محتویات و یا زیر پوشه های یک پوشه یا درایو است. برای نمایش درختی محتویات درایو جاری کافی است تنها دستور tree را نوشته اما در صورتی که می خواهید محتویات پوشه دیگر یا درایو دیگری را ببینید بعد از گذاشتن «:» بعد از دستور آدرس مکان مورد نظر را نیز بنویسید.
اما به یاد داشته باشید دستور tree تنها فقط پوشه ها را نمایش می دهد، برای اینکه فایلها را نیز نشان دهد بعد از tree از f/ استفاده کنید.
4. Drive Quary:
این دستور برای نمایش درایور تمامی دستگاههایی است که در سیستم نصب شده اند.
5. SystemInfo:
این دستور برای نشان دادن اطلاعاتی از سیستم، مانند نام، ورژن و اطلاعات سیتم عامل، اطلاعات سخت افزاری و شبکه و… است.
6. TaskList:
دستوری برای نمایش برنامه ها و فرایندهای در حال اجرای خود و یا در سطح شبکه و... است.
7. IpConfig/All:
این دستور برای نشان دادن اطلاعات شبکه هایی است که سیستم به آن وصل شده است.
8. Telnet Towel.BlinkenLights.nl:
با این دستور می توانید فیلم جنگ ستارگان را به صورت متنی در محیط متنی CMD ببینید.
9. ShutDown:
این دستور برای عملیات خاموش کردن سیستم می باشد که دارای چندین پارامتر مختلف است: برای خاموش کردن کل کامپیوتر از Shutdown-s و برای ری استارت سیستم از Shutdown-r و برای لغو خاموش از Shutdown-a استفاده می کنیم.
10. کپی برداری از متن درCMD:
برای کپی کردن متنی در محیط خط فرمان همانطور که می دانید به صورت معمولی همچین امکانی وجود ندارد که کپی کرد و یا متنی را انتخاب کرد، اما برای اینکار در محیط نرم افزار کلیک راست کرده و گزینه Mark را انتخاب می کنیم، هم اکنون محیط برای کپی متنی آماده است. پس متن مورد نظر را انتخاب کرده و کلید Enter را می زنیم تا متن به حافظه کیبورد کپی شود.
11. لغو دستور: برای لغو دستوری که درحال اجرا است می توانید از کلیدهای ترکیبی Ctrl+C استفاده کنید.
12. آدرس دقیق و سریع یک فایل با استفاده از Drag & Drop:
شاید بخواهید به یک پوشه بروید مانند G:\Documents and Settings\Chachi\Application Data\Mozilla\Firefox آیا شما حاضرید این همه آدرس را تایپ کنید؟
قطعا نه پس برای آسان کردن کار قابلیتی جالب در CMD وجود دارد که می توان با Drag & Drop یک فایل به داخل محیط CMD آدرس آن را ببینید و آن را کپی کنید.